Hyundai edustaa C-segmenttiä, joka tunnetaan automaailmassa paremmin nimellä Golf-luokka. Se on peruja VW:n klassikkomallista, jota kautta muuta automaailmaa on peilattu vuosikaudet.
Vaikka VW Golf on edelleen virstanpylväs, johon kaikkia saman luokan autoja tullaan vertaamaan, ovat oppipojat alkaneet hyppiä pöydillä. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta on Hyundai i30.
Korealaisvalmistajan mallisto on alati vakuuttavampi. Hyundai on kehittänyt sähkö- ja hybridimallistoaan ahkerasti, mutta edelleen päätuotteet löytyvät halvemmista automalleista. i30 on malliston keskivaiheilla oleva perusauto, joka lienee yksi myydyimmistä.
Persoonallinen? No eipä oikeastaan
Muotoilultaan i30 noudattelee automaailman nykysuuntausta. Keula on massiivinen ja sitä hallitsee hunajakennomaski ja näyttävät etuvalot. Päiväajovalot ovat LEDit, mikä kuuluu asiaan edullisemmissakin automalleissa.
Farkkupeppu on sopusuhtainen ja tuo mieleen mm. Opelin farkkumallit. Koeajoauto on tumma sininen ja alta löytyvät keskikokoiset ja varsin onnistuneesti muotoillut vanteet. Mutta persoonallinen Hyundai i30 ei ole.
Sisusta edustaa myös hyvää keskitasoa. Penkit ovat kankaiset, mutta siitäkin huolimatta siistit ja kestänevät aikaa hyvin. Etuistuimilla on mukava matkustaa ja takapenkillä riittää tilaa aikuisillekin.
Kuskin paikalta katsottuna i30 on hyvä työkalu, sillä hallintalaitteet löytyvät pääosin monitoimiratista. Se mitä ei ratin kautta voi ohjailla, löytyy keskikonsolin näytöstä. Mittaristossa piisaa informaatiota, joten keskikonsoliin ei tarvitse ajon aikana juuri vilkuilla.
Varusteita mukavasti
Varusteiltaan i30 on kattava. Perusturvallisuusvarusteiden lisäksi autosta löytyy mm. aktiivinen kaistavahti, joka on ensiaskeleita autonomiseen autoiluun. Järjestelmä pelaa hienosti ja tuo auton takaisin kaistalle mikäli kuski ei sitä tee.
Varustepaketteihin on niputettu LED-valot, alumiinivanteet, nahkaverhoilu ja muita lisävarusteita. Esimerkiksi comfort-varusteinen i30 wagon alkaa olla jo mukavan kattava. Comfortin lähtöhinta on tuhnuimmalla bensakoneella alle 25 000€ ja karvalakkimalli irtoaa vähän reippaalla kahdella kympillä.
Ajotuntumaltaan i30 on hyvä. Käytös on rauhallista ja ohjaus mukava kompromissi. Alusta on hieman pintakova, mutta samalla siitä tulee sopivaa jämäkkyyttä. Hyundai tuntuu samalta kuin lähes kaikki perustason nykyautot.
Kolmemukinen tekee töitä
Koeajoversion voimanlähde on Hyundain 3-sylinterinen bensaturbo T-GDI. Iskutilavuutta on 1000-kuutioita ja voimaa 120 hevosvoimaa. Vääntöä puolestaan 171 Nm, joka löytyy 1500-4000 kierroksen välillä.
Kolmemukiset bensaturbot eivät ole enää mikään kuriositeetti, mutta niihin tottuminen on edelleen haastavaa. Pieni kone kun joutuu työskentelemään täydellä kapasiteetillaan kuljettaakseen kärryä riittävällä nopeudella.
Hyundain kanssa tilanne on täsmälleen sama, litrainen mylly taistelee tosissaan pystyäkseen tuottamaan riittävästi löylyä arkiseen aherrukseen. Paikaltaan lähtiessä Hyundai kyllä kiihtyy mukavasti, mutta ohituksissa ollaan jo pulassa. Kaupungissa mylly on optimoitu kulkemaan hyvin, mutta maantiellä voimaa uupuu pahasti.
Suoritusarvoiltaan i30:n litrainen turbomylly vertautuu vastaaviin hyvin. Nollasta sataseen kiihdytetään valmistajan ilmoituksen mukaan 11,4 sekunnissa. Kulutuslukemaksi uumoillaan 5,2 litraa yhdistettyä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Koeajolenkillä i30 nielaisi järjestään seitsemän litraa sadalla. Tuon alittaminen on työn ja tuskan takana, sillä moottoria saa kyllä huudattaa sydämensä kyllyydestä, jotta autolla pysyy muun liikenteen mukana.
Ruutia uupuu
Mikäli autoltaan haluaa hieman ajomukavuutta, kannattaa katseet suunnata 1,4-litraiseen turbomoottoriin, jonka teholukema on parikymmentä hevosta enemmän. Suuremman bensakoneen saa optiona myös Hyundain hienolla 7-vaihteisella automaattilaatikolla.
Automaattiaskilla varustettuna CO2-päästöt jäävät samaan lukemaan pienemmän moottorin kanssa ja kulutuskin lienee arkiajossa pienempi kuin tuhnummalla litraisella.
Hengetön ja ponneton kone laskee valitettavasti Hyundain yleisfiilistä. Ruudikkaammalla moottorilla ajonautinto olisi varmasti ollut parempi, sillä muuten paketti on hienosti kunnossa.
Korealaisten autojen kehitys on viimeisten vuosien aikana huikeaa. Hyundai on alkanut kilpailla samalla viivalla japanilaisten ja eurooppalaisten merkkien kanssa, eikä pitkistä takuuajoista varmasti ole tässä haittaa.
i30 haastaa vaikkapa VW Golfin, Toyota Auriksen, Opel Astran, Seat Leonin ja Peugeot 308:n minä päivänä tahansa. Se ei tarjoa kovin persoonallista ja erottuvaa näkökulmaa autoiluun, mutta eivät niin tee kilpailijatkaan.
Tuomas Rajala
Kehuja: ulkonäkö, varustelu, ajomukavuus, sisätilat
Parantamisen varaa: litraisen bensaturbon voimantunne