Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Ford S-MAX - Sukkela tilasukkula

Koeajot 21.03.2016

Seitsemän henkeä hyvin kuljettavan auton ei tarvitse olla jähmeä kaappi. S-MAX on vähintään yhtä kiva kuljettajalleen kuin matkustajille.

Ford on innokas tila-autojen puolestapuhuja. Nykyään taas monet muut automerkit eivät ole näistä yhtä innoissaan. Esimerkiksi PSA (Peugeot-Citroën), Hyundai, Mitsubishi ja Toyota ovat lopettaneet isojen tila-autojen valmistuksen tai tuonnin Eurooppaan.

Kyllähän edelleen uusia tila-autojakin tulee, mutta monien valmistajien ylimääräinen luovuus tuntuu pääasiassa suuntautuvan maasturimaisiin crossovereihin.

Tilaa tarvitsevat perheet eivät kuitenkaan ole kadonneet mihinkään. Osa heistä on ahtautunut maastureihin. Osa taas sentään kaipaa edelleen autoltaan enemmän isoja sisätiloja kuin isoja renkaita.

Fordin tila-automallisto sisältää enemmän MAX:eja kuin Pepsin tehdas. Pienin on vähän Fiestaa isompi B-MAX, josta nimestään huolimatta puuttuu etu- ja takapenkin välinen B-pilari…

Seuraavina ovat Focus-pohjaiset C-MAX ja Grand C-MAX. Näistä Grand-malli on jo 7-paikkainen. Sitten ovat Mondeon pohjalle tehdyt sporttisehko S-MAX ja aavistuksen kaappimaisempi Galaxy.

Lopuksi ovat vielä todelliset kaapit, eli eri kokoisiin pakettiautoihin pohjautuvat henkilömallit. Kokojärjestyksessä ne menevät näin: Tourneo Courier, Tourneo Connect ja Tourneo Custom.

Yritä tässä sitten päättää. Ulkonäön, ajettavuuden ja tilojen puolesta paras kompromissi voisi olla tämä uusi S-MAX. Kokeilimme sitä hyvin varusteltuna dieselautomaattina.

Monipuolinen komentosilta

Array

S-MAX:in kuljettajan paikalle istahtaessa tietää heti olevansa tila-autossa. Penkille istuudutaan sujuvasti kuin keittiön tuolille, eli ei tehdä samanlaista laskeutumista kuin tavalliseen henkilöautoon. Jo tämä voi tehdä tila-autosta mukavan kulkupelin esimerkiksi vähän seniorimmallekin autoilijalle.

Seuraava tila-automaisuus on ajoasento, joka muodostuu aavistuksen pystymmäksi kuin tavishenkilöautossa. Tunnelman viimeistelee erittäin kauas jatkuva viisto tuulilasi A-pilarin välissä olevine pikkuikkunoineen. Kojelaudan päälle levittäisi vaikka millaisen maailmankartan.

Karttoja ei kuitenkaan tarvita tässä Titanium Business -mallissa, sillä navigaattori on vakiona. Tämä varustelutaso on muutenkin ehkä suositeltavin.

Köyhästä Trendistä puuttuu vakiona esimerkiksi vakionopeussäädin ja bluetooth. Siihen verrattuna 4 000 euron hintaerolla tässä Titanium Busineksessä saa ison lastin käyttöä helpottavaa tavaraa. Mukana ovat muun muassa parkkitutkat ja -avustin, kaistavahti, loistavat mukautuvat LED-ajovalot ja näppärä hands free -takaluukku. Hintaero ei tässä luokassa ole enää niin valtava kuin se aluksi kuulostaa.

Kojelaudan uusi SYNC 2 voi jakaa mielipiteitä. Siinä on keskellä iso kosketusnäyttö, jonka alla on lisäksi lämmityksen/ilmastoinnin nappulat sekä pari nappulaa musiikille. Pääasiassa kaikki on kuitenkin kosketusnäytöllä, ja varsin pienellä präntillä.

Sama pieni präntti koskee mittariston keskellä olevia näyttöjä, joilla hallitaan runsaasti erilaisia auton asetuksia sekä ajotietokonetta. Radion ja navigaation toimintojakin hallitaan tästä, ja ratin runsailla nappuloilla. Varttuneempi autoilija voi tarvita ensin lukulasit ja sitten opastusta. Silti moni toiminto saattaa jäädä käyttämättä.

Jos on tottunut tekniikan käyttäjä, auton käyttöliittymän kanssa pääsee sinuiksi muutaman runsaan ajopäivän jälkeen. Sitten runsaista varusteista voi jo nauttia, eivätkä ne häiritse keskittymistä tärkeimpään – ajamiseen.

Kuskina kuningas

Ajaminen onkin S-MAX:in iso vahvuus tila-autojen maailmassa. Se ei tunnu millään lailla kömpelöltä tai isolta, vaan hyvinkin asialliselta ja sutjakalta peliltä. Fordille tunnusomainen virkeän miellyttävä ohjaustuntuma on myös läsnä. Näin iloisen kepeä ohjaus tuntuu tällaisessa tilatankissa aluksi jopa aika erikoiselta, mutta hyvä asiahan se on.

Kyseessähän ei tosiaan ole tönkkö tilakaappi, vaan päinvastoin oikein sutjakka menijä. Sen viimeistelee varsinkin koeajettu 180-heppainen 2.0 TDCi. Voimaa on oikein riittämiin, ja iloista kiihtyvyyttä edesauttaa vielä PowerShift-tuplakytkinautomaattivaihteisto.

Näillä hyvillä ajettavuuden ja voimalinjan eväillä on kiva liikkua niin kaupungissa kuin maantielläkin. Kaupungissa auton muodot ovat kohtalaisesti hahmotettavissa, joten parkkihalleihin ajo ei tuota kovin isoja tuskia.

Silti kaikille tila-autoille tyypillisesti keula on täysin näkymättömissä. Oudosti parkkitutkat edessä ja takana ovat vakiona vasta tässä Titanium Business-varustelussa. Tässä autossa kun jopa etuparkkitutkista on hyötyä.

Lisävarusteena reilun tonnin yhteishintaan saa myös peruutuskameran ja Front Split View -keulakameran. Näistä keulakamera auttaa myös ahtaimpiin kaupunkiristeyksiin tai porttikongista kadulle työntymiseen.

Kojelaudan napista painamalla keskinäyttöön saa kuvan aivan auton keulalta molempiin suuntiin. Näin keulaa ei tarvitse sokkona työntää kadulle ja vasta sitten huomata, että on blokannut kävelijän, pyöräilijän tai autoilijan tien. Kameralla tämän risteävän liikenteen näkee jo puolitoista metriä aiemmin, ja kaikki ovat tyytyväisempiä tällaisessa ahtaassa paikassa.

Maantieajossa S-MAX on hyvin näpeissä niin mutkapätkillä kuin suoralla taipaleellakin. Modernit ajoavustimet tekevät matkanteosta oikein erityisen helppoa. Titanium Businekseen kuuluu osa näistä, kuten mukautuvat LED-valot ja kaistavahti, josta jälkimmäisestä voi olla montaakin mieltä. Silti esimerkiksi mukautuva vakionopeussäädin on vielä lisävarusteltava herkku.

Mukautuvat LED-valot ovat pimeässä aivan huippukivat. Niissä auto tunnistaa kameralla edessä ajavan tai vastaantulijan. Hänen ympärillään pidetään lähivaloja, mutta muualle näytetään kaukovalon tehoista valoa. Vastaantulijan kohtaamistilanteessa siis oma piennar pysyy usein täydellisesti valaistuna. Eikä kuljettajan tarvitse tehdä mitään.

Lähinnä jossain erikoistilanteissa systeemi voi häikäistä vastaantulijaa. Useimmiten uhri on kuorma-auton kuljettaja nyppylän takaa ennen kuin tämän lähivalot näkyvät. Silti itse tekniikka-auton kuljettaja on yleensä todella mielissään tällaisesta avustuksesta.

Mukavaan ajamiseen on siis kaikkea kikkailua, mutta kätevää kun perusasiatkin ovat kohdallaan. Niitä on hyvän ajettavuuden lisäksi niinkin arkinen perusjuttu kuin etupenkit. Ne ovat todella hyvät, sekä tukevat että oikein mukavat. Mikäs siinä matkaa taittaessa, kun istuu mukavasti.

  • Array
  • Array
 

Matkustajina puoli valtakuntaa

Kun etupenkkejä päästiin kehumaan, niin entäpä ne muut penkit? Takapenkit ovat tila-autoissa aina jonkinlaisia kompromisseja mukavuudesta ja muunneltavuudesta. Näin on S-MAX:issakin.

Jos etupenkit olivat melkein kuin mainiot TV-tuolit, niin keskirivin penkit ovat sitten kuin kolme ruokapöydän tuolia. Ihan hyviä ruokapöydän tuoleja kyllä, mutta on niissä eroa tavallisen ison henkilöauton sohvamaiseen takapenkkiin.

Istuma-asento on ihan ryhdikäs ja jopa kolmelle aikuiselle on ihan järkevästi tilaa. Silti usein näillä penkeillä varmasti kuskataan lapsia, ja siihen tämä monen kokoisille sopiva penkkityyppi tietysti sopii. Keskirivin penkeissä on pituussäätö ja selkänojan kaltevuussäätö. Pituussäätöä tarvitaan ehkä eniten silloin, jos taaimmaiselle riville istuu ihmisiä, joilla on jalat.

Takariville menoa varten keskirivin reunapenkkejä saa kätevästi liu’utettua eteenpäin. Ja takariville mahtuu lasten lisäksi myös keskimittainen aikuinen, kunhan keskiriviä liikutetaan eteenpäin. Jalat tosin ovat takamatkustajalla sen verran koukussa, että ihan Lappiin ei Etelä-Suomesta lähtisi. Oulun korkeudelta ehkä, jos seura on hyvää.

Lopuksi vielä takakontti. Sen luukku avataan ja suljetaan tässä Titanium Busineksessa haluttaessa hauskasti heilauttamalla jalkaa takapuskurin alla. Kätevää, jos on kädet täynnä kantamuksia. Itse kontti on tietysti tilava, jos mennään viiden hengen moodissa. Seitsemällä hengellä mahtuu pari urheilukassia, mutta isompiin tarpeisiin kannattaa täräyttää suksiboksi katolle.

Hiihtoreissuja ajatellen voisi olla kiva ajatus nelivetoisesta autosta. Sekin onnistuu, sillä S-MAX:in dieselin saa myös nelivedolla kolmen ja puolen tonnin lisähintaan.

Yhtäkkiä tämän auton kohdalla on puhuttu harvinaisen paljon rahasta ja varusteista. Niiden ansiosta koeajettu auto oli todella miellyttävä tapaus, mutta onneksi perusauto toimii sekin.

Budjettiratkaisuna seitsemän henkeä, jos osa on lapsia, saa kulkemaan vaikka alussa mainitulla Grand C-MAX:illakin.

Siksi tämä isompi S-MAX onkin jo pientä luksusta sinällään. Se on auto, josta itsessään voi nauttia. Jopa silloin, vaikka kuljettaisikin isoa (lapsi?)katrasta mukana.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Kehuja: ajettavuus, moottori-vaihteisto, muunneltavuus, etupenkkien mukavuus, varustelu (Titanium Business -mallissa)

Parantamisen varaa: keski- ja mittaristonäyttöjen käytettävyys ja pieni präntti

Ford S-MAX 2.0 TDCi 180 Powershift Titanium Business:

Moottori: 4-sylinterinen, 1997 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 180 hv (132 kW) @ 3500 rpm
Vääntö: 400 Nm @ 2000-2500 rpm
Vetotapa: Etuveto
Huiput: 208 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 9,5 s.
Vaihteisto: 6-vaihteinen tuplakytkinautomaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,4 l/100 km
Mitat (pit/lev/kork): 4796mm/1916mm/1655mm
CO2 päästöt: 139 g/km
Tavaratila: 285-700-2020 l
Paino: 1734 kg
Ajoneuvovero + käyttövoimavero: 643 €/vuosi
Hinta: 51 043€
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

For sale - Ford S-MAX
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.