Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Jeep Cherokee – Maasturiperheen keskimmäinen - Article - Nettiauto

Jeep Cherokee – Maasturiperheen keskimmäinen

Koeajot 09.11.2015

Jeep Cherokee ei enää ole entisensä. Taakse ovat jääneet vaatimaton laatuvaikutelma ja paljon kuluttavat moottorit.

Jeep Cherokee omaa nykyautomaailmassa varsin pitkän mallihistorian, sillä ensimmäisen kerran Cherokee-nimellä varustettu maasturi tuli myyntiin vuonna 1974. Alkuperäisellä mallilla ja nyky-Cherokeella ei luonnollisesti ole nimen lisäksi kovin montaa yhteistä nimittäjää.

Nykyisellään Jeep on osa Fiat Chrysler Automobiles –konsernia ja siksi Jeep-mallistolla on entistä enemmän yhteistä Fiat-mallien kanssa. Jenkkipuritanistien maailmankuvaan Fiat-yhteistyö tuskin iskee kovin positiivisessa mielessä, mutta se on tuonut mukanaan paljon hyvää.

Positiivisina seikkoina uudesta konsernista voitaneen pitää ainakin malliston voimakasta modernisoitumista, polttoainetalouden parantumista ja vahvaa kehitystä elektroniikassa ja turvallisuudessa.

Varusteita piisaa

Array

Cherokeen historia näkyy mm. siinä, että varustelutaso on lähtökohtaisesti hyvällä mallilla, eikä jokaista mukavuusvarustetta pidä ruksia erikseen tilauskaavakkeesta. Jeep on nivonut varusteet paketteihin, joista koeajossa ollut Limited on runsain.

Limited-varusteinen Cherokee on varustettu mm. Bi Xenon –ajovaloilla, 8” kosketusnäytöllä, tuuletetuilla nahkaisilla etuistuimilla, etu- ja takatutkalla, peruutuskameralla ja sähköisellä takaluukulla.

Turvallisuuspuolella vakiona on mm. aktiivinen kaistavahti, adaptiivinen vakionopeudensäädin, pysäköintiavustin ja kuolleen kulman valvontajärjestelmä. Ne ovat ominaisuuksia, joita aiemmin sotilasajoneuvoja valmistaneen Jeepin sisään olisi tuskin leivottu ilman uutta konserniyhteistyötä.

Varuste- ja turvallisuuspuoli on Jeepin kohdalla siis hyvällä tolalla, mutta onneksi suorituskyvystä ja hyvästä nelivetotekniikasta ei siitäkään ole luovuttu, vaan Cherokee on edelleen maastokelpoinen automalli.

Ei lukkoja vakiona

Jeep kutsuu nelivetojärjestelmäänsä nimellä Active Drive 4X4 system. Automaattinen voimansiirtojärjestelmä tekee hommansa ilman kuljettajan reagointia. Takavetomoduulissa on märkäkytkin, joka tuottaa oikean määrän vääntöä olosuhteiden mukaan.

Perusmalleissa ei siis ole tasauspyörästön lukkoja, vaan ne ovat tarjolla Trailhawk -varusteltuun ”maasto-Petterille” tarkoitettuun malliin. Active Drive Lock –järjestelmässä etu- ja taka-akselit voidaan lukita 4-low-tilassa, jolloin Cherokee nousee karummastakin kuopasta.

Tavalliselle käyttäjälle perusmallien Active Drive –järjestelmä tarjoaa riittävästi suorituskykyä, sillä automaattisesti säätyvä neliveto kyllä antaa pitoa silloin kun sitä kaivataan. Huonokuntoisilla teillä se hoitaa hommansa huomaamattomasti.

Ujosti moottorivaihtoehtoja

Jeep-mallisto poikkeaa monesta muusta valmistajasta siinä, ettei sen ideologiaan kuulu tarjota kymmeniä erilaisia moottorivaihtoehtoja, vaan peruskivenä toimii kaksi moottoria. Toinen on bensiini ja toinen diesel.

Bensiinimoottori lienee tarjolla lähinnä Jeepin historian vuoksi, sillä perinteisesti maasturin nokalle on kuulunut väkevästi vääntävä ja kamelin lailla juova V8. Moottorien downsizingin vuoksi bensiinimoottori on nykyisellään 3,2-litrainen Pentastar V6, joka on bensakoneeksi kohtuullisen taloudellinen.

Voimaa bensiinikoneessa on Cherokeen tarpeisiin riittävästi, sillä teholukema on 272 hevosvoimaa. Vääntöäkin on mukavat 315 Nm, joten bensiini soveltuu myös tilanteisiin, joissa vaaditaan juurevaa voimaa.

Multijet 2 –dieselpataa on tavattu aiemmin Fiatin kookkaimmissa malleissa. Moottorista on tarjolla kaksi eri tehoversiota, jotka molemmat vääntävät 350 Nm:n edestä. Teholukemassa on 30 hevosvoiman ero ja tehokkaampi versio on 170 hevosvoimainen.

Yksi Jeepin positiivisimmista kehityssuunnista on ehdottomasti taloudellisuus. Riittävän tehokkaalla diesel-padalla varustettu kookas katumaasturi nimittäin suoriutui sadan kilometrin taipaleesta reilun 7 litran keskikulutuksella, mikä on merkin autoille ollut aiemmin silkkaa utopiaa.

9-vaihteinen automaattiaski

Koeajoversio on varustettu ZF:n valmistamalla yhdeksänvaihteisella automaattilaatikolla, joka on paininut ohjelmistopäivitysongelmien kanssa viimeisen parin vuoden aikana. Laatikosta on tullut valituksia erityisesti Cherokeen ja Range Rover Evoquen kohdalla.

Vaihteiston toiminnassa ei sinänsä ollut mitään valittamista Cherokeen kohdalla, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että se ei yllä tuntumaltaan markkinoiden parhaimpien automaattivaihteistojen tasolle.

Jos Jeepissä olevaa askia verrataan vaikkapa markkinoilla oleviin kaksoiskytkimellisiin vaihteistoihin tai BMW:n 8-portaiseen laatikkoon, jää ZF:n laatikko altavastaajaksi. Jostain kumman syystä se muistuttaa yllättävän paljon kymmenen vuoden takaisin kuminauha-automaatteja.

Potralla diesel-moottorilla varustetun auton luulisi pelaavan paremmin yksiin 9-pykäläisen vaihteiston kanssa, mutta vääntöä ei ole onnistuttu hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Se on sääli, sillä ponnekkaan moottorin tehontunne onnistutaan hävittämään puolivillaisesti toimivan vaihteiston vuoksi.

Mutta ei laatikko silti epäonnistunut ole. Jos kyseisellä laatikolla olisi päässyt ajamaan ennen markkinoille saapuneita kaksoiskytkimellisiä, olisi ajatukset saattaneet olla hyvin toisenlaisia. Mutta kehityksen ongelmana on se, että sitä vaaditaan kaikilta.

  • Array
  • Array
 

Laatuvaikutelma kunnossa

Cherokee erottuu isoveljestään Grand Cherokeesta eniten keulaltaan. Kun Grandin etuosa nousee jylhänä kohti korkeuksia, on pikku-Cherokeen keulan keskellä pokkaus, josta yläosa kaartuu kohti tuulilasia. Ilme on modernimpi, mutta ei välttämättä tyylikkäämpi.

Sisätiloiltaan intiaaniheimon nimeä kantava Cherokee yltää hyvin lähelle Grandin laatuvaikutelmaa. Koeajoversion penkit ovat kauttaaltaan nahalla verhoillut ja keskikonsolia komistaa kookas monitoiminäyttö, jonka kautta ohjataan mm. ilmastointia, penkkien tuuletusta, navia ja radiota. Se on markkinoiden toimivimpia.

Pahaa sanaa ei löydy myöskään mittaristosta, jonka keskelle voi heijastaa haluamansa informaation kierrosten ja nopeusmittarin lisäksi. Hyvin toimiva elektroniikka tekee fiiliksestä heti tätä päivää, mikä erottaa Jeepin monesta heikommasta esityksestä.

Jeep toimii erinomaisesti kotimaan karkeilla asfalttiteillä, sillä äänieristys on hyvin hallussa. Se tekee Cherokeesta mukavan matka-auton, koska ohjaamossa ei tarvitse kärsiä renkaiden rallatuksesta.

Hyvän äänierityksen lisäksi pikku-Cherokee on varsin mukava peli erityisesti kuljettajan näkökulmasta. Jenkkityyliin kuskin penkki on valtaistuin, jossa viihtyy pidempiäkin siivuja. Jeepin ohjaimissa istutaan korkealla ja sen vuoksi liikennevirtaa on helppoa seurata.

Vaikka Cherokee ei olekaan malliston kookkain ja härkämäisin auto, on siinä silti iso kasa Jeep-tunnelmaa ja karua kauneutta, joka vetoaa automieheen ja –naiseen. Kaikki on vain paketoitu konserniyhteistyön myötä huomattavasti houkuttelevampaan ja toimivampaan pakettiin.

Tuomas Rajala

Kehuja: laatuvaikutelma, varustelu, taloudellisuus, mukavuus, äänieristys

Parantamisen varaa: vaatimaton suorituskyky, vaihteiston toiminta

Jeep Cherokee Limited Multijet II Turbodiesel:

Moottori: 4-sylinterinen, 1956 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 170 hv (125 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 350 Nm @ 1750 rpm
Kiihtyvyys: 10,3 s.
Huippunopeus: 192 km/h
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 9-portainen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd): 5,8 l / km
CO2-päästöt: 154 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4624mm/1859mm/1670mm
Tavaratila: 591 l
Paino: 1921 kg
Hinta alkaen: 55 990€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Jeep Cherokee
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show