Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Ford Mustang Bullitt – Viimeinen mammutti

Koeajot 12.10.2020

Leffa-autosta inspiraationsa saanut Mustang Bullitt on syötävän söpö muskeliauto, joka ei jätä kylmäksi.

Ford Mustang Bullitin kaltaiset automallit ovat hiljalleen katoamassa maailmasta. Jos tätä nykyä saa koeajettavakseen auton, jossa on vapaasti hengittävä 5-litrainen bensiinimoottori ja manuaalivaihteisto, kannattaa tunteesta pitää hetkinen kiinni.

Automaailmassa moottoreiden downsizing ja sähköistyminen ovat supertrendejä, joiden ansiosta isokokoiset bensiinimoottorit ovat pian historiaa. Iso kasikone on tätä nykyä useimmiten moukkamainen valinta ja juuri siksi niin valtavan ihastuttava.

Mustang Bullitt on automaailman viimeisiä mammutteja, sillä sen ohjaimissa sähköautot ja hiljaisiksi suitsitut polttisturbot tuntuvat pahalta unelta, josta Bullitt on herännyt.

Leffa-auto esikuvana

Array

Mustangin erikoismalli on saanut nimensä vuonna 1968 ilmestyneen Bullitt-elokuvan mukaan. Leffassa Steve McQueenin esittämä Frank Bullitt ajaa takaa rosvoja vuoden 1968 Mustang 390 Fastbackilla renkaita ja iskareita säästämättä.

Kohtaus, jossa Bullitt jahtaa vihreällä Mussellaan aikansa toista ikonista muskelia Dodge Chargeria, on useasti nostettu esiin leffamaailman parhaana takaa-ajokohtauksena. Pehmeillä jousituksilla varustetut muskelit keinuvat kuin valtamerilaivat ja kumin käryn voi aistia. Pätkässä on vahvaa tekemisen meininkiä, jollaista ei nykypäivänä enää näe.

Ford julkaisi numeroidun Bullit-version kun leffan ilmestymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta. Mustang Bullit on esikuvansa tavoin tummanvihreä, pirullisen äänekäs ja kaunis kuin mikä. Jokaisen Bullitin kojelaudassa on muuten oma numeronsa, joten kyseessä on rajoitettu painos.

Eroavaisuudet normimallin Mustangiin ovat Bullittin kohdalla melko pienet. Tehoa on Eurooppaan tuotavissa autoissa noin kymmenen hepoa enemmän kuin normi-V8:ssa. Jarruvarustus on järeämpi, vaihteisto aina manuaali ja äänimaailma rouheampi. Myös alusta on jäykempi ja Bullitt lipuu normimallia matalammalla.

Bullittin äänimaailma jaksaa säväyttää. Se, kuinka rivolta Mustang kuulostaa kiihdytyksen yhteydessä, on kiinni pakoputkiston tilasta. Track-asennossa se rääkyy todella häijysti ja kasikoneen mylvintää kuunnellessa äänentoistolaitteisto muuttuu turhaksi. Tai ei oikeastaan, sillä osa äänimaailmasta tuodaan peliin juuri stereoiden kautta.

Putkistosta saa irti myös ajotilan, jolla Mustangilla voi lipua taipaleelle naapurustoa herättämättä. Sitä ei koeajon aikana tullut kuitenkaan mieleen edes kokeilla, sillä Bullittin kaltaisen auton omistajan vastuu on tuottaa ympärilleen kauniita sulosointuja.

Jyrkkä ei turboahtimelle

Moderneihin bensaturboihin tottuneelle vapaasti hengittävä kasikone saattaa tuntua melko laiskalta peliltä, sillä se vaatii kulkeakseen melko reippaasti kierroksia. Alle 4000 kierroksella Mustang tuntuu leppoisalta peliltä.

Ison nelosen tuolla puolen voimaa alkaa tulvia reippaammin. Punaraja puuttuu peliin 7500 kierroksen kohdalla, joten käyttökelpoisesta voimantunteesta saa nauttia 3500 kierroksen verran. Sataseen Bullitt-versio kiihtyy 4,6 sekunnissa, eli oikein hyvin painavalle jenkkimuskelille.

Modernin moottoriohjauksen ansiosta Mustang ei lähde käsistä kokemattomammankaan kuskin käsissä, jos auton malttaa pitää laimeimmilla ajotiloilla. Silloin V8 kohtelee käskijäänsä hellästi. Mutta ilman luistonestoa ja kiivaammassa ajotilassa pitää olla varuillaan. Voimaa on sen verran reippaasti, että sitä kannattaa kunnioittaa.

Moneen eurooppalaiseen tehoversioon verrattuna Mustang vaatii ajamista ja varmaa kättä. Siinä missä vaikkapa Audin supertehokkaat RS-mallit ovat naurettavan helppoja ajettavia, on Mustang luonteensa mukaisesti muskeliauto. Vauhko ori puraisee varomatonta.

Vikuroiva luonne on samaan aikaan hyvä ja huono asia. Toisaalta se tuo peliin monelta muulta uupuvaa luonnetta, mutta välillä sen toivoisi olevan hieman johdonmukaisempi.

  • Array
  • Array
 

Fysiikan lakeja ei voi kumota

Auton suuren massan huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun Mustang viedään mutkatielle tai radalle. Kun painoa on reilut 1800 kiloa, auto ei käänny ihan itsestään. Massa puskee Mussea kohti mutkan ulkoreunaa, vaikka alusta onkin erinomainen. Fysiikka vain ei tee poikkeusta edes Mustangin kohdalla.

Recaron valmistajat jakkarat ovat jenkkityyliin montaa Eurooppalaisvalmistajaa leveämmät, mikä on mukava asia. Ne ovat hyvä yhdistelmä mukavuutta ja hyvää sivuttaistukea. Kylkiläskit mahtuvat siis penkkiin ilman suurempaa ahtamista.

Sisusta on verhoiltu nahalla ja kojelautaa koristaa Bullitt-numerolaatta. Rattia puolestaan erikoismallin logona toimiva tähtäin. Mittaristo on digitaalinen ja muista Mustang-malleista tuttu. Se muuntautuu ajotilan mukaan ajosuoritteeseen sopivaksi. Keskikonsolin näyttö on huonolla tavalla vanhan oloinen, mutta se on pieni puute muuten hienossa kokonaisuudessa.

Bullitt-version Mustangia on vaikeaa olla rakastamatta. Törkeän äänekäs, riittävän tehokas ja syötävän kaunis muskeliauto muistuttaa ajoista, jolloin V8-kone oli normi. Pelkkää menneen haikailua Mustang ei ole, sillä moderni tekniikka mahdollistaa myös hauskoja juttuja.

Sellaiseksi voidaan laskea Fordin Line lock -applikaatio, jonka ansiosta Bullittilla voi märkäkorvakin vetää varsin härskejä burniksia. Line lock lukitsee etuakselin 15 sekunniksi, jolloin kuski voi pyörittää takarenkaita ja nostaa ilmaan paksun savupilven. Samalla saattaa kasvoille nousta myös mairea hymy.

Tuomas Rajala

Kehuja: upea äänimaailma ja tunnelma, rehti muskeliauto, jämäkkä alusta

Parantamisen varaa: poikkeaako riittävästi perusmallista?

Ford Mustang Bullitt:

Moottori: 8-sylinterinen, 5038 cm3 bensiinimoottori
Teho: 460 hv (338 kW) @ 7000 rpm
Vääntö: 529 Nm @ 4600 rpm
Kiihtysyys (0-100km/h): 4,6 s.
Huippunopeus: 263 km/h
Vetotapa: Takaveto
Vaihteisto: 6-lovinen manuaali
EU-kulutus: 12,4 l / 100 km
CO2-päästöt: 277 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4789mm/1916mm/1381mm
Omamassa: 1842 kg
Hinta alkaen: 90 575€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Ford Mustang
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.