Koeajo: Volkswagen e-Crafter 35 100 kW

Koeajot 11.09.2020

Automaailman kuumin puheenaihe on ollut jo pitkään autoilun sähköistyminen.

Täyssähköinen henkilöauto on tänä päivänä, jos ei nyt aivan yleinen näky, niin kuitenkin varsin tuttu kulkija ainakin suurimmissa kaupungeissa. Pakettiautopuolella sen sijaan ladattavat hybriditkin tekevät vasta tuloaan. Volkswagen päätti loikata hyötyajoneuvoissaan suoraan täyssähköiseen versioon käymättä hybridisektorissa. Volkswagen Crafter -perhe on täydentynyt täyssähköisellä versiolla, jonka mallimerkintä on ytimekkäästi e-Crafter. 

Heti alkuun on todettava, että Volkswagen ilmoittaa uuden e-Crafterin toimintamatkaksi (WLTP) yhdellä täydellä latauksella 114 kilometriä. Se kuulostaa varsin vaatimattomalta, mutta valmistaja perustelee julkistustaan sillä, että tutkimustyön perusteella tuo reilun sadan kilometrin kantama riittää valtaosalle tämän tyyppisen pakettiauton käyttäjiä. 

Yli 1 500 asiakkaan ajosuoritteita kirjattiin yli 200 000 kappaletta. Niiden perusteella selvisi, että tyypillinen suorite Crafterin kokoluokan pakettiautolle on 70–100 kilometriä päivässä. Valmistajan taholta myös todetaan, että toimintamatka on mitoitettu päivittäiseen käyttöön, ei maksimaaliseen kantamaan, joka lieneekin se automaailman tämän hetken seuratuin parametri. 

Akkuteknologian kehityksen myötä toimintamatka kasvaa todennäköisesti samoin harppauksin kuin matkapuhelimissa aikoinaan. Omat rajoitteensa asiaan tuovat vielä auton kyky vastaanottaa latausta sekä tarjolla oleva latausinfra, jonka osalta maassamme on suuriakin alueellisia eroja. Volkswagen ei olekaan tähdännyt täyssähköisen pakettiautonsa esittelyllään maan laajuisiin ajoihin, vaan myöntää reilusti ajoneuvon olevan tarkoitettu kaupunkiliikenteeseen.

Sähköauto uudesta tehtaasta

Array

Paikallisesti täysin päästötön e-Crafter perustuu pitkälti mallin polttomoottorikäyttöisiin rinnakkaismalleihin. Kori varusteineen syntyy Wrzesnianin muutama vuosi sitten avatulla, täysin uudella tehtaalla Puolassa. Tehdas on keskittynyt pelkästään Crafterin valmistukseen. Lopullinen kokoonpano tehdään merkin hyötyautojen päätehtaalla Hannoverissa. 

Ulkoisesti sähkö-Crafterin tunnistaminen on mahdotonta. Käyttövoimasta kielivät vain keulassa ja peräpeilissä olevat mallimerkinnät. Koeajoauto oli tosin teipattu sen verran huomiota herättävästi, että voimalinjan tyyppi ei jäänyt epäselväksi. 

Sähköauton erottaa usein latausluukusta, joka monesti on eri paikassa kuin bensiinin tai dieselin tankkausluukku. Tältäkään osin ei e-Crafteria pysty erottamaan dieselveljistään, koska latauspistorasia on sijoitettu saman luukun alle, jossa tankin korkki on. Yhtä lailla latausluukku lukittuu kuljettajan oven alle. Tosi tarkkasilmäinen voi sentään huomata auton vasemmalla sivulla, takarenkaan yläpuolella olevan täyttökorkin. Se on Suomessa asennettua polttoainekäyttöistä (MPÖ) lisälämmitintä varten. Huoltoasemalla se saattaa herättää hilpeyttä, kun tankkaa sähköautoon polttoainetta, ja vieläpä moottoripolttoöljyä.

Hiljaista menoa

Jo ensi metrit e-Crafterin puikoissa antavat viitteitä tulevasta. Meno on miellyttävän hiljaista. Täysin äänetön on varmaan väärä ilmaisu, mutta siltä se ainakin tuntuu hiljaisilla nopeuksilla. Suuremmissa nopeuksissa rengasmelun ja tuulensuhinan sekoitus ei eroa polttomoottoriversion vastaavasta.

Liikennevaloihin pysähtyminen synnyttää tunteen, että auto on täysin ”kuollut”. Tyhjäkäynnillä hyrräävä diesel ei täristä autoa, eikä hurinaa kuulu. Jos radio sattuu olemaan vielä kiinni, tulee edellä mainittu tunne vääjäämättä mieleen. Äänettömyydellä on tietenkin omat haittansakin. Varsinkin tällaisella taajama-ajoon tarkoitetulla ajoneuvolla. Peruutussummeri piippaa äänekkäästi peruuttaessa, mutta hitaasti kadulla ”krusaillessa” e-Crafter lipuu ajoittain vaarallisenkin äänettömästi. Se tuli muutaman kerran koettua, kun omissa ajatuksissaan olleet jalankulkijat pelästyivät isoa autoa.

Kiihdytyksissä ja moottorijarrutuksissa ohjaamon äänimaisema muuttuu lentokonemaiseksi. Suihkumoottorin kaltainen vihellys saattelee sähkö-Crafterin matkaan. Sen verran mukava ja ennen kokematon ääni se oli, että sitä oli kokeiltava useita kertoja. Kaupunkiliikenteessä 100 kilowatin sähkömoottorilla varustettu e-Crafter liikahtaa hyvin muun liikenteen mukana. Kiihtyvyys on tosin mietoa, mutta riittävää letkassa pysymiseen. 

Koeajo tehtiin tyhjällä autolla, mutta vajaan tuhannen kilon maksimikuorma tuskin hidastaa menoa. Sähkömoottorin jo pysähdyksistä alkava hyvä vääntö (290 Nm) tekee kaupunkiajosta hermoja lepuuttavaa. Erityisen mukavaa e-Crafteria on peruttaa ylämäkeen ajoittain pysähtyen. Autokoulussa opitut mäkilähtökonstit voi nyt unohtaa, ei muuta kuin ”lämä” lattiaan ja auto hoitaa voimansäätelyn vetäville etupyörille nöyrästi nykimättä. 

Taajama-ajoon

Auton huippunopeuskin puhuu sen taajamakäytön puolesta. Mittarin neula nousee 95 kilometriin tunnissa, jolloin todellista nopeutta on 89 kilometriä tunnissa. Siitä se ei kohoa, vaikka kuinka raskaalla jalalla polkisi. Autosta olisi kyllä pitkän matkan kulkijaksi. 

Siinä on paljon tämän päivän ajoavustimia, kuten automaattitoimiset ajovalot kaukovaloavustimineen, sadetunnistin, kaistavahti, led-ajovalot, adaptiivinen vakionopeudensäädin ja kuljettajan comfort-istuin. Samoista ominaisuuksista pääsee nauttimaan Crafterin polttomoottoriversioissa, mutta nyt ne on paketoitu myös sähkö-Crafteriin.

Kaupunkipyörittelyssä kiitokset tulee antaa kevyelle, mutta tarkalle ohjaukselle. Sähköisesti tehostettu ohjaus palauttaa mukavan pehmeästi ilman nykäyksiä. Hitailla nopeuksilla ja ahtaissa paikoissa ohjaus on juuri sopivan kevyt ollen samalla tunnokas. Suuremmilla nopeuksilla ohjaus muuttuu ”hitaammaksi” ja tuntuma tiehen säilyy hyvänä.

Täyssähköauton konttori

Volkswagen ei ole lähtenyt ”revittelemään” uuden e-Crafterin myötä kuljettajan näkymillä. Kylmiltään puikkoihin hyppäävä ei välttämättä edes huomaa eroa ”tavalliseen” Crafteriin. Totuus paljastuu vasta, kun avaimesta vääntää. Sekin on täysin perinteisen autonavaimen kaltainen. Sähköauto ”käynnistetäänkin” siis perinteiseen tapaan avaimesta vääntäen. 

Mitään ei tosin hörähdä käyntiin, vaan auto kytkeytyy ajotilaan, eli lähtee liikkeelle, jos kaasua painetaan. Proseduuri tapahtuu aikaisemmin mainitussa täydellisessä hiljaisuudessa. Kaasua painettaessa auto liikahtaa matkaan pehmeän tasaisesti, nykiminen on historiaa. Äkillisen liikkeellelähdön estämiseksi pitää kuljettajan turvavyö olla kytkettynä päälle. Tahaton kaasun painaminen on herkässä, varsinkin kun moottorin hurinaa ei kuulu. Turvavyön kytkentä vähentää tätä riskiä. 

Kojelauta mittaristoineen ja kosketusnäyttöineen on tuttua Crafteria. Sähkökäyttöisyys ei heti paljastu edes mittaristosta ja vaihdekeppikin on perinteisellä paikallaan sopivasti polvitukea antaen. Kierroslukumittarin virkaa hoitaa nyt tehomittari, joka kertoo sähkömoottorin hetkittäisen tehonkäytön. Polttoainemittari on paikallaan, mutta se näyttää nyt jäljellä olevan akkulatauksen viisarinäyttönä. Varmasti seuratuin lukema mittaristossa on jäljellä olevien ajokilometrien lukema. Sen vilkuilu on ainakin näin sähköautoilun alkumetreillä lähes neuroottista. 

Vaihteistona e-Crafterissa on valmistajan määritelmän mukaisesti yksivaihteinen automaatti, jossa vaihdevipu toimii suunnanvaihtaja. Auton arkinen ajo on siis täysin samanlaista, jos ajaisi automaattivaihteista Crafteria.

Tankata se sähköautokin täytyy

On mielenkiintoista nähdä, miten terminologia elää sähköautojen lisääntymisen myötä. Tankataankohan niitä vielä arkikielessä kauan ja miten lataus-sana istuu käyttäjien sanastoon, se jää nähtäväksi. Yhtä kaikki, energiaa pitää saada pyörien päälle käytettäväksi, ja paljon.

Sähkö-Crafterin akkukapasiteetti on 35,8 kilowattituntia. Akusto on sijoitettu tavaratilan alle eikä se näin vie tilaa muulta. Tavaratilan tilavuus on sama 10,7 kuutiometriä kuin vastaavassa polttomoottorimallissa.

Latausta varten auton mukana toimitetaan kaksi kaapelia, toinen Schuko-pistokkeella (valovirta) sekä Type 2 -kaapeli nopeampaa latausta varten. Autoa pystyy lataamaan myös tasavirralla, jolloin pystytään hyödyntämään 50 kilowatin pikalatausta. Tuolloin akku latautuu 80 prosenttiin nollasta 45 minuutissa. Kyseinen tasavirtakaapeli ei kuitenkaan kuulu auton varusteisiin.

Arkinen lataus tapahtuu Type 2 -kaapelilla, jolloin täyteen lataus kestää reilut viisi tuntia. Tämä kaapeli tarvitsee varikolle erillisen latausaseman, jotta käyttö on mahdollista. Kaikissa julkisissa latauspisteissä tämän kaapelin käyttö onnistuu. Oma asiansa on sitten, miten paljon kustakin tolpasta virtaa irtoaa. Valovirtakaapelilla tyhjän akun täyttö kestää 17 tuntia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että oma latausasema tarvitaan, jos autoa käytetään joka päivä.

  • Array
  • Array
 

Erinomainen pakettiauto

Uusi Volkswagen e-Crafter on ajettavuudeltaan ja mukavuudeltaan huipputasoa. Uudentyyppinen voimalinja tuo kuitenkin hintalappuun varsin suuren lukeman. Tosin koeajettu auto oli ryyditetty lähes kaikilla lisävarusteilla, joita Crafteriin on yleensä tarjolla. Sähkö-Crafterin hinta on 71 993 euroa (sis. alv), josta autoveron osuus on 1 832 euroa. Autolle luvattu toimintamatka piti koeajon aikana hyvin paikkansa ainakin loppukesän lämpötiloissa. Alle sadan kilometrin päivämatkoihin on tämä paikallisesti päästötön e-Crafter mitä oivallisin valinta.

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Comments

For sale - Volkswagen Crafter
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.