Hyundain i30 -mallistosta löytynee jokaiselle oma versionsa, sillä korealaisvalmistaja tarjoaa keskiluokan automallistaan kolmea eri korivaihtoehtoa ja mukavan määrän erilaisia moottoreita.
Perusjaottelu on kolmiosainen: hatchback, fastback ja wagon. Näistä ensimmäinen ja viimeinen ovat peruskauraa ja vastaavia korivaihtoehtoja tarjoaa tätä nykyä lähes jokainen autovalmistaja. Fastback tuokin sitten peliin kaivattua persoonaa.
Koeajettu versio on nimenomaan fastback, joka katumaastureiden ja hatchback-mallien kansoittamilla teillä tuo peliin muista poikkeavaa persoonaa. Toki tuolloin moottorivalikoimasta joutuu tinkimään.
Fastback-version saa nimittäin vain ja ainoastaan yhdellä moottorilla. Konepellin uumenissa on 1,5-litrainen kevythybridi, joka tuottaa 159 hevosvoimaa ja 253 Nm. Kevythybridi tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että 48V-järjestelmä taltioi jarrutusenergiaa tavaratilan alla olevaan akkuun myöhempää käyttöä varten. Käytössä on myös rullaustoiminto, jolloin auto poistaa moottorijarrun ja pyrkii rullaamaan vapaalla mahdollisimman pitkään.
Järjestelmä pudottaa kulutusta, mutta vaikutus ei tietenkään ole vastaava kuin ladattavien hybridien kohdalla. WLTP-vertailuarvon mukainen kulutuslukema on 5,5–6,0 litraa sadalla kilometrillä, mikä pitää todellisuudessakin paikkansa.
Konevalikoimaa riittää
Jos katsellaan i30-perheen muiden korimallien konevalikoimaa, laajenee se reippaasti. Tarjolla on vapaasti hengittävä 1,5-litrainen bensiinimoottori, 1,0-litrainen turboahdettu bensiinimoottori, samaisen yksilitraisen kevythybridiversio ja koeajettu 1,5-litrainen kevythybridi. Diesel-puolella vaihtoehdot ovat joko 1,6-litrainen CRD tai kevythybridiversio samaisesta moottorista.
Vaihteistona toimii joko 6-vaihteinen manuaali tai 7-vaihteinen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto. Näistä jälkimmäinen löytyy koeajoversiosta. Vaihteiston toiminta on sulavaa, mutta välillä hybridijärjestelmän käynnistyminen aiheuttaa erikoista nykimistä. Onneksi ominaisuus ei kuitenkaan häiritse pahasti.
i30:n kevythybridi on yllättävä myös siinä mielessä, että täysi kiihdytys tuntuu hieman tahmealta. Toki 8,8 sekunnin 0–100 km/h lukema ei huimaa päätä, mutta usein moderneissa bensaturboissa läsnä oleva rivakka alkukiihdytys jää Hyundain kohdalla hieman telineisiin.
Hyundai on varustettu valittavilla ajotiloilla, jotka vaikuttavat pääasiassa moottorinohjaukseen ja vaihteiston toimintaan. Sport-ajotilassa kone reagoi herkästi kaasunpolkaisuun ja vaihteisto antaa kierrosten nousta korkeammalle. Eco-tilassa meno on puolestaan varsin viipyilevää.
Pääkaupunkiseudun normaalissa liikenteessä meinaa eco-asetuksella tulla paikoin kiire odotella kiihdytyksen alkamista, sillä viive on nilkan ojennuksen jälkeen melkoinen. Dynaamista ajotapaa harrastavan kannattaakin pitää ajotila joko normaalilla tai jopa sport-tilalla, sillä kulutukseen ne eivät vaikuta niin radikaalisti kuin voisi kuvitella.
Rengasmelu on kova
Ajettavuutensa puolesta i30 edustaa melko perinteistä keskiluokan henkilöautoa. Alustan tuntuma on hieman pintakova, olematta kuitenkaan epämukava. Tällä reseptillä autosta saadaan hieman sporttisemman ja dynaamisemman tuntuinen. Toki koeajetun auton alusta on myös hieman normaaliversiota jäykempi.
Yksi selkeä kehityksen paikka i30:n kohdalla on rengasmelu, joka on oikeasti yllättävän kova. Koeajoautossa on alla N-Line-varustelutasolla vakiona olevat 18” vanteet. Niiden päällä olevat matalaprofiilirenkaat nostavat melutasoa, mutta siitäkin huolimatta meteli on turhan kova.
Fastback-korilla on muutamia avuja verrattuna hatchback-versioon. Yksi niistä on sulavampi ja persoonallisempi ulkonäkö. Toinen etu on suurempi tavaratila, sillä fastbackin kontti imaisee 450 litraa.
Hyvät varusteet
Koeajoversio on N-Line-varusteltu, joten jousitus on hieman normaalia tiukempi, vanteet ovat suuremmat ja sisällä ja ulkona on sporttisuutta korostavia yksityiskohtia. Varusteluun kuuluvat myös varsin hyvät sportti-istuimet, jotka parantavat ajomukavuutta. Kuljettajan penkkikin on sähkösäätöinen.
Hyundai i30 Fastback N-Linen varustelutaso on muutenkin hyvällä tolalla. Mittaristo on digitaalinen ja keskikonsolin kosketusnäyttö toimii hienosti. Liitettävyyttä parantavat Apple ja Android -softat. Ajovalot ovat kaksois-LED-tekniikalla toteutetut ja vakionopeudensäädin on mukautuva. Kovin montaa varustetta ei tarvitse lisukelistalta valita.
Toki N-Line-varustetason Fastbackin hinta nousee hinnat alkaen -malliin verrattuna reippaasti, sillä i30 Fastback kevythybridi maksaa 33 900 euroa. Halvin versio vastaavalla moottorikokoonpanolla maksaa hatchbackina 26 390 euroa. Toisaalta tuolla sijoituksella myös saa paljon.
Hyundai i30 kestää vertailun muihin luokan automalleihin hyvin ja erityisesti Fastback-versiona se tarjoaa sellaista mitä harva muu tekee: sulavalinjaisen perusauton, jolla erottuu massasta juuri sopivasti.
Tuomas Rajala
Kehuja: sulavalinjainen ilmestys, ajotuntuma, tasapainoinen kokonaisuus
Parantamisen varaa: kova rengasmelu