Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Peugeot 308 – Kovan luokan haastaja - Article - Nettiauto

Peugeot 308 – Kovan luokan haastaja

Koeajot 30.06.2014

308 on vedelty Peugeotin toimesta täydellisesti uusiksi. Samaa on ainoastaan edellisestä versiosta tuttu mallinimi.

Viisiovisten kompaktien hatchbackien luokkaa ei voi syyttää ainakaan kilpailun puutteesta. Peugeot 308 ahtautuu siis kilpailutilanteeseen, jossa on tunkua enemmän kuin tarpeeksi. Tuossa joukossa erottuminen vaatii isoja asioita.

308 ei ole takanaan samanlaista historiaa kuin monella muulla Peugeot-mallilla, sillä se lanseerattiin markkinoille niinkin myöhään kuin 2007. Mikään uusi tuttavuus C-luokka ei Pösölle kuitenkaan ole, sillä 308:a ovat edeltäneet mm. 307 ja 306.

Kertaheitolla täysin uusiksi

Array

Peugeot valmisti edellisen sukupolven 308:ia pitkään, sillä se säilyi faceliftejä lukuun ottamatta muuttumattomana viime vuoteen saakka. Sitten 308 uudistuikin kertaheitolla täydellisesti. Ainoa yhteinen nimittäjä edeltäjään on mallinimi.

Uudistusten lista on pitkä, mutta selkeimmin uusi malliversio näkyy ulkopuolelle. Muotoilu on komeaa ja ilmettä hallitsevat tyylikkäät led-valot. Led-rivistöllä koristettu keula on massiivinen ja muistuttaa läheisesti mm. VAG-konsernin tuotteita.

Saksalaisvaikutteet näkyvät erityisesti muotoilussa, mutta myös ajettavuudessa on jotain kovin tuttua. Se onkin asia, mikä tekee 308:lla ajamisesta niin postiivisen ajokokemuksen. Ohjaustuntuma on vihdoin noussut saksalaisten laatumerkkien tasolle.

Hiljainen ja laadukas

Hyvä laatuvaikutelma jatkuu myös muualla. Sisusta on tehty pieteetillä ja laatu näkyy ja tuntuu kaikkialla. Mittaristo on tyylikäs, ratti tuntuu kädessä hyvältä ja hallintalaitteet ovat oikeilla paikoilla. Parannus edellisen sukupolven 308:aan on huikea.

Ohjaamo on luokka huomioiden yllättävän hiljainen, mikä nostaa laatuvaikutelmaa entisestään. Rengasäänet eivät häiritse sisällä, eikä moottorin pauhukaan pilaa ajonautintoa.

308:n mittaristoa katsellaan 208:n tavoin ohjauspyörän yli, joten ratista on muotoiltu kompaktin kokoinen. Se istuu käteen erinomaisesti ja tuo hieman mikroautomaista tunnelmaa.

Renkaiden kulku välittyy kuskin käteen pienen ohjauspyörän välityksellä tarkasti ja tuntuma on huippuluokkaa. Voisi jopa väittää, että 308:n ohjaustuntuma on luokkansa parhaimmistoa.

  • Array
  • Array
 

Hytin viilennys näytön kautta

Peugeot on panostanut sisarvalmistajansa Citroenin ohella myös elektroniikkapuoleen ja lähes kaikkia 308:n toimintoja ohjaillaan 7” näytön välityksellä. Sinne on sijoitettu äänentoistojärjestelmän, navigaattorin ja, ajotietokoneen lisäksi myös mm. tuulettimen toiminnot.

Ratkaisussa on hyvät ja huonot puolensa, sillä perinteisesti keskikonsoliin sijoitetun ilmastoinnin säätäminen on varsinkin aluksi vaikeaa. Toisaalta siihen tottuu nopeasti ja keskikonsolin nappimäärä jää näytön ansiosta pienemmäksi.

Toinen erikoinen ratkaisu löytyy kierroslukumittarista, jonka kierrokset nousevat perinteisestä tavasta poiketen vastapäivään. Fiilis on vähän sama kuin kelloa pitäisi yht’äkkiä seurata vastapäivään.

Kiekkakellon toiminta kuulostaa pikkuseikalta, mutta sen seuraaminen vie huomiota olennaisesta erityisesti koeajon alkumetreillä. Sekin on tosin seikka, johon tottuu varmasti pian.

Moottorivalikoima on kattava

Peugeotin moottorivalikoima on perinteisesti ollut erityisesti pikkuautopuolella kattava ja niin on 308:n kohdallakin. Tarjolla on kahdeksan moottorivaihtoehtoa, joista osaan on saatavilla automaattivaihteisto.

Kattavasta valikoimasta löytyy luonnollisesti bensa- ja diesel-koneita, mutta niillä on yksi yhteinen nimittäjä. Moottoreissa tavoitellaan alhaisen kulutuksen ja hyvän tehoreservin yhdistelmää.

Koeajoversion nokalla mouruaa kotimaan markkinoilla suosituin konetyyppi, eli THP 125. Nimensä mukaan se on 125-hevosvoimainen bensiinikone, jonka vääntömomentti on 200 Nm.

Kooltaan THP 125 on 1,6-litrainen, joten Peugeot uskoo keskikokoiseen moottoriin, josta jalostetaan tehoa maltillisesti. Monet muut valmistajat kun keskittyvät pikkuautojensa kohdalla pieniin ja korkeaviritteisiin koneisiin.

Koeajoversion pata tarjoilee huippuvääntönsä jo 1400 kierroksella, mikä tarkoittaa sulavaa toimintaa arkiajossa. Paras vääntöalue saavutetaan alhaalla, mikä tarkoittaa samalla sitä, että punarajalla huudattamissta ei ole mitään iloa.

Ei mikään raketti

125 hevosvoimainen bensiinikone on vakuuttava ilmestys, vaikka mikään raketti 308 ei  matalatehoisella bensakoneella ole. 0-100 km/h ponkaisu lähtötelineistä taittuu 10,4 sekunnissa.

Suorituskyvynnälkäisille mallistosta löytyy THP 156, joka kiihtyykin sitten huomattavasti rivakammin. Kone on tuttu Citroenin nokalta ja sen voimalla paikaltaan kiihdytys sataseen onnistuu 8 sekunnissa. Ero tehottomampaan koneeseen on tuntuva.

Peugeot 308 suoriutuu kovassa sarjassa erinomaisesti. Se onkin saanut osakseen autoteollisuuden tunnustuksia useampaan otteeseen. Tämä ei ole ihme, sillä kokonaisuus on erittäin vakuuttava. Se on paras C-luokan ranskalainen auto todella pitkään aikaan.

Tuomas Rajala

 

Kehuja: ulkonäkö, laatu, ohjaustuntuma, moottori

Parantamisen varaa: -

Peugeot 308 tekniset tiedot:

Moottori: 4-sylinterinen, 1598 cm3 bensiinimoottori
Teho: 125 hv (92 kW) / 6000 rpm
Vääntö: 200 Nm / 1400 rpm
Kiihtyvyys: 0-100 km/h:  10,4 s.
Huippunopeus: 196 km/h
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,6 l / 100 km
CO2 päästöt: 129 g/km
Mitat: (pit./lev./kork.) 4253mm/1553mm/1437mm
Paino: 1375 kg
Tavaratila: 420-1228 l
Koeajoauton hinta: 23 212€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Peugeot 308
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show