Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Maksaako sähköauton vakuutus enemmän? Näin kaskon hinta määrittyy

MAINOS Jutut 07.11.2022

Vakuuttaminen, lataaminen ja jälleenmyyntiarvo vaikuttavat auton kokonaiskuluihin. Millaisiin kustannuksiin sähköautoilijan kannattaa varautua?

Kaupallinen yhteistyö: Fennia

Sähköautojen kanta ajoneuvorekisterissä on kasvanut lähivuosina, sillä moni tahtoo vähentää liikennepäästöjään. Tällä hetkellä rekisterissä on hieman vajaa kolme miljoonaa henkilöautoa, joista puhtaasti sähkökäyttöisiä autoja on noin parikymmentätuhatta.

Tällä hetkellä energian hinta askarruttaa sähköautoilijoita ja heitä, jotka ovat autonostoaikeissa. Onko sähköauto järkevä valinta sähkön hinnan noustessa?

"Vaikka sähkön hinta nousee, sähköautoilu on jatkossakin suhteellisen edullista. Jos sähkön hinta nousisi esimerkiksi 4–5 kertaiseksi nykyisestä, on sähköauton lataaminen edelleen huokeampaa suhteessa polttoaineen hintaan. Lopullisen ostopäätöksen tekee jokainen toki omia liikkumisen tarpeitaan, hintaa ja arvojaan tarkastellen", pohtii Mikko Pöyhönen, Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalveluiden johtaja.

Mistä sähköauton kaskon hinta koostuu?

Array

"Kerrataan ensin kaskon hinnoitteluperiaatteita: jokainen kasko on yksilöllisesti hinnoiteltu riippumatta siitä, mitä autoa ajat. Hintaan vaikuttavat muun muassa, kuka vakuutuksen ottaa, ja missä autoa ajetaan. Näin myös jokaisen sähköauton kaskon hinta on yksilöllinen", Pöyhönen vastaa.

Voidaan kuitenkin ajatella, että jos kaksi täysin samanlaista kuskia vakuuttaisivat samalla hetkellä sähköauton ja polttomoottoriauton, mutta autot olisivat muilta ominaisuuksiltaan identtisiä, sähköautoilijan kasko olisi hieman kalliimpi, koska auton korjaamisen kustannukset ovat kalliimpia.

"Käytännössä kasko hinnoitellaan sen perusteella, mitä tiedetään vahingoista ja niiden todennäköisyyksistä. Sähköauton korjauskustannukset ovat hieman polttomoottoriautoja korkeammat, sillä niissä on uudempaa teknologiaa ja korjaaminen vaatii erityisosaamista. Tämä näkyy myös kaskon hinnassa."

Mitä jos virta loppuu ja auto jättää tielle?

Sähköautoa harkitseva todennäköisesti pohtii, onko taloyhtiössä autolle latauspistettä tai pitäisikö sellainen hankkia kotipihaan. Autoa tarvitsee myös ladata matkan aikana, jolloin tieto lähimmistä latauspaikoista löytyy helposti esimerkiksi Finntraficin nettisivuilta.

"Suomen latausinfra jalostuu jatkuvasti. Katvealueita kuitenkin on, eikä latauspisteitä ole vielä niin tiheässä kuin huoltoasemia. Vaikka riski koko ajan pieneneekin, vähintään teoreettisella tasolla lataus voi loppua, jos ajoreittiä ei ole suunniteltu etukäteen."

Fennia haluaa huomioida automatkan keskeytymiseen liittyvän riskin. Kaskovakuutus tuo autoilijalle mielenrauhaa liikkumiseen ja korvaa ajoneuvoon kohdistuvia vahinkoja.

"Vuoden 2023 alusta sähköautoilevien asiakkaidemme Autopalveluvakuutus kattaa automatkan keskeytymiseen liittyviä hinauskustannuksia, jos latausvirta sattuisi loppumaan kesken matkan. Näin kasko korvaa hinauksen paikan päältä lähimpään paikkaan, missä auto voidaan ladata."

Edellä mainittu etu koskee vain sähköautoilijoita, koska bensiiniä tai dieseliä tankkaaville autoille todennäköisyys vastaavalle vahingolle on pienempi. Bensiiniä voi myös tankata kanisteriin, mutta toistaiseksi Suomessa ei ole esimerkiksi liikkuvia latausautoja.

Yhä luotettavampi vaihtoehto

Kustannusten ja käytön luotettavuuden lisäksi sähköautokaupoille suuntaavaa voi askarruttaa auton elinkaari – onko se yhtä pitkä kuin polttomoottoriautolla ja miten jälleenmyyntiarvo kehittyy?

"Nämä ovat kysymyksiä, joihin ei vielä ole yksiselitteisiä vastauksia. Jälkimarkkina ei ole vielä iso, kun vanhempia käytettyjä sähköautoja on aika vähän", Pöyhönen toteaa.

"Sähköautoilu on kiinnostava ilmiö ja kannustan kaikkia meitä miettimään sen mahdollisuuksia. Automalleja on monia erilaisia, eri käyttötarpeisiin ja budjetteihin. Infra kehittyy koko ajan, ja siinä samassa myös sähköautoilun luotettavuus."

Me Fenniassa haluamme erityisesti huomioida sähköautoilijaa askarruttavat asiat ja olla mukana muotoilemassa liikenteen muutosta. Olemme apunasi kaikissa sähköautoiluun liittyvissä vakuutusasioissa.

Tutustu sähköauton vakuutuksiin >>

Missä ladata sähköautoa? Näin hankit latauspisteen kotiin >>

Fennia-konserni tarjoaa vakuutuspalveluja henkilö- ja yritysasiakkaille. 

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.