Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake - Muotovalion muhkeampi perä - Article - Nettiauto

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake - Muotovalion muhkeampi perä

Koeajot 13.04.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake sutaisee suoraan isoveli CLS:n renkaanjäljistä. Siinä yhdistyvät sulava coupemainen kori ja farmarin tavaratilat.

Pari vuotta sitten esitelty Mercedes-Benz CLA oli tullessaan varsinainen muotovalio, ainakin jos sitä vertasi moneen muuhun kokoluokkansa kilpailijaan. Mersulla oltiin hyvin ennakkoluulottomia, kun melko pienen auton tiloja uhrattiin muotoilun, ja ulkonäön hyväksi.

Muotoiluidea on hyvin yhteneväinen mm. BMW 6-sarjan Gran Coupen, VW Passat CC:n, ja tietysti oman tallin CLS:n kanssa. Passatia lukuun ottamatta, nämä mallit ovat kuitenkin monta luokkaa ylempänä olevia loistoautoja. Tässä pienemmässä kokoluokassa sen sijaan moinen muodoilla leikittely on aikalailla ennennäkemätöntä.

Kompakti Premium

Array

Varsinaisia suoria kilpailijoita CLA:lle on vaikea nimetä. Kokoluokkansa puolesta segmenttiin sopisi ehkä Audi A3 Sportback, tai Seat Leon ST. Ne ovat kuitenkin tyyliltään täysin erilaisia, eivätkä ehkä kuitenkaan kilpaile samasta ostajakunnasta. Myös Mersun näitä kilpailijoita kalliimpi hinta varmistaa osaltaan, että ostajat tulevat hiukan eri maailmasta.

Osakseen CLA on saanut pääsääntöisesti ylistäviä mielipiteitä, eikä selvä sukunäkö isompaan CLS:än ainakaan haitaksi ole ollut. Nyt tämä kompaktiluokan ”gran coupe” on saanut peräänsä isomman takakontin, ja tämän myötä annoksen lisää karismaa. Mercedes kutsuu mallia nimellä Shooting Brake.

Kauniista autosta on saatu vielä entistäkin sopusuhtaisemman ja menevämmän näköinen. Muun liikenteen seassa ajellessa CLA Shooting Brake saa katseita osakseen. Varsinkin koeajoauton punainen väri tekee siitä erittäin houkuttelevan näköisen ja kuljettajan on syytä varautua innokkaimpien kanssaihmisten kysymyksiin pysähtyessä.

Tilaa muotojen ehdoilla

Kysymyksessä on siis farmari-auto, mutta kauniimmalla tavalla. Pitkä ja matala kori näyttää suuremmalta kuin se todellisuudessa onkaan, joten taksitiloja CLA ei tarjoa. Auton sisätiloissa vallitsee ylellinen tunnelma ja meininki on kuin aidosta ”Gran Turismosta”. Melko matalasta katosta huolimatta, etupenkillä tilaa riittää isommallekin kuskille. Myös takapenkillä kaksi aikuista istuskelee kohtuullisen mukavasti, kolmannen kanssa on jo vähän ahtaampaa.

Kattolinja kaartuu takana alaspäin melko voimakkaasti, mutta sedaniin verrattuna penkin ja katon väliin jää 4 cm enemmän tilaa. Tavaratilaa on tarjolla 495 litran verran, joka riittää pienen perheen tarpeisiin, ja harrastuksiin. Vaikka tilaa on tarjolla varsin kohtuullisesti, niin tuskinpa tätä Mersua kuitenkaan pelkästään tilojensa vuoksi ostetaan.

Parhaiten CLA soveltuu yhden tai enintään kahden varttuneemman lapsen perheeseen, jolloin lastenvaunujen sijaan kontissa kulkisi lätkäkassi, tai pari golfbägiä. Mercedes markkinoikin autoa ns. elämäntapafarmarina, joka toimii niin työssä kuin harrastuksissakin ja vaakakupissa painaa vahvasti tyyli, laatu ja valtavirrasta erottuva kokonaisuus.

Aluksi viiden moottorin voimalla

Moottorivaihtoehtoja autoon on tarjolla viisi. Kolme bensiini, ja kaksi dieselmoottoria, joista koeajossa oli näistä tehokkaampi 220 CDI. Tämä kyseinen kone tuntuu tähän autoon juuri oikeanlaiselta, ja se pystyy hienosti lunastamaan sporttisen ulkomuodon tuomia lupauksia.

Moottorin 177 hevosvoimaa, ja 350 Nm vääntö lennättävät autoa varsin mallikkaasti, ja 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto hoitaa vaihdot eleettömästi. Ainoastaan liikkeellelähdöt ovat toisinaan hieman ”haukkaavia”, jolloin  kaasun annostelussa on oltava tarkkana.

Vaihteistossa on tarjolla kolme eri ohjelmaa, economy, sport, ja manual. Tällöin vaihteita voi vaihtaa halutessaan itse ratissa olevista ”läpysköistä”. Polttoaineen keskikulutus pyöri koeajon aikana noin 6,5 litran tuntumassa joka on varsin kohtuullinen auton kulkuhalut huomioiden. Myös start/stop automatiikka löytyy autosta vakiona, joka osaltaan hillitsee kulutusta.

  • Array
  • Array
 

AMG tarjolle kevään aikana

Bensiiniversioon on heti tarjolla myös 4-matic neliveto, dieselmoottorin yhteyteen sen saa vasta vuoden lopulla. Niinikään AMG-versio luvataan tarjolle jo kevään aikana, jonka neliveto, ja 360 hevosvoimaa saanee hymyn kenen tahansa huulille. Huomionarvoista on myös AMG-mallin keskikulutus, jonka luvataan hurjasta tehosta huolimatta jäävän 6.9 litraa sadalla.

Turvavarustelu on Mersumaiseen tapaan erittäin kattava. Vakiona löytyy perinteisten hilppeiden lisäksi mm. törmäyksenesto- ja vireystila-avustin. Näiden lisukkeeksi valinnaisena on saatavilla myös kaistanvalvontapaketti, jossa katve-, ja kaistanvalvonta-avustin luovat turvaa ja helpotusta ajoon. Park Assist pysäköintiavustin auttaa parkkeerauksessa, ja Distronic Plus-etäisyysavustin pitää välimatkan riittävänä edellä ajavaan.

Sporttinen ajettavuus

Ajettavuus CLA Shooting Brakessa on erittäin hyvin kohdallaan. Alustasta on saatu jämäkkä ja täsmällinen mukavuudesta kuitenkaan suuremmin tinkimättä. Tuntuma on mutkateillä urheilullinen, ja Mersua on ilo ohjastaa mutkaista tietä näkymättömiin.

Maantiellä auto on vauhdista riippumatta vakaa ja rauhallinen ajettava. Vain syvimmissä maantien urissa on havaittavissa lievää vetelyä ratissa, joka pääosin johtuu leveistä ja matalista 225/40/18” renkaista. Etuvedosta huolimatta tunnelma ratin takana on hyvin ”Mersumainen”, ja takavetoon tottuneet paatuneetkin mersumiehet tuntevat olonsa kotoisaksi.

Kaupunkiajossa jouheva meno jatkuu, ja oikeastaan ainoa negatiivinen asia on melko suurikokoiset taustapeilit, jotka peittävät näkökenttää etuviistoon katsottaessa. Toisaalta taaksepäin niistä näkeekin sitten erinomaisesti.

Lisäksi aiemmin mainittu vaihteiston lievä äkkinäisyys liikkeellelähdöissä korostuu nykivässä ajossa. Koeajoautossa ollut peruutuskamera on myös mainio varuste kaupungissa, sillä takaikkunasta näkyvyys on melko heikko.

Kaiken kaikkiaan CLA Shooting Brake on hyvin pitkälle juuri sitä, mitä valmistaja lupaakin sen olevan. Massasta erottuva elämäntapa-auto jossa laatu, edustavuus, urheilullisuus ja käytännöllisyys yhdistyvät ennen näkemättömällä tavalla. Auton hinnat alkavat 35 745 eurosta, mikä kuulostaa kohtuulliselta auton ominaisuudet ja persoonallisuus huomioiden.

Sami Puskala

Kehuja: persoonallisuus, laatuvaikutelma, kokonaisuus

Parantamisen varaa: liikkeellelähdöissä äkkinäinen vaihteisto

Mercedes-Benz CLA 220 CDI Shooting Brake:

Moottori: Nelisylinterinen, 2143 cm3 dieselmoottori
Teho: 177 hv (130 KW) / 3600-3800 rpm
Vääntö: 350 Nm / 1400-3400 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  8,3 s
Huippunopeus: 228 km/h
Vaihteisto: 7-vaihteinen, automaattinen kaksoiskytkinvaihteisto
Kulutus ( yhd.): 4.0- 4.3 l / 100km
CO2 päästöt:  105-112 g/km
Mitat (pit/lev/kork) : 4630mm/1777mm/1435mm
Paino: 1555 kg
Tavaratila: 495 l
Hinta alkaen: 35 745€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Mercedes-Benz CLA
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show