Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Honda HR-V – Pioneerin paluu - Article - Nettiauto

Honda HR-V – Pioneerin paluu

Koeajot 14.03.2016

Kompaktien crossoverien kantaisä on palannut markkinoille pitkän tauon jälkeen. HRV:n altteina ovat sporttinen ulkomuoto, väljät tilat ja hinnoittelu.

Ennen vuosituhannen vaihdetta esitelty Honda HR-V oli ilmestyessään melkoinen outolintu. Auto oli tarkoitettu pääsääntöisesti urbaaniin ympäristöön, mutta ulkonäkö muistutti korkeine maavaroineen ja kulmikkaine koreineen lähinnä maasturia.

Honda HR-V oli pirteä ja erilainen vaihtoehto tavallisten henkilöautojen seassa ja olemus olikin enemmän ns. ”lifestyle”-henkinen, kuin varsinainen perheauto. HR-V:n myötä huomattiin, että korkea maavara ja kompaktit ulkomitat ovat toimiva yhdistelmä myös kaupunkiympäristössä, joten kohtuukokoisia katumaastureita alkoi aikanaan ilmestyä katukuvaan myös muilta merkeiltä.

Näin oli uusi crossover-luokka syntynyt. Viimeiset vanhan mallin edustajat myytiin suomessa vuonna 2006, jonka jälkeen Hondan katumaasturimyynti uskottiin isomman CR-V:n harteille. Nykyään Nissan Qashqain ja Opel Mokan miltei suvereenisti hallitsemalle pelikentälle Honda taluttaa nyt hieman CR-V:tä pienemmän haastajan, joka vaikuttaa erittäin vakavasti otettavalta vaihtoehdolta.

Luokkansa suurin tavaratila

Array

Vanhalla HR-V:llä ja tällä uudella mallilla ei nykyisellään muuta yhteistä ole, kuin mallimerkintä ja homman idea. Uusi HR-V on muodoiltaan hieman coupemainen ja äkkivilkaisulla auto näyttääkin kaksioviselta. Takaovien kahvat on kätketty ikkunoiden takakulmaan juurikin tuota kaksiovisuuden illuusiota luomaan ja lopputulos on onnistunut. Honda näyttää menevältä ja olemuksessa on ripaus sporttisuutta.

Kompakteihin ulkomittoihin on saatu ujutettua melkoisen hyvät sisätilat. Tiloista kertoo jotakin se, että HR-V:n akseliväli on vain 2 senttiä pienempi kuin isommassa CR-V:ssä.  Kokonaispituudessa autoilla on eroa noin 30 senttiä, ja tämä mitta näkyy selvimmin CR-V:n hieman isommassa tavaratilassa.

Pieneksi ei HR-V:n takakonttiakaan voi moittia, se kun vetää sisäänsä perusasennossaan 453 litraa ja laajennettuna 1026 litraa. Tavaratilan lattian alta löytyy lisää käyttökelpoista tilaa, kun välipohjan ottaa pois. Lukemat ovat hyviä luokassaan ja Hondan tapauksessa tilankäyttöä helpottaa sisätilojen monipuolinen muunneltavuus.

Kahdessa osassa kaadettavien takaselkänojien lisäksi, HR-V:ssä on käytössä mm. Civicistä tuttu Magic seat-systeemi, jolloin takapenkin istuinosat voi kääntää pystyyn selkänojia vasten. Tällöin takatilan lattialla pystyy kuljettamaan vaikka polkupyörän tai muita hieman korkeampia esineitä.

Sisälläkin tilaa riittää

Takaistuimilla pää- ja jalkatila riittää isommallekin karjulle, vaikka etupenkillä istuisi pidempikin. Hieman lyhyemmälle jalkatilaa on tarjolla suorastaan ruhtinaallisesti. Kaksi aikuista matkustaa takana hienosti ja kolmas mahtuu mukaan välttävästi. Etupenkilläkään ei varsinaista tilan ahtautta tarvitse potea, vaikka korkeahko keskikonsoli asentuukin melko lähelle kaasujalan polvea.

HR-V:tä on tarjolla kolmella eri varustetasolla, Comfort, Elegance ja Executive. Koeajettu yksilö oli näistä keskimmäinen ja paketista löytyy tavaraa jo melko lailla. Varsinkin turvavarustelu on kattava sisältäen mm. hätäjarrutusavustimen, etutörmäysvaroittimen, liikennemerkkien tunnistuksen ja kaistavahdin. Parkkeeraamista helpottaa molempiin suuntiin toimiva pysäköintitutka.

Android-pohjaista Honda CONNECT-multimediajärjestelmää ohjataan 7” kosketusnäytön kautta, huokeamman version 5-tuumaisen sijaan. Järjestelmä vaikuttaa aluksi sekavalta ja sen sujuva käyttö vaatii hetkisen paneutumisen aiheeseen. Opiskelun jälkeen homma sujuu kohtuullisen helposti.

Konstailematon kokonaisuus

Myös ilmastoinnin ohjaimet toimivat kosketusnäyttö periaatteella ja niiden käsittely onnistuu hanskat kädessäkin. USB- ja HDMI-liitäntöjä joutui hetken aikaa etsimään, ne kun on piilotettu keskikonsolin alla olevaan avonaiseen tilaan. Mitään isompia erikoisuuksia Hondan ohjaamo ei tarjoile, vaan kokonaisuus on perinteisen mallinen ja konstailematon. Materiaalit vaikuttavat laadukkailta ja samaa voi sanoa myös viimeistelytasosta.

Etupenkki tarjoaa mukavasti tukea ja ajoasennon saa helposti kohdalleen. Kuusivaihteisen manuaalin vaihdekeppi on melko lyhyt ja korkean keskikonsolin päältä se osuu käteen hyvin. Automaattia kaipaaville on bensakäyttöiseen HR-V:hen saatavilla portaaton CVT-automaatti, mutta dieselin yhteyteen tarjolla on vain kuusivaihteinen manuaali.

Voimalla kahden myllyn

Moottorin valinta HR-V:hen on verrattain helppo tehtävä. Moottoreita on tarjolla tasan kaksi, 1.5 litrainen ja 130 heppainen bensamoottori, tai 1.6 litrainen 120 heppainen diesel. Hondalle ominaiseen tapaan, bensakone on vapaasti hengittävä. Sen suurin teho majailee nykymittapuun mukaan korkealla 6600 kierroksen kohdalla ja 155 Nm huippuvääntökin löytyy vasta 4600 kierrokselta.

Numeroiden valossa kovin vääntävästä koneesta ei siis ole kysymys ja koeajoon lähtiessä ennakkoluulot jylläsivät mielessä vahvoina. Hetken matkaa ajeltua, kelkkaa piti kuitenkin lähteä kääntämään hivenen toiseen suuntaan. Käytännössä moottorin veto tuntuu numeroarvoja väkevämmältä.

Turbomoottoreiden tanakkaan alavääntöön 1.5 litrainen vapari ei tietenkään kykene, mutta Hondan i-VTEC- moottori on varustettu muuttuvalla venttiilien ajoituksella. Tämän myötä koneesta on saatu laaja-alaisempi ja voimaa löytyy alakierroksiltakin juuri sen verran, että normaali ajo on vaivatonta.

Ripeämpi liikkuminen vaatii jo huomattavasti enemmän vaihteiden ja yläkierrosten käyttöä, mutta liukasliikkeisen vaihteiston ja kierrosherkän moottorin myötä homma luonnistuu melko jouhevasti.

  • Array
  • Array
 

Napakka mutta ei kovin sporttinen

HR-V:n alusta on enemmän jämäkkä kuin pehmeä. Jousitus tuntuu hieman pintakovalta terävissä töyssyissä, mutta ei sentään epämukavuuteen asti. Honda ohjautuu loogisesti ja ohjaustuntumakin on kohdallaan. Vaikka HR-V on katumaasturina hieman korkeampi kuin perusautot, ei kori silti pahemmin huoju kaarteissa.

Sporttiseksi HR-V:n ajettavuutta on liioiteltua sanoa, mutta kyllä sen ratissa viihtyy hyvin polveilevammallakin tiellä. Koeajon aikana yllättänyt sankka lumimyräkkä osoitti, että HR-V kulkee lumipöperössäkin vakaasti ja pahemmin paimentamatta.

Vaativissa olosuhteissa päästellessä mieleen juolahtaa auton ehkä suurin puute. Nelivetoa ei HR-V:hen ole saatavilla laisinkaan. Seikka ihmetyttää suuresti, sillä tarvittavan tekniikan luulisi löytyvän suoraan hyllystä. Vai liekö ratkaisu on tehty siksi, ettei HR-V astuisi liiaksi isoveljensä CR-V:n varpaille? Mene ja tiedä.

Melu häviää taustalle

Melutasoltaan Honda edustaa kultaista keskitietä. Moottorin ääni kuuluu ohjaamoon selvästi, kun konetta huudattaa yläkierroksilla. Normiajossa sen ääntä ei pahemmin kuulu. Maantiellä rengasmelu nousee hallitsevimmaksi äänenlähteeksi, mutta ei sekään varsin ongelmaksi asti. Melu on sävyltään melko rauhallista ja taustalle häviävää.

Polttoainetta HR-V hörppäsi maantiepainotteisessa arkiajossa keskimäärin 6,8 litran edestä. Runsaampi kaupunkiajo ja kiivaampi kierrosten käyttö nosti kulutusta noin litran verran. Menekkiä on siis noin pari litraa luvattua enemmän, mutta kohtuullisen taloudellisena Hondaa voi kuitenkin pitää.

HR-V on pirteä ja tervetullut lisä suosiotaan alati kasvattavaan katumaasturiluokkaan. Tässä luokassa Honda kilpailee tehokkaasti paitsi ominaisuuksillaan, myös hinnallaan. HR-V:n hinnat alkavat 22 890 eurosta ja päätyvät reiluun 31 000 euroon. Koeajettu peli oli malliston keskivaiheilta ja hinnaltaan 25 989 euroa.

Sami Puskala

Kehuja: Tilat, pirteä ulkomuoto, kilpailukykyinen hinta

Parantamisen varaa: Nelivedon puute

Honda HR-V 1.5 i-VTEC Elegance:

Moottori: Nelisylinterinen, 1498 cm3 bensiinimoottori
Teho: 130 hv (96 KW) / 6600 rpm
Vääntö: 155 Nm / 4600 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  10,2 s.
Huippunopeus: 192 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa: Etuveto
Kulutus (yhd.):  5.6 l / 100km
CO2 päästöt: 130 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4294mm/1772mm/1605mm
Omapaino: 1324 kg
Hinta alkaen: 22 890€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Honda HR-V
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show