Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Mercedes-Benz E – Tulevaisuutta ja aristokratiaa kansalle - Article - Nettiauto

Mercedes-Benz E – Tulevaisuutta ja aristokratiaa kansalle

Koeajot 01.08.2016

Mercedes-Benzin E on uutuusmallina vakuuttava tapaus. Suhteessa muihin MB:n mallisarjoihin sen omaleimaisuus on kuitenkin hieman kadonnut.

Monille suomalaisille E-sarjan Mercedes-Benz on oman elämänpiirin hienoin auto. Kiitos taksien, se on useille hienoin, mihin tavallisesti edes pääsee kyytiin.

Monille se on myös hienoin, mitä koskaan omistaa. Unelma toteutuu joillain uutena, useammilla käytettynä. Jälleen kerran kiitos taksien: käytettyjen markkinoilla on runsaasti kohtuuhintaisia E-sarjalaisia.

Nyt on taas uuden mallin vuoro. Se on jälleen haluttu auto niin autokaupoilla kuin taksitolpillakin, kunhan sen vain tunnistaa…

Tässä onkin uusi ongelma. Aiemmat E-sarjalaiset ovat olleet selvästi eri näköisiä kuin mikään muu auto maailmassa tai edes Mercedeksen mallistossa. Vuodesta 1995 ”Väyrynen”-mallista alkaen ne erotti helposti neljästä etuvalosta. Nyt tämä uutuusmalli on jättänyt kikkailut pois, pelaa ulkoisesti varman päälle ja näyttää kovin samalta kuin S- ja varsinkin C-sarja.

Onko enää syytä satsata E:hen, jos C-sarjalainen vaikuttaa lähes samalta?

Kontti kunnossa, penkki vielä paremmassa

Array

Auton luo astuessa huomaa, että kyllähän E on iso auto. Jos C:ssä on tiettyä kompaktiutta, tämä taas on täysikokoinen edustussedan. E-sarjalaisiahan käytetäänkin paljon chaufför-autoina.

Istutaanpa siis ensin takapenkille. Sinne johtaa jämäkkä ovi, joka paukahtaa kiinni jykevästi kuin kassakaapissa. Tai herran kukkarossa.

Mukava takapenkillä onkin istua, tilaa riittää normaalimittaiselle aikuiselle joka suuntaan hyvin. Kaksimetrisillä voi tulla katto ja etupenkki vastaan, joten maailmanhistorian tilavin auto E ei kuitenkaan ole.

Parasta takapenkillä on penkkien ja ovien muotoilu, jotka mukailevat ihmiskroppaa hyvin, käsiä myöten. Tuntuu kuin ensin olisi ollut ihminen ja vasta sitten suunniteltu, millainen penkki ja ovimuotoilu siihen tehdään.

Keskipaikka näyttää huonolta jämäpaikalta, sillä vain sivupenkit on muotoiltu. Yllättäen keskellä on kuitenkin harvinaisen hyvä istua! Penkki on siinä pehmeämpi kuin miltä näyttää. Keskipaikka on myös reunapaikkoja alempana, joten toisin kuin autoissa yleensä, pääntila riittää yhtä hyvin kuin reunoilla. Mahtavia ominaisuuksia penkiltä, jossa varsinkin taksikäytössä välillä istuu kolmekin körilästä.

Tavaratila on perinteisesti ollut E-sedanin murheenkryyni, mutta nyt se on jo varsin hyvä. Esimerkiksi selkänoja taittuu nykyään jo vakiona, suhteessa 40/20/40. Litroja on hienosti, 540, joten pieniä nyssyköitä mahtuu paljon. Tilan yläosasta esiin taittuu esimerkillisen hyvät kassikoukut pitämään shoppailut pystyssä.

Isojen esineiden kanssa voi kuitenkin tulla ongelmia, kun tila on perältä matalampi. Kunnon kuormia rahtaaville on taas tuttuun tapaan tilava farmarimalli.

Perinteet päivittyvät

Kuskin paikalta puuttuu yksi asia. Konepellin päällä ei näy perinteistä Mersunmerkkiä, jonka yli katsella maailmaa. Se olisi vain karvalakkimallissa sekä Exclusive-malliversiossa.

Ei silti epäilystäkään, etteikö istuisi Mercedes-Benzissä. Viimeistään se selviää dieselin käynnistyessä ja ajaessa. Myös kuskin ympäristössä sisällä on tiettyä tuttua jämäkkyyttä, vaikka huomattavan paljon modernisaatiota on tapahtunut.

Kojelauta on todella tyylitelty ja arvokkaan tuntuinen. Nyky-Mercedeksiin tottumaton voi tarvita käyttökoulutusta. Perinteisistä autostandardeista poiketen esimerkiksi vaihdekeppi on piilotettu ohjauspyörän taakse. Lisävarusteena saa koeajoautossa olleet mukautettavan ison mittaristonäytön ja keskinäytön vielä tavallistakin isompana. Yhdessä nämä muodostavat ultramodernin näköisen kokonaisuuden.

Keskikonsolia hallitsevat isot säilytyslokerot, keskinäytön käyttöpyörylä, muutamat pikanäppäimet ja touchpad. Hieno keskinäyttö kun ei ole kosketusnäyttö. Ehkä sitä ei haluta pilata vuosikymmenten sormenjäljillä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, tällä näytöllä ja koko autolla voi olla edessään vaikka miljoona kilometriä. Asioiden olisi siis syytä toimia luotettavasti. Sisustan erilaiset osat antavat myös kuvaa jämäkästä kokonaisuudesta. Kaikki ei ehkä ole niin täyttä tavaraa kuin joskus ennen, mutta muovi on silti jykevämpää kuin useimmissa muissa nykyautoissa.

Jos autolla ajaa paljon, tärkeää on ergonominen kuljettajan penkki. Istuimia saa E-sarjaan useita erilaisia, mutta ainakin koeajettu AMG Line -penkki on lähes täydellisyyttä. Se on yhtä aikaa mukava ja tukeva. Säätömahdollisuuksia on varsin paljon, istuinosan etureunaa myöten. Osa säädöistä tapahtuu vakiona manuaalisesti, osa sähköllä.

Kuskin paikalla aluksi pääsee hämmästelemään erilaisia säätöjä. Auton ominaisuuksille, mittaristolle ja jopa sisustan tunnelmavaloille on olemassa vaikka mitä vaihtoehtoja. Kun näitä on aikansa näprännyt ja kotiutunut mukavalle komentosillalle, voi keskittyä ajamiseen.

Säädeltävä ja oikein rengastettava kilometrinnielijä

Mersun kyydin tuntee vaikka sokkona. Samoin ajotuntuman, vaikkei sitä sokkona voikaan kokeilla…

Uudessa E:ssä on tallella alustan tunnusomainen jämäkkyys. Se ei ole varsinaisesti kova, vaan monien makuun enemminkin miellyttävän jykevä. Ylimääräisiä vellomisia ja pomppimisia ei ole, vaan tietä seurataan varmalla otteella.

Ripauksen lisää mukavuutta toisi korkeaprofiilisempi vakiorengastus. Koeajoauto oli AMG Line myös vanteiltaan ja renkailtaan: edessä 245/40R19 ja takana 275/35R19! Näillä ehkä härnätään naapuria ja kameraa, mutta ajossa ne ovat aivan turhat perusmallin diesel-Mersuun. Överit kiekot toivat välillä aika kovan rengasmelun muuten hiljaiseen autoon.

Ajettavuus on asiallisessa kunnossa sekä kaupungissa että varsinkin pitkillä maantie- ja moottoritiesiivuilla. Sitä voi myös säädellä vakiovarusteisella Dynamic Selectillä oman maun tai kulloisenkin fiiliksen mukaan.

Eco- ja Comfort-asetuksilla kaasuunvastaavuus on leppoisan tuntuista. Mieleen voi tulla vanhat 200 D -Mersut joko hyvässä tai pahassa. Syvemmälle tai nopeammin kaasua survaistaessa vaikutelma katoaa, sillä paukkuja riittää.

Sporttisemmilla asetuksilla nykyaikainen dieselvoima on käytettävissä innokkaamman tuntuisesti jo pienemmällä kaasuttamisella. Myös ohjauksen raskautta voi säädellä. Comfortilla se on mukava, Sportilla tekoraskas. Huipputunnokkuutta ei ole tarjolla, mutta parempaa kuin takavuosien Mersujen tönkköohjaukset. Nyt se esimerkiksi palauttaa risteysten jälkeen varsin hyvin keskiasentoon, joten kaupunkiajo on sujuvaa.

Kaupunkisujuvuutta auttaa myös helppo parkkeeraus. Vakiovarustus on huippukunnossa, sillä siihen kuuluu parkkitutkat edessä ja takana, peruutuskamera todella tarkalla kuvalla ja aktiivinen pysäköintiavustin. Viime mainittu vaihtaa automaattisesti taskuparkkeeratessaan jopa vaihteet itse.

Vaihteet ovat nekin vakiona automaattiset 9 vaihdetta, ja toiminta on suussa sulavaa. Ison vaihdemäärän hyödyn huomaa vasta moottoritiellä. 130 km/h mittarivauhdissa moottorissa on 9. vaihteella kierroksia 1500. Meno on todella taloudellista ja helppoa.

Avustimet hyviä renkejä, eivät isäntiä

Päiväsaikaan liikenteessä ajoa voi auttaa iso määrä lisävarusteena tarjolla olevia avustimia. Osa on jo vanhoja ja Mercedeksen omia keksintöjä, mutta ei siltikään ole vielä vakiona. Mukautuva vakionopeussäädin Distronic pitää etäisyyden edellä ajavaan. Kaista-avustin kääntää rattia kaistalla pysyäkseen. Hitaammassa jonomatelussa uudempi MB-keksintö ruuhka-avustin seuraa edellä ajavan ajolinjaa.

Mukautuvan vakionopeussäätimen voi nyt yhdessä nopeusrajoitusten tunnistuksen kanssa jopa laittaa auton valitsemaan nopeuden automaattisesti rajoitusten mukaan. Käytännössä ominaisuus on hankala varsinkin vilkkaassa liikenteessä. Vauhti hidastuu perässäajavien kiusaksi nopeasti täsmälleen rajoituksen mukaiseksi. Se aiheuttaa jarrutteluja ja jonoutumista. Lisäksi Suomessa yleisesti liikenne soljuisi hieman yli rajoituksen, eikä täsmälleen rajoituksen mittarinopeudella. Sinänsä perustaltaan hyvä idea, mutta käytännössä onneksi rajoitusten orjallisen seuraamisen saa pois päältä.

Täysin automaattista ajaminen ei siis todellakaan ole eikä sellaisena toimi. Muitakin järjestelmiä pitää koko ajan pitää vahtia ja aika usein myös koskea rattiin. Muuten järjestelmät kieltäytyvät yhteistyöstä ja voivat ruveta pysäyttämään autoa. Kuljettaja on yhä auton kuningas, mutta järjestelmät ovat tarvittaessa tyylikkäästi avustavia hovimestareita.

Viimeistään avustimilla varustettuna tällä muutenkin huippulaadukkaalla autolla ajaa pitkiä moottoritie- ja maantiesiirtymiä ehkä leppoisammin kuin millään muulla reilun 60 000 euron uudella autolla.

  • Array
  • Array
 

Jopa viisas ostos?

Vähän päälle 60 000 euroa on hinta, jolla saa jo jossain määrin hyvin varustellun E:n. Siihen hintaan saa mukaan esimerkiksi ajoavustimia tai AMG-tyyliä.

Kuvien koeajoautossa oli näiden lisäksi muun muassa lähes viiden tonnin Teknologia-paketti, jossa mittaristonäyttö on iso upea, keskinäyttö on Mersun ylpeys Comand Online ja kuskia hemmotellaan vielä tuulilasin HUD-näytöllä. Näin noin 70 000 eurolla ollaan jo hyvin monipuolisessa ja huippumodernin tuntuisessa autossa.

Nämä hinnat ovat uudella 220 d -moottorilla. Sekin on huippumoderni ja koeajon perusteella useimmille suositeltavin vaihtoehto. Ainoana miinuksena se ehkä kuulostaa vähän perinteiseltä Mersu-dieseliltä, mutta suoritus on ehtaa 2020-lukua.

Tehoja ja vääntöä riittää täydellisesti kaikkeen, mihin tällaista autoa Suomessa on järkevää ja laillista käyttää. Silti päästöt ja kulutus ovat miniluokkaa tällaiseksi limousineksi. Järkevällä perusrengastuksella CO2-lukema on 102 g/km ja ilmoitettu yhdistetty kulutus 3,9 litraa sadalla.

19-tuumaisella rengastuksella lukemat nousevat. Silti koeajossa käytännön lukematkin alkoivat yleensä vitosella. Lopulta runsas kaupunkipyörittely sai koko koeajon keskikulutuksen nousemaan 6,1 litraan sadalla. Sekin on vähemmän kuin melkein millään perhekokoluokan autolla käytännössä onnistun saavuttamaan.

Muut moottorivaihtoehdot alkuvaiheessa ovat 220 d:tä pari tonnia kalliimpi bensa-200 ja lähes 15 000 euroa kalliimpi 350 d. Bensamallissa ainoa etu lienee ääni, sillä numeroarvoissa ei ole mitään hyvää.

350 d:ssä on myös äänietu, sillä se on kutoskone, ja vääntöäkin on yli puolitoistakertaisesti. Sitä tosin tuskin kannattaa ottaa takavetona, sillä tuollainen vääntö varmaan menee talvirengaskaudella hukkaan luistoneston alle.

Lisää moottoreita tulee muun muassa malliston molempiin päihin. Räjähtävän voimakkaat ja pakoäänillään pahennusta aiheuttavat AMG-mallit ovat toinen ääripää.

Toinen on 200 d. Se varmasti tulee olemaan lähes yhtä riittävä kuin 220 d:kin, eli mahtavaa materiaalia taksiin tai rajallisilla rahoilla unelma-autoa hankkiville. Molempiin käyttöihin E nimittäin sopii mainiosti.

Ainoa pulma on halvemman C-sarjan samanoloisuus. Sillä säästäisi kuta kuinkin kymppitonnin. C:hen verrattuna uusi E on paljon tilavampi, joten taksiin se on ehdoton, jos asiakkaalta kysytään.

Omaan käyttöön hankkivalle taas kysymys on pulmallisempi. Jos ajaa pääasiassa kaupungissa eikä kuskaa aikuisia takapenkillä, kompaktimpi C on melkeinpä parempi.

Maantiellä paljon ajavalle tai teknologiafriikille E tarjoaa enemmän. Varustevalikoima on laajempi, ja kyyti on ison ja arvokkaan tuntuista. Toisin kuin monissa muissa kalliihkoissa autoissa, E voi todella tuntua hintansa arvoiselta.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Kehuja: leppoisa maantie- ja moottoritieajo, istuimet edessä ja takana, pieni kulutus, hienot ja toimivat kuljettajan ympäristö sekä varusteet

Parantamisen varaa: rengasmelu AMG-varustelun 19-tuumaisilla

Mercedes-Benz E 220 d A Premium Business AMG:

Moottori: 4-sylinterinen, 1950 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 194 hv (143 kW) @ 3800 rpm
Vääntö: 400 Nm @ 1600-2800 rpm
Vetotapa: Takaveto
Huippunopeus: 240 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 7,3 s.
Vaihteisto: 9-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 4,3 l/100 km
CO2 päästöt: 112 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4923mm/1852mm/1468mm
Omapaino: 1680 kg
Tavaratila: 540 l
Hinta: 61 060€
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

For sale - Mercedes-Benz E
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show