Hyundai Ioniq Electric – Entistä parempi

Koeajot 13.03.2020

Hyundai Ioniqin sähköversio uudistuu muutama vuosi ilmestymisensä jälkeen. Luvassa on tehokkaampi moottori ja parempi akku.

Kun Hyundai Ioniqia ajattelee autona, ei varmasti tule ensimmäisenä mieleen, että kyseessä on varsin vallankumouksellinen automalli. Se on kuitenkin. ollut viitoittamassa automaailman alati kiihtyvää sähköistymistä.

Miksikö näin? Hyundai Ioniq oli vuonna 2016 julkistetuksensa jälkeen ensimmäinen automalli, jota tarjottiin sekä hybridinä, plug-in-hybridinä ja täyssähköversiona. Sittemmin näin sähköistä voimalinjaa tavataan yhä useammin.

Se, että Ioniqista tulee facelift näinkin pian julkaisun jälkeen kertoo siitä, että tekniikka kehittyy sähköpuolella varsin nopeaa tahtia. Uudessa Ioniqissa on moni asia ennallaan, mutta päivitystäkin on tullut.

Enemmän tehoa ja parempi akku

Array

Suurimmat eroavaisuudet aiempaan löytyvät akku- ja moottoritekniikasta. Aiemmin Ioniq Electricin voimanlähteenä toimi 120-heppainen sähkömoottori, mutta uutuudessa teho on kasvanut 14 hevosvoimalla. Suurempi vaikutus on kuitenkin akulla, jonka kapasiteetti on kasvanut kymmenellä kilowattitunnilla 38 kWh-lukemaan.

Suuremman akun ansiosta toimintasäde on kasvanut reippaasti ja tätä nykyä WLTP-mittaus antaa käyttösäteeksi 311 kilometriä. Parannusta edeltäjään on reippaasti. Uutta löytyy myös ulkokuoresta, sillä sekä keula, että perä ovat tätä nykyä tyylikkäämmät. Harjaantumattomalle silmälle muutokset eivät kuitenkaan ole järin massiivisia.

Keulan uudistuksella on myös toiminnallista merkitystä. Umpinaisessa etumaskissa on tätä nykyä kaksi luukkua, joiden ajatuksena on optimoida aerodynamiikkaa ja lämmönhallintaa. Luukut avautuvat ja sukeutuvat automaattisesti.

Toinen toimintaan vaikuttava ulkonäköseikka ovat kaksois-LED-valot, jotka ovat varsin toimivat ja tehokkaat marraskuun pimeillä keleillä. Ero tavanomaisiin polttimovaloihin on merkittävä.

Lataus saisi olla nopeampi

Yksi sähköautoilun tärkeimmistä kilpailuvalteista on toimintasäde, mutta yllättävän harva tuntuu kiinnittävän huomiota siihen, kuinka nopeasti tuo maksimaalinen toimintasäde autoon saavutetaan. Tämä on yksi Ioniqin kompastuskivistä.

Valmistajan ilmoituksen mukaan Ioniq latautuu tyhjästä 80%:n varaustilaan 50 kW-laturilla 57 minuutissa. 100 kW:n laturilla homma tapahtuu 57 minuutissa. Kun akun maksimikapasiteetti on 38 kWh, kertoo laskutoimitus sen, että Hyundai ei pysty vastaanottamaan virtaa kovin paljon nopeammin kuin 30 kilowattia tunnissa.

Tämä on ongelma, koska lataamiseen käytetty aika on pois itse ajosuoritteesta. 20 kW:n ero lataustehossa ei tunnu suurelta, mutta käytännössä se, saako autoon syötettyä virtaa 50kW:n tuntinopeudella vai 30 kW:n vauhdilla, on iso asia.

Se, miksi Hyundain latausnopeus on rajoitettu alle 50 kW:hen, ei oikein käy järkeen. Tätä nykyä monet julkiset laturit pystyvät syöttämään juuri tuota 50 kilowatin lataustehoa, mutta Ioniq ei sitä pysty hyödyntämään.

Se on sääli, sillä jos auto kykenisi ottamaan vastaan enemmän, olisi lataus huomattavasti nopeampaa ja käyttö ylipäänsä mukavampaa. Liian hidas lataus ei ole kynnyskysymys, mutta puutteeksi se on pakko Hyundain kohdalla listata.

Tyylikäs kokonaisuus

Siihen ne puutteet sitten oikeastaan loppuvatkin, sillä Ioniq on erittäin pätevä sähköauto. Vaikka se ei yllä markkinoiden pisimpien toimintasäteet omaavien kärryjen tasolle, on se silti hyvää keskitasoa.

Hyundai on tyylikäs kokonaisuus, joka erottuu edukseen. Se ei myöskään huuda liiaksi olevansa sähköpeli, vaan pyrkii tarjoamaan yhden vaihtoehdon muiden käyttövoimien rinnalle. Tästä kielii myös se, että sen moottorijarrutus on lähtökohtaisesti säädetty muistuttamaan enemmän polttomoottoriautoa, kuin sähköautoa. Jarrutusmäärää voi säätää ratin takana olevista siivekkeistä omalle ajotavalleen sopivaksi.

Ioniqista löytyy myös kolme ajotilaa, joilla auton tuntumaa voi säätää itselleen ominaisimmaksi. Eco-moodi optimoi kulutusta ja pienentää huippuvääntömomenttia 30 Nm:n verran. Sport-ajotilassa käytössä on auton koko potentiaali ja sitä käyttämässä kiihtyvyys on mukavan rouheaa. Comfort on näiden kahden tilan välimaastossa.

  • Array
  • Array
 

Tyylikäs ohjaamo

Hyundain ohjaamo on moderni ja tyylikäs. Sitä hallitsee hyvän kokoinen keskikonsolin näyttö, jonka kautta hallitaan mediakeskusta. Toimintoja pystyy luonnollisesti säätämään myös ohjauspyörän valitsimista. Mittaristo antaa riittävästi informaatiota ajosta ja energiakulutuksesta.

Uuden kehitysversion vaihdevalitsin on ennallaan edeltäjään verrattuna, mikä on hyvä asia. Se on varsin persoonallinen ja toimiva ratkaisu. Vaihdevalitsimessa ei ole rullaa tai vipuja, vaan painonapit.

Ioniq on saatavissa joko nahka- tai kangasverhoilluilla penkeillä. Jos varustelistalta on valittu nahkajakkarat, ovat ne Hyundain tyyliin ilmastoidut. Se on asia, joka on pientä arjen luksusta kesäkuumalla.

Hyundai on panostanut viime vuosina myös turvallisuusvarusteisiin, mikä näkyy luonnollisesti myös Ioniqin kohdalla. Siitä löytyy adaptiivinen vakionopeudensäädin, aktiivinen kaistavahti, nopeusrajoitusvaroitin ja hätäjarrutusjärjestelmä. Kaistavahti toimii esimerkillisesti ja on tätä nykyä yksi markkinoiden toimivimpia.

Kokonaisuus on pieniä puutteita lukuun ottamatta varsin toimiva sähköauto, jonka hinnoittelukin on järkevää. Halvimmillaan sähkö-Inoniqin saa itselleen karvan alle 40 000 eurolla ja valtion hankintatuki laskee tuota summaa parilla tonnilla.

Tuomas Rajala

Kehuja: suorituskyky, toimintasäde, varustelu

Partantamisen varaa: liian hidas pikalataus

Hyundai Ioniq Electric:

Moottori: Sähkömoottori
Teho: 136 hv (100 kW)
Vääntö: 295 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,9 s.
Huippunopeus: 165 km/h
Vetotapa: Etuveto
WLTP kulutus: 13,8 kWh / 100 km
CO2-päästöt: 0 g/km
Omamassa: 1495-1550 kg
Tavaratila: 350 litraa
Mitat (pit/lev/kork): 4470mm/1820mm/1450mm
Hinta alkaen: 39 390€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Hyundai Ioniq Electric
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.