Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Ford Transit Custom Van PHEV – pakettiauto lataushybriditekniikalla - Article - Nettiauto

Ford Transit Custom Van PHEV – pakettiauto lataushybriditekniikalla

Koeajot 17.08.2020

Henkilöautopuolella hybridi- ja plug-in-hybridiautoja on ollut tarjolla jo useita vuosia moneltakin eri valmistajilta.

Pakettiautopuolelle hydridit alkavat vasta tehdä tuloaan. Ford on tuonut markkinoille ensimmäisten joukossa, ellei peräti ensimmäisenä, ladattavan hybridipakettiauton tonniluokkaan. Koriksi on valikoitunut Ford Transitin malliston pienin edustaja. Saimme tämän ajoittain pelkällä sähköllä kulkevan pakettiauton koeajoon kotimaan kuoppateille.

Tonniluokan Ford Transit Customin viimeisin mallisarjapäivitys tapahtui viime vuonna, jolloin näkyvin muutos oli ehkä kojelaudan uusi muotoilu kosketusnäyttöineen. Ulkoiset muutokset olivat puolestaan hyvinkin maltillisia. Kyseinen malliversio otettiin myös pohjaksi, kun Ford paketoi kasaan ensimmäisen tonniluokan plug-in-hybridipakettiautonsa. Transitin PHEV:n perustana on mallin lyhyin ja matalin koriversio (L1H1). 

Tavaratilan tilavuus on kuusi kuutiometriä ja kantavuutta 1 130 kilogrammaa. Transitin muun kokoisiin koriversioihin ei plug-in-hybriditekniikkaa ole näillä näkymin saatavilla. 

PHEV:n kojelauta toimintoineen on polttomoottoriveljiensä kaltainen yhtä painonappia lukuun ottamatta. Sähköllä ajamisen valintoihin liittyvä painonappi on ainut lisäys ”tavalliseen”. Sillä valitaan eri ajotiloja (moodeja) liittyen sähköenergian käyttöön ja lataukseen ajon aikana. Ulkoisesti plug-in-hybridin tunnistaa vain peräpeilissä olevasta pienestä merkistä ja vasemman etukulman latausluukusta.

Samanlaiset hallintalaitteet

Array

Kaikki hallintalaitteet vaihteenvalitsinta (automaattilaatikko) myöden ovat identtiset polttomoottoriversion kanssa. Plug-in-versiossa perinteinen automaattivaihteiston vaihdevipu toimii tarkemmin määriteltynä ajosuunnan valitsimena, koska voimansiirto on portaaton. Samaiset toiminnot ovat nykyisin monesti toteutettu sirolla valintakytkimellä tai pienellä joystickillä. 

Ford on ilmeisesti halunnut pitää voimansiirron komponentit lähes samoina polttomoottoriversion kanssa, siksi varmaankin perinteinen ”keppi”. Itse asiassa vaihdevivun kyhmy tarjoaa hyvän polvituen ajon aikana. 

Äkkiseltään ei ohjaamosta käy ilmi, että ollaan plug-in-hybridissä. Mittaristokin on lähes sama. Kierroslukumittaria ei ole, vaan sen paikalla on niin sanottu tehomittari, joka kertoo miten paljon sähkömoottori kullakin hetkellä kuluttaa tehoa. Mittaristossa on toinen polttoainemittarin kanssa samanlainen näyttö, joka kertoo jäljellä olevan sähköenergian määrän. 

Mittaristossa on myös pieni osio, joka näyttää selvästi jäljellä olevat ajokilometrit sähköllä ja bensiinillä. 33+590 km -merkintä kertoo, että sähköllä pystyy ajamaan vielä 33 kilometriä ja bensiinillä 590. Luku 33 on näytössä sinisellä ikään kuin korostamassa sähköä. Tämä lienee se tärkein ja käytetyin näyttö.

Selkeä se ainakin on. Transit PHEV:ssä ei ole lähdetty mittariston ja kosketusnäytön osalta ”revittelemään” tuomalla mukaan runsasta liikkuvaa grafiikkaa kertomaan sähkövuon kulutusta tai muista sähkön käytön/latauksen tiloista. Kaikki tarpeellinen löytyy ilman ”välkkyviä” valoja. 

Pitää minkä lupaa

Sähköajamiseen ilmoitetut, jäljellä olevat kilometrit (edellä mainittu 33) pitivät koeajon aikana hyvin paikkansa. Yöllisen verkkovirtalatauksen (220 V) jälkeen sähköisiä ajokilometrejä oli tarjolla yleensä noin 38. Näin myös tapahtui ja auton eduksi on syytä mainita, että aina pääsi pidemmälle, mitä mittari lupasi. 

Luku 38 on laskennallinen tulos, joka huomioi tietenkin akun latauksen, mutta myös lämpötilan ja aikaisemman ajokäyttäytymisen. Koeajo tehtiin elokuun alussa, joten lämmitykseen ei sähköenergiaa kulunut, kuten ei myöskään juuri jäähdytykseen. Talvipakkasilla tuo maksimilukema on ehkä hieman pienempi, mutta tärkeintä on, että näytön osoittama ajomatka tuntuu pitävän paikkansa.

Aggregaatti pyörillä

Transit PHEV:n ajo tapahtuu aina sähkömoottorin voimalla. Polttomoottorin ja pyörien (etuveto) välillä ei ole minkäänlaista mekaanista yhteyttä. 92,9 kilowatin sähkömoottori pyörittää yksivaihteista vaihdelaatikkoa, josta voima jatkaa matkaa ”tavallisen” automaattivaihteisen ajoneuvon tapaan pyörille. 

Yksivaihteinen kuulostaa hassulta, eikä pykäliä tässä laatikossa olekaan, vaan laatikko toimii ajosuunnanvaihtajana. Ajoakku on sijoitettu tavaratilan alle, akseleiden väliin perinteisen takavetoisen Transitin kardaanitunnelin paikkeille. Tavaratilaa akku ei verota.

Sähkömoottori saa käyttövoimaa 13,6 kilowattitunnin (kWh) litiumioniakulta tai vaihtoehtoisesti polttomoottorilta, joka toimii tietokoneohjattuna aggregaattina. Eli polttomoottori hörähtää käymään ”omia aikojaan”, kun virtaa tarvitaan reilusti tai ajoakku on tyhjenemässä. 

Itse asiassa akun, polttomoottorin ja energian talteenoton välisestä yhteistyöstä voisi kirjoittaa pitkänkin kirjan. Nyt kuitenkin hieman lyhennettynä. Polttomoottorina on Fordin yksilitrainen, kolmesylinterinen EcoBoost-bensiinimoottori, josta tehoa saadaan 92 kilowattia (125 hv).

Neljä ajomoodia

Transitissa on neljä ajotilaa; 1. Automaattinen, 2. Sähkö, 3. Säästö ja 4. EV-lataus. Ne valitaan sillä ainoalla kojelaudan ”uudella” kytkimellä. Automaattitilassa tietokone laskee ja valitsee aina olosuhteisiin nähden edullisimman tavan ruokkia sähkömoottoria (akusta tai polttomoottorin pyörittämästä generaattorista). Sähkömoodissa ajo on täyssähköauton kaltaista, hiljaista ja väännökästä. Tosin Transit PHEV on väännökäs ja helppo ajettava kaikissa ajomoodeissa jatkuvan sähkömoottorivedon ansiosta. 

Säästötilan eroa automaattitilaan oli vaikea havaita lyhyessä koeajossa. Pyrkimys säästää sähköä on kuitenkin vain enemmän tieto kuin todellinen tulos. Varsinkin, kun sen mittaaminen ja toteennäyttäminen on vaikeaa. EV-lataustilassa polttomoottori lataa ajoakkua ajon aikana. Havainnon mukaan maantieajossa akun lataantumista ei tapahdu, koska ilmeisesti generaattorin tuottama virta kuluu kaikki ajoon. 

Kaupunkiajossa sen sijaan pientä lataantumista on havaittavissa. Esimerkiksi liikennevaloissa polttomoottori elää omaa elämäänsä välillä kierroksia nostaen ja tilanteen mukaan sammuen kokonaankin. Lataustilassa se tosin pörisee vilkkaasti koko ajan. Pörinä on vain kuvaannollinen ilmaisu asialle, koska moottorin ääntä ei kuulu ohjaamoon juurikaan missään tilanteessa. 

Ohjaamon hiljaisuus onkin Transit PHEV:n yksi valttikortti. Ulkoisestikin auton niin hiljainen, että siihen on asennettu peruutussummeri, joka soittaa hiljaista oratoriomaista säveltä aina, kun pakki on päällä tai kun auto liikkuu eteenpäin. 

Helppoa ajoa

Lähtökohtaisesti uusin Transit-malli on vakaa ja yllätyksetön ajettava. Sähköajo tekee siitä vieläkin helpomman, suorastaan nautittavan. Mutkateilläkin meno on mukavan huojumatonta. Sähköisesti tehostettu ohjaus on nopea, kevyt, tunnokas ja tarkka samaan aikaan sekä palautus on sopivan pehmeä. Jarrutuksissa auto liimautuu hämmästyttävästi alustaan kovastakin nopeudesta, oli alla sitten asfalttia tai soraa. 

Moottorijarrutus on tavanomaista suurempi energian talteenoton johdosta. Sen todellakin tuntee ajossa. Vaihdevivulla voi valita D-asennon sijaan L-asennon, jolloin moottorijarrutus vielä tehostuu entisestään ja jarrutusenergiaa saadaan talteen enemmän. Transit PHEV:llä on turvallista päästellä moottoritiellä, koska sen huippunopeus on 120 kilometriä tunnissa, mittarinäyttö tuolloin on tosin 125.

Pienestä polttomoottorista huolimatta autolla pysyy hyvin liikennevirrassa, ja ohitukset onnistuvat. Tosin nykyisten ”tosipitkien” ajoneuvoyhdistelmien ohittamiset kannattaa kuitenkin unohtaa jo heti. Sen verran verkkainen on kiihtyvyys maantienopeuksilla. Helppokäyttöinen vakionopeuden säädin sekä automaattisesti kytkeytyvät ja vaihtuvat ajovalot tekevät matkanteosta helppoa. Eikä melu häiritse noissakaan nopeuksissa. Musiikin kuuntelu ja handsfree-puhelut onnistuvat tuolloin häiriöttä. Älypuhelimen paritus auton bluetooth-järjestelmään onnistui kivuttomasti.

Taajamassa portaaton sähkömoottoriveto tekee lähdöstä nykimätöntä, eikä mäkilähtöjä tarvitse enää murehtia. Auto lähtee aina liikkeelle nöyrästi ja tasaisesti. Liikennevaloista Transit irtoaa monen hämmästykseksi raketin lailla. Kiihtyvyys tosin hiipuu muutamien kymmenien metrien jälkeen.

  • Array
  • Array
 

Hankintaa harkitsemassa

”Pelkkänä” autona pohdittaessa Transit PHEV tarjoaa luotettavaa ja mukavaa menoa. Kaikki pakettiauton ominaisuudet ovat kohdallaan. Varsinainen mietintä alkaa, kun autoon aletaan valikoida voimalinjaa. Plug-in-hybridi vai pelkkä polttomoottori? Muita vaihtoehtoja ei tonniluokan pakettiautoihin vielä ole.

Transit PHEV tarjoaa paperilla varsin houkuttelevia kulutuslukuja. Totuus on kuitenkin raadollisempi. Reilun tuhannen kilometrin koeajo koostui moottori- ja maantieajosta muun liikenteen seassa, kaupunkiajosta runsaine liikennevalokiihdytyksin sekä myös rallipikataivalten kaltaisista sorateistä. Ajo ei ollut missään vaiheessa säästelevää, päinvastoin. 

Siitä tuloksena saatu 7,45 litran keskikulutus (95E:tä) sataa kilometriä kohden tuntuu äkkiseltään varsin suurelta. Mainittakoon vielä, että ajo tapahtui tyhjällä kuormalla. Edellä mainitun bensiininkulutuksen päälle tulee vielä huomioida ulkoisesta lähteestä ladattu sähkö. Auto vietti kaikki yöt latauksessa, josta tuloksena arvion mukaan kertyi yhteensä reilun 80 kilowattitunnin energialataus. Plug-in-hybridipakettiautolla pärjää erinomaisesti pelkällä sähköllä, jos päivittäinen ajomatka on alle 40 kilometriä. Jakeluhommiin ei näillä eväillä varmaankaan kannata lähteä. 

Ja oman haasteensa tuo vielä aina ja joka paikassa latauspisteen löytäminen, jos operoidaan kaukana kotoa tai yrityksen toimipisteestä. Karkean laskelman mukaan yleisessä Virta-pisteessä ladattuna Transit-PHEV:n sähkönkulutus rahassa laskettuna on reilut 5,5 euroa sataa ajokilometriä kohden. 

”Omasta” verkkovirtapistokkeesta tai latausasemasta ladattuna tuo summa hyvinkin puolittuu. Sähkön hinnan alueelliset ja kellonaikojen mukaiset vaihtelut ovat merkittäviä, joka osaltaan vaikeuttaa tarkkojen laskelmien tekoa.

Koeajoauto oli varustettu runsain varustein. Näin sen hintalapussa luki 54 860 euroa, josta autoveroa 1 395 euroa. Kovinkin tärkeää lisävarustetta, vetokoukkua ei Transit PHEV:iin saa. Ensimmäiset plug-in-hybridi-Transitit ovat jo ajossa Suomen asiakkailla.

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Comments

For sale - Ford Tourneo Custom
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show