Citroën C3 – Uuden aallon ranskatar

Koeajot 06.07.2017

Citroën C3 uudistuu muun malliston imussa ja muistuttaa entistä enemmän C4 Cactusta.

Kun Citroën toi markkinoille C4 Cactuksen, suomen autoileva kansa ei ollut valmis budjettimallin persoonalliselle muotokielelle. Cactus oli ja on edelleen melko poikkeuksellisen näköinen automalli.

C3 lähenee C4 Cactuksen ulkonäköä. Keulasta kaksikko näyttää yllättävän paljon toisiltaan ja myös C3:n kylkiä ”koristavat” ponttonit, jotka löytyvät myös Cactus-mallista. Keula nouse ylös pystysuorassa ja sen yläreunasta löytyvät pienikokoiset ajovalot.

Vaikka C4 Cactuksessa ja uudessa C3:ssa on melko runsaasti yhtäläisyyksiä, vaikuttaa C3 hieman tyylikkäämmältä versiolta isoveljestään. Ja monella tapaa myös laadukkaammalta.

Ulkonäön lisäksi yhteneväisyyttä löytyy ohjaamon puoleltakin. C3:ssa on Cactus-henkiset ovien sisäkahvat, jotka tuovat mieleen enemmän hevosvankkureiden vetimet kuin modernin auton kahvat. Mutta toki ne ovat persoonalliset.

Pehmeä alusta, muttei pahalla tavalla

Array

Ajettavuuden suhteen C3 on päivittynyt maltillisesti. Alusta on edelleen melko pehmeä ja katumaasturihenkisen auton alusta onkin luokkansa pehmeimpiä. Se onko kyseessä hyvä vai huono ominaisuus, on kiinni kuskin mieltymyksestä. Suurimmassa osassa katumaasturimalleja alustat ovat pahasti pintakovia, mutta C3 on toista maata.

Töyssyissä pehmeä ja keinahteleva alusta on mukava, mutta kovemmissa vauhdeissa ja mutkatiellä sen pehmeys alkaa kostautua. Mutta toisaalta C3:a ei ole luotukaan mutkapätkillä painamiseen, vaan pääasiassa kaupunkiajoon.

Mukavuuspainotteista tuntumaa korostaa entisestään jakkarat, jotka tarjoavat sivuttaistuen sijaan varsin leveät oltavat. Niihin mahtuu lässähtäneempikin tarakka ilman ahtamista. Leveiltä penkeiltä kuitenkin valuu ulos mutkissa jos kuski äityy kanttailemaan hieman voimakkaammin.

Citroënin moottorivalikoima koostuu kolmesta bensiinikoneesta ja kahdesta dieselistä. Bensakoneet ovat kolmisylinterisiä ja teholukemaltaan 68-, 82- ja 100-hevosvoimaa. Kaksi laimeinta moottoria ovat vapaasti hengittäviä ja tehokkain versio turboahdettu. Kaikki moottorit perustuvat samaan 1,2-litraiseen peruskokoonpanoon.

Kohtuullista suorituskykyä bensaturbolla

Koeajoversio varustettu tehokkaimmalla 110-heppaisella bensamoottorilla ja manuaaliaskilla. Tällä kokoonpanolla C3 on kohtuullisen pirteä, mutta kovin raakaa suorituskykyä ei tietenkään kannata odottaa. Kolmisylinterisen motin vääntö on rajallinen ja kovemmassa kiihdytyksessä kone meinaa kyykätä isommalle vaihdettaessa.

Vääntöä tehokkaimmasta versiosta otetaan 205 Nm:n edessä. Turboahtimen voimalla vääntö kasvaa 82-hevosvoimaiseen versioon verrattuna reilun 80 Nm:n edestä. Se tekee suorituskyvylle ihmeitä.

Mikään valtava raketti 110-hevosvoimainenkaan versio ei ole, sillä makuulta sataseen ammutaan 9,3 sekunnissa. Toisaalta se on vertailukelpoinen mm. VW Golfin litraisen padan kanssa.

Kulutuksen kannalta turboversio on järkevä valinta, sillä kulutus pysyttelee tehosta huolimatta samassa lukemassa, joka on valmistajan ilmoituksen mukaan 4,6 litraa sadalla kilometrillä yhdistetyssä ajossa. Uskoo ken haluaa, sillä kovin usein ne eivät pidä kutiaan tavallisessa ajossa. C3 viekin nestettä lähemmäs kuusi litraa yhdistetyssä ajossa.

Citroën C3:sta on hieman vaikeaa löytää moitteen sijaa, mutta toisaalta siihen on hieman haastavaa rakastua parantumattomasti. Siinä ei ole mitään olennaista vikaa, mutta toisaalta ei mitään sellaista, joka herättäisi intohimoja.

Kamera tallentaa onnettomuudet – ja kauniit reitit

Yksi poikkeus kuitenkin löytyy: Citroënin kehittämä Connectedcam. Se on sisätaustapeiliin integroitu kamerajärjestelmä, jonka avulla voi tallentaa auton edessä olevia tapahtumia valokuvina tai videona. Se voi olla varsin kätevä lisäominaisuus vaikkapa onnettomuustilanteessa. Kamera puskuroi muistiinsa 30 sekuntia, joten tallennuksen voi tehdä jälkikäteen.

Connectedcam lienee varuste, jonka voisi kuvitella yleistyvän muihinkin malleihin ja merkkeihin. Sen käyttö rajaantunee lähinnä onnettomuustilanteisiin, eikä maiseman ja reittien ikuistamiseen, kuten valmistaja ehdottaa ominaisuuden esittelyssä.

Sisätiloiltaan Citroën C3 on hyvää keskitasoa. Sisään mahtuu hyvin neljä aikuista ja pienellä varauksella myös viisi. Pienen perheen autona se on toimiva kokonaisuus, sillä takapenkille mahtuu hyvin pari lastenistuinta.

  • Array
  • Array
 

Varusteet perustasoa

Varustelun puolesta C3 edustaa perinteistä nykyautoa. Siinä varustetasosta riippuen kaistavahti, peruutuskamera, katvevustin ja vakionopeudensäädin. Kori ulkopuoliset varusteet menevät käsi kädessä varustelutason kanssa ja korin väristä poikkeava katto on yksi helpoiten huomattavista. Parhaan Shine-varustetason mukana alle laitetaan 17” alumiinivalssit, jotka tekevät yleisilmeestä komeamman.

Hintakaan ei ole kiroissa, sillä hinnat alkaen –malli jää alle 15 000€:n. Esimerkiksi Volkswagen Golfin lähtöhinnat painuvat 20 000€:n tuntumaan. 110-heppainen tehoversio on hieman korkeampi, mutta sekin jää edullisimmillaan parin kympin tienoille.

Citroën C3 on varsin persoonallinen keskiluokan auto, joka erottuu massasta poikkeuksellisella muotoilulla ja mukavuuspainotteisella ajotuntumalla. Liika persoonallisuus toki rajaa osan ostajakuntaa pois, mutta toinen toisiaan muistuttavassa automaailmassa C3 on piristävä poikkeus.

Tuomas Rajala

Kehuja: persoonallisuus, mukava alusta, hinnoittelu

Parantamisen varaa: ujo moottorivalikoima, tasapaksu fiilis

Citroën C3 PureTech 110 Shine:

Moottori: 3-sylinterinen, 1199 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 110 hv (81 kW) @ 5500 rpm
Vääntö: 205 Nm @ 1500 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 9,3 s.
Huiput: 188 km/h
Vaihteisto: 6-portainen manuaalivaihteisto
EU-kulutus: 4,6 l / 100 km
CO2 päästöt: 103 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 3996mm/1749mm/1474mm
Paino: 1125 kg
Koeajoauton hinta: 19 493€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Citroen C3
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.