Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Koeajo: Kia Niro EV - tilaa, taloudellisuutta ja toimintamatkaa

Koeajot 21.11.2022

Uusi Kia Niro EV on 45 000 euron autoksi todella houkutteleva kokonaisuus. Jos ostaja ei piittää muutamista pienistä puutteista, saa rahalle hyvin vastinetta.

Uusi Kia Niro EV tarjoaa hintaansa nähden aika paljon. 45 000 euron hintainen sähköauto tarjoaa nimittäin runsaasti tilaa ja suuren akun, joka mahdollistaa pitkän toimintamatkan. Ostajien, joille Hyudai Ioniq 5, Kia EV6 tai Skoda Enyaq tuntuvat hieman liian kalliilta, kannattaa ehdottomasti suunnata katseensa Niroon. Osalle ostajista tämä kun voi olla se täydellisesti sopiva auto.

Kenelle tämä auto sopii?

Array
 • Suuria tiloja ja asiallista akkukokoa arvostavalle sähköautonostajalle, joka haluaa pysyä 50 000 euron hinnan alapuolella.

Tutustu myös näihin

 • Pienempien tilojen riittäessä Renault Megane E-Tech Electric tarjoaa mainion auton.
 • Jos hintaluokkaa on varaa hieman nostaa, kannattaa katsastaa jo suurempi ja sähkötekniikaltaan edistyksellisempi Hyundai Ioniq 5.

Jo aiemmin tänä vuonna ilmestyi Niron hybridiversio, ja täyssähköinen seurasi nyt vähän perässä. Vaikka hybridiversio olisi jo tuttu, kannattaa sähköversioon perehtyä myös kunnolla, sillä autojen välillä on selkeitä eroja.

Nyt koeajetun täyssähköisen version akkukoko on lähes 65 kilowattituntia ja sen mukainen yhdistetyn ajon WLTP-mittauksessa saavutettu toimintamatka on 460 kilometriä.

Meille auton ajotietokone näytti useammin noin 350 kilometrin lukemia, jotka olivat myös varsin realistisia vallinneessa noin 10 celsiusasteen lämpötilassa. Koko koeajon keskikulutus on 18,4 kilowattituntia 100 kilometriä kohden, jolla toimintamatkaa riittäisi suunnilleen mainitun verran.

Moottoritiellä kesänopeuksilla kulutus toki nousee selvästi yli 20 kilowattitunnin 100 kilometriä kohden, joka ei sekään ole itse asiassa valtavasti. Koko koeajomme keskikulutukseen kuuluu myös tätä.

Matalampia nopeuksia tasaisesti ajava voi todistettavasti päästä alle 15 kWh/100 km lukemiin, joka tarkoittaisi jo yli 430 kilometrin toimintamatkaa.

Akuston esilämmitys ja lataus

Uutisoinnin isointa päätä edustaa autosta löytyvä akuston esilämmitys laturille lähdettäessä. Se on ilahduttava asia kylmän talven Suomessa, jolla voisi olla valtava merkitys.

Voisi olla, mikäli auton pikalatausteho vastaisi 800 voltin sähköjärjestelmällä reilusti yli 200 kilowatin huippuihin yltäviä malleja, kuten Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 tai Porsche Taycan. Tai edes tavallisempien Volkswagen Groupin tuotteiden tuoreinta 170 kilowatin lukemaa.

Pikalataustehon huippu on kuitenkin Nirossa vain 72 kilowattia. Onneksi noin 20 prosentin varauksesta ladattaessa esilämmitystä käyttävä pääsee niille hujakoille heti myös noin +10 celsiusasteessa, joka koeajon aikaan vallitsee.

Keskilatausteho pysyttelee lähellä huippuja ja väli 20–80 prosenttia latautuu noin 60 kilowatin keskiteholla. Se ei ole itsessään suuri arvo, mutta mainio lukema suhteesssa huippuihin.

Akuston esilämmitys tuo lataamiseen ennakoitavuutta. Optimilämpötila-alueelle esilämmitetty akku lähtee lataamaan aina suurin piirtein samalla tahdilla, eikä laturia lähestyttäessä ja pysähdystä suunniteltaessa tarvitse arvioida säätä ja kaikkia muita muuttujia.

Akun esilämmitys toimii navigaattorin kautta ja tämä on toistaiseksi hieman kömpelö prosessi. Helpointa on syöttää navigaattoriin määränpää ja etsiä tämän jälkeen kohdepistehaulla lähtöpisteen läheltä, matkan varrelta, tai määränpään läheltä haluttu laturi.

Pelkän laturin osoitteen syöttämällä auto ei ymmärrä akkua esilämmittää.

Niro ei myöskään osaa vielä itse suunnitella reittiä lataukset huomioiden – se ominaisuus olisi huhujen mukaan kuitenkin tulossa.

Toistaiseksi kuljettajan tulee olla hieman varuillaan, että varmasti valitsee navigaattorissa laturin eikä latauspisteen osoitetta.

Lataus maksaa

Jos sitten vierailee pikalatureilla, asettaa Niron 72 kilowatin huippulukema omistajan mielenkiintoisen tilanteen eteen.

On kyseenalaista, ja riippuu runsaasti hinnoittelustakin, kannattaako ripeämmästä latauksesta edes maksaa vai tyytyä 50 kilowatin latureiden käyttäjäksi.

Esimerkiksi välin 10–80 prosenttia lataaminen hitaammalla 50 kilowatin laturilla vienee noin 10–15 minuuttia enemmän, eli edelleen ollaan alle tunnin mittaisella lounastauolla siirtymineen ja ruoan odotteluineen. Se ajan saa kyllä kulumaan.

Toisaalta täydelläkin teholla noin 45 minuuttia kestävä lataus on pitkä aika odotella autossa peukaloita pyöritellen. Pelkästään vessassa käymällä tuskin saa noin kauaa käytettyä tai olisi syytä keskustella ummetuksesta lääkärin kanssa.

Tietenkin ripeämpi pikalataus olisi kiva ominaisuus, mutta ei varmaankaan monelle niin kriittinen asia kuin luulisi – erityisesti olettaen suurimmalla osalla sähköauton hankkivista olevan latausmahdollisuus kotona, työpaikalla tai molemmissa. Kotona lataava saa hyödynnettyä 11 kilowattia kolmesta vaiheesta.

Ne, jotka etsivät sähköautoa jatkuvaan pikalataamiseen katsokoon muualle. Se on kuitenkin kovin harvalle arkipäivää ja juuri jälkimmäisessä Niro pärjää oikein hyvin.

Kuin ajatus

Sähköautomaailmassa mieto 150 kilowatin huipputeho riittää edelleen aivan hyvin mihin tahansa autoon. Enempää ei tarvitse, vaikka tehoa ei koskaan olekaan liikaa.

Todennäköisesti nelivetomalli olisi Suomessa muutenkin lisätehoa halutumpi vaihtoehto. Kumpaakaan ei ole tarjolla.

Hallintalaitteista, kuten ohjauksesta ja polkimista ei löydy juuri sanottavaa ja se on iso kehu. Kaikki toimii kuin ajatus, ihanan sulavasti, vaikka tuntuma ei olekaan kaikkein herkullisin.

Samoin auton jousitus hoitaa arjen tarpeet oikein hyvällä ja mukavalla tavalla. Nirossa ei ole sorruttu suuriin 20-tuumaisiin vanteisiin, josta on varmasti apua ja tämä tulee aikanaan ilahduttamaan myös rengaskaupoilla asioivaa omistajaa.

Erityisesti kumin koon huomioiden auton rengasmelu on suorastaan hurja. Koeajoyksilön 50 000 euron hintaluokassa, äänettömällä sähköisellä voimalinjalla, se tuntuu vieläkin pahemmalta ollen ylivoimaisesti auton suurin yksittäinen heikkous.

Hyvät tilat

Ohjaamon selkeys ja käytettävyys on mainiolla mallilla.

Kian tietoviihdejärjestelmällä tuntuu toisinaan olevan haasteita löytää verkon kautta päivitettyjä liikennetietoja, jolloin navigoinnin aloittamista joutuu odottelemaan pitkään. Joskus se taas toimii ripeästi.

Kuljettajan istuin ei sovi minun selälleni. Ristiseläntuki on korkeussuunnassa väärässä paikassa ja juuri siihen suuntaan uupuu säätö. Hyvää kompromissia ei löydy.

Tästä päästään vihdoin sähkömallin eroihin. Takana istuvalla lattia on muita Niro-malleja korkeammalla jalkojen alle sijoitetusta akkupaketista johtuen. Tämän seurauksena reisituki ei ole enää erinomainen, vaan korkeintaan hyvä.

Hybridin ja lataushybridin pienemmät akut on sijoitettu tavaratilan alle. Näin ollen täyssähkömallissa on koko konkkaronkan suurin kontti. Välipohjaa nostamalla lattiasta saa tasaisen tai alas laskemalla mahdollisimman suuren yhtenäisen tilan ja kokonaisuus on käytännöllinen, vaikka nostokynnystä on jonkin verran.

Vetoautoksi Nirosta ei juuri ole, joten niihin tehtäviin katsellaan oletettavasti muita malleja.

Ovelassa lokerossa

Niro osuu mielenkiintoiseen lokeroon, jossa on toistaiseksi hieman rauhallisempaa. Se on selvästi suurempi ja tarjoaa osin siten enemmän kuin esimerkiksi Nissan Leaf, Renault Megane E-Tech ja Volkswagen ID.3.

Sen sijaan Volkswagen ID.4 tarjoaa ripeämpää pikalatausta ollen samalla pidempi ja siten sen tavaratilakin on reilumpi.

Niro vastaa selvästi alle 50 000 euron hintaluokassa ID.4:n haasteeseen isommalla akustolla ja ylivertaisella käytettävyydellä mittariston, ilmastoinnin ja tietoviihdejärjestelmän osalta.

Lisäksi Niron laatuvaikutelma on parempi, eikä sovi myöskään unohtaa takuuta.

Muutamia mutkia matkasta löytyy, joista pikalatausteho ja rengasmelu tulivatkin jo mainituiksi.

Lista jatkuu Niron yläpuolella vaanivilla tuotteilla. Esimerkiksi Hyundai Ioniq 5 on edullisimmillaan alle 2 000 euron päässä koeajoyksilöstä. Toki se on hinnaston aloittava malli, kun tässä ajettiin hinnaston päättävä malli.

Ero ei kuitenkaan ole järin suuri ja Ioniq 5 on monella tapaa merkittävästi edistyksellisempi tuote, johon kurottaminen kannattaa rahkeiden riittäessä. Samaa toki tarjoaa Kia EV6, jonka hinnasto tosin alkaa vielä hieman korkeammalta.

Noin 45 000 euron hintaluokassa Niro on kuitenkin houkutteleva vaihtoehto – etenkin mikäli rengasmelu ei ole valintaperuste.

 • Array
 • Array
 

Tähdet 22/30

Hinta 3/5

Kyseessä ei ole kallis sähköauto suhteessa tiloihin ja akkukokoon. Silti etenkin koeajoyksilön 50 000 euroa on valtava summa.

Laatuvaikutelma 3/5

Sinällään auto on valmistettu erittäin laadukkaasti. Kovaa muovia on kuitenkin erilaisin viimeistelyin runsaasti, josta ei pääse yli eikä ympäri.

Ajettavuus ja mukavuus 4/5

Niro on hyvä, joskaan ei innostava, ajettava ja jousitusmukavuus on kunnossa. Rengasmelu nipistää pisteen.

Istuimet ja tilankäyttö 4/5

Kuljettajan istuin ei sovi allekirjoittaneelle, mutta tilat ovat kunnossa.

Kulutus ja toimintamatka 4/5

Pystykeulaiselle katumaasturille Niron kulutuslukemat ovat hyviä. Toimintamatkaakin riittää.

Käytettävyys 4/5

Kian tietoviihdejärjestelmällä tuntuu toisinaan olevan haasteita löytää verkon kautta päivitettyjä liikennetietoja. Muuten järjestelmät toimivat pääosin hyvin.

Turvallisuus

Niro kaappasi täydet tähdet tuoreimmasta Euro NCAP -arvostelusta, joten moitteille ei jää sijaa.

Posan kommentti

Lähes 65 kilowattitunnin akku yhdistettynä suuriin tiloihin, käytettävyyteen ja pitkään takuuseen on kova valttikortti alle 50 000 euron hintaluokassa. Täydellinen Niro ei silti ole.

Kia Niro EV EX Premium Pack 64,8 kWh

Hinta: 48 041 € (testiauton hinta 50 036 €)
Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km
Tekniikka: 
Moottori:  Kestomagnetoitu synkronimoottori
Teho:  150 kW / 204 hv
Vääntömomentti:  255 Nm
Kulutus (WLTP):  16,2 kWh / 100 km
Voimansiirto:  etuveto
Akku: 
Akkutyyppi: Litium-ioni polymeeri
Kapasiteetti:  64,8 kWh
Toimintamatka (WLTP-yhdistetty): 460
Latauspistoke: CCS
Latausnopeus 10-100% AC, 11 kW (max):  6 h, 20 min
Latausnopeus 10-80% DC:  45 min
Latausteho DC (max):  72 kW
Suorituskyky: 
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  7,8 s
Huippunopeus:  167 km/h
Mitat: 
Pituus: 4420 mm
Leveys:  1825 mm
Korkeus:  1560 mm
Akseliväli:  2720 mm
Tavaratila:  475 litraa
Testiauton rengaskoko:  215/55 R17
Omamassa:  1739 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin:  300 kg / 750 kg
Henri Posa
Henri Posa on Iltalehden autotoimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa Auto Bild Suomen ja Moottorin sivuille. Harjoittelukokemusta ehti kertyä ennen toimittajan töitä autonvalmistajan tuotekehityksestä, rengastestauksesta ja liikenneviranomaisen tyyppihyväksyntäyksiköstä. Ajoneuvotekniikkaa opiskelleelle diplomi-insinöörille autot ovat nykyään harrastus, intohimo ja ammatti.

Comments

For sale - Kia Niro
OK
 • It's worth register!

  Swipe and you know why
 • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

 • Your favorite list will be synced in all your devices.

 • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.