Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas - Article - Nettiauto

Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas

Koeajot 22.08.2016

Paugeot 308 GTI on todellinen ”Hot hatch”. Julman tehokas moottori ja syntisen hauska ajettavuus nostavat GTI:n takaisin entisten aikojen loistoon.

Peugeotin maine nopeiden pikkuautojen valmistajana rakennettiin jo varhaisella 1980-luvulla. 205 GTI, 309 GTI ja 306 S16 loivat maineelle vankan pohjan, ja ne muistetaan hyvin vielä tänäkin päivänä. 405 Mi16 teki selvää jälkeä isommassa perheautoluokassa ja pönkitti näin osaltaan merkin sporttista kaikua. Myös 205 T16:n rallimenestys legendaarisessa B-ryhmässä oli omiaan siivittämään Peugeotia ennen näkemättömään suosioon.

Sittemmin Peugeotilta on putkahdellut vuosien varrella markkinoille paljonkin sporttisia ja jopa GTI-merkeillä varustettuja malleja, mutta esi-isiensä kaltaista hypeä nämä eivät ole saavuttaneet. Viime vuonna markkinoillemme saatiin 308 GT-malli, ikään kuin lupauksena tulevasta. GT:n moottori tuottaa 205 hevosvoimaa ja se on saatavilla pelkästään farmarimallina.

Tämän päivän autoissa reilun 200 hevosvoiman teho ei enää aiheuta sen isompia väristyksiä, puhumattakaan ensimmäisten GTI:n 130-170 hepan tehoista. Aikanaan nuo teholukemat kuitenkin oikeuttivat muitta mutkitta pääsyn tähän palvottuun sportti-luokkaan ja kun tuolloin autot olivat merkittävästi nykyistä kevyempiä, riitti kulkuakin ainakin kotitarpeiksi asti.

Tehon tenhoa

Array

Vihdoin tänä vuonna uusi 308 GTI saatiin maahamme ja selvästikään odotukset eivät ole olleet turhia. Peugeot 308 GTI iskee pöytään erittäin kilpailukykyiset lukemat: 270 hevosvoiman teho ja reilun 1200 kilon omapaino takaavat melko muikean teho/painosuhteen, kun yhden hevosvoiman kannettavaksi tulee vain 4,46 kiloa. Korimalli on hatchback, vaihteisto on kuusilovinen ja aina manuaalinen. Joillakin markkinoilla vaihtoehtona on myös 250-heppainen versio, mutta tänne pohjolaan tuodaan vain tehokkaampaa. Ja hyvä niin.

Vääntöä moottori tuottaa jämerät 330 Nm ja se on tarjolla 1900-5500 rpm:n välillä. Vaikuttavinta tekniikassa on kuitenkin se, että massiiviset lukemat on loihdittu vain 1,6 litraisesta pannusta. Litrateho on näin ollen lähes 170 hevosvoimaa, mikä on jo hyvin kilpa-automainen arvo. Tosin myöhemmin tänä vuonna tarjolle tulee kilpakäyttöön jalostettu 308 Racing Cup-malli, jossa samasta koneesta revitään irti 308 hevosvoimaa.

Moottorissa käytetään luonnollisesti miltei kaikkia olemassa olevia konsteja suuren tehon ja jouhevan käytöksen yhdistämiseksi. Puristussuhde on turbomoottoriksi melko korkea 9,2:1, ja säätyvät nokka-akselit sekä muuttuva venttiilin nousu ovat näin kireässä moottorissa selviö. Twin-scroll-kaksoiskanava ahtimen ideana on tasata eri sylintereiden pakokaasusyklejä ja näin saada ahtotapahtuma mahdollisimman optimaaliseksi. Ahtopaine on maksimissaan 1,5 baria. Suuresta tehosta huolimatta GTI:n keskikulutukseksi luvataan vain 6 litraa sataselle. Käytännön ajossa kulutus asettui reiluun 7 litraan.

Vain etuvetoisena manuaalina

Moottorin kaikkea potentiaalia ei siis ole katumallissa täysin ulosmitattu, mutta nykyiselläänkin koneteho riittää 308:n kokoiseen autoon paremmin kuin hyvin. Kuusivaihteinen laatikko siirtää moottorin kehittämän selkäsaunan ainoastaan eturenkaille, eikä nelivetoa autoon ole saatavilla. Nykytekniikan turvin voima saadaan kuitenkin hämmentävän tehokkaasti siirrettyä tienpintaan vain kahden pyörän kautta, ainakin kuivalla kelillä. Voimansiirrosta löytyy Torsen-tyyppinen tasauspyörästön lukko, joka lukittuu maksimissaan 35 prosenttisesti kaarreajossa ja rivakammissa kiihdytyksissä.

Ulkonäöllään GTI ei ainakaan liikaa voimavarojaan mainosta. Olemus on tyylikäs ja sporttinen, mutta kuitenkin hillitty. Kaksi pakoputkenpäätä ja pienet GTI-logot kertovat jotain asiasta kiinnostuneille, mutta muuten Peugeot on melkoinen ”sleeper”. Auton kahtia jakava kaksivärimaalaus ja 19” vanteet sopivat kokonaisuuteen hienosti, mutta eivät kerro GTI:n menohaluista liikaa. Sisätiloissakaan ei ole juurikaan hulluteltu, vaan mustapunainen nahkasisustus alumiinisin höystein on lähinnä sporttisen tyylikäs.

Penkeistä löytyy toppausta ja tukea mukavasti, mutta mistään äärimmäisistä kuppipenkeistä ei voi puhua. Lisätoimintona tuhdoista löytyy hierontatoiminto, joka toteutetaan ilmalla täyttyviä tukia pullistelemalla. Hyvin pienikokoinen ratti on käteen hyvän tuntuinen, mutta jää tuttuun 308:n tapaan erittäin alas. Mittaristoa katsellaan ratin yli, eikä läpi niin kuin normaalisti. Systeemi tuntuu aluksi oudolta mutta ajan kanssa siihen tottuu. Ajoasento on erittäin hyvä ja sopii niin dynaamiseen kuin rauhalliseenkin ajoon.

Pelkistetty ohjaamo

Kojetaulu on hyvin pelkistetty ja saman kaltainen kuin GT-mallissakin. Erillisiä nappeja siitä löytyy vain muutamia. Miltei kaikki tarvittava on kerätty ison kosketusnäytön yhteyteen ja visuaalisesti toteutus on näyttävä. Käytön kannalta helpompi ratkaisu olisi kuitenkin erilliset napit ja kytkimet. Näin käyttö onnistuisi paremmin pelkällä käsikopelollakin, eikä katsetta tarvitsisi aina siirtää tiestä. Sisätiloja GTI tarjoaa saman verran kuin vakiomallikin, eli pieni perhe mahtuu kyytiin kohtuu hyvin.

Moottorin käynnistys ei sekään kerro juuri mitään auton potentiaalista. Hieman normaalia matalampi murina täyttää tienoon mutta siinä se. Viileänä aamuna liikkeelle lähtiessä huomaa tasauspyörästön lukon toiminnan pienenä ylimääräisenä äänenä ja hangoitteluna, mutta systeemin lämmettyä se on huomaamaton. GTI:n ajamista leimaa samanlainen herkkyys kuin sisarmalli GT:täkin.

Niin ohjaus kuin jarrutkin tarvitsevat vain hivenen voimaa toimiakseen, ja kevyenpuoleinen ensijarrutus saa niin kuskin, kuin matkustajankin nenän miltei tuulilasiin kiinni. Ohjaus on nopea ja oikeanlaisen tuntuman saamiseen kuluu pikku hetki. Totuttelun jälkeen homma toimii erinomaisesti ja ajaminen on lähinnä vaivattoman tuntuista.

Voimaa on, ääntä ei

Ensimmäisen kerran kaasua reilummin painaessa, alkaa pelin henki pikkuhiljaa valkenemaan myös kanssamatkustajille. Kiihtyvyys on raivokasta ja kone kiertää rajoittajan tuntumaan salamannopeasti. Pykäliä saa heittää isommalle tiiviiseen tahtiin ja hetken päästä huolimaton kuski saakin heittää ajokorttinsa suoraan ulos ikkunasta. Nopeus kasvaa aivan huomaamatta järjettömän kovaksi, varsinkin kun moottorimelu on melko maltillinen.

GTI:stä löytyy kaksi erilaista ajomoodia. Normaalin ajotilan lisäksi, keskikonsolin Sport-napin takaa löytyy Dynamic-moodi, joka kiristää kaasunvastetta ja tuo ohjaamoon hieman lisää ääntä, tosin vain kaiuttimien kautta. Lisäksi mittaristo muuttuu punaiseksi ja sen keskelle ilmestyy tehoa, ahtopainetta ja vääntöä kuvaavat palkit. Ääntä saisi tosiaan olla enemmänkin, jotta tunnelma olisi täydellinen. Ikkuna auki ajellessa onneksi turbon suhahtelut ja pieni pakoputken röpötyskin kantautuu kuskin korviin, mutta kaikkiaan GTI on varsin hiljainen auto.

Dynamicillä ajaessa moottori vastaa kaasuun välittömästi ja voimalla. Meno herhiläismäistä hyökkäilyä ja saa ainakin kuljettajan onnensa kukkuloille. Ajomatkan ei soisi koskaan loppuvan. Normaali-asetuksella kaasunvaste on huomattavasti pehmeämpää, vaikka huipputeho on molemmissa moodeissa sama. Täyskaasu lähdöissä ohjaus vetelee hieman tasauspyörästön lukosta huolimatta, mutta tehoihin nähden kuitenkin maltillisesti.

  • Array
  • Array
 

Kiihtyy, kulkee ja pysähtyy

Mutkatiellä tasauspyörästön lukon toiminnan havaitsee parhaiten, kun painaa kaasua reilusti lisää keskellä kurvia. Systeemi hillitsee sutimaan pyrkivää pyörää ja voima ohjautuu ulkokurvin puoleiselle renkaalle. Käytännössä GTI sukeltaa tällöin syvemmälle mutkaan, eikä pyri puskemaan ulos niin vahvasti kuin etuveto normaalisti tekisi. Satasen kiihtyvyydeksi GTI:lle luvataan tasan 6 sekuntia, mutta muiden tehokkaiden etuvetojen tapaan sen paras kiihtyvyys alkaakin vasta lähempänä tuota satasen nopeutta, kun sutiminen pikkuhiljaa vähenee.

Dynamic-asetuksella ajonvakautus on pykälää sallivampi ja se on myös mahdollista kytkeä kokonaan pois. GTI:n alusta on erittäin toimiva sekoitus jämäkkyyttä ja mukavuutta. Kori ei kovassakaan ajossa pahemmin kallistele, mutta silti mukavuutta löytyy normaalissa ajossa riittävästi. 380 milliset Alconin etujarrut ovat erittäin tehokkaat ja tunnokkaat, vaikka täysjarrutuksia olisi useita peräkkäin.

GTI:n ajaminen on äärimmäisen helppoa ja hauskaa, oli vauhtia sitten vähän, tai vähän enemmän. Pösön ominaisuuksien ulosmittaamiseen tarvitaan moottorirata sekä osaava kuski, katuolosuhteissa rajat eivät hevillä tule vastaan. Peugeot 308 GTI:stä on vaikea keksiä pahaa sanottavaa.

Jos turhan hiljaisia pakoääniä ei lasketa, GTI:n suurimmaksi ”ongelmaksi” muodostunee täkäläiset keliolosuhteet. Lumisen liukkaalla kelillä Pösön upeista ominaisuuksista ei saa kuin kalpean aavistuksen ja liikennevaloista se naapurin Reiskan neliveto-Hiacekin irtoaa livakammin. Vaan kevään korvalla se aurinko sitten paistaakin GTI-kuskille taas astetta kirkkaampana.

Sami Puskala

Kehuja: moottori, vaihteisto, ajettavuus, mukavuus

Parantamisen varaa: hieman vaisut äänimaailma, nelivedon puute

Peugeot 308 GTI:

Moottori: Nelisylinterinen, 1598 cm3 bensiinimoottori
Teho: 270 hv (200kW) / 6000 rpm
Vääntö: 330 Nm / 1900-5500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,0 s.
Huiput: 250 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa: Etuveto
Kulutus (yhd.): 6.0 l / 100km
CO2 päästöt:  139g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4253mm/1804mm/1446mm
Tavaratila: 470 l
Paino: 1205 kg
Hinta: 41 935€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Peugeot 308
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show