Nettiauton tyypit: BMW M5

Koeajot 14.05.2012

Ensimmäinen M5-versio rakennettiin BMW Motorsportin tehtaalla lähes täysin käsivoimin. Nykyisellään automatisointi on tehnyt valmistuksesta koneellisempaa, mutta M-sarjan laatu on säilynyt edelleen tasolla, joka ei jätä mitään sattuman varaan.

Uusi M5 on tällä haavaa tehokkainta mitä BMW:n tehtaalta marssitetaan ulos. Auton nokalla tuplaturbolla varustettu V8 tuottaa 561 hevosvoiman tehon, mikä on jopa X6M:ää tehokkaampi.

Ei kompromisseja

Array

M5 on auto, josta ei juuri kompromisseja löydy. Se on järjettömän tehokas, nopea ja säätömahdollisuuksia löytyy käytännössä rajattomasti. Siinä missä BMW:n 5-sarjalaisia voi säätää vaihteiston ja alustan osin, voi M5:ttä säätää jokaisella osa-alueella.

BMW:n M-sarjaa varten kehitetty vaihteisto on 7-lovinen DKG-automaatti. Lootaa ei ole saatavissa muihin kuin M-sarjalaisiin, joten erikoisuutta tavoitellaan jopa vaihteiden lukumäärällä.

Vaihteiston hienoimpiin puoliin kuuluu sen säätömahdollisuudet. Laatikkoa voi säätää kolmelle eri nopeudelle, joista ns. ”kolmipykäläinen” moodi on kaikkein tiheimmin vaihtava. Sen vaihtonopeus on huomattavan rivakka ja kierrokset pysyttelevät jatkuvasti korkealla.

Tuplasti ahdettu V8


Tiheimmin toimiva vaihteisto ei ole jatkuvassa ajossa mukavimmasta päästä, mutta M5 onkin auto, joka on huomattavan nopea myös radalla. Sähäkin laatikkoasetus on selvästi tarkoitettu juuri siihen kaikkein sporttisimpaan ajoon.
  • Array
  • Array
 

Moottori on koko M5:n sydän. 4,4-litrainen V8 on solmutettu kahden ahtimen voimalla, jotka tuottavat roisin tehon, sekä massiivisen 680 Nm:n vääntömomentin. Näillä avuilla BMW pomppaa paikoiltaan sataan 4,3 sekunnissa.

Kiihtyvyys todella tuntuu isohkon auton ratissa. Painavahko auto liikkuu sellaisella sykkeellä, että tunnelma on kuin huvipuiston laitteessa. Vatsalaukku pyörähtää ympäri sekä kiihtyvyydestä, että silkasta ajamisen ilosta.

Ominaisuudet sellaisenaan ratakelpoisiaVauhti ei M5:n ratissa juuri tunnu. Se on rakennettu vakaaksi kovassakin vauhdissa ja sen huomaa heti ohjauspyörän taakse astuttuaan. Alusta on erinomaisen tarkka ja ominaisuudet ovat sellaisenaan ratakelpoisia.

Tehot on nostettu sellaiselle tasolle, että kokemattoman ei kannata haaveilla luistoneston pois kytkemisellä. Vähänkään liukkaalla kelillä M5 karkaa lapasesta mitättömän tuntuisessa tilanteessa, eikä sateen kastelemalla asfaltilla tunnu olevan lainkaan pitoa.

Myös luistonesto on Bemareista tutulla tavalla säädettävissä. Keskimmäinen asetus sallii auton luistaa tavallista Bemarimallia enemmän, mikä tekee ajosta helppouden lisäksi myös hauskaa.

Loputtomasti säätövaraa


Säädöt eivät suinkaan lopu moottorin ja vaihdelaatikon kohdalle. Myös alusta on kokonaan säädettävissä. Kolme esimoodia ovat riittäviä tavalliselle tallaajalle, mutta säätömahdollisuuksia on myös taitavammille kuskeille.

Erinomaisen moottorin ja voimansiirron lisäksi myös ulkokuori on laitettu mukavaan kuosiin. Koeajoautona toiminut sininen M5 on auto, joka herättää sopivasti huomiota. Automaailmaan perehtyneet huomaavat sen poikkeavat piirteet hetkessä, mutta asiaan vihkiytymättömät jättävät auton omaan arvoonsa.

M5:n huomaamattomuus on sen ehdoton valttikortti. Kohtuullisen tavanomainen auto ei juuri erotu perinteisestä 5-sarjalaisesta kuin pienten yksityiskohtien ansiosta. Sen takia auton ratissa saa olla suhteellisen rauhassa huoltoasemalla.

Laatu maksaa


BMW M5:n ainoa ongelma on hintapolitiikka. Järjettömän hienoista ominaisuuksista on myös maksettava järjetön hinta. Halvimmillaan hinta on 175 000€:n tietämillä, mutta pienetkään varustelisät nostavat hinnan 200 000€:n kohdille.

Fakta on, että M5:n uutena hankkivat kuljettajat eivät juuri hintalappua katsele, mutta BMW on kyllä hinnoitellut huippumallinsa tavallisen kuluttajan rahavarojen ulkopuolelle. Tavallisen kuolevaisen pitäisi Bemarin kohdalla valita joko omakotitalon tai auton väliltä.

Mikäli uuden M5:n hinta tuntuu ylitse pääsemättömältä, kannattaa tutustua käytettyjen valikoimaan. Nettiautossa on kirjoitushetkellä myynnissä 54 M5-sarjalaista, jotka kaikki tarjoavat rahojen vastineeksi tehokkaan ja laadukkaan auton.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - BMW M5
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.