Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

BMW 320d – 40 vuotta sporttista nautintoa

Koeajot 30.11.2015

BMW:n 3-sarja on kasvanut kunnioitettavaan 40 vuoden ikään. Uusi kolmonen ei tarjoa isoja uudistuksia, vaan luottaa hyväksi koeteltuun reseptiin.

BMW juhlistaa 3-sarjan 40 vuotta kestänyttä historiaa maltilla. Luvassa ei suinkaan ole ilotulitusta ja karnevaalitunnelmaa, vaan mieto facelift. Uusi BMW 320d nojaa F30-mallisarjan vahvuuksiin ja uudistuksia on lähinnä konetekniikassa. Suurin paukku kotimaassa lienee se, että BMW tarjoaa nelivedon ainoastaan 40€:n hintaan.

Ensimmäinen kolmossarjalainen BMW laskettiin vesille 40 vuotta sitten. Tuolloin saatavilla oli ainoastaan kaksiovinen malliversio, jonka keulalla oli nelisylinterinen vapaasti hengittävä moottori. Vuonna 1977 tarjolle tuli suora kuutoskone, joka oli klassikko syntyessään.

3-sarja on BMW:lle erittäin merkittävä automalli, sillä se tuottaa tänäkin päivänä noin 30% koko merkin liikevaihdosta. Se ei ole ihme, sillä sen hinta-laatu-suhde on BMW:n katalogissa ehdottomasti parhaiten kohdillaan.

Takaisin tyylikkyyden pariin

Array

F30-mallin BMW tuotiin markkinoille vuonna 2012. Tuolloin uusiksi meni ulkoisen olemuksen lisäksi sisustaltaan, moottoreiltaan ja sisustaltaan. Kuudes sukupolvi palautti E90-sukupolvella hukatun tyylin takaisin. Vuosien 2005 ja 2012 välillä valmistettu malliversio ei suoraan sanoen näyttänyt parhaalta mahdolliselta.

Tätä nykyä BMW:n 3-sarja on tarkoin harkittu kokonaisuus, jonka jokainen osa-alue on tarkkaan mietitty ja huippuunsa hiottu. Ei olekaan ihme, että se on monen mielestä Baijerilaisvalmistajan onnistunein ja tasapainoisin automalli.

3-sarjan viimeisin kehitysversio vastaa sisätilojensa koolta kymmenen vuoden takaista 5-sarjaa. Kolmonen onkin kasvanut kompaktista perheautosta full size –luokkaan ikään kuin varkain. Sen vuoksi yhä useampi valitseekin viitossarjan sijaan hieman pienemmän ja edullisemman kolmosen.

BMW on panostanut muutaman viime vuoden aikana vahvasti malliston laajuuteen ja 3-sarjastakin on tarjolla kolme perusversiota: sedan, touring ja gran turismo. Niiden alta löytyy melkoinen nippu erilaisia bensiini- ja diesel-versioita. Sarjan huippumalli on äärimmäisen suorituskykyinen M3, joka on koko BMW-malliston onnistunein.

Järjettömän suorituskykyinen M3 on yksi autoteollisuuden hienoimmista kompromisseista. Se on ratavalmis superauto, joka toimii motorsportin ohella ihan oikeasti myös arkiajossa. Samaa voi sanoa melko harvasta automallista.

Tehoa ja taloudellisuutta

Koeajettu 320d edustaa malliston keskikastia. Sen nokalla on uusi 2-litrainen turboahdettu dieselmoottori, joka kehittää uumenissaan 190 hevosvoiman tehot, jotka lasketaan ilmoille 4000 kierroksen kohdilla. BMW:n Twin Power –diesel-moottorit on varustettu Common Rail –suorasuihkutuksella ja muuttuvalla turbiinigeometrialla. Vääntöä on mukavat 400 Nm.

BMW on hangannut diesel-moottoreitaan kuin kipeää kampetta ja lopputulos on kieltämättä erinomainen. Esimerkiksi 320d:n voimanlähde on samaan aikaan tehokas ja taloudellinen. Se on asia, johon suurin osa valmistajista pyrkii, mutta harva todellisuudessa pääsee. BMW:lle onkin leimallista, että polttoainetalouden vuoksi suorituskyvystä ei tarvitse tinkiä.

Kulutuslukema on alhaisimmillaan 4,4 litraa, mikä on tehoreservi huomioiden erittäin mukava lukema. Todellisuuden kanssa sillä ei ole minkään valtakunnan tekemistä, mutta kovin janoinen 320d ei kuitenkaan ole.

Sulava automaattivaihteisto

Alhaisesta kulutuslukemasta on kiittäminen myös BMW:n kahdeksanvaihteista Steptronic-vaihteistoa, joka pitää kierroslukeman juuri niin alhaisena kuin vääntömomentti antaa periksi. 320d:ssä virtaa riittää jopa alle 2000 kierroksen. Kahdeksanvaihteisen automaatin viimeinen pykälä alentaa kierrosluvun maantiellä niin, että 110 km/h:n vauhdissa kierroksia alle 2000.

Eco Pro –ajotilassa vaihteisto ei lykkää autoa moottorijarrutukselle, vaan heittää pykälän vapaalle ja antaa auton rullata. Tämä laskee luonnollisesti kulutusta ja pieni vierintävastus saa 320d:n lipumaan pitkiä matkoja vapaalla. Valmistajan mukaan 320d rullaa ilman moottorivoimaa jopa 160 km/h vauhdissa.

Ajotiloja on valittavissa neljä: eco pro, comfort, sport ja sport+. Sport- ja sport+ -asennoissa vaihteisto reagoi ripeämmin ja kulutuksen minimoinnilla on pienempi merkitys. Sport-ajotilassa 320d xDrive tehtailee 0-100 km/h kiihdytyslukemaksi 7,8 sekuntia. Suorituskyvyn ja taloudellisuuden suhde on vakuuttava.

Pienillä ulkoisilla uudistuksilla

Ulkoisesti 3-sarjalainen ei juuri ole muuttunut ja asiaan vihkiytymätön ei ensivilkaisulla tajua malliuudistuksen tuomia päivityksiä. Uusiksi ovat menneet lähinnä ajo- ja takavalot, jotka ulkoisesti muistuttavat kovasti edellisiä. Takavalot on toteutettu LED-tekniikalla ja etulyhdytkin saa halutessaan LED-versioina.

Toisaalta 3-sarjaan olisi sopinut toivoa hieman ronskimpaa uudistusta, sillä pieni pesäero muihin sarjoihin ei missään nimessä olisi tehnyt pahaa. BMW-malliston sukunäkö on saksalaiseen tapaan yhteneväinen ja malleja on paikoitellen hyvin hankalaa erottaa toisistaan.

Mutta ei kolmonen missään nimessä tylsä ole. Pitkä konepelti, lyhyet korinylitykset ja pitkä akseliväli saavat 3-sarjalaisen vaikuttamaan matalalta, pitkältä ja urheilulliselta. Ja sitä BMW myös on.

Ajettavuus on edelleen BMW:n kulmakiviä. Ohjaustuntuma ei ole yhtä tarkka kuin 2000-luvun alkupuolen versioissa, sillä sähköinen tehostus on omiaan hukkaamaan renkaiden tuntumaa sormenpäistä. Se onkin asia, jota BMW:hen kaipaisi lisää. Mukavuusseikat menevät tässä suhteessa tuntuman edelle, mutta kompromisseja on toki tehtävä mukavuuden ehdoilla.

320d:n istuimiin sujahtaa mielellään, vaikka penkkien muotoilu onkin moneen muuhun verrattuna suhteellisen tiivis. Mutta hetken siinä istuttuaan alkaa jakkara sulautua osaksi kuskia. Kuskin paikka on edelleen 320d:n valtaistuin ja kaikki on tehty palvelemaan sen hallitsijaa.

  • Array
  • Array
 

Ohjaamo on malliesimerkki

BMW:n ohjaamo on malliesimerkki erinomaisesti suunnitellusta ohjaamosta. Hallintalaitteet on sijoitettu oikeille paikoille ja kaikkia toimintoja voi ohjailla joko vaihdevalitsimen takapuolella olevasta rullasta tai monitoimiratista. Oivallisen suunnittelun ja sijoittelun ansiosta kuskin ei tarvitse nostaa katsetta tiestään, sillä kaikki on sormenpäiden ulottuvissa. Tämä korostuu erityisesti silloin jos auto on varustettu Head-up Displaylla.

Uuden 3-sarjan hinnat alkavat reilusta 35 000€:sta, jolla saa itselleen 318i:n. Tuolloin nokalla on BMW:n kolmisylinterinen ja 1,5-litrainen bensiinimoottori, joka tuottaa 136 hevosvoimaa, joka riittää viemään BMW:tä riittävästi. Mutta mikäli haluaa enemmän suorituskykyä, kannattaa rahansa sijoittaa vähintään 320i- tai 320d-versioon.

40-vuotista taivalta juhlistavan 40th Year –edition malliston hinnat alkavat 40 000€:sta ja tuolloin auto on varustettu mm. xDrive-nelivedolla, automaattivaihteistolla, bi-LED-ajovaloilla, pysäköintitutkalla ja vakionopeudensäätimellä. Neljällä kympillä ostaja saa itselleen erinomaisen auton, jonka ratissa ajo maistuu makealle.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottoriteknologia, vaihteisto, viimeistely, hallintalaitteiden sijoittelu, ulkonäkö

Parantamisen varaa: paikoin tunnoton ohjaus

BMW 320d XDrive 40th Year Edition:

Moottori: 4-sylinterinen, 1995 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 190 hv (140 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 400 Nm @ 1750-2500 rpm
Kiihtyvyys: 7,4 s.
Huiput: 233 km/h
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 8-portainen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd): 4,4-4,8 l / km
CO2-päästöt: 116-126 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4633mm/1811mm/1429mm
Tavaratila: 480 l
Paino: 1590 kg
Hinta: 45 479€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - BMW 320
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.