Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Ford Mondeo – Tyylipuhdas edustuslimppu

Koeajot 16.02.2015

Fordin vastaus edustusautoluokkaan on uudistunut Mondeo. Esitys on vakuuttava niin teknisesti kuin muotoilullisesti.

Heti ensimetrit uuden Mondeon ratissa tekevät selväksi, että Fordin kookas perheauto on ottanut melkoisen laadullisen harppauksen. Merkittävästi komistunut ulkonäkö ei siis valehtele, vaan Mondeo tarjoaa entistä vakuuttavammat kyydit.

Uusi Mondeo on hiljainen, vakaa ja rauhallinen ajettava. Vaikka ohjaus on tehostettu kevyeksi, se ei hieman yllättäen harmita kookkaan perheauton ohjaimissa. Kaupunkivauhdeissa ohjaustuntuma on jopa liioitellun kevyt, mutta tiukentuu vauhdin kasvaessa.

Fordin ohjaamo on modernin tyylikäs kokonaisuus ja laatuvaikutelma on kohdillaan. Koeajomallissa istuimet on verhoiltu nahalla ja penkit toimivat edessä sähköllä.

Kuskin penkissä on muisti ja jakkara liikahtaa taaksepäin virtojen sammuttua, mikä helpottaa matalan auton kyytiin nousemisessa. Toiminto on monesta Premium-autosta tuttu ja se kieltämättä nostaa laatuvaikutelmaa entisestään.

Rutosti tilaa takapenkkiläisille

Array

Mondeon sisätilat ovat myös takapenkillä ruhtinaalliset. Takapenkki imaisee mukavasti kolme aikuista tai pari turvaistuinta, eikä tilasta tarvitse tinkiä edessä saati takana.

Fordiin on tarjolla hyvä liuta turvallisuusvarusteita, joista yksi on ilmatäytteiset takaturvavyöt.  Takapenkiltä ne löytyvät reunimmaisilta paikoilta ja etu- tai takatörmäystilanteessa vyöt täyttyvät ilmalla ja jakavat törmäysvoimia laajemmalle.

Muita turvallisuus- ja mukavuusvarusteita ovat mm. ajohallintajärjestelmä hätäjarruavustimella, mäkilähtöavustin, aktiivinen kaistanpitoavustin ja rengaspaineen valvontajärjestelmä. Lisäksi myös etulasi on lämmitettävä.

Mondeossa on SYNC-järjestelmä, jonka kautta auton toimintoja voi hoidella puheohjauksessa. Järjestelmä toimii valitettavasti takkuillen, sillä puheohjauksen toteuttaminen näyttää nykytietämyksellä olevan huomattavan haastavaa.

Virtaviivaisen sporttinen ulkokuori

Hulppeista sisätiloista kielivät auton massiiviset ulkomitat. Mondeo on hieman vajaat 4900mm pitkä ja se vaikuttaa jopa mittaansa pidemmältä. Kokonaiskorkeus jää alle 1500 mm:n ja ilme on virtaviivainen ja sporttinen.

Fordin ulkonäöstä tulee positiivisella tavalla mieleen VAG-konsernin muotoilulliset piirteet. Se ei liene ihme, sillä Mondeo kilpailee samasta ostajakunnasta Saksalaisten Premium-autojen kanssa.

Sen suorimpia kilpailijoita ovat Audi A4, BMW:n 3-sarja, Volkswagen Passat, Volvo S60 ja Mercedesin C-sarja. Seura on kovaa, mutta Mondeo on eittämättä vahva kilpakumppani. Ulkonäöllisesti Mondeo vetää sedanin kohdalla pisimmän korren koko porukassa.

Mondeon lähin ulkomuodollinen haastaja tulee hieman yllättäen Koreasta. Jokin aika sitten uusiksi laitettu Kia Optima yltää Fordin kanssa samalle modernin hienostuneisuuden tasolle. Muotoilumielessä perinteikkäät Saksalaismerkit jäävät Fordin taakse.

Peli ratkeaa mielikuviin

Premium-luokassa homma ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Erityisesti edustusautojen kohdalla pelin ratkaisevat mielikuvat. Ja niiden eteen mm. VAG-konserni ja Mercedes-Benz ovat tehneet hartiavoimin töitä jo pidemmän aikaa.

Edustusautoissa merkin hinta- ja laatumielikuvalla onkin suurempi merkitys kuin arvata saattaisi. Siinä kun Mersu, Audi ja BMW kielivät tulipukukansalle tukevan oloista lompakkoa, saattaa joku erehtyä luulemaan Mondeota kansanomaisemmaksi kulkineeksi.

Juuri tästä syystä Ford joutuu heittämään Mondeollaan astetta kovemman suorituksen. Eikä sekään välttämättä riitä, sillä asioita ei automaailmassa kovinkaan usein voi selittää järjellä. Syntyneet mielikuvat ovat syvässä ja vaikeita muuttaa.

Mutta tuotteesta homma ei missään nimessä Fordin kohdalla jää kiinni. Mondeo on kaikilla tavoin laadukkaan oloinen kokonaisuus, jonka komean ulkonäön lisäksi tyyliä ja laatua riittää myös sisätiloissa. Ja koeajon jälkeen laadusta on pakko olla vakuuttunut.

  • Array
  • Array
 

Laaja moottorivalikoima

Fordin EcoBoost-moottorikonseptia on laajennettu myös tuoteperheen kookkaimpiin versioihin. EcoBoost-laatta löytyy myös koeajoauton takakontista, vaikka nokalla on hieman toisenlainen voimanlähde kuin 1,0-litrainen kolmoskone.

Mondeon moottorivalikoima on yksi Fordin laajimmista. Tarjolla on seitsemän eri moottoriversiota, joista neljä on bensiinikäyttöisiä ja neljä dieseleitä. Kun listaan lisätään manuaali- ja automaattiversiot, kasvaa valikoima kymmeneen malliin.

Nipun piskuisin mylly on muistakin Ford-malleista tuttu 125-hevosvoimainen bensiinikone, jonka kolmen sylinterin yhteistilavuus on tasan litran verran. Vääntöä turboahdettu kone kehittä 170 Nm. Tuollakin koneelle Mondeo etenee mukisematta.

Koeajoversion mylly on malliston tehokkaimmasta päästä. 2-litrainen EcoBoost pauhaa 203 hevosvoiman edestä ja vääntöä on mukavat 300 Nm. Kone ulvaisee paikaltaan sataseen 8,7 sekunnissa ja luku kuulostaa tehoihin nähden suurelta. Syy piilee auton koossa.

Mutta ei 203-hevosvoimainen versio vaatimattomasta kiihdytyslukemastaan huolimatta mikään nuhapumppu ole, vaan suorituskykyä riittää hyvän vääntömomentin ansiosta täydellä lastilla ja milloin tahansa.

Automaattivaihteisto hoitaa vaihtotoimenpiteet huomaamatta, eikä näkyvissä ole sen suurempaa viivettä tai venymistä. Automaattiaskin toiminta on kahden tehokkaimman diesel-koneen kanssa vieläkin parempi, sillä muhkeasti vääntävät dieselit on varustettu kaksoiskytkimellisellä PowerShift-laatikolla.

Parhaimmillaan 240 hevosvoimaa

Mondeon kirein tehoversio puhisee 240 hevosen edestä. Pata on sama kaksilitrainen kuin koeajoversiossakin, mutta reippaammalla ahdolla Ford on saanut teholukeman tuntuvasti suuremmaksi.

Jylhästä teholukemasta huolimatta CO2-päästöluku on kohtuullisen alhainen, 169 g/km. Vastaavia lukuja tavataan muutaman vuoden ikäisissä pikkuautoissa, joten EcoBoost-ajatusmalli tuntuu todella toimivan ympäristömielessä.

Sen lisäksi, että Ford on onnistunut Mondeon muotoilussa erinomaisesti, tulee kiitosta myös hiljaisesta kyydistä. Moottorin äänet on hukattu ohjaamosta lähes täysin ja samaa voi sanoa rengasmelusta. Ainakin nastattomilla talvirenkailla kyyti on mukavan hiljaista.

Pakoääniä kaiuttimiin

Suorituskykyisimmässä versiossa auton kaiuttimiin johdetaan pakoääniä kaiutinjärjestelmän kautta, että kuski voi nauttia voimantunteesta myös ohjaamossa. Ratkaisu on tuttu mm. Audin huippusarjoista.

Hinnaltaan Mondeo jää Saksalaisista kilpailijoistaan, sillä hinnat alkaen –malleja vertailtaessa eroa vaikkapa Audi A4:een syntyy lähes reilut 4000€. Mondeon karvalakkimalli maksaa hieman reilut 30 000€, mutta varustelutaso ja suurempi kone nostavat hintaa rutkasti.

Uusittu Mondeo tarjoaa kovan paketin edustusautomarkkinoille, sillä usean edustusauton hankintaraja on 50 000€. Siihen rahaan Mondeosta saa itselleen kattavasti varustellun, tyylikkään ja mukavan auton.

Tuomas Rajala

Kehuja: laatuvaikutelma, ulkonäkö, ajomukavuus, runsaat sisätilat, hyvä äänieristys, varustelu

Parantamisen varaa: SYNC-järjestelmän toiminta

Ford Mondeo 2.0 EcoBoost 203 hv:

Moottori: 4-sylinterinen,999 cm3 bensiinimoottori
Teho: 203 hv (149 kW) @ 6000 rpm
Vääntö: 300 Nm @ 1500-4500 rpm
Vetotapa: Etuveto
Huippunopeus: 232 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 8,7 s.
Vaihteisto: 6-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 7,3 l / 100 km
Mitat (pit/lev/kork): 4871mm/1852mm/1466mm
CO2 päästöt: 169g / km
Tavaratila: 429 l
Paino: 1564 kg
Ajoneuvovero: 158€
Koeajoauton hinta: 43 097,68€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Ford Mondeo
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.