Vuonna 2013 alkoi Mazdan leirissä uusi aika kun uusi ”kuutonen” esiteltiin. Malli noudatti uudenlaista ”kodo soul of motion”- muotoiluteemaa ja ulkonäkö saikin paljon kiitosta niin lehdistöstä kuin käyttäjiltäkin. Uutta oli myös Skyactiv-teknologia, joka tarkoittaa Mazdan mukaan koko auton kattavaa ajattelutapaa, jolla taloudellisuus ja tehokkuus saadaan mahdollisimman hyvälle tolalle.
Tänä vuonna uudistuneessa mallissa filosofiaa on jalostettu edelleen. Muotoilu on pysynyt pääpiirteittäin samana, mutta pieniä viilauksia siellä täällä on havaittavissa. Ulkomuodon suurimmat muutokset on tapahtuneet keulan alueella, jossa puskuri ja maski ovat saaneet entistä terävämmän ilmeen.
Myös ajovalot ovat saaneet uutta ilmettä ja tekniikkaa LED- valojen muodossa. Premium Plus-varustetasossa olevat Bi-LED ajovalot, kääntyvät rattia kääntäessä mutkan suuntaan. Koeajo tapahtui keskikesän yöttömässä yössä, joten niiden tehosta on hankala sanoa sen kummempaa. Kalliimmassa Luxury-tasossa ajovalot ovat adaptiiviset. Xenonvaloja Mazdaan ei ole enää saatavilla.
Moottorivaihtoehtoina Mazdaan on tarjolla 2-litrainen vapaasti hengittävä bensakone, joka manuaalivaihteiston yhteydessä on 145 heppainen ja automaattivaihteisena 165 hevosvoimainen. Dieselpuolta edustaa 2,2-litrainen moottori, joka tarjoilee versiosta riippuen joko 150 tai 175 hevosvoimaa.
Automaattivaihteisto löytyy myös dieselin yhteydessä. Lisäksi Luxury huippumalliin on saatavilla 2,5 litrainen ja 192 heppainen bensakone. AWD-neliveto on myös pitkästä aikaa saatavana farmarimallin yhteyteen.
Suurimmat muutokset sisällä
Koeajettavana ollut farmarimalli on varustetasoltaan Premium Plus ja moottorina toimii 2-litrainen ja 165 heppainen bensiinimoottori. Vaihteisto on uudistunut 6-vaihteinen automaatti ja Mazdalta kerrotaan sen yhdistävän perinteisen automaatin ja kaksoiskytkinvaihteiston parhaat puolet. Tekniikaltaan se kuitenkin edustaa perinteistä, momentinmuuntimella varustettua mallia.
Isoimmat uudistukset löytyvät sisätiloista, kojetaulun muotoilussa ja materiaalissa. Mittaristo on saanut hieman sporttisempaa näköä ja uudelleen muotoiltu kojetaulu ja keskikonsoli on päällystetty nahalla. Nykytyyliin kojelaudan päälle nostettu 7” kosketusnäyttö hallitsee ohjaamon näkymiä ja tunnelma on selkeästi nykyaikaisempi ja eurooppalaisempi.
Automaattivaihteiston valitsin on perinteisessä paikassa mutta on toiminnaltaan ja käytettävyydeltään entistä mallia helpompi. Uutta on myös nyt vakiona oleva sähkötoiminen käsijarru sekä keskikonsolissa oleva HMI-multimediaohjain. Kojetauluun on saatavilla on erillinen HUD-näyttö, jolla tärkeät tiedot saadaan ajon aikana heijastettua paremmin kuljettajan näkökenttään.
Puheohjattua multimediaa
Multimediaan ja sen helpompaan käyttöön on Mazdassa panostettu melko isolla kädellä. MZD-Connect nimeä kantava järjestelmä on sinänsä periaatteeltaan tuttu. Monipuolinen älypuhelimen Bluetooth-liitettävyys on homman juju, mutta Mazda on vienyt systeemin askelta pidemmälle, kun se on varustanut systeemin puheohjauksella.
Puheohjaus toimii suomen kielellä, jolloin virhekäskyjen määrä laskee verrattuna monen muun kilpailijan vastaavaan. Puheohjauksella voi ohjata mm. puheluita, tekstiviestejä sekä navigointia. Järjestelmää voi ohjata useilla erilaisilla komennoilla ja jos virhekäskyjä ilmenee, systeemi ohjeistaa käyttäjäänsä oikeista komennoista.
Aluksi käyttö tuntuu lähinnä vaivaannuttavalta, mutta hetkisen opiskelun ja totuttelun jälkeen, homma alkaa sujua melko luontevasti. Varsinkin kaupunkiajossa käytön helppous korostuu, kun ylimääräinen navigaattorin räpellys jää pois ja kohteen voi sanella järjestelmään samalla kun auto on jo liikkeellä. Selkeimmillään puheohjaus onkin juuri navigoinnin käytössä, kun muut asiat hoitelee helpoimmin valikoiden kautta.
Kattavaa turvavarustelua
Mazda 6:n turvavarustelu on runsas. Varustetasosta riippuen saatavilla on muun muassa kuljettajan vireystilaa valvova järjestelmä (DAA), kaistallapitoavustin (LAS) sekä kaupunki olosuhteissa toimiva automaattinen hätäjarrutus, joka toimii alle 30km/h nopeuksissa (SCBS). Luxury-varustetasossa systeemi toimii myös peruutettaessa. Lisäksi tarjolla on katvealueen valvontajärjestelmä (BSM)
Yksi hyvin tarpeellinen varuste, jonka soisi yleistyvän myös muilla merkeillä, on risteävän liikenteen tutka peruutettaessa (RCTA). Laite osoitti toimivuutensa koeajon aikana useammin kuin kerran, ja on parhaimmillaan parkkihalleissa tai isoilla pysäköintipaikoilla. Kun näkyvyys on huono parkkiruudusta peruuttaessa, järjestelmä varoittaa sivulta lähestyvästä autosta tai vaikka kävelijästä äänimerkein ja vilkuttamalla valoja peileissä.
Autoon istahtaessa, hyvä ajoasento löytyy nopeasti. Etupenkkejä on paranneltu tähän uuteen malliin ja tuolista saa melko hyvän tuen joka suuntaan. Tunnelma sisällä on huomattavasti ”saksalaisempi” kuin ennen ja kaikki tarvittavat varusteet löytyy käden ulottuvilta.
Takapenkillä tilaa on juuri ja juuri riittävästi kolmelle aikuiselle, mutta ylettömiä ”taksitiloja” Mazda 6 ei tarjoa. Takakontissa kokoa löytyy 522 litran edestä, josta auton takaosan sulava muotoilu niistää jonkin verran käyttökelpoisuutta.
Tehoa riittää, vääntöä puuttuu
Ensi tunnelmat liikkeelle lähdön jälkeen ovat hieman ristiriitaiset. Moottori tuntuu äärimmäisen rauhalliselta ja laatikko vaihtaa isommalle huomattavan aikaisessa vaiheessa. Tästä syystä auto tuntuu aluksi laiskemmalta kuin onkaan ja kaasua saa painaa huomattavan syvälle, ennen kuin mitään isompaa tapahtuu.
Korkeammilla kierroksilla Mazda kyllä kulkee voimavaroihin nähden hyvinkin riittävästi, mutta turbomoottorin vankkaan alavääntöön tottuneelle, Mazdan vapaasti hengittävä mylly voi tuntua laiskalta.
Vaihteiston sport-asetus auttaa tilanteessa huomattavasti kun kierrokset pysyvät enemmän ylärekisterissä. Tällöin menoon tulee kuitenkin hieman ”räyhäämisen” makua. Kierrosten noustessa luonnollisesti myös polttoaineen kulutus ja ohjaamon melutaso kasvaa, vaikka moottorin ääni pohjimmiltaan onkin sivistynyt.
Koneen ajoittaisesta kiljuttamisesta huolimatta, Mazdan kulutus pysyi varsin kohtuullisella tasolla, keskikulutuksen ollessa 6,7 l/ 100 km. Tähän ajoon sisältyi runsaasti taajama-ajoa, sekä reipasvauhtista moottoritie kaahailua.
Sammutusautomatiikalla varustettu Skyactiv-moottori onkin kokonaisuutena erittäin toimiva, taloudellinen ja nykyaikainen, mutta vapaasti hengittävänä sen alavääntö ei luokkansa kärkikastiin yllä. Toisaalta reipasta vääntöä kaipaavalle mallistosta löytyy väkevä dieselmoottori, joka vääntää 380nm voimin.
Vaihteisto sen sijaan hoitaa hommansa moitteetta ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla. Sen toiminta on rauhallisessa ajossa huomaamatonta, mutta tarvittaessa se hakee pienempää silmään oikein napakasti.
Ajettavuus hyvällä mallilla
Alustarakenteisiin tehtyjen muutosten vaikutusta ajettavuuteen on vaikea analysoida, kun vanhaa mallia ei verrokkina ollut, mutta kaikkiaan Mazda 6:n ajettavuus on hyvällä tolalla. Lukuun ottamatta pientä tahmeutta ohjauksen keskialueella, Mazdalla on ilo ajella sitä hieman mutkaisempaakin tietä. Tunnelma on jossain määrin jopa sporttinen, jota korkealla kiertävä moottori vielä osaltaan lisää.
Alusta on mukava, mutta silti riittävän jämäkkä, jotta pienemmillä väylillä kurvaillessa tunnelman saa kattoon, ainakin kuljettajan näkövinkkelistä.
Kaiken kaikkiaan Mazda 6:n päivitys on siis onnistunut hyvin. Uudistuksia on riittävästi jotta uudesta mallista voidaan puhua. Uuden mallin ostaja saa hieman alle 30000 eurolla laadukkaan ja hieman enemmän massasta erottuvan perheauton jossa on mukana jonkin verran edustavuuttakin.
Sami Puskala
Kehuja: moottori varauksin, vaihteisto, ulkonäkö
Parantamisen varaa: moottorimelu korkeilla kierroksilla, alaväännön puute