Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Jeep Renegade – Kaupunkicowboy - Article - Nettiauto

Jeep Renegade – Kaupunkicowboy

Koeajot 04.01.2016

Jeep laajentaa reviiriään ja hyökkää uudella Renegadella pienempien crossovereiden luokkaan. Sen saa nykyisellään myös etuvetoisena.

Jeepin uutukainen on tervetullut lisä suosittuun B-segmentin katumaasturiluokkaan. Pahimpina kilpailijoina Renegadelle voisi pitää Skoda Yetiä, Opel Mokkaa tai vaikka Nissan Jukea. Renegade jakaa saman pohjalevyn sekä ison osan tekniikasta uuden Fiat 500 X:n kanssa ja sen valmistus tapahtuu Italiassa.

Tästä huolimatta Renegade on olemukseltaan ja fiilikseltään hyvin ”amerikkalainen”, niin kuin Jeepin kuuluukin olla. Ulkonäkö on huomattavan laatikkomainen, ja Jeepille tunnusomaiset piirteet ovat helposti havaittavissa. Keulan maski sekä pyöreät lamput tuovat mieleen maineikkaan Wrangler-mallin. Samoin tekevät peräpään neliskanttiset takavalot, joten sekaannuksen vaaraa muihin merkkeihin juurikaan ole.

Kompaktit ulkomitat, suurehkot sisätilat

Array

Pituutta autolla on karvan verran yli 4 metriä joten Renegade on mitoiltaan mukavan kompakti. Jostain syystä Jeep kuitenkin näyttää silmään isommalta kuin monet kilpailijansa. Laatikkomainen muotoilu ja hivenen pullistetut lokasuojat hämää helposti katsojaansa luulemaan autoa jopa luokkaa isommaksi kulkineeksi.

Myös ajossa auto vaikuttavaa suuremmalta kuin onkaan ja aluksi ulkomuotojen hahmottaminen on varsinkin pysäköidessä hieman hankalaa. Kaukana oleva tuulilasi on pysty ja paksut ikkunatolpat verottavat näkyvyyttä jonkin verran. Pitkänoloinen konepelti on kuljettajan näkökentässä ja tunnelma on massiivinen. Selkeä laatikkomainen muoto lupailee väljiä sisätiloja, eikä ensivaikutelma tässä tapauksessa petä.

Korkeahkon auton sisälle joutuu ainakin lyhyempi kuski hieman nousemaan, mutta kaikkiaan kulku on erittäin vaivatonta. Etupenkillä tilaa on suuremmallekin kuljettajalle hyvin ja penkissä riittää säätöjä mukavan ajoasennon löytämiseksi. Ratti liikkuu niin syvyys- kuin korkeussuunnassa, eikä perinteiseen jenkkityyliin pelkästään ”tilttaamalla”.

Myös takapenkillä tilaa on kokoluokka huomioiden tarjolla mukavasti ja kyytiin mahtuu hieman ronskimmallakin ulkomuodolla siunattuja matkustajia. Ainoastaan takapenkin polvitilat loppuvat pitkäjalkaisilta kyytiläisiltä kesken, jos edessä istuu pitkänhuiskea kuski. Tavaratila on vakioasennossaan kooltaan 351 litraa ja penkit kaadettuna 1297 litraa. Tila ei perusasennossa ole suuren suuri, mutta sen selkeä neliskanttinen muoto helpottaa tavaroiden pakkaamista.

Sopivasti jenkkimeininkiä

Sisätilojen muodot jatkavat ulkokuoren teemaa ja kojetaulu näyttää sanalla sanoen amerikkalaiselta. Mittaristo on selkeä ja käyttökytkimet ovat niin kooltaan kuin käytöltäänkin isot ja jämerän tuntuiset. Mittariston keskellä on isokokoinen 7” näyttö, johon saa esille haluamansa ajoneuvotiedot ja keskikonsolista löytyy erillinen 5 tuumainen kosketusnäyttö.

Keskellä kojetaulua lukee isolla teksti ”since 1941”, muistuttamassa merkin perinteistä ja penkkien selkänojiin sekä kaiuttimiin on painettu Jeepin keulailmettä kuvaava logo. Koeajoauto oli Limited-varustetasoinen ja vakiona siitä löytyy mm. mäkilähtöavustin, peruutustutka, törmäystutka automaattisella hätäjarrutuksella, sekä aktiivinen kaistavahti.

Myös lämmitettävä ohjauspyörä ja kaksialueinen automaatti-ilmastointi löytyy autosta vakiovarusteena. Lisävarusteena koeajoautossa oli nahkaverhoilu sekä Pack Visibility-paketti, joka sisälsi Bi-xenon ajovalot automaattisella valojen vaihtajalla, sadetunnistimen sekä himmenevän taustapeilin. Hintaa Jeepillä on näillä varusteilla ladattuna 31 595 euroa.

Pirteä pikkulohko

Moottorina koeajoautossa toimi 1,4-litrainen, 140 heppainen MultiAir-bensaturbo, joka tarjoaa vääntöä parhaimmillaan 230 nm 1750 kierroksella. Renegaden muita moottorivaihtoehtoja on 1,6-litrainen 110 hv bensakone sekä 2-litran diesel, joko 140- tai 170 hevosvoiman tehoisena. Neliveto on tarjolla vain dieselmallien yhteydessä.

Vaihteistona autossa oli 6-vaihteinen manuaali ja vaihtoehtona löytyy 6-vaihteinen automaatti. Diesel-versiossa automaatti on 9-vaihteinen, jolloin kombinaatio on hyvin nykyaikainen. Käsivaihteisto on käytössä erittäin sujuvatoiminen ja sitä kepittää mielellään. Välillä keppiä joutuukin käyttämään melko taajaan, sillä alimmilla kierroksilla moottorin veto on hieman hengetöntä.

Paras veto alkaa noin 2000 kierroksen tuntumasta, jonka yläpuolella voima riittää kuljettamaan Renegadea varsin vilkkaasti. Alakierrosten hengettömyys korostuu varsinkin kaupunkiajossa jolloin risteyksissä kaasua tulee painaneeksi hieman liikaa. Kun kone tulee vetoalueelle, auto hyökkää eteenpäin jopa tarpeettoman kovaa. Vaihteilla passaamalla ongelmaa saa lievennettyä, mutta tällöin menosta tulee hieman nykivää.

  • Array
  • Array
 

Ajettavuudeltaan eurooppalainen

Maantiellä ei moottorista pahaa sanottavaa löydy. Potkua riittää ripeisiin ohituksiin mukavasti ja tunnelma on jopa hiukan sporttinen. Renegaden jousitus on jämäkkä, mutta ei kuitenkaan liian kova. Se kantaa kuormansa mukisematta eikä korkea auto kallistele mutkissa liiemmin. Ajotuntuma on samankaltainen kuin normaalin korkuisessa henkilöautossa, eikä Jeepin korkeus tunnu ajossa juurikaan.

Polttoainetta Renegade hörppäsi keskimäärin kohtuulliset 7 litraa sataselle. Renegaden äänieristyksessä on onnistuttu melkoisen hyvin, varsinkin kun huomioi auton kantikkaan ulkokuoren. Ylimääräisiä suhinoita ei maantieajossakaan liiemmin ilmene ja melu pysyy aisoissa myös rengasäänien osalta.

Jeep kulkee suuntavakaasti, mutta ohjaus on keskialueella hieman tahmean tuntuinen. Aktiivinen kaistavahti toimii maantieajossa pääsääntöisesti hyvin, mutta tilanteeseen puuttuessaan se tuntuu välillä jopa liian kärkkäältä kääntämään rattia.

Esimerkkinä tästä kehäkolmosella tapahtunut tilanne, kun vasenta kaistaa ajaessa, vieressä oli rinnakkaisella kaistalla rekka. Yhdistelmä alkoi ajautumaan ilmeisen vahingossa pikkuhiljaa omalle kaistalleni, jolloin hienoinen väistöliike vasemmalle reunaviivan tuntumaan aiheutti pienen yllätyksen. Tällöin kaistavahti tarttui rivakasti toimeen ja nykäisi tuntuvasti rattia oikealle kohti rekan lähestyvää kylkeä. Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, mutta jäisellä tiellä tilanne olisi voinut olla hieman toisenlainen.

Riittääkö etuveto Jeepiin?

Tämän kysymyksen äärelle joutui koeajon aikana palaamaan useampaankin otteeseen. Jeepin imago perustuu perinteisesti nelivetoisuuteen ja hyviin maasto-ominaisuuksiin. Mielikuvissa ja varsinkin varttuneemman kansan puheissa, Jeep mielletään synonyymiksi lähes kaikille kulkupeleille, jotka maastoauton statusta kantaa.

Koeajon perusteella voi kuitenkin turvallisin mielin todeta, että Jeepin identiteetti ei välttämättä ole vetotavasta kiinni. Auton ominaisuudet kestävät hyvin vertailun kilpailijoihin ja kaupan päälle saa vielä roppakaupalla persoonallisuutta. Vaikka etuveto-Renegadella ei niihin pahimpiin mahdollisiin patikoihin ja monttuihin voi hakeutuakaan, on se silti tunnelmaltaan ja sydämeltään aito Jeep.

Sami Puskala

Kehuja: Persoonallisuus, ajo-ominaisuudet, mukava moottori

Parantamisen varaa: Pienehkö tavaratila

Jeep Renegade Multiair FWD :

Moottori: Nelisylinterinen, 1368 cm3 bensiinimoottori
Teho: 140 hv (103 KW) / 5000 rpm
Vääntö: 230 Nm / 1750 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,3 s.
Huiput: 181 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa: Etuveto
Kulutus (yhd.):  6,0 l / 100km
CO2 päästöt: 140 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4232mm/1804mm/1689mm
Tavaratila: 351 l
Maavara: 198 mm
Paino: 1400 kg
Hinta alkaen: 28 486€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Jeep Renegade
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?