Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Mercedes-Benz CLA: Aerodynamiikan taidonnäyte - Article - Nettiauto

Mercedes-Benz CLA: Aerodynamiikan taidonnäyte

Koeajot 03.06.2013

Mercedes-Benzin CLA on A-sarjan pohjalle leivottu neliovinen coupé, joka on yksi Mercedesin onnistuneimmista muotoiluprojekteista.

CLA-mallinimi johtaa helposti väärille urille, sillä se ei sijoitu kooltaan ja hinnaltaan CL:n ja CLS:n rinnalle, vaan enemmänkin A- ja B-sarjojen tuntumaan. Ulkonäköä siinä on kuitenkin yhtä lailla huomattavasti kalliimpien CL:ien kanssa. 

Ulkonäkö onkin jotain, mikä ei meinaa millään kätellä CLA:n hintapolitiikan kanssa. Koeajettu CLA 200 vaikuttaa nimittäin huomattavasti hintaistaan kalliimmalta. Sen onnistunut ja rohkea muotoilu kerää katseita ja kyselyitä. 

Uteliaiden ilmeet menevät joka kerta kysymysmerkille, kun auton oikea hinta paljastuu keskustelun edetessä. Halvimmillaan CLA 180 irtoaa nimittäin alle 34 000€:n hinnalla, mitä ei ulkonäköä silmäillessä ole uskoa todeksi. 

Ei vain kaunis

Array

Limppumaisen muodon ei ole tarkoitus tuottaa pelkkää silmäniloa, vaan sillä on myös funktionaalinen tarkoitus. Virtaviivaisen näköinen CLA nimittäin on tällä hetkellä maailman aerodynaamisin tuotantoauto. Taakse jää mm. Toyota Prius, joten suoritus on melkoisen kova. 

Muotoilu on rohkeaa ja aggressiivista. CLA leikittelee pehmeiden ja kovien muotojen kontrastilla, joista parhaina esimerkkeinä toimivat konepellin terävät pokkaukset ja etuspoilerin muotoilu. 

Myös kylkiin ja oviin on saatu mielenkiintoisia muotoja, vähän kuten A-sarjalaisessakin. Ne korostuvat parhaiten metalliväreissä ja erityisesti koeajoversion harmaassa maalipinnassa. 

Tuntuu kokoistaan suuremmalta

Sen lisäksi, että CLA on uskomattoman kaunis auto, on sillä myös muita avuja. Mercedesin juuri uudistunut A-sarja on onnistunut ja CLA jatkaa samoilla linjoilla ajettavuuden, alustan ja tekniikan suhteen. 

CLA tuntuu ajossa huomattavasti kokoistaan suuremmalta ja vakaammalta autolta. Mittaa neliovisella coupélla on ainoastaan 4,6 metriä, mutta hyvän mittainen akseliväli rauhoittaa käytöstä. Ylitykset eivät ole suuria, mutta muotoilu saa CLA:n keulan vaikuttamaan todellisuutta pidemmältä ja massiivisemmalta. 

CLA 200:n voimanlähteenä toimii 1,6-litrainen bensakone, joka tuottaa 156 hevosvoimaa. Se on riittävä määrä 1400 kilon painoisella autolle, mutta tehokkaampiakin versioita on luonnollisesti tarjolla. Bensakoneista voimakkain on 2-litrainen ja 211 hevosvoimainen 250 BE. 

  • Array
  • Array
 

AMG-versio luvassa piakkoin

Hinnat pyörivät vajaasta 35 000€:sta vajaaseen 50 000€:oon, eli tehokkaimmalla koneella varustettu CLA 250 maksaa jo huomattavasti hinnat alkaen –mallia enemmän. 

CLA:sta on tulossa piakkoin myös 45 AMG-versio, jonka tehontuotto onkin sitten toista luokkaa. 2-litraisesta bensaturbosta nimittäin niistetään 355 hevosvoiman tehot ja 450 Nm:n väännöt. 

Koeajettu CLA 200 versio on varustettu 7-vaihteisella automaattiaskilla, joka hoitelee tehtävänsä erinomaisesti. Vaikka moottori ei olekaan sieltä tiukimmasta päästä, kiidättää se auton 0-100 km/h:n vauhtiin 8,6 sekunnissa.

Mercedesin coupén vahvuudet eivät siis piile suinkaan massiivisessa voimassa ja kiihtyvyydessä, vaan taloudellisessa tyylikkyydessä. 1,6-litrainen bensakone yhdistettynä hyvään vaihteistoon ja loistavaan aerodynamiikkaan näkyvät erityisesti taloudellisuudessa.

CLA 200 pärjää matka-ajossa pienellä polttoainemäärällä. Koeajon aikana sen keskikulutus moottoritieajossa oli parhaimmillaan alle seitsemän litran jopa 120 km/h:n keskituntivauhdilla. Kulutus ei juuri noussut, vaikka matkavauhtia nostettiin 100:sta 120 km/h:iin. Se kertoo paljon auton aerodynaamisista ominaisuuksista

Edition 1 –erikoismalli rankaisee lompakkoa

Koeajoauto on myös varustettu Edition 1 -erikoismalli, mikä tarkoittaa ulkokuoren osalta mm. AMG-helmaverhouksia, 18” alumiinivanteita ja madallettua sporttialustaa. Sisustassa Edition 1 näkyy mm. urheiluistuimina, sporttisempana rattina ja nahkasisusta kontrastiompeleina. 

Sisusta on kieltämättä tyylikäs ja sopii kokonaisuuteen. Halvalla erikoismalli ei sen sijaan irtoa, sillä koeajoauton hintalappu kohosi 60 000€:n paremmalle puolelle. Erikoismalli on myynnissä rajoitetun ajan eli vuoden sen markkinoille tulosta. 

Edition 1 -varustetason lisäksi koeajoversiosta löytyy mm. adaptiivinen vakionopeudensäädin. Lisävarusteet siis nostavat CLA:n hintaa varkain kymppitonnien edestä. Perusversionakin CLA on toki komea ilmestys, mutta paremmin se pääsee oikeuksiinsa paremmin varusteltuna. 

Mercedes-Benz on onnistunut yhdistämään coupén ja neliovisuuden tavalla, joka miellyttää silmää. Sen kohdalla kaksiovisuutta ei edes oikeastaan osaa toivoa, eikä se välttämättä toisi muotoilumielessä mitään lisää. Tällaisenaankin se on kevyesti hintaluokkansa kaunein auto. 

Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, viimeistely, hinta-laatu –suhde, kulutus

Parantamisen varaa: lisävarusteiden hinnoittelu

Tekniset tiedot:

Hinta alk.: 33 985€
Moottori: 4-sylinterinen, 1595 cm3 turboahdettu bensiinimoottori, etuveto
Teho: 156 hv (115 kW) / 5300 rpm
Vääntö: 250 Nm / 1250-4000 rpm
Kiihtyvyys: 0-100 km/h: 8,5 s.
Vaihteisto: 7-portainen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,6 l / 100 km
CO2 päästöt: 130 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4630mm/1777mm/1432mm
Paino: 1395 kg
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Mercedes-Benz CLA
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show