Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Jeep Wrangler Unlimited: Kukkahattutätien pahin vihollinen - Article - Nettiauto

Jeep Wrangler Unlimited: Kukkahattutätien pahin vihollinen

Koeajot 13.02.2012

Katumaasturit ovat koko olemassaolonsa ajan olleet ympäristöä rakastavien ja autoilua vihaavien kaupunkilaisten kynsissä. Oikeasti kukkahattutätien kannattaisi suuttua vasta Jeep Wranglerin kaltaisista maastureista. Se ostamista kun ei voi perustella aidolla tarpeella.

Wrangler on todellinen klassikkomalli, joka näki päivänvalon ensimmäistä kertaa vuonna 1987. Se saavutti välittömästi vankkumattoman aseman, eikä voittokululle näy loppua. Jeep on täysverinen maastoauto, joka omaa yllättävän hyvät katuominaisuudet.

Unlimited-mallin Wrangleria valmistettiin kolmen vuonna 2004. Uusimmat maasturimallit kantavat mallinimeä JK, mutta mallistosta löytyy myös neliovinen unlimited. Pitkän historian ja erinomaiset maasto-ominaisuudet omaava maasturi on ollut suosittu auto myös armeijakäytössä.

Nykyisin myynnissä oleva Wrangler-malli on koeajomallin tavoin varustettu 2,8-litraisella Diesel-koneella. Kovakattoinen auto venyy myös talviajokiksi ja on nelivedon ja korkean maavaran ansiosta erinomainen kumppani lumisille taipaleille.

Wranglerilla erotut massasta

Array

Nettiauto tyyppien kohteeksi valikoitui vuoden 2007 Wrangler Unlimited, joka komistaa Autokeskus Oy Herttoniemen vaihtoautorivistöä. Massiivisen kokoinen maasturi erottuu jo korkeutensa ansiosta muiden vaihdokkien seasta.

Malli on tarkemmin Jeep Wrangler Unlimited A5 Sport, mikä tarkoittaa neliovista ja kovakattoista autoa. Se on valmistajan mukaan markkinoiden ainoa neliovinen maastoauto.

Auto on ulkoisesti virheettömässä kunnossa. Kiiltävän musta pelti paljastaisi pienimmätkin virheet, mutta Wrangleria on käsitelty sen luonteeseen suhteutettuna liiankin helläkätisesti. Myös sisätilat ovat kuin uudesta autosta.

Jeepiin pitää korkean maavaran vuoksi kavuta sisään. Uusin malli on kaikin puolin mielikuvia kookkaampi. Wrangler näyttää pienikokoiselta maasturilta, mutta lähempi tarkastelu ja kyytiin nouseminen paljastavat ennakko-olettamukset vääriksi.

Se herättää pelkoa ja ihailua


Normaalia katumaasturia korkeampi istuinkorkeus luo Jeepin hyttiin hienon tunnelman. Ajaessa tuntuu siltä, että se syö pienimpiä kauppakasseja aamupalaksi. Ja sitä kielivät myös kanssa-autoilijoiden pelon- ja ihailunsekaiset katseet. Wrangler on auto, joka herättää takuulla huomiota.

Vaikka moottori on maasturin nokalle pienikokoinen, antaa se silti riittävästi suorituskykyä normaaliin ajoon. Höyhenenkevyt ohjaustuntuma tekee autosta kadulla paremman ajettavan kuin ennalta saattaisi arvata.

Hyviä katuominaisuuksia ovat tuomassa myös jämäkkä alusta ja ajovakautusjärjestelmä, jotka tuntuvat tällaisessa autossa hivenen oudolta. Niin typerältä kuin se kuulostaakin, Wrangler taitaa olla paras ajamani maasturin ja katuauton kompromissi. Kuitenkin niin, että pääpaino on juuri maastossa.

Jeep ei ole aerodynamiikan riemuvoitto


Wranglerin suurin ongelma kadulla on armottoman huono aerodynamiikka. Korkea kori ottaa sivutuulen vastaan iloisesti tervehtien ja auto niiaa milloin mihinkin suuntaan normaalia kovemmissa puhureissa. Koeajoversion renkaat olivat suhteellisen kapeat, joten niiden suhteen ongelmia ei ilmennyt.

Jeepillä ei juuri tee mieli ajaa hyväkuntoisia kaupunkiteitä. Auton luonne ja ominaisuudet menevät ikään kuin hukkaan asfalttipäällysteellä ajettaessa. Se hakeutuu ”vahingossa” aura-autojen jättämiin valleihin ja huonokuntoisille teille. Wrangler on auto, jonka kuljettaja rukoilee aamuisin, ettei teitä olisi ehditty aurata.
  • Array
  • Array
 

Harmittavan pikaisen koeajon aikana auto ei päässyt todelliseen testiin, mutta onneksi merellinen Helsinki tarjosi sentään joitain huoltamatta jääneitä teitä ja suuria penkkoja. Jeep kiipeää reilun metrin korkuisten kasojen yli vaivatta ja kulkee koskemattomassa lumessa kuin kotonaan.

Wrangler on auto, jonka ratissa unohtaa liikkuvansa järkevästi paikasta toiseen. Katse hakee jatkuvasti uusia paikkoja, joissa testailla auton kulkuominaisuuksia huonokuntoisissa paikoissa.

Maasturin ja perheauton hybridi


Maastoon suunniteltu auto sisältää paljon hankalissa paikoissa tarvittavaa tekniikkaa. Kytkettävästä nelivedosta löytyy alennusvaihteisto, etuakselisto on Dana 30 ja takaa löytyy Dana 44 HD –akselisto. Jousitus on toteutettu kierrejousin ja hienosäädetyillä iskunvaimentimilla.

Tiloiltaan Wrangler vastaa keskikokoista perheautoa. Istuimia on viisi ja takapenkillä mahtuu istumaan mukavasti. Takakontti on riittävän suuri, eikä normaalia korkeampi lastauskorkeus haittaa operointia.

Varustelutaso on kummallisen hyvä, samoin kuin ajomukavuuskin. Automaattivaihteinen Wrangler on modernin tekniikkansa ansiosta auto, joka soveltuu maastoon kaipaavalle ihmiselle, joka ei kuitenkaan halua käyttää aikaansa tekniikkaan perehtymiseen.

Koeajettu yksilö on erinomaisessa kunnossa ja mittarissa olevat 95 000 km eivät juuri näy. Vaikka auto on jo viiden vuoden ikäinen, voitaisiin sitä väittää uuden veroiseksi. Autokeskuksessa kaupan olevan auton hinta on 33 900€, mikä on lähes puolet uuden auton hinnasta.

Jeep Wrangler on auto, jota ei tekisi mieli viedä koeajolta takaisin. Muutaman tunnin mittainen tutustuminen autoon jättää haikean olon. Tällaisen kulkupelin ostamista ei voi mitenkään perustella järjellä tai tarpeella. Sen valinta on puhtaasti tunneasia.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Jeep Wrangler
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show