Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Mercedes-Benz C 350e – Arvokkaasti ekoillen - Article - Nettiauto

Mercedes-Benz C 350e – Arvokkaasti ekoillen

Koeajot 23.01.2017

C-sarjan ekomalli 350e on paljon muutakin kuin pelkkä säästöpossu. Ilmajousitus takaa luxustason kyydit ja 279 hv häikäilemättömän suorituskyvyn.

Mercedeksen C-sarjan hybridi, 350e on osa laajempaa strategiaa, jonka mukaan merkki esittelee vuoden 2017 loppuun mennessä yhteensä 10 uutta samaan teknologiaan perustuvaa pistoke-hybridiä. Hybridi-genressä ”Plug-Init” ovat tätä päivää ja Mersun järjestelmä on ehdottomasti tämän hetken kehittyneimpiä markkinoillamme. Edistyksellinen tekniikka ja muut tähtikeulan ominaisuudet pitävät huolen siitä, että 350e ei ekohenkisyydestään huolimatta ole halpa auto.

Jos mukaan ei lasketa C-sarjan AMG-malleja, on ladattavan hybridin veroton n. 53 000 euron hinta malliston kalleimmasta päästä, mutta pienten päästöjen myötä alhaisemmaksi jäävä autovero tasaa puntteja melkoisesti. Verojen kanssa farmarimallisen hybridin perushinnaksi muodostuu noin 57 000 euroa. Hinta on jotakuinkin sama, kuin 2-litraisella bensaturbolla varustettu C 300 T. Bensaversioon päätyvä joutuu tinkimään paitsi tehosta ja väännöstä, myös luonnollisesti kulutuksesta.

Kuitenkin ajatuksena se, että joku ostaisi lähemmäs 60 000 euron hybridin pelkästään siksi, että säästäisi polttoainekustannuksissa, tuntuu absurdilta. Ideana miltei sama kuin hommaisit rehvakkaan Turhapuro-mallisen minkkiturkin sillä perusteella, että se on vain niin pirun järkevä ja käytännöllinen. Tokihan kalliimmallakin hybridillä pääsee tarvittaessa hyvin pienellä kulutuksella, yhtä lailla kuin minkkiturkkikin lämmittää pakkasella, mutta tämän hintaluokan premium-autoa hankkiessa on huomattavan pieni polttoaineen kulutus lähinnä laadukkaan paketin päälle tuleva bonus.

Toisaalta autolle luvattu 2,1 litran keskikulutus kyllä herättää käyttäjän mielenkiinnon, vaikka monen muunkin hybridin tapaan lukeman saavuttaminen vaatii optimaalisia olosuhteita ja hyvin kevyttä kaasujalkaa. Viikon aikana hybridi haukkasi sekalaisessa ja hieman enemmän maantiepainotteisessa ajossa keskimäärin 6,5 litraa, eli reilun kahden litran kulutuksesta jäätiin kauas.

Reittiperusteinen käyttöjärjestelmä

Array

Plug-In hybridille luvataan parhaimmillaan 31 kilometrin toimintasäde pelkällä sähköllä, joten jos latausmahdollisuus löytyy sopivan mittaisen taipaleen molemmista päistä, voi matkan taittaa periaatteessa nollakulutuksella. Käytännössä 31 kilometrin toimintasäde tuntuu kuitenkin melko optimistiselta. Koeajon aikana tähän lukemaan ei ylletty yrittämälläkään ja parhaimmillaan akut riittivät reilun 20 kilometrin matkaan.

Tällöin kaasua tuli käsitellä höyhenen kevyesti. Kokeilumielessä ”tuhlailevalla” tyylillä suoritetulla lenkillä akut saatiin kuiviksi jo alle 7 kilometrin matkalla, kun lähtötilanteessa auto ilmoitti toimintasäteeksi 25 kilometriä. Muiden hybridien lailla, ei Mersukaan pysty huippuälykkäästä tekniikasta huolimatta paikkaamaan kuluttavasti ajavan kuskin virheitä, vaan ekologinen ajotyyli on edelleen säästämisen avaimena.

Hyvänä esimerkkinä edistyksellisestä tekniikasta toimii reittiperusteinen energian käyttöjärjestelmä. Kun määränpään osoite on näpytelty navigaattoriin, huomioi systeemi reitillä olevat mäet ja mutkat optimoiden hybridijärjestelmän mahdollisimman taloudelliseksi juuri kyseiselle reitille. Haptinen, eli kosketukseen perustuva kaasupoljin antaa kuskille infoa ja opastaa taloudellisempaan ajotyyliin.

Kaasua painaessa polkimessa tuntuu selvä pykälä. Tämä kertoo, että sähkömoottorin kaikki teho on jo käytössä ja syvemmälle painaessa bensamoottori käynnistyy. Polkimessa tuntuva kaksoisnapautus taas kehottaa kuljettajaa nostamaan jalan kaasulta, jos aktiivinen etäisyystutka havaitsee edessä hiljempaa liikkuvan kohteen tai vaikkapa esteen.

Hybridijärjestelmästä löytyy 4 erilaista käyttötapaa. Hybrid-asetuksella käytössä ovat tietenkin molemmat moottorit ja niiden painopiste muuttuu nopeuden ja ajotilanteen mukaan. E-save tila käyttää pelkkää polttomoottoria ja säästää sähköä tarvittavaa ajankohtaa varten. Kaupunkiin tultaessa päälle voi kytkeä E-moden, jolloin liikkuminen tapahtuu pelkän sähkön voimalla.

Sähköllä ajellessa huippunopeus on 130 km/h, eli periaatteessa sillä pärjää vaikka moottoritiellä. Huippunopeutta ajaessa sähkö hupenee kuitenkin silmissä, joten varsinaista hyötyä siitä ei motarilla juuri ole. Charge-moodilla akkuja voi ladata ajon aikana esim. juuri kaupunkiajoa varten, mutta tällöin kulutuslukemat pomppaavat moninkertaiseksi luvattuun nähden.

Vaikka latausjohdon esiin kaivamisesta ja seinään kytkemisestä on aina jonkin verran vaivaa, kannattaa vaivannäkö ehdottomasti. Pikalatauspisteissä akut täyttyvät nopeimmillaan 1,5 tunnissa ja töpselistä käsin noin 3-4 tunnissa, joten akut ehtivät hyvin latautua työpäivän aikana. Latauspistokkeen paikka löytyy hieman poikkeavasti oikeasta takakulmasta, eli auton joutuu useimmiten peruuttamaan sähkön lähteelle. Johtoa ei kuskin ovelle näe ollenkaan, joten piuhan seinässä olo on hyvä pitää mielessä. Auto itse tosin muistuttaa asiasta ennen liikkeelle lähtöä, mutta kuitenkin.

Sivistyneesti riuhtoen

Jos hetkeksi malttaa unohtaa iänikuisen bensan säästämisen ynnä muun kitsastelun ja tunnustelee Mersun voimalinjaa kokonaisuutena, huomaa sen melko pian olevan vertaansa vailla. Dieselmäinen vääntö yhdistettynä kiertävään bensaturboon tekee vaikutuksen joka kerran, kun kaasua painaa reilummin. 2-litrainen turbomoottori tuottaa tehoa 211 hevosvoimaa ja vääntöä 350 Nm. Sähkömoottori puolestaan tarjoaa 82 hevosvoimaa sekä 340 Nm väännön.

Yhteistehoa voimalinjasta irtoa parhaimmillaan 279 heppaa ja vääntöä paketti kirnuaa 600 Nm verran. Näillä eväillä farkkumalli ryntää sataseen reilussa kuudessa sekunnissa ja huippuja se kelaa hiukan alle 250 km/h. Lukemat ovat vaikuttavia ja ajossa väännön tosiaankin tuntee. Moottoreiden yhteispeli on miltei saumatonta, ainoastaan satunnaisesti polttomoottorin käynnistyksen tuntee aavistuksenomaisena nykäyksenä. Mitään ääntä käynnistymisestä ei kuulu eikä bensamoottorin melu häiritse kovillakaan kierroksilla.

Vaihteistona hybridissä on aina 7-vaihteinen automaatti, eikä sen toimista löydy moitteen sijaa. Hybridi-ajomoodien lisäksi vaihteistosta löytyy viisi erilaista vaihtoehtoa. Eco- ja Comfort-asetukset keskittyvät nimensä mukaisesti pihistelyyn ja mukavuuden maksimoimiseen. Sport-moodin kytkentä kiristää vaihteiston ja moottorinohjauksen lisäksi jousitusta sekä ohjausta. Viimeistään vielä rahtusen urheilullisempi Sport+ -asetus saa houkuteltua kuljettajasta sen pikkupojan tai tytön esille.

Tällöin alusta muuttuu erittäin jämäkäksi ja mutkaisemmalla tiellä menoon tulee hupia roppakaupalla lisää. Kaasunpainallusta seuraa välitön kiihtyvyys ja vaikka Mersun imagoon ei kiivastahtinen räppäily oikein istukaan, saattaa kuljettajan suupieliin hymynkare nousta sopivan polveilevalla tiellä. Ohjaustuntuma on täsmällinen ja tanakan alustan ansiosta mutkiin painaminen luonnistuu erittäin viihtyisissä merkeissä hiukan kovemmassakin vauhdissa.

  • Array
  • Array
 

Sähköllä arvokkuutta ajoon

Meno maistuu siis vauhdikkaammin ajaessa, mutta omimmalla tontillaan C 350e on arvokkaan rauhallisesti matkustaessa. Hybridivoimalinja toimii erinomaisen sivistyneesti ja ennen kaikkea äänettömästi. Vakiovarusteinen ilmajousitus poimii töyssyt huomaamattomasti, kunhan vain muistaa kytkeä ajomoodin Comfortille. Tunnelma matkustamossa on Mersumaisen laadukas. Hallintalaitteet ovat kuin ergonomian oppikirjasta ja ajoasento on tukeva mutta levollinen. Hybridin akustot sijaitsevat tavaratilan alla ja näin ollen syövät tavaratilasta osan. Perusasennossa tilaa löytyy kuitenkin vielä 450 litraa.

Turvallisuuden tunnettuna edelläkävijänä Mercedekseen on saatavilla käytännössä kaikki mahdolliset turvavarusteet ja avustimet. Mielenkiintoisimpia näistä ovat koeajoautostakin löytyneet aktiivinen kaistavahti sekä adaptiivinen vakionopeussäädin, joiden yhteistyön hedelmänä Mercedes ohjaa käytännössä itse itseään.

Toki ratista pitää vielä ainakin periaatteen tasolla pitää kiinni, mutta hätkähdyttävän pehmeästi ja turvallisen tuntuisesti Mersu pitää itsensä kaistaviivojen välissä. Auto kulkee parhaimmillaan pitkiäkin matkoja ilman että rattiin edes koskee, mutta vastuu tapahtumista on tietysti edelleen kuljettajalla. Mercedeksen järjestelmän toimivuus kertoo jo nyt kuitenkin sen, että täysin autonomisen ajon aika ei enää ole kaukana.

Hybridinä Mercedes maistuu makealta. C 350e kuuluu niihin autoihin, johon pitkän työpäivän päätteeksi istahtaessaan voi sulkea hektisen ulkomaailman oven taakse ja nauttia arjen ylellisyydestä. Joko äänettömästi ekoillen, tai räävittömästi loputtomalla väännöllä mässäillen. Ne kenellä on siihen varaa, nauttikoon täysin siemauksin.

Sami Puskala

Kehuja: voimalinjan toiminta, suorituskyky, ajettavuus, varustelu, laadun tuntu

Parantamisen varaa: sähköajon riittävyys, hinta

Mercedes-Benz C 350e Plug-In Hybrid:

Moottori: Nelisylinterinen, 1991cm3 bensiinimoottori + sähkömoottori
Teho: 211 hv (155 KW) / 5500 rpm
Vääntö: 350 Nm
Sähkömoottori: 82 hv / 340 Nm
Yhteisteho: 279 hv (205 KW) / 600 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,2 s.
Huiput: 246 km/h
Vaihteisto: 7-vaihteinen automaatti
Vetotapa: Takaveto
Kulutus (yhd.):  2,1 l / 100km
CO2 päästöt:  49g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4702mm/1810mm/1457mm
Akseliväli: 2840mm
Omapaino: 1840 kg
Hinta alkaen: 57 286€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Mercedes-Benz C
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show