Peugeot 3008 HYbrid4: Ensimmäinen laatuaan

Koeajot 18.12.2012

Peugeot on tehnyt sen, mitä tähän mennessä kukaan muu hybridejä tehtaileva valmistaja ei vielä ole vielä tohtinut. 3008 HYbrid4 on ensimmäinen automalli, joka yhdistää dieselin ja sähkön.

Tähän saakka sähkömoottori on pultattu laskemaan ainoastaan bensiinikäyttöisten autojen kulutusta ja päätöslukemia, mutta ranskalaisvalmistaja on halunnut poiketa valtavirrasta. Alimmillaan hybridin kulutuslukemaksi luvataan 3,5 litraa sadalle kilometrille.   

Totuus on kuitenkin kaukana siitä reippaan kolmen litran lukemista. Sekalaisessa ajossa 3008:n kulutusmittari nimittäin heittelee hieman alle 6,5 litran tietämillä, mikä ei sekään ole  paha lukema.

Alle 5 litran kulutuslukemat vaativat kuitenkin jo höyhenen kevyttä kaasujalkaa. Siitä huolimatta diesel-hybridi on ehdottomasti tervetullut lisä muuten kovin homogeeniseen hybridikenttään. 

Etupyörät dieselillä, takapyörät sähköllä

Array

Dieselin tuominen hybridipiireihin ei ole Peugeotin ainoa valtti, sillä 3008 tarjoilee kuriositeettina myös nelivedon. Polttomoottorin voima nimittäin välitetään etupyörille ja sähkömoottorin takapyörille. 

Auton neljästä ajomoodista yksi on neliveto, jolloin auto syöttää energiaa sekä eteen että taakse. Muita ajotiloja ovat auto, ZEV ja sport. ZEV-moodi tarkoittaa ajamista pelkällä sähkövoimalla ja sport-tila käyttää korkeampia kierrosalueita. 

Kokonaisuus on tervetullut varsinkin Pohjolaan, jossa nelivetoisen auton omistajat ovat hykerrelleet partaansa viimeiset pari talvea. Peugeotin nelivedon toiminta lumella tai jäällä jäi valitettavasti testaamatta. 

Tasan 200 hevosvoimaa

Paperilla Peugeot 3008 tarjoaa melkoisen muhkean tehoreservin. Sähkö- ja diesel-moottorit tarjoavat yhdessä tasan 200 hevosvoiman tehot ja 450 Nm:n väännön. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, vaikka sähkömoottori usein tekeekin hybrideistä polttomoottoriautoja rivakampia. 

Ongelma saattaa piillä auton painossa, sillä 3008 HYbrid4 painaa reippaat 1800 kiloa, mikä on noin 250 kiloa enemmän kuin normaali versio. Sähkötekniikka tuo neljännestonnin lisäpainon, mutta senkään ei pitäisi selittää hieman numeroita maltillisempaa kiihtyvyyttä.   

Yksi syy tehon tunteen uupumiseen saattaa löytyä automaattivaihteistosta, joka on vaikkapa Toyotan CVT-vaihteistoon verrattuna kömpelö. Se vaihtaa varsinkin kovemmissa kiihdytyksissä karkeasti ja Peugeot ei kutsukaan laatikkoaan automaatiksi, vaan automatisoiduksi manuaalivaihteistoksi.

Missä on P-asento?

Vaihteisto tuntuu sulaviin kaksoiskytkimellisiin laatikoihin tottuneelle turhan nykivältä ja vaihdot tuntuvatkin selvästi. Lisäksi se vaatii totuttelua myös siksi, että siitä ei löydy lainkaan P-asentoa, vaan auto käynnistetään ja sammutetaan N-asennossa. Sammuttaessa päälle kytketään automaattisesti käsijarru, joka ajaa P-asennon aseman.

Sport-tilassa kierrokset pysyttelevät paikoitellen kiusallisen korkeina ja koeajon aikana tekikin mieli käyttää lähinnä auto-ajotilaa. Myös 4WD-ajotila on hyvä silloin kun liukas keli tuo eteen hankalia paikkoja. 

Sisustaltaan 3008 noudattelee konsernin linjaa, mutta hybridin luonnetta korostetaan yksityiskohdilla. Ratissa ei nykysuuntauksesta poiketen ole lainkaan audio- tai vakionopeudensäätimen ohjausta, vaan ne on sijoitettu erillisiin viiksiin ratin taakse. 

Ohjaamo on muutenkin futuristista fiilistä henkivä ja se vaikuttaa muiden hybridien tavoin enemmän lentokoneen sisustaa kuin perinteistä auton ohjaamoa. Varsinkin keskikonsolissa on säätimiä todella runsaasti, mutta onneksi suurinta osaa saa ohjattua myös ratin takaa. 

  • Array
  • Array
 

Ulkonäkö miellyttää

Lisäksi tunnelmaa luo koeajoautossa ollut ja lisävarusteena saatava panoraamakatto, mikä tuo varsinkin pimeänä syysaikana toivottua lisävaloa sisään ohjaamoon. Se sopii hienosti muotoiltuun autoon kuin nyrkki silmään. Ulkonäkö onkin asia, joka miellyttää 3008:ssa erityisesti. 

Nopeusmittari projisoidaan näkökenttään nousevaan levyyn, jolloin katsetta ei tarvitse irrottaa tiestä. Samaan näyttöön tulee nopeuden lisäksi myös vakionopeudensäätimen informaatio, mikä on loistava asia. 

Keskikonsolista löytyy myös 7” kokoinen paneelinäyttö, jota ohjataan rullalla. Käyttöliittymä ei ole sieltä loogisimmasta päästä, mutta näyttö tarjoaa oleellisia tietoja sähkötekniikan käyttäytymisestä. 

Sähkötekniikka nipistää sisätiloja

Sähkötekniikan mukanaolo kostautuu jokaisessa hybridi- ja sähköautossa pienentyneiden sisätilojen muodossa. Peugeot 3008:ssa tilaa on jouduttu nipistämään auton tavaratilasta. Sen pohja nousee normaalimallia huomattavasti korkeammalle. Onneksi tilaa on kuitenkin normaalitarpeisiin riittävästi. 

Peugeotin pioneerityö dieselhybridimarkkinoilla tulee varmasti saamaan seurakseen myös muiden valmistajien vastauksia. Tällä hetkellä Peugeot nauttii kuitenkin edelläkävijän asemaa, mikä varmasti auttaa tiukoilla crossover-markkinoilla. 

Peugeot 3008 on hyvä hybridi, joka kärsii kehnosti toteutetusta vaihdelaatikosta. Automatisoitu manuaalivaihteisto on asia, joka pomppaa negatiivisessa mielessä liikaa markkinoilla olevista automaatti- ja kaksoiskytkinvaihteistoista. Paremmalla vaihdelaatikolla varustettuna siitä jäisi huomattavasti positiivisempi vaikutelma. 

Tuomas Rajala

Tekniset tiedot:

Peugeot 3008 HYbrid4

Hinta alkaen 42 986,23€

Moottorit: 1997-kuutioinen dieselmoottori ja Bosch-sähkömoottori
Teho (diesel + sähkö yhdistettynä): 200hv (147kW)
Vääntö (diesel + sähkö yhdistettynä): 450 Nm
Kiihtyvyys 0-100: 9,2 s
Huippunopeus: 191 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen automatisoitu manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.): 3,8l / 100 km
CO2 päästöt: 99g/ km
Mitat (pit./lev./kork.): 4365mm/1837mm/1610mm
Paino: 1808 kg
Takakontin tilavuus: 420 l

Kehuja: kulutus, ulkonäkö, varustelu, neliveto

Parantamisen varaa: vaihdelaatikko, suorituskyky
 
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Peugeot 3008
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.