Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Peugeot 308 GTI – Lievästi päivittynyt kissapeto - Article - Nettiauto

Peugeot 308 GTI – Lievästi päivittynyt kissapeto

Koeajot 20.06.2018

Peugeot 308 GTI uudistuu niin miedosti, että uutuusmallista puhuminen on lievää liioittelua. Toisaalta se on edelleen toimiva paketti.

Uusi Peugeot 308 GTI lievä facelift, jollaisilla ei juuri ole merkitystä auton toiminnalle. Silloin kun tuote on kunnossa, voivat parannuksetkin olla marginaalisia. Uuden GTI:n kohdalla suurimmat muutokset ovat uusiksi muotoiltu konepelti ja kromisesta tummanpuhuvaksi muuttunut maski.

Kun Pösön uusi GTI pelmahti kauppoihin 308:n malliuudistuksen myötä, kiinnittyi huomio ensimmäisenä hyvin erikoiseen maalausratkaisuun. Auton etupuoli oli punainen ja takapuoli musta. Kun alkujärkytyksestä selvittiin, kävi ilmi, että käsissä on melkoinen tykki.

Nykyinen GTI-luokka tarjoaa ostajille autoja, joita voi hyvällä syyllä kutsua urheilullisiksi. Kun kymmenen vuotta takaperin yli 250 hevosvoiman löytyminen tavanomaisesta perheauton pohjalle rakennetusta sporttiversiosta olisi ollut silkkaa utopiaa, on se tällä hetkellä realismia.

Silloin kun etuvetoiseen keskiluokan hatchbackiin tungetaan lähes 300 hevosvoiman edestä mylvivä turbokone, on tuloksena silkkaa nautintoa. Peugeotin tapauksessa tarkempi hevosluku on 270.

Ruutia ja tukevaa kyytiä

Array

Siinä missä moottorissa riittää ruutia, ovat muut ominaisuudet tuotu samalle viivalle. Alusta on katuautoksi jäykkä ja tukeva. Ohjaustuntuma on tarkka ja tasauspyörästö välittää tehon tiehen ilman kovin pahoja vetelyitä.

GTI on kehitetty yhdessä Peugeot Sportin kanssa, joka vastaa ranskalaismerkin motorsport-toiminnasta. Se näkyy ja tuntuu 308:n sporttiversion ohjaamossa ja näkyy sekuntikellossa. Radalla Pösö on hakannut jopa VW Golf R:n, mikä on mukava päänahka ranskalaiselle.

Peugeotin näkemys keskiluokan GTI:stä poikkeaa monesta muusta. Siinä missä Hyundai i30N, Seat Cupra ja Ford Focus RS leikittelevät lukemattomilla ajotiloilla, ruutulippunapeilla ja tingentangelilla, luottaa Pösö yhteen ainoaan namiskaan. Siinä lukee sport ja sitä painamalla 308:n sisäinen kissapeto pääsee irti.

Napin painallus värjää mittariston punasävyiseksi ja ohjaamon sisällä alkaa murista. Tuo murina on tosin peräisin kaiuttimista, joihin äänimaailma johdetaan. Oikeasti äänimaailma ei juuri ulkona muutu. Kikka on kuskin näkökulmasta ihan hauska, mutta se tuntuu silti huijaukselta.

Samaan syssyyn moottorinohjaus muuttuu kiivaammaksi ja alusta tiukentuu huomattavasti. Sportilla alustasta tulee katuajoa silmällä pitäen pomppiva ja kova, mutta mutkatiellä ja radalla se palvelee tarkoitustaan.

Moottori on upea

Pösön moottori on hieno. 270 hevosvoimaa ja 330 Nm tarkoittavat rivakkaa riuhtaisua paikaltaan. Sataseen mennään 6,1 sekunnissa, mikä vertautuu hyvin luokan muihin malleihin. Mosa on ainoastaan 1,6-litrainen, eli litratehoa on mukavasti.

Sport-ajotilassa mylly reagoi kaasuun terävästi ja erityisesti kylmällä koneella 308 muuttuu kulmikkaaksi. Kaupunkiajossa sport-asentoa ei tule juuri käytettyä, sillä miedompi moottorinohjaus tekee ajamisesta joustavampaa ja miellyttävämpää. Sport on nimensä veroisesti vahvan urheilullinen ajotila.

Hyvän moottorin lisäksi ajo-ominaisuudet ovat kunnossa. Vaikka tehoa on etuvetoiseen reippaan puoleisesti, ei Peugeot vetele ihan kammottavan pahasti. Toki kovassa kiihdytyksessä se soutaa puolelta toiselle, mutta voisi tilanne pahempikin olla. Kiitos tästä kuuluu hyvin toimivalle tasauspyörästön lukolle.

Yksi varsin ilahduttava seikka GTI:ssä on jarruvarustus. Kookkaiden vanteiden sisällä luuhaavat jarrusatulat ovat massiivisen kokoiset ja niiden jarrutusvoima on pätevä. Kun keskimmäistä poljinta painaa hellästi, sinkoutuu kuski kohti rattia. Lähdöt ja pysäytykset siis tapahtuvat ripeästi.

  • Array
  • Array
 

Mittareita katsellaan ratin yli

308:n persoonallinen ohjauspyöräratkaisu on ennallaan. Mittaristoa kurkitaan ratin yläpuolelta, eikä puolien välistä, kuten muissa automalleissa. Kikka on varsin toimiva, eikä ratti tule liian pahasti syliin. Näkyvyys parempi kuin muissa autoissa, sillä tratin puolat eivät pääse katseen ja mittariston väliin. Pieni rattikin istuu käteen hyvin.

Vaikka 308 GTI on edelleen varsin pätevä sporttiauto, olisi siihen toivonut ehkä hieman reippaampaa päivitystä. Nyt ne jäävät varsin pieniksi ja vaihtopainetta uuteen versioon ei edeltäjän hankkineilla taida juuri olla. Esimerkiksi optio automaattiaskiin olisi ollut tervetullut lisä, vaikka Pösön kaltaisen auton kohdalla kepin hämmentämisen tavallaan ymmärtääkin.

Mutta siitäkin huolimatta Peugeot 308 GTI on erittäin hauska, nopea ja moitteeton ajettava. Sen voi hyvällä syyllä nostaa kilpailuun hot hatch –luokan kuninkuudesta, vaikka ihan helposta kisasta ei ole kyse. Vastassa on liuta erinomaisia sportteja klassikkomalli Volkswagen Golf GTI:n johdolla.

Pösön hinta on ehdottomasti yksi kilpailuvalteista. Suurin osa muusta luokasta kun maksaa 45 000 eurosta yli 50 000 euroon, jää 308 GTI reippaaseen 42 tonniin. Toisaalta Hyundai tarjoaa pitkälti vastaavanlaisen paketin alle 40 000 euron.

Se, valikoituuko autoksi saksalainen, ranskalainen vai korealainen, ei ole enää kovinkaan merkityksellistä. Tekniikaltaan ja ajo-ominaisuuksiltaan kaikki ovat pitkälti samalla viivalla. Valinta täytyykin tehdä nelivedon ja etuvedon välillä tai luottaa ihan puhtaasti fiilikseen. Ainakin Peugeotissa se on kohdillaan.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, ajo-ominaisuudet, hinnoittelu, ajamisen ilo

Parantamisen varaa: hyvin lievä päivitys, mielipiteitä jakava väritys

Peugeot 308 GTI:

Moottori: Nelisylinterinen, 1598 cm3 bensiinimoottori
Teho: 270 hv (200kW) @ 6000 rpm
Vääntö: 330 Nm @ 1900-5500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,0 s.
Huippunopeus:  250 km/h (rajoitettu)
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa: Etuveto
EU-kulutus: 6,0 l / 100 km
CO2 päästöt: 129 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4253mm/1804mm/1446mm
Tavaratila: 470 l
Omapaino: 1205 kg
Hinta: 42 239€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Peugeot 308
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show