Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Nettiauton Tyypit: Porsche 924 - Article - Nettiauto

Nettiauton Tyypit: Porsche 924

Koeajot 05.07.2012

Tämänkertaisten tyyppien kohteena oli Porsche 924, joka on myynnissä yksityisellä myyjällä Helsingissä.

Ilmoitus löytyy tästä linkistä

Taustaa

Array

Porsche 924 on hieman eksentrinen tapaus. Porsche suunnitteli nimittäin alkujaan 924:n VW-konsernille Audin lippulaivamalliksi, mutta öljykriisin ja taloudellisten vaikeuksien seurauksena VW-konserni luopui projektista. Porsche osti kehitystyön kustannuksella projektin takaisin ja aloitti 924:n valmistamisen omalla nimellään.

Myyntiluvuista päätellen 924 oli jättimäinen menestys, ja se pelastikin Porschen taloudelliselta tuomionpäivältä, mutta 911-mallista poiketen se ei ikinä saavuttanut asemaa, jossa sellaisen omistaja pystyi kuljettamaan autoa omahyväinen hymy kasvoillaan tuntematta tiettyä häpeän määrää.

Puristit kiersivät 924:n kaukaa etumoottori-ratkaisunsa ja historiansa johdosta, vaikka kyseessä oli auto joka oli mukavampi, ja monissa tapauksissa myös nopeampi kuin valmistajan keulakuva 911. 924 onkin tästä syystä ansainnut tittelinsä unohdetun klassikon perikuvana.

Millainen on tuo 911:n varjossa piilevä arkisankari? Menenpä tästä selvittämään.

Fiilikset Porschesta

Mielipiteeni 924:stä on aina ollut kirjava, mutta ikinä siihen ei ole kuulunut sanaa ”kaunis”. Paikan päällä sitä suu auki hieman pöljän näköisesti tuijottaen en voi kumminkaan muuta todeta. 924 on hankittu maku, vähän kuin viski ja aamuherätyksetkin.

Rakkaudella pidettyjä, ja räpeltämättömiä yksilöitä on nykyään jo suhteellisen vaikea löytää, mutta tämä on yksi niistä harvoista pilaamattomista. Yleiskunnoltaan auto hipoo loistavaa. Asiaa voisi vaikka valaista sillä, että jo pelkkä autoon liittyvä kuittimäärä sai minut ahdistumaan. Museorekisteröiminen ei varmasti vaatisi muuta kuin RST-putkiston vaihtamisen.

Auton viehätys alkaa pikkuhiljaa valjeta. Linjat ovat puhtaan simppelit, väri on asiaankuuluvan punainen, ja retro-fiiliksen kruunaa auton alta löytyvät alkuperäiset 924 Turbon alumiinivanteet. Fiilispohjaista autoilua luvassa, onneksi otin piloottilasini mukaan.

Kauneus tulee sisältäpäin

Ensimmäisenä mainittakoon että kyseessä on budjettiporschen leimasta huolimatta mutkia ahmiva urheiluauto, minkä syystä ohjaamoon ei istuta, vaan sinne laskeudutaan. Ohjaamoa ajan hammas ei ole päässyt järsimään, sillä auton sisätilat näyttävät korkeintaan 70 000 km ajetulta. Köyhän miehen Porschen ohjaamossa on laadun ja arvokkuuden tuntua enemmän kuin osasinkaan odottaa, ja itseasiassa auto tuntuu sisältä yhtä arvokkaalta kuin mikä tahansa 911.

Istuimet saavat puolestani ison kiitoksen ergonomiasta ja hyvin toteutetusta mukavuus/sporttisuus/tyylikkyys-yhtälöstä. Etupenkeillä on mukava matka väistämätön, mutta toisin ovat asiat takana, sillä takapenkki ei ole varteenotettava minään muuna kuin kidutusvälineenä, mutta voihan sielä lapsiakin kuljettaa.

Penkkipuheet sikseen. 924 on tehty ajamiseen, joten keskitytäänpä siihen.

Kulkeeko se?

Moottori pörähtää käyntiin kuuliaisesti. Tyhjäkäynnillä ääni on miellyttävän muhkea RST-putkiston ansiosta, mutta kielii kumminkin neljästä sylinteristä kuuden sijaan.

Kulkupuolesta vastaa Porschen muokkaama Volkswagenin kaksilitrainen nestejäähdytteinen rivinelonen, joka löytyy muokkaamattomana mm. Audi 100:sta ja VW LT-pakettiautosta.

Tehoa on saatu mötikästä irti 125hv, joten liikennevalorallin voi suosiolla jättää väliin. Rennossa ajossa tehoa on riittävästi, mutta tulee varmasti eteen hetkiä, jolloin ratin pahoinpitely on välttämätöntä tehovajeen luoman turhautumisen takia. Kaasupoljin on pikemminkin volyyminsäätelyä varten, sillä poljinta runnoessa äänimaailma kyllä muuttuu hyvinkin agressiiviseksi (RST-putkiston ansiosta), mutta kulkupuoleen se ei juurikaan vaikuta. 0-100 taittui tuoreena valmistajan mukaan 9,9 sekunnissa.

Kiihtyvyysfiksaatio on kumminkin tyhmyyden sivuoire, joten ei keskitytä siihen. Se, millä on väliä tässä autossa on alusta. On vaikea uskoa että GolfinKuplan ja Typ 181-sotilasajoneuvon palikoista saataisiin raiteilla kulkeva mutkahirmu, mutta on se näköjään mahdollista. Auto syö nimittäin Porkkalanniemen mutkia pelottavalla tehokkuudella. Alusta on säädetty hyvällä kompromissillä, pehmeyttä riittää kruisailuun, mutta mitä kovempaa autoa kuljettaa, sen tarkemmaksi se tulee.

Huonoin puoli autossa on vaihdelaatikko. Kyseinen yksilö on varustettu 5-vaihteisella manuaalilla, joka sinänsä on iso bonari, mutta välystä on vuosien varrella kertynyt sen verran että kaupungissa vaihteen vaihtaminen tuntuu enemmänkin lottoamiselta. Urheilullisemmassa ajossa vaihteet napsahtavat kuitenkin silmään kiitettävästi ja koko paketti alkaa maistumaan.

Yhteenveto

Jos 3500€ sijoituksella saa huippukuntoisen, Porsche-laatallisen urheiluauton nimiinsä voi sitä jo kutsua lailliseksi ryöstöksi. 924:n suorituskyky ja meriitit ovat täysin riittävät auton ostamisen perusteluiksi, mutta sitäkin suurempi perustelu on se fiilis, kun laittaa pilootit päähän, istuutuu Porschen uumeniin ja edessä häämöttää tietty määrä hyvin mutkaisia kilometrejä. Tämän nautinnollisempaa ajokokemusta ei helposti saa, edes kolminkertaisella rahasatsauksella.

Lisätiedot autosta Nilsiltä, numerosta 050-4142318

Henri Siira

Onko sinulla kiinnostavaa autoa jota haluaisit tyypitettävän? Tarjoa sitä minulle osoitteeseen henkka_eps33@hotmail.com tai numeroon 050 5853841

Comments

For sale - Porsche 924
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show