Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Ford Focus ST – Ratakireä perhesportti

Koeajot 30.08.2017

Ford Focus ST Wagon on yhdistelmä järkeä ja tunteen paloa. Kun sen varustaa dieselillä ja automaattivaihteistolla, vaaka kallistuu järjen puolelle.

Ford Focus ST on nykymuodossaan saavuttanut vankan maineen uskottavana katusporttina. ST:stä ei ole enää aikoihin tarvinnut puhua minään ”köyhän miehen RS:nä”, vaan sen ominaisuudet ovat puhuneet omasta puolestaan melko jykevällä äänellä. Varsinkin 250-heppaisella bensaturbolla ja viisiovisella korilla varustettuna se täyttää ehdan ”hothatch”-käsitteen vaatimat elementit melko täydellisesti.

Perheautoksi kireällä alustalla ja bensaturbolla varustettu luiskaperä soveltuu kuitenkin kovin huonosti, tai ainakaan järkisyillä sen hankintaa on vaikea perustella. Farmarikorin myötä paketti muuttuu jo askeleen verran fiksummaksi ja kun nokalle asetellaan vielä tehokas diesel sekä Powershift-automaattivaihteisto, ei järkiperusteluja enää sen suuremmin kaivatakaan.

185-heppaisella dieselillä ST on ollut saatavilla jo jonkin aikaa, mutta automaatti on mallissa uusi tuttavuus. 6-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto edustaa toiminnaltaan markkinoiden parhaimmistoa ja on sellaisenaan siis toimiva ratkaisu sporttisen dieselin kaveriksi.

Menevä ulkonäkö

Array

Ulkonäöllään ST lupailee paljon. Madallettu alusta, 18” vanteet, takaa keskeltä esiin työntyvät tuplapakoputket sekä koeajoauton kirkkaan punainen väri tekevät ST:stä varsin sporttisen ilmestyksen. Isot ST-mallimerkinnät edessä ja takana kertovat ulkopuolisillekin, että kyseessä on jotain hieman tavallisuudesta poikkeavaa.

Urheilullinen linja jatkuu sisätiloissakin, vieläpä reilusti ulkopuolta enemmän. Recaron valmistetta olevat etupenkit ovat vahvasti kuppimaiset ja kojetaulun päällä sijaitsevat lisämittarit lietsovat sporttista tunnelmaa. Mittareista selviää öljynlämpö, öljynpaine sekä ahtopaine. Ajon aikana niitä harvoin ehtii seuraamaan, mutta tunnelmaa mittarit luovat mukavasti.

Syvään kuppipenkkiin istahtaessa tajuaa saman tien, ettei ST sovellu kaiken kokoisille ihmisille. Massiiviset ulkomitat omaavissa penkeissä on jo tavallista hintelämmälläkin kuskilla ahdas tunnelma. Selkänojan sivutuet ovat melkoisen kapealla, eikä niistä löydy säätöjä. Vähänkään leveäselkäisempi ei penkkiin kovin helpolla mahdu, joten seikka kannattaa käydä itse testaamassa ennen ostopäätöstä.

Kun kyseessä ei varsinaisesti ole mikään kilpa-auto, kummeksuttaa näin jykevien penkkien olemassaolo hieman. Jos penkkiin sattuu mahtumaan, tarjoaa se tietysti verrattoman hyvää tukea mutka-ajossa, mutta normaaliin arkiajoon muotoilu on turhan voimakasta.

Kritiikkiä etupenkkien massiivisudesta sataa myös takapenkiltä. Ainakin lapsen kokoisilta tuulilasinäkymät blokkautuvat miltei kokonaan, joten vähänkään huonovointisuuteen taipuvaiset matkustajat eivät takana kovin kauaa viihdy. Muutoin ohjaamon ergonomia on erinomaisella tolalla. Hallintalaitteet löytyvät sieltä mistä pitääkin ja varsinkin kuljettajalla on auvoisat oltavat.

Viritelty äänimaailma

Starttinapin painallus herättää dieselin matalaan murinaan. Dieselmallin kohdalla ohjaamon sekä ulkopuolenkin äänimaailmaan on kiinnitetty erityistä huomiota ja pakko sanoa, että hommassa on onnistuttu. Äänen perusteella on melko hankala arvioida, onko kyseessä bensa, vai dieselmoottori. Kovemmassa kiihdytyksessä moottoritilasta kuuluu ohjaamoon ääntä selvästi, mutta sävyltään se on enemmänkin sporttista murinaa, kuin dieselmäistä rahinaa.

Alusta on erittäin jämäkkä ja se selviää välittömästi liikkeelle lähdön jälkeen. Kori ei pahemmin kallistele eikä huoju. Alusta on viritetty selkeästi ajettavuuden ehdoilla, mukavuus on toissijaista. Terävät töyssyt tuntuvat ohjaamossa melko selvästi, mutta se kuuluu ST:n tunnelmaan.

Esimerkillinen ajettavuus

Ohjaus on erittäin tunnokas ja nopea. Matalat renkaat tehostavat hyvää ohjaustuntumaa, mutta vetelevät urissa melkoisesti. Niiden myötä myös rengasmelu nousee ohjaamossa selvästi kuuluville matkavauhdissa, mutta ei nyt kuitenkaan riesaksi asti. Jos tiessä ei syvempiä uria ole, etenee ST suuntavakaasti ja paimentamatta.

Roisia ratin vetelyä tuntuu myös reippaissa kiihdytyksissä. Ominaisuus oli muistin mukaan vahvasti läsnä myös reippaasti tehokkaammassa bensaversiossakin. Mikroautomainen ajettavuus yhdessä tehokkaan koneen kanssa viettelee tavallista kovempiin mutkanopeuksiin, joten maltti on syytä pitää mielessä, kun ST:llä kurvailee.

Ohjaustuntuma on mutkaan kovempaa painaessa esimerkillisen hyvä, kuljettajalla on koko ajan selkeä käsitys siitä mihin ollaan menossa. Täsmälliseen kaarrekäyttäytymiseen tuo osansa dynaaminen kaarreajon hallintajärjestelmä, joka optimoi auton käyttäytymistä kovassa ajossa jarrujen ja moottorinohjauksen avulla. Kurvissa kaasua tarjoillessa auton puskutaipumus on vähäistä, keula kääntyy haluttuun suuntaan, vaikka kaasupoljinta käsittelisi hiukan huolimattomastikin.

Vääntöä piisaa, teho loppuu kesken

185 hevosvoimainen ja 400 Nm:n edestä vääntävä moottori linkoaa ST:n liikkeelle voimalla. Vauras vääntö ja erinomaisesti sitä hyödyntävä vaihteisto tekevät ajosta varsinkin pienemmissä nopeuksissa erittäin jouhevaa ja rivakkaa. Vaihteistosta ei löydy moitteen sijaa missään ajotilanteessa. Tilanteen vaatima vaihde on aina käytössä, tai ainakin vaihtuu oikeaksi salaman nopeasti.

Sport-moodilla täyskaasukiihdytyksessä vaihteiston toimintaan tulee mukaan tunnelmaan sopiva nykäys vaihdon hetkellä. Normaalisti ajaessa vaihdot eivät tunnu käytännössä ollenkaan.   

Railakkaan alkukiihtyvyyden jälkeen seuraakin pieni pettymys, kun huipputeho ei aivan vastaakaan sitä alakierrosten voiman tuntua. Sinänsä kulkua kyllä riittää, satasen vauhtiin Focus kipittää karvan alle 8 sekunnin, mutta paukkua soisi olevan ylemmillä kierroksilla himpun verran lisää. Bensaversion räyhäkkäämpää luonnetta jää väistämättä kaipaamaan.

Melkoisen suuri tehoero bensa- ja dieselmallien välillä ihmetyttääkin suoraan sanoen hieman. Tiukka alusta ja erinomainen ajettavuus kaipaisivat vähintään sellaisen parinsadan hevosvoiman tehon, jotta ominaisuudet tuntuisivat tasapainoisemmilta.

  • Array
  • Array
 

Harrastemielessä vaikka radalle

Yhtä kaikki, erinomaisen hauskaa ST:n puikoissa on näilläkin tehomäärillä. Kokonaisuus on siinä määrin viihdyttävä, että Focuksella vierailisi mielellään vaikka ratapäivillä tuulettumassa aina silloin tällöin. Ilahduttavaa on myöskin vain reiluun 6 litraan jäävä kulutus, vaikka kaasupoljinta tulikin poljettua hieman rivakammin.

Ford Focus ST jättää dieselinäkin veden kuljettajansa kielelle. Vaikka moottoriteho jättääkin hieman toiveiden varaa, pelastavat upea ajettavuus ja loistavasti toimiva vaihteisto tilanteen. Hintaa Focus ST:llä on automaattivaihteisena 34 452 euroa. Sillä saa kohtuullisen tilavan, hyvin varustellun ja sporttisen perheauton, jolla onnistuu kauppareissujen ja työmatkojen ohella myös ratapäivillä reuhaaminen.

Sami Puskala     

Kehuja: ajettavuus, ohjaustuntuma, vaihteiston toiminta, moottorin vääntö

Parantamisen varaa: tehon puute, ahtaat etuistuimet

Ford Focus ST 2.0 TDCi 185 hv Powershift Wagon:

Moottori: Nelisylinterinen, 1997 cm3 dieselmoottori
Teho: 185hv (136kW) / 3500rpm
Vääntö: 400 Nm / 2000-2750 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,7 s.
Huippunopeus: 217 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa: Etuveto
Kulutus ( yhd.):  4,6 l / 100km
CO2 päästöt: 119g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4560mm/1823mm/1482mm
Hinta alkaen: 34 452€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Ford Focus
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.