Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
BMW X5 xDrive40e – Öky ja Eko - Article - Nettiauto

BMW X5 xDrive40e – Öky ja Eko

Koeajot 25.01.2016

BMW X5:n hybridiversio on järkälemäinen ekopeli, jolla kookasta katumaasturia haluava voi ostaa itselleen hieman paremman omatunnon.

BMW X5:n hybridimalli on erikoinen konsepti. X5 on BMW:n järein (katu)maasturimalli, jonka vahvuudet eivät ole juuri perustuneet polttoainetalouteen ja ekoiluun. CO2-lukujen kyttääminen on kuitenkin tosiasia myös järeimmässä luokassa.

Sana hybridi on tuulipukukansa keskuudessa kauhistus ja edelleen kovin monelle pelottava asia. Se perustuu pääasiassa tietämättömyyteen. Hybridit ovat toimivia ratkaisuja myös kotimaan kovissa pakkasissa, eikä sellaisella ajaminen vaadi plug-in –versioiden kohdalla kuin säännöllistä lataamista.

BMW:n historia hybridimalleissa on varsin lyhyt ja X5 on valmistajan harvoja sähkö- ja bensatekniikkaa yhdisteleviä malleja. Toki saksalaisvalmistaja on jo pidemmän aikaa tehnyt Efficient dynamics-malleja, jotka ottavat talteen mm. jarrutusenergiaa, mutta varsinaiset hybridit ovat jääneet kuriositeeteiksi.

313 hevosvoimaa hybriditehoa

Array

Sähkötekniikka kuitenkin tekee voimakkaasti tuloaan ja BMW:n leiristä tulee yksi automaailman mielenkiintoisimmista hybridiautoista – i8. Se on urheiluauto, jonka voimanlähteenä toimii 1,5-litrainen bensiinimoottori ja järeä sähkömoottori.

X5 on hieman perinteisempi lähestymiskulma hybridiluokkaan, sillä pellin alle on sijoitettu 2-litrainen bensiinimoottori, jonka lisäksi menoa vauhdittaa sähkömoottori. Poltto- ja sähkömoottorien yhteenlaskettu teholukema on 313 hevosvoimaa ja vääntöä piisaa 450 Nm:n edestä.

Teholukemat ovat muikeat, kuten hybrideissä on tapana olla. Erityisen mairea on kuitenkin tehtaan ilmoittama kulutuslukema – 3,4 litraa sadalla kilometrillä. Todellisuuden kanssa sillä ei luonnollisesti ole minkään valtakunnan tekemistä, sillä kahdeksan litran alituskin tekee normaaliajossa tiukkaa. Mutta sekin on normi-X5:een verrattuna suorastaan pihi luku.

Suorituskykymielessä 40e-malli ei juuri muulle mallistolle häpeä. Reilun parin tonnin järkäle ampaisee makuulta sataseen 6,8 sekunnissa. Kiihtyvyyslukema on mukava kun pitää mielessä, että CO2-luku on alle 80 grammaa kilometrillä. Sen ansiosta myös autovero alkaa olla edes jollain tavalla järkevä.

Pelkällä sähköllä ajellaan ainoastaan 30 km

BMW:n akkupaketti ei yllä Teslan lukemiin, sillä pelkällä sähköllä ajettaessa kulkua riittää valmistajan ilmoituksen mukaan 30 kilometriä. Ilmoitettu lukema pätee lähinnä rauhalliseen taajama-ajoon, sillä reippaammassa kyydissä akkukapasiteetti hupenee huomattavasti ripeämmin.

X5:n kohdalla hybriditekniikan hyödyntäminen vaatii säännöllistä lataamista. Plug-in hybridi on nimensä veroinen ja auto kannattaakin pitää piuhan päässä aina kun mahdollista. Sähkö- ja hybridiautojen sielunmaailma poikkeaa bensiiniautoista siinä mielessä, että sähköisen tankin tyhjenemistä ei kannata odotella, vaan lataus kannattaa suorittaa aina kun auto ei ole ajossa.

Pidemmillä siivuilla X5:n kulutus pyörii kymmenen litran tuntumassa, mutta taajamassa sen saa painettua huomattavasti alemmas. Kuski voi vaikuttaa kulutukseen ratkaisevasti pitämällä akkupaketin mahdollisimman hyvin virrassa. Mikäli ajo rajoittuu kaupunkialueille, on X5:llä mahdollista päästä lähelle valmistajan ilmoittamaa lukemaa.

Lataaminen ei sinänsä haittaa, sillä piuhan päähän laittaminen tarkoittaa säästöä polttoainekuluihin seuraavalla ajolla. Lataamisen lisäksi xDrive40e:n hybridiulottuvuutta ei tarvitse ajatella. Bensiinimoottorin ja sähkömoottorin yhteispeli on niin sulavaa, ettei tietämätön edes tajua ajavansa hybridimallilla.

Tämä onkin yksi X5:n parhaista puolista. Sähkötekniikan olemassa olo säästää polttoainetta, mutta BMW on siitä huolimatta täysverinen ökymaasturi. Eko-leimaa ei juuri huomaa, sillä siitä kielii lähinnä perälaudassa oleva eDrive-merkintä. Sillä ei siis tarvitse leimautua eko-Petteriksi ellei niin halua. Tosin mikään tosi-ekoilijan auto X5 ei missään tapauksessa ole.

Malliston toiseksi halvin versio

Pelkällä sähköllä ajaminen on niin viehättävää, että sen rajallinen kapasiteetti harmittaa. Mikäli akkukapasiteetti tarjoaisi vaikka Mitsubishi Outlanderin hybridiversion tavoin lähemmäs 70 kilometrin toimintasäteen, tekisi se X5:stä nykyistä paremman.

BMW:n kookas hybridimalli on saanut alan julkaisuissa hybriditurhakkeen leiman, mutta xDrive40e on aivan erinomainen X5-malli. Se ei luonnollisesti vedä vertoja X5M:lle, mutta ei sen ole tarkoituskaan. Hybridimallin järkevyys on Suomen kaltaisessa maassa siinä, että se on malliston toiseksi halvin versio. Lisäksi kulut ovat diesel-malleihin verrattuna huomattavasti huokeammat.

xDrive40e tarjoaa myös erinomaisen vakiovarustelun, johon kuuluu mm. adaptiivinen alusta. Se säätyy automaattisesti ajotilanteen mukaan. Suomeen on tulossa käyttöön myös My BMW Remote –sovellus, jonka avulla kuskin on mahdollista seurata auton sijaintia, akun varaustilaa ja käyttösädettä.

Hybridimallinakin X5 on järkälemäinen tapaus ja se herättää kunnioitusta pelkästään lipumalla paikalle. BMW X5 xDrive40e on viehättävä automalli senkin vuoksi, että se yhdistää edustusauton ja huonoille keleille sopivan katumaasturin. Vielä kun kyytiin lisätään ympäristötietoisuus, on paketti kokolailla viehättävä.

Tuomas Rajala

Kehuja: Kulutus kaupungissa, viimeistely, laatuvaikutelma, hybriditekniikka, hinnoittelu verrattuna muuhun mallistoon

Parantamisen varaa: Pieni toimintasäde sähköllä

BMW X5 xDrive40e A:

Moottori: 4-sylinterinen, 1997 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 313 hv (230 kW)
Vääntö: 450 Nm
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 6,8 s.
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 3,3 l
CO2 päästöt: 77 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4886mm/1938mm/1762mm
Tavaratila:  500/1720 l
Paino: 2305 kg
Hinta alkaen: 85 369€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - BMW X5
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show