Citroen C5 X - kolme autoa yhdessä?

Koeajot 03.08.2022

Citroen C5 X on ranskalaismerkin uutuus, jonka tehtävänä on valmistajan mukaan yhdistää kolme autoa: farmari, sedan ja katumaasturi. Miten se onnistuu?

C5 X on Citroenin uusi lippulaiva. Kyseessä on korotettu farmari, jonka tavoitteena on tarjota erityisesti mukavuutta korostava autoilukokemus.

Ulkonäön puolesta C5 X:ssä on paljon elementtejä Citroenin nykymallistosta, joista edellinen Suomen markkinoille tulija on nykyinen Citroen C4. C5 X:ssä on selvästi C4:ää enemmän kokoa, ja muotoilu on sellaista, että auton leveys korostuu.

Kilpailijoita löytyy paljon, mutta kenties ne lähimmät ovat eri merkkien korotetut farmarit, kuten Audin A4 ja A6 Allroad, Mercedeksen C-sarjan ja E-sarjan All-Terrain sekä Volvon V60 ja V90 Cross Country.

Iso farmarikorinen auto

Array

Isossa farmarissa on iso tavaratila (545 litraa) ja laajentaminen on helppoa. Tavaroille on siis hyvin tilaa, Citroen C5 X soveltuu perhekäyttöön.

Takaistuimella on lapsille väljää. Aikuisilla on hieman ahtaampaa. Suurimman ahtauden tunteen aiheuttaa koeajoauton sähköllä säätyvän istuimen toiminto, joka työntää automaattisesti istuinta taaksepäin, kun oven avaa.

Näin isokokoinen autoilija pääsee helpommin pois ohjauspyörän ja istuimen välistä. Takaistuimen pehmeys tuntuu varmasti monista matkustajista mukavalta.

Ohjaamossa tuttua ilmettä Citroen C4:stä

Ohjaamossa on tuttua Citroen-ilmettä. Muotoilu ja fiilis on kuin Citroen C4:stä, kaikki on vain isompaa. Mukavuusistuin tarjoaa pehmeää tunnelmaa ja säilytystilan omaavasta keskikyynärnojasta ja oven puolelta saa hyvin tukea käsille.

Kosketuksella toimivasta keskiruudusta hoidetaan navit, musiikit ja muut autoon liittyvät säädöt. Kuskin edestä löytyvä mittaristo on digitaalinen ja sen asettelu, toiminnot sekä tyyli ovat niin ikää tuttuja C4:stä.

Kaasupolkimen asettelu vaikeuttaa pitkän kuskin ajoasentoa

Suurin ongelma pitkän kuskin kannalta on kaasupolkimen asettelu. Polvea ei saa hyvään kulmaan, vaan jalka jää liian koukkuun. Paitsi jos työntää istuimen tarpeettoman taakse. Silloin ohjauspyörän säätövarat eivät riitä. Alle 180-senttiset saavat varmasti oikein hyvän ajoasennon.

Toinen ongelma on vasemman jalan lepuutustuki. Isokenkäinen kuski ei saa aseteltua jalkaa kunnolla. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, että ranskalaisessa autossa on isojalkaiselle huono vasemman jalan lepuutustuki.

Nyt olisi vihdoin syytä suunnata katse Volkswagen-konsernin autoihin, sillä niissä on järjestään kunnollinen tuki vasemmalle jalalle. Asialla on merkitystä. Varsinkin ajettaessa pitkään.

Yksi PHEV ja kaksi bensiiniturboa

Citroen C5 X on Suomessa tarjolla kahdella bensamoottorilla (130 hv ja 180 hv) sekä Plug-in-Hybridinä (225 hv). Silloin bensakoneen kaverina on sähkömoottori ja latausmahdollisuus. Koeajoauto on varustettu tällä systeemillä eli kyseessä on ladattava hybridi PHEV.

Voimalinja on tuttu todella monesta Stellans-konsernin autosta, kuten Citroen C5 Aircrossista, Peugeot 3008:sta ja Opel Grandlandista. Auton 225-hevosvoiman huipputeho liikuttaa autoa asiallisesti, mutta ei sporttisesti.

Sähköllä jopa 56 kilometriä

Täyteen ladatulla akustolla ajaa WLTP-mittauksen mukaan 56 kilometriä. Todellisuus riippuu monesta seikasta, kuten lämpötilasta, tienpinnasta ja ajonopeudesta.

Ilahduttavasti tässä Citroen C5 X:n huippumallissa on 7,2 kW laturi autossa, joten asiointilaturissa 12,3 kWh:n akuston saa parhaimmillaan täyteen alle kahdessa tunnissa.

Citroen C5 X on äärimmäisen mukava auto

Koeajossa olevan Citroen C5 X:n huippumallin vakiovarusteena on uudet hydraulisen alustan toimintaa jäljittelevät iskunvaimentimet sekä sähköllä säätyvä jousitus. Näiden turvin auton pitäisi olla taikamattomaisen mukava ajettava. Citroenin kielellä kyseessä Advance Comfort -aktiivijousitus.

Kerrankin mainospuheet ja todellisuus kohtaavat. Uusi Citroen C5 X tarjoaa erittäin mukavan ajokokemuksen. Erikoisiskunvaimennus ja sähkösäätöinen jousitus mahdollistavat laatuautomaisen mukavan ja hiljaisen ajokokemuksen, vaikka reitille sattuisi hiukan muhkuraisempi tiestö.

Harvoin pääsee millään nykyautolla pois lukien aidot maastoautot kaupunkiviidakon hidastustöyssyistä ja kuopista yli näin mukavasti.

C5 X PHEVin voimalinjaa toimii ihan kivasti, mutta järjestelmän toiminnasta huomaa selvästi, milloin mennään sähköllä ja milloin polttomoottorilla. Tehoa ja voimaa on kohtuullisesti, mutta pienet viiveet häiritsevät. Valitsemalla ajoasetuksen valinnasta sportin voi viiveiden määrään ja kestoa vähentää.

  • Array
  • Array
 

Yhteenveto

Äärimmäistä mukavuutta. Sitä Citroen lupaa markkinoinnissa, ja se on myös todellisuutta.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Kehuja: Pehmeä monista kilpailijoista poikkeava ajotuntuma, toimiva uuden iskunvaimennuksen ja sähkötoimisen jousituksen yhdistelmä, erilaisuus, tyylikkyys

Parannettavaa: Ohjaustuntuma ei ole paras mahdollinen, takaistuimella ei ole niin paljon pituussuuntaisia tilaa kuin mitä mainospuheiden perusteella olisi luullut ja toivonut, voimalinja tarjoaa kohtuullisen kivasta hevosvoimamäärästä huolimatta aika maltillisen kulun isolle kissalle

Citroen C5 X Plug-in-hybrid 225 Shine Pack Launch Edition EAT8 Automaatti

Moottori: 4-sylinterinen, 1,6-litrainen 181 hv (133 kW) turboahdettu bensamoottori + 80 kW (110 hv) sähkömoottori
Yhteisteho: 225 hv
Yhteisvääntö:  360 Nm
Huiput: 233 km/h (sähköllä max. 135 km/h)
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 7,8 s.
Vetotapa:  Etuveto
Vaihteisto: Automaatti
EU-kulutus: 1,3 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt: 30 g/km
Toimintamatka sähköllä: 56 km (WLTP)
Mitat (pit/lev/kork): 4805 mm/1865 mm/1485 mm
Tavaratila: 485/1580 l
Omamassa: 1797 kg
Vetopaino, jarrullinen, kg: 1350 kg
Vetopaino, jarruton, kg:  750 kg
Koeajoauton hinta (alkaen): 51.389 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Comments

For sale - Citroen C5
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.