Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Audi S7: Supernopea limppu - Article - Nettiauto

Audi S7: Supernopea limppu

Koeajot 14.01.2013

Vaikka A7 ja S7 -mallit ovat iältään vielä lapsen kengissä, on turha kuvitella, että niitä löytyisi yhtä ainoaa lapsusta. Vuonna 2011 julkaistu mallisarja pursuaa muiden Audin high end –mallien tapaan laatua ja viimeistelyä. 

S7-nimi juontuu siis emomalli A7:stä, joka on rakennettu samalle pohjalevylle kuin pidemmän historian omaava A6. Siitä syystä A7 tuntuu jollain tapaa tutulta. Ajotuntuma muistuttaa A6:ta ja itse asiassa yllättävän paljon Allroad-mallin A6:ta. 

Ehkä syynä ovat ilmajouset, jotka toimivat S7:n alustan kulmakivenä. Niiden ansiosta tuntumaa saa nimittäin muokattua hyvin erilaisiin suuntiin. Dynamic-asetuksella alusta on jämäkämpi, mutta ilmajouset tekevät kyydistä pehmeää. Comfort-asetus puolestaan tekee alustasta vielä pykälää mukavamman. 

Samat asetukset pätevät myös moottoriin ja vaihdelaatikkoon, jotka yhdessä muodostavat auton viehättävimmän yhdistelmän. Koeajoauto on varustettu malliston ronskeimmalla padalla, 4-litraisella V8-koneella, jonka järisyttävät tehot välitetään Audin erinomaisen S-Tronic vaihteiston välityksellä. 

Jää BMW M5:lle paperilla

Array

Tuplasti ahdettu V8 tuottaa huipputehoa 420 hevosvoiman verran ja vääntöä piisaa 550 Nm:n edestä. Lukemat eivät yllä lähellekään vaikkapa BMW M5:den tasolla, mutta kaikkien neljän pyörän vetäessä Audi S7 on todella ripeä auto. 

Audi S7 Sportback kimpoaa 0-100 km/h:n vauhtiin 4,7 sekunnissa, mikä on lähes 100 000 euroa kalliimpaan M5:een verrattuna kova lukema. Bemari nimittäin poistuu paikalta 4,3 sekunnissa. Hintaa noille neljälle kymmenykselle kertyy melkoisen runsaasti, mutta toisaalta Bemari tarjoaa takavetoisena huomattavasti enemmän jännitysmomenttia ja ronskimpaa luonnetta.

S7 ei ole halpa auto, mutta rahalleen yllättävän hyvin vastinetta. Tuplasti ahdetulla V8-koneella varustettu Audi maksaa halvimmillaan muutamia euroja alle 140 000, mutta varusteet nostavat hinnan nopeasti parikymmentä tuhatta korkeammalle. Koeajoauton hintalapussa seisoi 162 000€.

Yllättävän taloudellinen

Hinnan kuulemisen jälkeen ei siis ole mikään yllätys, että Audi S7 on erinomaisesti valmistettu, viimeistelty ja varusteltu auto. Sen moottori on tehokkuudestaan huolimatta yllättävän taloudellinen, sillä kone on lepuuttavaa mallia. 

Mahdollisuuksien mukaan kone toimii siis vain neljällä sylinterillä. Tämä vaatii kuitenkin kevyttä kaasujalkaa, sillä yhtään ronskimpi kaasun tallaaminen herättää koneen toimimaan kaikilla käytössä olevilla sylintereillä. 

Effiency-ajotilassa lepuutusta tapahtuu enemmän ja Dynamic-tilassa kone ei juuri hörähtele vajaalla. Lepuutustoiminto jää usein huomaamatta, sillä koneen äänimaailma on eristetty ohjaamon kuulumattomiin. Ainoa viite lepuutuksesta on mittaristossa näkyvä vihreä teksti, joka kertoo koneen toimivan vain puolella teholla. 

Moottoriäänien lisäksi pakoäänetkään eivät juuri kantaudu auton hyttiin. Se on sääli, sillä herkullisesta äänimaailmasta nauttisi mielellään enemmänkin. Kaiken lisäksi äänet ovat asia, mihin on mahdollista vaikuttaa elektroniikan avulla. Napin painalluksella S7:n saa joko murisemaan miehekkäästi tai kulkemaan huomiota heräämättä.

Säädä sopivaksi itsellesi

Moottorin luonnetta, vaihdelaatikon toimintaa, alustaa sekä useita muita ominaisuuksia on mahdollista säätää joko esiasetusten muodossa tai Individual-välilehden kautta jokaista erikseen. S7:n ratissa on siis mahdollista säätää juuri itselleen sopiva kokonaisuus ja tuntuma. 

Seitsemänvaihteinen S-Tronic –vaihteisto on referenssi, jonka äärellä voisivat aikaansa viettää myös muut valmistajat. Se toimii niin sulavasti, ettei laatikon toimintaa tule edes ajateltua. Dynamic-moodilla vaihteisto vaihtaa salamannopeasti ja pitää kierrosluvun jatkuvasti muita moodeja korkeammalla. 

Effiency-tilassa loota puolestaan vaihtaa isommalle jo reippaassa tuhannessa kierroksessa, koska 550 Nm:n väännöllä varustettu moottori jaksaa vetää aina tyhjäkäynniltä saakka. Kaasuun reagointi on hitaampaa ja kaikki toimii taloudellisuuden ehdoilla. 

Audin ajotuntuma on parhaimmillaan Dynamic-tilassa, jossa ohjaus on hieman tiukempi ja tunnokkaampi. Elektroninen ohjaustehostin on usein omiaan tekemään ohjaustuntumasta huonoa, mutta S7:n kohdalla tätä ongelmaa ei ole. Ratin kääntö vie Audia juuri sinne minne kuljettaja haluaa. 

  • Array
  • Array
 

Todella helppo ajettava

Nelivetoinen S7 on erittäin helppo ajaa. Sen ajo-ominaisuudet ovat niin hyvät, että ne herättävät luottamusta ja ratin takana tuntee omaavansa vähintään SM-tason rallikuskin taitotason. Se ei ole kaikkien tehokkaiden autojen kohdalla itsestäänselvyys. 

Todella onnistuneen moottorin ja voimansiirron lisäksi kaikki muukin on Audissa kohdillaan. Sisusta on linjassa ulkonäön ja suorituskyvyn kanssa. Äänentoisto on huippuluokkaa ja ajotietokoneen ohjaaminen tapahtuu vaihdelaatikon vieressä olevista rullista. 

Kaikki on sijoiteltu niin, ettei hytissä tarvitse kurotella, eikä irrottaa katsetta tiestä. Se on asia, joka on sekä turvallisuuden että mukavuuden kannalta tärkeää. Mukavuutta tuovat myös säätyvät penkit ja kevyesti kuppimaiset, jotka ovat sporttisella koneella varustettuun autoon sopivat.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin on taideteos

Myös varustelu on kohdillaan ja ehdottomasti maininnan arvoinen varuste on adaptiivinen vakionopeudensäädin. Auton nokalla olevat kamerat tarkkailevat etäisyyttä edellä olevaan autoon ja kiihdyttävät ja jarruttavat vauhtia sen mukaan. 

Audi on tehnyt adaptiivisuudesta taidetta ja vienyt järjestelmän muita pidemmälle. Automatiikka toimii myös pahemmassa ruuhkassa ajettaessa. Vakionopeudensäädin jarruttaa vauhtia edellä ajavan mukaan ja tarvittaessa pysäyttää auton kokonaan. Mikäli stoppi jää alle 3 sekuntiin, kiihdyttää auto mukaan muun liikenteen vauhtiin. 

S7:n kohdalla voidaan myös unohtaa se myytti, ettei supertehokkaasta autosta olisi talviautoiluun. Erinomaisesti toimiva neliveto ja ajonhallintajärjestelmä tekee ainakin Audista todella maukkaan ja mukavan ajettavan myös lumisilla teillä. 

S7 on auto, josta ei oikein voi olla pitämättä. Siitä ei löydy mitään moitteen sijaa, eikä sellaista oikeastaan tämän hintaluokan autosta pitäisikään löytyäkään. Ainoa oikea miinus taitaa olla V8-version hinnoittelu, mutta suurin ongelma siinä on kotimaan autoverotus. Ei ihme, että S7:n kaltaisia kärryjä ei juuri näy kotimaan liikenteessä, sillä auton hinnasta yli 50 000€ on veroa.  

Äärimmäisen kriittisellä jeesustelulla yksi toinenkin puute löytyy. Bensatankin luukun alle nimittäin kerääntyy kovassa pyryssä hieman lunta. 

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, vaihdelaatikko, ajotuntuma, laatu

Parantamisen varaa: -

Tekniset tiedot:

Audi S7 Sportback V8 TFSI

Hinnat alkaen: 139 897,21€

Moottori: 8-sylinterinen 3993 cm3 bensiinimoottori kahdella ahtimella
Teho: 420 hv (309 kW) / 5500-6400 rpm
Vääntö: 550 Nm / 1400-5200 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,5 s.
Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu)
Vaihteisto: 7-vaihteinen S-Tronic
Kulutus (yhd.): 9,6 l / 100 km
CO2 päästöt: 225 g/km
Mitat (pit./lev./kork.) 4969mm/1911mm/1420mm
Takakontin tilavuus: 535 l
 
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Audi A7
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show