Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Audi E-Tron GT – Sähkösportti pistää parastaan

Koeajot 14.01.2022

Audi E-Tron GT on huikeasti muotoiltu sähkötykki, jonka suorituskyky pistää hymyilemään.

Sähköauton kutsuminen urheiluautoksi on aina hieman riskaabelia, mutta aika lähelle ajatusta pääsee Audi E-Tron GT. Se tarjoaa sähköluokkaan häijysti muotoillun sporttisen automallin. Urheilullisuuttakin löytyy, sillä GT on huikean suorituskykyinen ja ajo-ominaisuuksiltaan pätevä. 

Sähkömallien teholukemat ovat polttomoottoreihin verrattuna roisin kuuloisia. GT:n voimanlähteet tuottavat 470 hv ja 630 Nm. Tehoa tuntuu polttomoottoriin verrattuna olevan vieläkin reippaammin, sillä hevoset ovat tarjolla kaikilla “kierrosluvuilla”. 

Rajut teho- ja vääntölukemat tarkoittavat suorituskykyä, joka innostaa. Nollasta sataseen mennään nelivedon turvin 4,1 sekunnissa. Suoritus on hyvä, etenkin kun pitää mielessä, että E-Tron GT painaa 2350 kiloa. Huippunopeuskin on sähköautolle kova, sillä jo perusversion neula pysähtyy lukemaan 245 km/h. 

Audi on julkistanut E-Tron GT:stä vielä perusversiota häjymmän RS:n, joka kiristää peliä entisestään. Teholukemat ovat melko hävyttömät 637 hv ja 830 Nm. 

RS-versio nipistää kiihdytyslukemasta sekunnin ja näin ollen pysähdyksistä sataseen ehditään 3,1 sekunnissa. Samaan tekniikkaa pitkälti hyödyntävä Porsche Taycan Turbo S tosin nipistää vielä tästäkin, sillä possu ehtii nollasta sataan 2,8 sekunnissa.  

Takamoottorissa kaksi vaihdetta 

Array

Audin etumoottori on yksivaihteinen, mutta päämoottorina toimivassa takamoottorissa on kaksi vaihdetta. Toinen vaihde hoitelee pienemmät nopeudet ja toinen suuremmat. Sen ansiosta kulkua piisaa myös kovemmassa nopeudessa riittävästi. Tuo vaihteisto on luonnollisesti automaattinen, eikä sen toimintaa juuri rekisteröi.  

Audi jakaa paljon tekniikkaa Porsche Taycanin kanssa ja noin 40% komponenteista on samoja kuin Porschen tapauksessa. Tästä syystä ei ole ihme, että Audin lähin kilpailija onkin juuri Taycan. Toki samoista ostajista kamppailevat myös Tesla Model S:n tehoversiot ja Mercedesin AMG EQS.  

E-Tron GT:n käytettävissä oleva akkukapasiteetti on 85 kWh. Valmistajan ilmoittama WLTP-mittausmenetelmän mukainen kulutuksen vertailuluku on 19,9–21,6 kWh / 100 km. Tämä tarkoittaa, että toimintamatka sähköllä on 452–487 kilometriä.  

Kesäkelillä ilmoitettuun kulutukseen voi päästä, vaikkakin alle 20 kWh:n kulutus vaatii taloudellista ajotapaa, johon E-Tron GT tuntuu täysin väärältä autolta. Pakkaskelillä sähkömenekki onkin sitten huomattavasti suurempaa. Ilman esilämmitystä kulutus painuu väkisinkin yli 30 kWh sadalle kilometrille ja paukkupakkasilla se jopa tuplaantuu ilmoitetusta.  

Suomen pakkaskelit saattavat sähköautojen toimintamatkat ikävään valoon, sillä toteutunut toimintamatka saattaa joissain tapauksissa melkein puolittua. Tästäkin huolimatta E-Tron GT:n jaksaa körötellä yhtäjaksoisesti noin 350 kilometriä, mikä on suurimpaan osaan matkoista varsin riittävä.

Toteutuuko supernopea lataus? 

Audin käytettävyyttä parantaa se, että auto ottaa optimaalisissa suhteissa virtaa sisäänsä todella reippaalla tahdilla. Valmistajan ilmoituksen mukaan Audi latautuu parhaimmillaan 265 kilowattia tunnissa nopeudella.

Toki tuo maksimivauhti toteutuu vain optimaalisissa olosuhteissa, johon vaikuttavat akun lämpötila, ulkolämpötila, akun varaustila ja laturin ominaisuudet. 265 kW:n latauksen ja akun kapasiteetin välille ei siis voi vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä. Eli 265 kW laturi ei saa Audin akkua täyteen 20 minuutissa.  

Sähköautojen kohdalla puhutaan latauskäyrästä. Akku ei nimittäin ota vastaan virtaa yhtä nopeasti kaikilla varaustasoilla, vaan hidastuu merkittävästi, kun akun varaustila nousee. Latauskäyrä on lisäksi lähes kaikilla automalleilla erilainen.  

Pääsin testaamaan E-Tron GT:n latausnopeutta rapeassa pakkaskelissä 150 kW –laturilla. Akun varaustason ollessa alle 20 % ja lämpimäksi ajetulla akulla latausnopeus oli maksimissaan 58 kW tunnissa, joten tulos jäi lähes kolmannekseen laturin potentiaalista.  

Ainakaan tällä kertaa Audin supernopea lataus ei tuottanut toivottua tulosta. Se on harmi, sillä parhaimmillaan E-Tron GT:n pitäisi pystyä lataamaan 100 km ajosuoritetta viiden minuutin aikana. Tuolla vauhdilla ei enää voi sanoa sähköautoilua liiallisen odottelun liikkumismuodoksi.  

Kyyti kuin unelma 

Ajokokemuksena E-Tron GT todella puhuttelee. Hävyttömän tehokas voimalinja on yhdistetty hyvään alustaan. GT:ssä on ilmajousitus, mikä tekee tuntumasta mukavan, mutta samaan aikaan jämäkän.  

E-Tron GT näyttä juuri siltä miltä se tuntuukin: urheilulliselta ja nopealta. Moottorin voimapotentiaali on talvikelilläkin hurja. Nelivetoinen sähköohjus todella poistuu paikalta tarvittaessa hyvin rivakasti. 

Erityisen ilahduttavaa on se, että luistoneston saa kytkettyä halutessaan pois. Se on ominaisuus, joka uupuu tätä nykyä niin monesta sähköautosta. Ihan kuin sähköinen voimalinja poistaisi tarpeen vedellä välillä kylki edellä. 

Tällaisella tehoreservillä kannattaa tosin olla varovainen, sillä etenkin liukkaalla kelillä voimaa on todella roisi määrä. Suorituskyky kun on superautotasoa ja RS E-Tron GT:ssä hyperauto-osastoa. 

Audin urheilullinen sähkömalli on selkeästi suunniteltu polttomoottoriauton pohjalta. Energian regenerointia ei voi säätää yhtä laajasti kuin merkin muissa sähköautoissa ja ajotuntumasta on pyritty tekemään hyvin polttomoottorimainen. Siirtymän polttomoottorista ei haluta olevan liian radikaali.

  • Array
  • Array
 

Yksi hienoimmista sähköpeleistä

Sähkölimppu ei ole perheauto, mitä sen ei toki kuuluisikaan olla. Sen ohjaimissa istutaan todella matalalla ja kyytiin pitää laskeutua. Eikä E-Tronilla ajella mökkiteitä, ellei sellainen sitten ole hyvin asfaltoidun pikitien päässä.  

Audin supernopea limppu on yksi hienoimmista sähköautomalleista tällä hetkellä. Sähkäautona se ei ole markkinoiden paras, mutta tällainen voimapotentiaali yhdistettynä upeaan muotokieleen puhuttelee voimakkaasti. Vastaavaan fiilikseen yltää todella harva polttomoottoriauto. 

Kaikkein hienointa kokonaisuudessa on kuitenkin hintalappu. Vastaava suorituskyky nimittäin maksaa polttomoottoripuolella 100 000 euroa enemmän kuin E-Tron GT:n kohdalla. Tällaisen sähkötykin saa kaupasta Suomessakin alle 100 000 eurolla. Ja se on aivan pilkkahinta.  

Tuomas Rajala 

Kehuja: julma suorituskyky, hinnoittelu, ulkonäkö, ajomukavuus 

Parantamisen varaa: pikalatauksen haasteet, kulutus talvikelillä 

Audi E-Tron GT:

Moottori: Kaksi sähkömoottoria (etu- ja taka-akselilla)
Teho: 470 hv (350 kW)
Vääntö:  630 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  4,1 s.
Huippunopeus: 245 km/h
Veotapa: Neliveto
Kulutus: 19,9-21,6 kWh / 100 km
Toimintamatka WLTP: 452-487 km
CO2-päästöt: 0g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4989mm/1964mm/1413mm
Hinta: 99 990€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Audi e-tron GT
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.