Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Peugeot 208 GTI: Ralliperintöä vaalimassa - Article - Nettiauto

Peugeot 208 GTI: Ralliperintöä vaalimassa

Koeajot 03.02.2014

208 GTI tarjoaa sisäsiistiä suorituskykyä ja aitoa GTI-tunnelmaa. Lisäksi se on markkinoiden edullisin pikkusportti.

Peugeotin 2-sarjan GTI on todellinen autoklassikko. Sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1983, jolloin julkaistiin Peugeot 205:n GTI versio. Auton hurja maine on suurelta osin peruja Peugeotin menestyksestä B-ryhmän rallikentillä. 

205 oli erityisesti suomalaiskuskeille iso asia, sillä Peugeotin ohjaimissa mainetta ovat niittäneet mm. Ari Vatanen, Timo Salonen ja Juha Kankkunen. 205 oli Audi Quattron ohella niitä autoja, joiden tehoreservin edessä paatuneinkin kisakuski nöyrtyi. 

Teinien unelmalaite

Array

Vaikka 205 GTI:n ja Rallyen siviiliversiot eivät yltäneet esikuviensa rouheuden asteelle, nautti erityisesti 205 GTI melkoista suosiota pienten ja nopeiden autojen keskuudessa. 80- ja 90-lukujen taitteessa se oli jotain, josta useimmat teiniviiksien kasvattajat vain haaveksivat. 

205:n GTI-versio tarjoili vuosimallista riippuen 105-128 hevosvoimaa, mikä oli tuohon maailmanaikaan melkoinen lukema pienikokoiselle ja kevyelle autolle. Tehot riittivät kuljettamaan autoa rivakasti ja kärryn luonne oli kaikkea muuta kuin säyseä.

Samaa ei voi sanoa uudesta 208 GTI:stä, joka on ennen kaikkea sisäsiisti GTI. Tehoa autossa piisaa kokoiselleen autolle hyvin, mutta nykytekniikalla toteutettu moderni ruiskutustekniikka saa sen vaikuttamaan salonkikelpoiselta. 

Hevosenpotkuturbojen aika on ohitse

Hyvin toimivassa moottorissa ei luonnollisesti ole mitään vikaa, pikemminkin päinvastoin. Vaikka 80-luvun hevosenpotkuturboissa oli kiistämättä fiilistä, ovat nykyiset suorasuihkutuksella varustetut moottorit aivan toista luokkaa tehontuotoltaan ja toimivuudeltaan. 

208 GTI on nykystandardein mitattunakin melkoinen tehopakkaus, sillä dynamometri pysähtyy 200 hevosvoiman kohdille. Etuvetoiseen autoon suuremman hevosvoimamäärän ahtaminen ei juuri nostaisi suorituskykyä, sillä näidenkin tehojen välittäminen tiehen aiheuttaa jatkuvaa sutimista.

Voimaa siis riittää liiaksi asti, sillä eturenkaat lyövät joutavaa kuivallakin asfaltilla. Kun vääntöäkin on kokoon nähden riittävästi, tarjoaa 208 GTI säväyttävän ajokokemuksen. Kuusilovista vaihteistoa on ilo hämmentää, sillä automaatti veisi tunnelmasta sivuraiteille. 

Jämäkkää kyytiä

Voimakkaan koneen lisäksi kunnossa on myös alusta, joka on normaalimalliin verrattuna sopivasti jäykempi. 208:n normaalimalli ei sekään ole löysimmästä päästä, mutta GTI-versio tarjoaa silti pykälää suorituskykyisemmän alustan.

Kiihtyvyyttä 200 hevosvoimainen ja 1,6-litrainen bensiinikone tarjoilee mukavasti, sillä sataseen ehditään 6,8 sekunnissa. Lukema on vertailukelpoinen esimerkiksi Golf GTI:n kanssa, sillä VAG-konsernin sporttiversio suoriutuu samasta pyrähdyksestä 6,5 sekunnissa.

Äänimaailma on asia, jonka soisi olevan hieman rouheampi. Käynnistettäessä 208 GTI murahtaa maireasti, mutta ajossa pakoäänet eivät juuri korvia hivele. Toista maata ovat rengasäänet, jotka kantautuvat melko selvästi ohjaamoon.

  • Array
  • Array
 

Liian kiltti ulkoisesti

Ulkonäöltään 208:n sporttiversio saisi huudella itsestään hieman enemmän. GTI ei juuri eroa normaalimallista ulkonäkönsä suhteen. Suurimmat erottavat tekijät normaalimallin ja sportin välillä ovat aggressiivisemmin muotoillut puskurit, tavanomaista komeammat vanteet ja muutamat GTI-merkit. 

Sisätilat ovat normaalimalliin verrattuna näyttävämmät ja sisätiloja koristavat mm. ledivalot, jotka on sijoitettu kattoikkunan reunaan. Sisusta on verhoiltu nahalla ja ovien vetimissä on käytetty mustasta punaiseen muuttuvaa liukuvärjäystä. 

Liukuväri on persoonallinen ratkaisu, jota ranskalaisvalmistaja tulee hyödyntämään jatkossa laajemminkin mm. korin värityksessä. Liukuvärjäys on asia, jonka kohdalla on vaikea päättää onko ratkaisu tyylikäs vai mauton. Tällä kertaa vaaka kallistuu enemmän mauttomaan suuntaan.

Isompi sisältä, pienempi ulkoa

Mittaristot ovat tuttuja tavanomaisesta 208-mallista ja GTI-versiossakin nopeus- ja kierroslukumittaria katsellaan ratin yli, eikä muiden tavoin läpi. Ratti on pienikokoinen ja sopii autoon kuin nakutettu.

Etujakkarat on muotoiltu antamaan erinomaisen sivuttaistuen ja ajoasennon saa helposti ruuvattua mieleiseksi. Takapenkkiläisten tilat ovat yllättävän hyvät, vaikka 208 onkin edelliseen malliin verrattuna pienentynyt ulkomitoiltaan. 

Itse asiassa pikku-Pösön sisätilat ovat jopa suurentuneet edeltäjämalliin verrattuna ja takapenkille mahtuu heittämällä pari aikuista niin, että kuskin on edelleen mahdollista harjoittaa ajosuoritteensa. Se ei tämän kokoluokan autossa ole itsestäänselvyys.

Halpoja hevosvoimia

Peugeot 208 GTI palvelee tarkoitustaan kompaktien sporttiautojen sarjassa, sillä hinnat alkaen malli maksaa alle 29 000€, kun vaikkapa Golfin vastaavasta versiosta joutuu maksamaan vähintään kymppitonnin enemmän. 

Toki VW tarjoaa paremmat sisätilat ja muutenkin pykälää suuremman auton, mutta suorituskyvyssä ja toimivuudessa 208 pistää hyvin kampoihin Golfille. 

Kymppitonnin säästö tulee varmasti tarpeeseen, sillä GTI:n luonne tuppaa olemaan hieman tavanomaista pikkuautoa janoisempi. Valmistajan ilmoittamat luvut kun vaativat kevyttä kaasujalkaa, mikä sotii täysin 208 GTI:n ideologiaa vastaan. 

Tuomas Rajala

Kehuja: hinta, moottori, suorituskyky, ajettavuus

Parantamisen varaa:  turhan kesy ulkonäkö

Tekniset tiedot:

Moottori: 4-sylinterinen, 1598 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 200 hv (147 kW) / 6800 rpm
Vääntö: 275 Nm / 1750 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,8 s.
Huippunopeus: 230 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,9 l / 100 km
CO2 päästöt: 139 g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.): 3962mm / 1739mm / 1568mm
Paino: 1160 kg
Polttoainesäiliö: 50 litraa
Hinta alkaen: 28 690€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Peugeot 208
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show