Autokaupoilla seitsenpaikkaisuus on asia, joka rajaa kertaheitolla 95% markkinoilla tarjolla olevista automalleista tyystin pois. Minibussien lisäksi tarjolla on onneksi myös henkilöautomaisempia vaihtoehtoja.
Seitsemänpaikkaisuus ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että auto tarjoaisi hyvät matkustustilat seitsemälle aikuiselle ja tavaroille. Useimmissa tapauksissa kaksi lisäpaikkaa ovat lähinnä tilapäiseen kuljetukseen ja perheen pienimmille.
Kompakteimmillaan seitsemän istuinta ahdetaan keskikokoiseen perhefarmariin, jolloin kolmannen penkkirivin istuimet ovat suoraan sanoen onnettomia. Kaksi lisäpenkkiä käännetään esiin takakontin lattiasta, mikä tarkoittaa samalla takakontin tilan supistumista muutaman sadan litran kokoiseksi.
Lisäpenkeille mahtuu hätätilassa myös aikuinen
Kia Carens on seitsenpaikkaisten autojen kastissa pienikokoisimpien joukossa, mutta sisätiloiltaan sen on kohtuullisen tilava. Jos sitä vertaa vaikkapa Toyota Versoon, Opel Zafira Toureriin tai Nissan Qashqai+2:een, ovat Carensin sisätilat positiivinen yllätys.
Kaksi viimeistä penkkiä vetävät sisäänsä pienellä järjestelyllä myös aikuisen, mutta kovin pitkiä matkoja ei kolmannella penkkirivillä voi kuvitella tekevänsä. Ja riittävän jalkatilan saavuttaminen tarkoittaa tilan varastamista kahdelta ensimmäiseltä riviltä.
Lapsiperheen käytössä Kia Carensin kompastuskivi ovat luonnollisesti lastenistuimet ja niiden vaatima tila. Tilanne on sama lähes jokaisessa 7-paikkaisessa perheautossa, pois lukien Chrysler Grand Voyagerin kokoluokka, joka on Carensia huomattavasti suurempi.
Sisätilat hyvin muunneltavissa
Chryslerin ja vaikkapa VW Caddy Maxin kokoluokan autot ovatkin ensimmäisiä, joiden sisään mahtuu seitsemän matkustajan lisäksi myös kohtuullinen määrä matkatavaraa. Mitään minibussin veroisia ratkaisuja eivät nekään tietysti ole.
Kaikkien seitsemän paikan ollessa käytössä Carens ei siis tarjoa kovinkaan kummoista tavaratilaa, mutta jo kuuden istuimen kanssa tilanne on parempi. Sisätiloja on helppo muunnella mielensä mukaan ja kuuden istuimen kanssa mukaa mahtuu jo enemmän tavaraa.
Suurempaa tilantarvetta ajatellen Carensin penkit saa kaadettua kuskin paikkaa lukuun ottamatta takaiseksi tilaksi. Mukaan mahtuu siis pidempiäkin kuljetuksia ja tilaa saa aikaan mukavasti.
Ulkokuori kunnossa
Muotoilultaan sisätilat noudattavat konsernin muista automalleista tuttua linjaa ja kokonaisuus on tyylikäs. Myös hallintalaitteet on sijoitettu hyvin ja monitoimiratista saa ohjattua kaikkia tärkeimpiä toimintoja äänentoistosta vakionopeudensäätimeen.
Mukavien sisätilojen lisäksi myös ulkokuoren linjat ovat kunnossa. Eteläkorealaisvalmistaja on tehnyt kovaa kehitystyötä pysyäkseen Eurooppalaisten ja japanilaisten kelkassa ja tässä on kieltämättä onnistuttu hyvin.
Carens on ulkoisilta mitoiltaan massiivinen, mutta koppimaisuus on onneksi saatu veistettyä minimiin. Etupuskurista auton puoliväliin maltillisesti nouseva linja tekee Kiasta sulavalinjaisen ja hukkaa tila-automaisuuden minimiinsä.
Bensaversio on säyseä
Kian moottorivaihtoehdoista löytyy kolmea eri diesel-versiota ja yhtä bensiiniversiota. Dieseleiden tehot vaihtelevat 115-136 hv:n välillä. Vääntölukemat vaihtelevat 260-330 Nm:n välillä. Bensiiniversio on 135 hevosvoimainen ja 1,6-litrainen.
Koeajoauto on varustettu malliston ainoalla bensamoottorilla, eli 1,6-litraisella EcoDynamics –mallilla, jonka teholukemat jäävät kovin maltillisiksi. 135 hevosvoimainen moottori vääntää ainoastaan 164 Nm:n edestä, mikä on isokokoiselle autolle vähän.
Vaisuista lukemista huolimatta moottori riittää kuljettamaan autoa yllättävän kevyesti.
Ongelmia syntyy vasta maantienopeuksissa ja painavammalla lastilla. Täydellä kuormalla vääntömomentti jää auttamatta liian vähäiseksi.
Erityisesti ohitustilanteissa se vaatii melkoisen ronskia huudattamista, eikä kovemmatkaan kierrokset saattele autoa kovin päätä huimaaviin kiihdytyksiin. 0-100 km/h taittuu reippaassa 11 sekunnissa, eikä tilanne ole parempi aloitettaessa 80 km/h:n vauhdista.
Äänekäs karkealla asfaltilla
Suunnitelmallisuus kuitenkin paikkaa vaisua kiihtyvyyttä ja parempaa suorituskykyä arvostaville on tarjolla paremmin vääntäviä diesel-verisoita. Pienellä bensakoneellakin kyllä pärjää jos lastia ei ole liiaksi.
Maantieajossa rengasmelu yltyy paikoin turhan kovaksi. Moottorin äänet on saatu eristettyä tehokkaasti, mutta erityisesti karkeammilla asfalttipinnoilla renkaiden ääni kantautuu ohjaamoon.
Hinnaltaan Carens-mallisto alkaa 7-paikkaisena 28 000€:sta, mikä on kokoluokassaan maltillinen hinta. Edullisin malli on varustettu juuri 1,6-litraisella bensakoneella, jonka kanssa kyllä pärjää arkiajossa kohtuullisen hyvin.
Enemmän tehoa kaipaavien ja pääsääntöisesti suuremmilla lasteilla ajavien kannattaa harkita tehokkaamman ja paremmin vääntävän diesel-koneen hankkimista. Pienen bensakoneen jatkuva huudattaminen saattaa nimittäin kysyä pidemmän päälle hermoja.
Laadullisesti Kia kilpailee samalla viivalla perinteikkäämpien autovalmistajien kanssa, vaikka laatueroa on edelleen markkinoiden kalliimpien valmistajien kanssa. Mutta hintaluokassaan se antaa kovan vastuksen muille.
Tuomas Rajala
Kehuja: hinta-laatu –suhde, sisätilojen muunneltavuus, ulkonäkö
Parantamisen varaa: rengasmelu, moottorin tehottomuus maantiellä