Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Ford Ranger Raptor - Vauhdilla vaativimmissakin maastoissa - Article - Nettiauto

Ford Ranger Raptor - Vauhdilla vaativimmissakin maastoissa

Koeajot 24.04.2020

Raptor vie Rangerin raskaaseen sarjaan

Monissa työtehtävissä ja harrastuksissa ajoneuvolta vaaditaan voimaa ja maavaraa runsaasti enemmän kuin perusautosta löytyy. Tavanomaisella pick up -autolla pärjää kohtuullisen hyvin, mutta kun tarvitaan etenemiskykyä ja tehoa esimerkiksi perävaunun vetämiseen hankalimpiinkin kohteisiin, on syytä siirtyä seuraavaan autoluokkaan. Ford Ranger Raptor tarjoaa luokkaan erinomaisen vaihtoehdon, sillä samassa paketissa saa ajomukavuutta ja suorituskykyä hyvin kilpailukykyiseen hintaan erityisesti kevytkuorma-autoversiona.

Amerikassa valtavan suosittu suurten pick up -autojen luokka tekee tasaisen varmasti tuloaan myös vanhalle mantereelle ja Ford Ranger Raptor on oiva esimerkki voiman ja tyylikkyyden yhdistämisestä. Lähes 30 senttimetrin maavara, leveä raideväli, etumaskin näyttävä Ford-teksti, järeät astinlaudat ja jämerät pyöränkaaret keräävät taatusti katseita myös muilta kuin alan harrastajilta. Ranger Raptor erottautuukin perus-Rangerista selkeästi ja auton huomioarvo on hyödynnettävissä helposti vaikka mainosteippauksilla. Ranger Raptor soveltuu mainiosti työtehtäviin, joissa perille pääsy vaikeisiinkin kohteisiin on välttämätöntä ja mukaan pitää saada myös runsaasti varusteita. Tyylikkyytensä ansiosta työjuhta muuntuu kuitenkin pesukierroksen jälkeen vapaa-ajan käyttöön ja viisipaikkaisuus lisää käyttömahdollisuuksia runsaasti.

Alustasta kaikki lähtee

Array

Ranger Raptorissa on ainutlaatuinen tikapuurunkoalusta, joka on rakennettu ammattiluokan maastoajon tiukat vaatimukset huomioiden. Alustan kestävyys on varmistettu ankarissa olosuhteissa ja suorituskykyä lisää maineikas FOX Racing -jousitus. Maavaraksi on tätä kautta saavutettu 283 millimetriä ja 850 millimetrin kahluusyvyys riittää kovahermoisellekin kuljettajalle. Myös muu varustelu vastaa koviin vaatimuksiin ja esimerkiksi moottori, vaihteisto sekä polttoainetankki on suojattu tehokkaasti.

Myöskään renkaista eteneminen ei jää kiinni, sillä 17 tuuman kevytmetallivanteet ja BF Goodrich 285/70 R17 -maastoajoonsoveltuvat renkaat vastaavat muun auton vaatimuksiin. Halkaisijaltaan 838 millimetrin ja 285 millimetrin levyiset renkaat ja niiden voimakas rengaskuviointi varmistaa pidon märissä, mutaisissa, hiekkaisissa ja lumisissa ajo-olosuhteissa. 

Riittävä tehokkuus

Nimi Raptor yhdistetään autopuolella todellisiin jenkkiläisiin voimanpesiin ja aivan F-150 Raptorien lukemiin ei Ranger Raptor luonnollisestikaan pääse. Reilusti yli 200 hevosvoimaa tehoa ja mahtava 500 newtonmetrin vääntö riittävät kuitenkin varmasti vaativaankin makuun. Voimanpesänä toimii kaksilitrainen, nykyaikaisinta teknologiaa edustava Ford EcoBlue-kaksoisturbodieselmoottori. Tehokkuudesta huolimatta moottori vastaa uusimpiin puhtausvaatimuksiin ja täyttää tiukat Euro 6.2 -päästötason vaatimukset vaivatta.

Vaihteistona Raptorissa toimii edistyksellinen uusi 10-vaihteinen automaattivaihteisto, joka yhdistää suorituskyvyn, kiihtyvyyden sekä maltillisen polttoainetaloudellisuuden. Lisäksi vaihteisto mukauttaa vaihteenvaihdon muuttuvien ajo-olosuhteiden mukaan niin moottoritiellä kuin vaikeimmissa maastoissa. Lähinnä luistonestoa ja kaasun käyttöä sääteleviä ajotilavaihtoehtoja on Terrain Management System -järjestelmän ansiosta kuusi kappaletta: Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Rock ja Baja.

Mukavuudesta ei tingitä

Ammattiautopuolella suurempia ajoneuvoja verrataan miellyttävyydeltään usein henkilöautoihin, mutta Ranger Raptorin tapauksessa vertaus ei ole oikeutettu, sillä sen taso ylittää helposti useimpien pienempien ajoneuvojen laadun. Ohjaamo on mukavuudeltaan huippuluokkaa ja istuinten säätömahdollisuudet takaavat hyvän ajoasennon löytämisen. Myös takapenkki on tehty matkustamisen nautittavuus huomioiden ja kaksi aikuista saavat ruhtinaalliset tilat, keskimatkustajan hieman tinkiessä jalkatilasta.

Hallintalaitteiden määrä Ranger Raptorissa on ominaisuuksien määrän kautta melkoinen, mutta loogisuuden ansiosta vaikeuksia toimintojen suorittamisessa ei tule. Informaation keskuksena toimii kosketusnäyttö, josta hallitaan esimerkiksi navigointia, audiomaailmaa sekä erittäin monipuolisia liitettävyystoimintoja.  Ranger Raptoria voidaan käyttää Wi-Fi-yhteyspisteenä jopa kymmenelle laitteelle, ja FordPass Connect -modeemin ja älypuhelimeen ladattavan FordPass-sovelluksen avulla esimerkiksi ovien avaaminen ja sulkeminen voidaan suorittaa etätoimintona. Ruuhkat voidaan puolestaan välttää navigointijärjestelmään lähetettävien Live Traffic -päivitysten avulla.

Katseet kääntävä koeajo

Koeajossa ohjaamon ergonomisuus miellyttää ja sähköisten säätöjen avulla oikeaoppisen ajoasennon löytää jokaisen kokoluokan kuljettaja. Peruutuskamera on hyvin tarkka ja muutenkin ison auton linjat on helppo sisäistää. Tien päälle päästessä voimakkuuden sekä sulavan automaatin yhteistoiminta hurmaa ja ajaminen on todella helppoa myös ruuhkaisissa olosuhteissa. Iso rengaskoko ei ainakaan äänimaailmassa tunnu ja keskustelu on helppoa myös takamatkustajien kanssa. Ranger Raptorin ulkonäkö herättää muissa kulkijoissa runsaasti huomiota ja erityisesti keulan logoa ihailtiin estottomasti.

Alustan ominaisuudet korostuvat jo taajamaolosuhteissa ja esimerkiksi hidastetöyssyt ylitetään arvokkaan pehmeästi. Valta- sekä moottoriteille siirryttäessä ajamisen mukavuus korostuu, ja etenkin huonoissa olosuhteissa Ranger Raptorin ominaisuudet tuovat turvallisuutta ja varmuutta etenemiseen. Ei kuitenkaan voi kieltää, etteikö kevytkuorma-auton nopeudenrajoitin pännisi moottoritiellä kohtuullisen reippaastikin. Varsinkin kun tietää, mihin Ranger Raptor todellisuudessa kykenisi. Toisaalta Ranger Raptor tulee ammattikäytössä usein toimimaan perävaunun vetojuhtana, mikä pitää nopeudet muutenkin jo hallittuina.

  • Array
  • Array
 

Vie minne vaan

Keväistä metsäautotietä parempaa paikkaa ei Ranger Raptorille juuri voi kuvitella, kun sen maavara, voima ja etenemiskyky päästetään kunnolla valloilleen. Meno on vaivatonta ja rajoittajan tekijänä toimii vain kuljettajan pokka ja ajotaito. Raitit tai routakuopat eivät menoa haittaa ja sopivalla ajotilan valinnalla homma muuttuu entistäkin sulavammaksi. Maastossa Ranger Raptorin rynnimistä rajoittaa lähinnä kuljettajan kantti, sillä maavaran ja etenemiskulmien arvot riittävät käytännössä kaikkiin kohtuullisesti järkeviin kohteisiin pääsemiseen.

Kaiken kaikkiaan Ford Ranger Raptor tarjoaa samassa paketissa ajamisen hauskuutta, etenemiskykyä ja voiman tuntua edustavassa paketissa. Raptor soveltuu erinomaisesti esimerkiksi yrityskäyttöön, etenkin jos työtehtävien haasteisiin sisältyy runsaasti hankalia ajo-olosuhteita ja vaikeapääsyisiä kohteita. Henkilöautoversion hinta kohoaa valitettavan lähelle sataa tuhatta, mutta kevytkuorma-auton reilun 60 000 euron hinta on jo huomattavasti houkuttelevampi.

Ford Ranger Raptor

Moottori: 1 995 cm3, R4 tuplaturbodiesel

Teho: 157 kW (213 hv)

Vääntö: 500 Nm

Vaihteisto: 10-vaihteinen automaatti

Vetotapa: Kytkettävä neliveto, alennusvaihteisto, kytkettävä takatasauspyörästön lukko

0-100 km/h: 10,7 s

Huippunopeus: 170 km/h (kevytkuorma-auto rajoitettu  89 km/h)

EU-kulutus: 10,7 l/100 km

CO2-päästöt :281 g/km

Mitat: Pituus 5 363 mm, leveys 2 028 mm, korkeus 1 873 mm, akseliväli 3 220 mm

Omamassa: 2 550 kg

Kokonaismassa: 3 130 kg

Perävaunumassa jarruin: 2 500 kg

Lavan mitat: Syvyys 1 575 mm, leveys 1 560 mm, korkeus 541 mm

Tapani Palo
Tapani Palo on kaupallinen tuottaja, joka on työskennellyt pitkään kevyiden tavara-autojen sekä henkilökuljetuksen maailmassa. Työkokemusta löytyy reippaasti myös raskaan kuljetuskaluston, maarakennuksen sekä maatalouskoneiden parista, ja verkkopuolella vastuualueisiin kuuluu esimerkiksi suosittujen Taukopaikat-osioiden ylläpito.

Comments

For sale - Ford Ranger
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show