Peugeot e-2008 – Kisun tassuja palelee

Koeajot 02.04.2021

Peugeot e-2008 on kohtalaisen toimintasäteen sähköauto, joka säikähtää kovempia pakkaskelejä.

Ranskalainen PSA-konserni on ottanut autoteollisuuden sähköhaasteen tosissaan. Tätä nykyä sähköisiä malleja löytyy niin Peugeotilta, Renaultilta kuin Citroenilta. Peugeotin kohdalla niitä on lähinnä pikkuautoluokassa, jota myös e-2008 edustaa.

Katumaasturimalli 2008:n tekniikka on tuttua sisarmalli 208:n sisuksista. Itse asiassa kaksikko on pitkälti identtinen, mutta e-2008:n hytissä vain istutaan piirun korkeammalla. Moottori on sama 136-hevosvoimaa ja 260 Nm tuottava sähkömotikka. Akku on 50 kWh kokoinen.

Ulkokuoreltaan 2008 on uhmakkaan oloinen tapaus. Se on muovailtu varsin aggressiiviseen tyyliin ja kokonaisuuden kruunaavat koeajoautossa olevat kookkaat vanteet. Keula kohoaa pystysuoraan kohti korkeuksia ja autoa tarkastellessa tulee luulleeksi, että kyseessä on oikeasti mittaansa suurempi malli. Kokoeroa e-208:n ja SUV-mallin välillä on joitakin senttejä.

Selkeimmillään autojen eroavaisuudet ovat ohjaamossa ja sen avaruudessa. 2008:n hytissä kuskilla ja matkustajilla on enemmän päätilaa. Lisäksi istuin on selvästi korkeammalla. 208:n kyytiin pitää laskeutua ja ylös nousta, mutta 2008:n kohdalla riittää, että kyytiläiset vain astuvat ulos.

Toinen ero on luonnollisesti kulutuksessa, sillä otsapinta-alaa e-2008:ssa on hieman enemmän. Tehtaan ilmoituksen mukaan 2008:n pitäisi kulkea 100 kilometriä 17,4 kWh:lla, kun pikkuveli menee kilowattia vähemmällä. Talvikelissä kulutuslukemat ovat koko lailla toisenlaisia.

Yli 300 kilometriä latauksella? Ei ainakaan talvella

Array

WLTP-vertailuarvon mukainen toimintamatka on Peugeot e-2008:n kohdalla 318–324 kilometriä. Kovalla pakkasella on hyvä, jos autolla yltää noin puoleen tuosta matkasta. Täydellä akulla ajotietokone väittää toimintasäteeksi yli 250 kilometriä, mutta sekään ei pidä kutiaan.

Pakkaskelillä toimintasäde kutistuu todella reilusti, eikä latausnopeuskaan ole lähelläkään luvattua tasoa. 50 kWh-laturilla latausnopeus ei ole lähelläkään maksimia, koska kylmä akku ei yksinkertaisesti pysty vastaanottamaan virtaa niin nopeasti.

Kylmän akun ja -15 asteen pakkasen vuoksi tunnin lataus 50 kWh:n laturilla e-2008 sai akkuun 28 kWh. Latauksen aloittaessa akun varaus oli noin 6 %, joten liian täydestä akusta ei tällä kertaa ollut kyse. Hintaa pikalataukselle tuli K-Latauksen pisteellä 11,94 €, mikä on räävitön hinta tuollaisesta määrästä energiaa.

Rapea pakkanen tuntuu olevan myrkkyä myös muulle tekniikalle, sillä koeajon aikana Peugeot laittoi itsensä vikatilaan pikalatauksen jälkeen. Pidin autoa laturissa 25 minuutin ajan -18 asteen pakkasella ja lataustapahtuman jälkeen auto ilmoitti jarrujärjestelmän toimintahäiriöstä ja käski pysäyttämään auton.

Kyseessä oli varmastikin se, että auton lämpimät jarrut jäätyivät ja sylinterit yksinkertaisesti jäivät hieman jumiin. Homma korjaantui onneksi ajelemalla autolla ees-taas hetken aikaa ja paluu baanalle onnistui.

No paljonko sillä oikein pääsee?

Se, että pakkanen aiheuttaa sähköautolla tämänkaltaisia ongelmia, on hieman erikoista. Kun pohjoisen pakkaset vyöryvät ilahduttamaan ihmiskuntaa, on mukavaa, että auto jatkaa kulkuaan suunnilleen samalla tavalla kuin polttomoottorilaitteissakin. Toki kulutus lisääntyy myös polttomoottoriautoissa, mutta ei yhtä rajusti kuin sähköllä.

Peugeotin jo ennestään maltillinen toimintamatka aiheuttaa omat haasteensa pidemmillä siirtymillä, mutta pakkaskelissä yllätyksiä on varmasti luvassa. Etenkin, koska auto korjaa arvaustaan rangesta rajusti ajon aikana. Startissa taulussa saattaa 50 % varauksella lukea kaikkea 150 km:n ja 38 kilometrin väliltä.

e-2008 toki on samojen haasteiden edessä muiden sähköautojen kanssa kylmillä keleillä. Etenkin pienemmän toimintasäteen sähköpelit, kuten Honda e, Mini Cooper SE ja Nissan Leaf ovat pakkaselle herkkiä.

Jos sähkömurheita ei lasketa, on Peugeot e-2008 koko lailla passeli tapaus. Siinä on 208:aan verrattuna enemmän tilaa, mikä ilahduttaa. Ulkokuoren ohella sisusta miellyttää silmää ja tuntoaistia.

  • Array
  • Array
 

Hyvä ajotuntuma

Myös mittaristo ja keskikonsolin näyttö ovat toimivia ja valikoiden selaaminen on helppoa ja intuitiivista. Ranskalaiset toteuttavat mittariston ja näytön aivan omalla tavallaan ja homma kyllä toimii.

Varustelu on paketista riippuen riittävää tai varsin kattavaa. Se hyvä puoli Peugeotissa on, että hinta jää kattavasti varusteltunakin montaa kilpailijaa alemmas.

Ajotuntumassakaan ei ole moitteen sijaa. 2008 on sisarmalli 208:n tavoin melko sporttinen ajettava. Alusta on aivan pintakovan rajamailla, mutta onnistuu juuri pääsemään mukavalle puolelle. Fiilis on sporttinen ja pelkästään hyvällä tavalla.

Tavaratilalla ei ulkokuoresta huolimatta ole järkälemäinen, mutta mitä voisikaan odottaa kompaktikokoiselta katumaasturilta. Litroissa sinne mahtuu 434, mutta korin muotoilun ansiosta sisään ei kannata haaveilla laittavansa kovin suurikokoisia juttuja.

Peugeot e-2008 on auto, jonka ainoa ongelma on valitettavasti se, että sähköinen voimalinja on pakkaselle haavoittuvainen. Kanarian auringossa tällaisia ongelmia ei toki ole, mutta Siperian karhun edessä patonkimaan leijona on pahassa pulassa.

Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, sisusta, ajotuntuma, ajamisen helppous

Parantamisen varaa: latauksen hitaus ja akun kesto pakkaskelissä

Peugeot e-2008 GT:

Moottori:  Kestomagnetoitu sähkömoottori
Teho:  136 hv (100 kW)
Vääntö: 260 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9 s
Huippunopeus: 150 km/h
Toimintamatka (WLTP): 318-324 km
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: Automaatti
CO2 päästöt: 0 g/km
Mitat (pit./lev./kork.):  4300mm/1770mm/1550mm
Paino: 1550 kg
Hinta alkaen: 39 554€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Peugeot e-2008
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.