Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Miten yksityiseltä ostaminen eroaa autokaupoista liikkeen kanssa? Kauppakirja suojaa sekä myyjää että ostajaa - Article - Nettiauto

Miten yksityiseltä ostaminen eroaa autokaupoista liikkeen kanssa? Kauppakirja suojaa sekä myyjää että ostajaa

Jutut 04.11.2020

Käytetyn auton voi hankkia joko autoliikkeestä tai yksityiseltä ihmiseltä. Ostajan tärkein turva omistajanvaihdossa on kauppakirja, jonka voi yksityisenkin kanssa tehdä kätevästi ja luotettavasti sähköisenä.

Kummassakin ostotavassa on omat etunsa. Liikkeestä saat auton tarvittaessa hyvin nopeallakin aikataululla. Yksityiseltä ostaessasi taas voit löytää edullisemman vaihtoehdon, sillä kauppaan ei sisälly välikäsiä.

Eroja kuluttajansuojassa

Array

Autoliikkeestä ostettaessa ostajan turvana on kuluttajansuojalaki, jolloin ongelmatilanteessa voi kääntyä kuluttajaneuvonnan puoleen. “Kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä kaupassa kuluttajan ajatellaan tarvitsevan enemmän suojelua”, kertoo Kuluttajaliiton lakimies Emmi Meriranta. “Esimerkiksi tietyn ajan sisällä ostohetkestä ilmenevän virheen voidaan olettaa olleen ostoksessa jo kaupantekohetkellä.”

Yksityisten väliseen kauppaan sovelletaan kauppalakia, jossa vastaavaa olettamusta ei ole. Yksityinenkin myyjä on kuitenkin vastuussa virheistä. Jos ostaja ei saa myyjän kanssa asiaa sovittua, ratkaistaan se tuomioistuimessa. “Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ostajan vastuu on suurempi ja oma huolellisuus korostuu”, Meriranta sanoo.

Kauppakirja tuo turvaa

Yksityisten välillä on erityisen tärkeää, että kaupasta on olemassa mustaa valkoisella. Edullinenkin auto on merkittävä rahallinen panostus, joten asiakirjojen teosta ei kannata tinkiä. Huolellisesti laadittu kauppakirja on molempien osapuolten turva.

“Kauppakirjan tekeminen on todella tärkeää”, painottaa Meriranta. “Sen avulla saadaan dokumentoitua kaupan ehdot ja esimerkiksi auton kuntoon liittyvät huomautukset. Näin ehkäistään tilanteita, joissa ostajalla ja myyjällä on erilaiset mielikuvat sovituista asioista.”

Sähköinen kauppakirja pysyy tallessa

Kauppakirja sisältää ajoneuvon tiedot, kauppahinnan ja tiedot esimerkiksi tehdastakuusta. Lisäksi siihen kirjataan yhdessä sovitut ehdot esimerkiksi maksusta tai ajoneuvon luovutuksesta. Suosittelemme käyttämään yksityisten välisissä kaupoissa Nettiauton sähköistä kauppakirjaa.

Sähköiseen kauppakirjaan haetaan auton ja omistajan tiedot Traficomin rekisteristä, ja allekirjoitus tapahtuu pankkitunnuksilla. Digitaalisessa muodossa oleva kauppakirja säilyy tallessa, samoin auton myynti-ilmoitus. Perusteellisesti tehdyt kaupan asiakirjat takaavat myyjän ja ostajan tyytyväisyyden.

Lue lisää sähköisestä kauppakirjasta >>

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show