Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Lexus RC 300h – Kaunotar ja hybridi

Koeajot 28.03.2016

Toyotan High-end osastoa edustava Lexus on uudistanut mallistoaan isolla kädellä. Nyt vuorossa on sporttinen coupé-malli RC 300h.

RC 300h on kiistatta yksi tämän hetken kauneimmista automalleista. Kaksiovinen ja nelipaikkainen coupé on tyylikäs ilmestys, joka huokuu raakalaismaista suorituskykyä. Valitettavasti RC 300h on urheilullinen lähinnä sisätiloiltaan ja ulkonäöltään.

Aggressiivinen ulkokuori on peruja urheilumalli RC F:ltä, joka on Lexuksen kaikkien aikojen tehokkain kärry. F:n konepellin alla mylvii vapaasti hengittävä V8, jonka 477 kaakkia syöksevät Lexuksen satasen vauhtiin 4,5 sekunnissa. Tuosta lukemasta hybridiversio jää suunnilleen puolet.

Lexus on viime aikoina keskittynyt puskemaan markkinoille hybridimalleja, jotka kilpailevat markkinoista niiden ensisijaisella osaamisalueella – maltillisella kulutuksella. Aiemmin ”japaninmersu” tarjosi kuluttajille ripeitä hybridipelejä, jotka omasivat muikean suorituskyvyn ja alhaisen kulutuksen. Nyt jäljellä on lähinnä jälkimmäinen, sillä dieselien ohella modernit bensaturbomoottorit ovat nousseet hybridien rinnalle tehontunteessa.

Suorituskykymielessä piristävänä poikkeuksena ovat 450h ja 600h -versiot, jotka tarjoavat laadukkaiden kyytien lisäksi muikeaa suorituskykyä. Esimerkiksi GS 450h:n voimanlähde sopisi RC:n nokalle paremmin kuin hyvin, sillä upeasti muotoiltu malli huutaisi kaverikseen suurempia menohaluja.

Vaparihybridi

Array

Mitä lie japanilaiset insinöörit ajatelleet kun hybridin moottoriksi on valikoitunut 3,5-litraisen kutoskoneen sijaan tuhnumpi nelonen. RC:tä on useassa muussa maassa tarjolla kyseisellä 3,5-litraisella bensakoneella, joka tosin on pelkkä bensaversio. Suomen tuontiohjelmassa on yksi ainoa versio, joka on juuri 300h hybridi.

RC:n voimanlähde on 4-sylinterinen ja 2,5-litrainen vapaasti hengittävä bensiinimoottori, joka on paritettu yhteen sähkömoottorin kanssa. Bensiinimoottori tuottaa 178 hevosvoimaa ja sähkömoottorin kanssa yhteistehoksi muodostuu 223 hevosvoimaa. Atkinson työkiertomoottori on varustettu start-stop-toiminnolla, mikä on hybridin kohdalla itsestäänselvyys.

Suorituskyky riitelee pahasti ulkoisen olemuksen kanssa, sillä 0-100 km/h taittuu 8,6 sekunnissa. Kiihdytyslukema nipistää vain pari sekuntia esimerkiksi CT 200h:n vastaavasta. 300h:n kohdalla onkin painotettu alhaista kulutuslukemaa ja tingitty kulkupuolesta.

Kokoonpanossa ei ole mitään varsinaista ongelmaa, mutta muutaman kymmenen lisähevosen tuomat edut olisivat kiistattomia. Vaikka hevosia on paperilla 223, syö kuminauhamainen CVT-automaatti tehontunnetta entisestään. Tällaisenaan sporttisuus jääkin lähinnä jämäkän alustan vastuulle.

Lexus on varustettu kolmiasentoisella ajotilavalitsimella. Eco-, normal- ja sport-tilat poikkeavat toisistaan kaasunvasteella ja bensiinimoottorin hyödyntämisasteella. Eco-tilassa meno on viipyilevää ja homma pyritään hoitamaan enemmän sähkömoottorilla ja vähemmän polttomoottorilla. Sport-tilassa bensiinikone hörähtää käyntiin herkemmin ja RC reagoi kaasun painallukseen kiihkeämmin.

Pelkällä sähköllä vain kaupungissa

Ajotilan valitsimen lisäksi Lexuksen voi pakottaa käyttämään pelkkää sähkömoottoria EV-tilassa. Sen käyttäminen vaatii kuitenkin varsin keveää kaasujalkaa, sillä yhtään suurempi polkaisu käynnistää 2,5-litraisen bensiinikoneen. EV-tila toimii lisäksi alle 35 km/h:n vauhdissa, joten se on käyttökelpoinen lähinnä kaupunkien ruuhkissa. Siellä sähkömoottorista onkin eniten hyötyä.

Toimintasäde pelkällä sähköllä on noin 30 kilometrin luokkaa, mikä on RC:n heikkous. Plug-in –versiona sähköllä saavutettu toimintasäde kasvaisi huomattavasti. Ehkä konservatiiviset kuluttajat pelkäävät plug-in –versiota siinä määrin, että Lexus on halunnut pidättäytyä perinteisessä hybridiversiossa.

Hybridimallien edut piilevät alhaisemmassa kulutuksessa ja pienemmässä CO2-luvussa. tuntumassa. Valmistajan ilmoitus on 100 kilometrin taipaleelle on 4,7 litraa, johon pääseminen vaatii suunnitelmallista ajotapaa ja tiet tukkivaa ennakointia.

Käytännössä kulutus painuu 6 litran tuntumaan, joka ei sekään ole paha luku. Tosin nykyisillä pienikokoisilla bensaturboilla päästään hyvin lähelle vastaavaa ja eron perinteiseen bensakoneeseen  toivoisi olevan hieman merkittävämpi.

Vaikutteita Mustangista?

Vaikka Lexuksen suorituskyky ei juuri jaksa innostaa, on ulkokuori veistetty upeaksi. RC on matala, leveä ja terävästi muotoiltu. Takapää on yksi näyttävimmistä pitkään aikaan ja keulan ilme noudattelee Lexuksen sedan-malleista tuttua linjaa, mutta ilme on viety muita pidemmälle.

Coupé-mallissa on mukana jopa ponycar-vaikutteita, sillä RC 300h:n kattolinja on yhdistelmä 60-luvun ja nykypäivän Mustangia. Liekö yhtenäisyys tietoista vai tiedostamatonta, mutta mielikuva on kuitenkin tosiasia. Kokonaisuus on kaikin puolin näyttävä ja punainen Lexus kerää ihailevia katseita lipuessaan liikenteen seassa.

Lexuksen laatuvaikutelma on hyvä ja se kestää vertailun saksalaisten Premium-merkkien kanssa. Hytti on verhoiltu kokonaisuudessaan mustalla nahalla, mittaristot muuttuvat ajotilan mukaan ja kokonaisuuden kruunaa Lexuksen tavaramerkki – analoginen kellotaulu.

  • Array
  • Array
 

Enemmän luksus, vähemmän sportti

Ohjaamo on kaikin puolin laadukas ja enemmän luksus kuin sportti. Ratkaisu on oikea auton luonne huomioiden. Kyyti on hiljaista eikä sisälle tunkeudu sen enempää moottorin kuin 19” matalaprofiilirenkaiden melua. Bensiinimoottorin käynnistymistä ei juuri huomaa kuin pienestä värinästä.

Ratissa istutaan lähellä tien pintaa, sillä RC 300h on todella matala. Kyytiin täytyy laskeutua, mutta oviaukko on onneksi tilava. Etupenkit on muotoiltu kuppimaiseksi ja takapenkilläkin on tilaa vain kahdelle. Korkealle etumatkustajien väliin kohoava keskikonsoli jatkuu takapenkille saakka, mikä tekee RC:stä sisätiloiltaan tiiviin.

RC 300h:lla ei ole markkinoilla suoria kilpailijoita, sillä se on tällä hetkellä ainoa nelipaikkainen luksuscoupé, joka tarjoaa hybridivaihtoehdon. Samasta ostajakunnasta kilpailevat mm. BMW:n 4-sarja, Audin A5 coupé ja pienellä varauksella Mercedes-Benzin E-sarjan coupé.

Toyotasta poiketen Lexuksen ajotietokonetta ohjaillaan keskikonsolista löytyvällä ohjainlevyllä, joka on suhteellisen hyvin toimiva. Se tosin vaatii totuttelua usean muun valmistajan suosimaan rullamalliin verrattuna. Järjestelmä ei nimittäin ole yhtä intuitiivinen kuin Eurooppalaisilla valmistajilla.

Lexus RC 300h:ta on mahdotonta lokeroida, sillä se luo oman lokeronsa. Jos kiikarissa on tyylikäs ekopeli, on Lexus ainoa vaihtoehto. Vaikka kulkupuolta soisi olevan lisää, on upeasti muotoiltu RC kaikesta huolimatta voimakkaasti tunteisiin vetoava auto. Se sen pitäisi olla ainoa oikea kriteeri autoa valittaessa.

Tuomas Rajala

Kehuja: laatuvaikutelma, jumalainen ulkonäkö, ajomukavuus, alusta, ajomukavuus

Parantamisen varaa: turhan vaatimaton suorituskyky

Lexus RC 300h:

Moottorit: 4-sylinterinen, 2494 cm3 bensiinimoottori & kestomagneetti sähkömoottori
Teho (bensiini+sähkö): 223 hv (133 kW)
Vääntö: 221 Nm @ 4200-5400 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,6 s.
Huiput: 190 km/h
Vetotapa: Takaveto
Vaihteisto: Portaaton CVT-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd): 4,7 l / 100 km
CO2 päästöt: 108 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4695mm/1840mm/1395mm
Tavaratila: 366 l
Paino: 1775 kg
Hinta alkaen: 52 107€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Lexus
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.