BMW tekee rohkean vedon ottaessaan edustusautosarjaansa ”alitehoisen” pikkudieselin. Tämä kielii ennen kaikkea siitä, että BMW haluaa olla kilpailemassa myös ohuemmalla lompakolla operoivista Premium-autojen ostajista.
518d-mallin merkittävin eroavaisuus löytyy nimittäin juuri sen hintalapusta. 518d:n hinta painuu kirkkaasti alle 50 000 euron maagisen rajan. Tarkemmin sanottuna sen lähtöhinta jää alle 47 000 euroon.
CO2-lukuun 518d ei tuo onnea ja autuutta, sillä 520d:n vertailuluku on täysin sama kuin tehottomammassa versiossa.
Onko 143 hevosvoimaa riittävästi?
518d:n kohdalla suurin kysymys on se, riittääkö 143 hevosvoimainen ja 2-litrainen diesel-moottori kuljettamaan 1700-kiloista autoa riittävästi. Vastaus on yksinkertainen. Kyllä riittää, vaikka kovin sporttista suorituskykyä siltä ei kannata odottaa.
Nykytekniikalla pienelläkin tehoreservillä saadaan aikaan autoja, joiden maltilliset hevosvoimat riittävät arkiajoon. Tästä yksi parhaista esimerkeistä on juuri BMW:n 518d. Vaikka tehot jäävät alle 150 hevosvoimaan, kompensoi reteä vääntömomentti sen puutteet.
Newton-metreissä mitattuna lukema on 350 ja se tekee kyydistä riittävää ja mukavaa. Lukemat siivittävät 5-sarjalaisen sataseen vajaassa kymmenessä sekunnissa, mitä voidaan pitää riittävänä.
Koko potentiaali käytössä
Eron vaikkapa 520d-malliin huomaa vain ja ainoastaan kovemmissa kiihdytyksissä ja ohituksissa, sillä 143:sta hevosvoimasta on revitty 518d:n kohdalla irti kaikki mahdollinen. Sport-ajotilassa on hankala uskoa istuvansa malliston kesyimmässä versiossa.
Suuri kiitos tästä kuuluu BMW:n erinomaiselle kahdeksanportaiselle automaattilaatikolle, joka yltää tuntumassaan samalla viivalle modernien kaksoiskytkimellisten vaihteistojen kanssa.
Suorituskyvyn huomaaminen vaatii kuitenkin sport-asennon käyttämistä, sillä Eco Pro -tilassa kaasunvaste on laiska ja kyyti verkkaista. Toisaalta sen avulla on mahdollista päästä muita ajotiloja pienempään kulutukseen ja samaan aikaan seurata oman ajotapansa vaikutusta taloudellisuuteen.
Ajonautinto on tallella
Eco Pro -ajotila kertoo kuljettajalle maltillisen ajon vaikutukset yksinkertaisen selkeästi lisääntyneinä ajokilometreinä. Mittariston alalaitaan tulee tieto siitä, kuinka monta lisäkilometriä ekologisella ajotavalla on saavutettu. Se kannustaa jatkuvasti pihimpään ajotapaan.
Kun suurin huolenaihe on poissa, on hyvä todeta, että myös nuhaisin 5-sarjalainen tarjoaa sen täysverisen ajonautinnon, johon sen kohdalla on perinteisesti totuttu. 518d:n alusta on niin hyvä, ettei sen olemassaoloa edes tajua.
Ajamisen vaivattomuus on asia, joka useimmiten erottaa laadukkaan tuotteen keskiverrosta. BMW on aina osannut tehdä ajoltaan erinomaisia autoja, mutta 5-sarja on järkevän hintaisten autojen parhaimmistoa.
518d:n alusta on äärettömän mukava, mutta samaan aikaan riittävän jämäkkä. Se ei kolise töyssyissä, eikä anna periksi rivakammassakaan mutka-ajossa. Vaikka yleistuntuma on pehmeä, on progressio sitä luokkaa, ettei sitä todellakaan voi väittää löysäksi.
Sisätilat kunnossa
Ainakin kesärenkailla varustettuna 5-sarjalainen on hiljainen, mutta koetinkivenä toimiikin usein nastarengas. Se jääkin nähtäväksi kuinka hiljaista kyytiä 518d tarjoilee piikkirenkaat allaan.
Alustan ja koneen ohella myös sisätilat ovat tätä nykyä kunnossa. 5-sarjalainen sai pitkään odottaa uudistusta sisätiloihinsa, mutta nyt kokonaisuus on tilanteen tasalla. Hallintalaitteet ovat tutulla paikalla ja oikealla kädellä käytettävällä rullalla hallitaan ajotietokoneen tärkeimpiä toimintoja.
Koeajoauton mittaristo on mallia Black Panel, eli kaikki informaatio piirretään kuljettajan näkökenttään digitaalisesti. Varsinaisia analogisia kierrosluku- tai nopeusmittareita ei siis ole.
Tilaa saisi olla enemmän
Tiloiltaan 5-sarjalainen on hyvä, mutta se jää esimerkiksi Skoda Superbiin verrattuna kauas taakse. Takakontissa tilaa on runsaasti, mutta takapenkkiläisten tilat ovat Skodassa suuremmat. Eroa ei ole suuren suuresti, mutta se on silti huomattavissa.
Laatuvaikutelmaltaan BMW vie kuitenkin voiton Superbin lisäksi myös VW Passatista. BMW:n suoria kilpailijoita ovat lähinnä Audi A6 ja Mercedes-Benz E, jotka ovat BMW:n ohella laadullisesti pykälää korkeammalla.
518d on tervetullut lisä myös työsuhdeautomarkkinoille, sillä useassa yrityksessä hankintahinta on rajoitettu juuri 50 000€:n kohdalle. Halvimman diesel-mallin hinnoitteleminen tuon rajan alle ei varmastikaan ole vahinko.
Tuomas Rajala
Kehuja: moottori, ulkonäkö, laatu, alusta
Parantamisen varaa: takapenkkiläisten tilat