Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Pärjääkö katumaasturilla maastossa? - Article - Nettiauto

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Play video
MAINOS Jutut 29.05.2019

Katumaastureissa ei ole tasauspyörästöjen mekaanisia lukkoja, niissä on katurenkaat ja maavaraa hieman enemmän kuin henkilöautoissa. Silti maastoon?!

Pärjääkö katumaasturilla maastossa?

Array

Perinteisesti maastoauto tarkoittaa, että löytyy alennusvaihteisto, vähintään keskitasauspyörästön lukko ja monissa täysiverisissä maastoautoissa, kuten avolavoissa, on runko. Lisäksi aidossa maastoautossa on maastorenkaat ja reilusti maavaraa. Aidot maasturit ovat myös kalliita valmistaa ja ostaa, niissä on korkea polttoaineenkulutus ja -päästöt, eikä niillä ole niin hyvä ajaa moottoriteillä tai nopeassa mutka-ajossa.

Kaupunkimaasturi eli SUV eli Sport Utility Vehicle = henkilöautoversion korkeampi painos. Kaupunkimaasturit ovat monesti saatavilla myös ilman nelivetoa ja huomio: markkinoilla on myös kaupunkimaastureita, joita ei edes saa nelivetoisena.

Katumaastureissa ei ole tasauspyörästöjen mekaanisia lukkoja, niissä on katurenkaat ja maavaraa vain hieman enemmän kuin henkilöautoissa. Normaaliin  matalaan henkilöautoon verrattuna katumaasturissa on hieman korkeampi polttoaineenkulutus, joka johtuu suuremmasta ilmanvastuksesta. Kaupunkimaastureiden katurenkailla on hyvä ajaa moottori- ja mutkateillä.

Katumaasturien suosio kasvaa vauhdilla

Kaupunkimaasturien suosio kasvaa kasvamistaan, minkä takia monet merkit ovat päättäneet lopettaa vastaavien porrasperäisten ja farmarikoristen henkilöautojen valmistuksen. Syitä kaupunkimaasturien suosion kasvuun ovat esimerkiksi parempi näkyvyys, autoon kulkeminen on helpompaa ja katumaasturin on usein ulkomuodollisesti pätevämpi, komeampi, kuin normaali henkilöauto.

Tulevaisuudessa kaupunkimaasturit tulevat lisääntymään entisestään, sillä esimerkiksi kasvavaan sähköautoboomiin rakenne sopii paremmin – akut ovat autossa keskellä ja ohjaamo niiden päällä.

Mazdan CX-5 on erinomainen auto maantiellä, mutkiin voi mennä kovaa ja auto tuntuu vakaalta. Pärjääkö erinomaisella maantieautolla asfalttiteiden ulkopuolella vai tyssääkö matka alkuunsa

Kallistustesti tuntuu autossa sisällä tosi hurjalta

Esimerkkiautona testissä toimii Mazda CX-5 joka on saatavilla etu- ja nelivetoisena. Maavaraa CX-5:ssa on noin 20 senttiä. Valkoinen CX-5 on etuvetoinen manuaalivaihteistolla ja punainen CX-5 on neliveto automaattivaihteistolla.

Maastotestin ohjaajana ja testaajana toimii rata-autoilija Suvi Jyrkiäinen, joka tuntee Mazdat hyvin, sillä hän ajaa kilpaa Mazda2:lla.

Ensin vuoroon kallistus, joka menee sekä neli- että etuvetoisella läpi heittämällä. Vaikka kallistus tuntuu sisällä autossa tosi hurjalta, ei vaaraa auton kaatumisesta ole.

– Se tuntuu tosi hurjalta, en heti ensimmäisenä menisi kokeilemaan, jos en tietäisi, mutta yksikään kallistusradan läpi ajanut auto ei ole koskaan kaatunut, Suvi Jyrkiäinen kertoo.

Maastotestissä sorapintainen jyrkkä ylämäki

Sitten vuoroon varsinainen koe. Pääseekö myös etuvetoisella kuivan louhikkomäen ylös ja onko samasta paikasta nelivetoiselle haastatta? Ensi vuoroon etuveto.

Ylös ei ole asiaa, vaikka kuin painaa. Auto painautuu vain syvemmälle rinteen soraan, mutta ei etene. On pakko peruuttaa alas.

Sitten vuoroon nelivetoinen. Vaikka CX-5 ei ole alennusvaihteistoa, sen momentinmuuntimella toimiva automaattivaihteisto sopii maastoajoon kaksoiskytkinvaihteistoja paremmin, kun ei ole kytkintä mitä luistattaa. Tämä tekee CX-5:sta myös erinomaisen vetoauton perävaunulle.

Nelivetoinen Mazda CX-5 kipuaa mäen vaivattomasti ilman ylimääräisiä vauhteja. Ero etuvetoisen suoriutumiseen on melkoinen. Syy on, että CX-5:n neliveto siirtää riittävästi voimaa myös taka-akselille, jolloin mäen päälle noustiin haastavasta paikasta huolimatta suorastaan leikitellen.

  • Array
  • Array
 

Harva tarvitsee oikeaa maastoautoa mutta neliveto on monelle tarpeellinen

Yhteenvetona todettakoon, että harva tarvitsee oikeaa maasturia, mutta pikkuisen pahempi mökkitie tarkoittaa usein, että etuvetoisella on hankalaa jopa mahdotonta päästä perille. Katumaastureiden ajoasento, näkyvyys, ajomukavuus ja nelivedon tuoma vaivattomuus asfalttitietä haastavammissa maastoissa ovat hyviä perusteita valinnalla. Ei siis ihme, että katumaastureiden suosio vain kasvaa.

Comments

For sale - Mazda CX-5
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show