Peugeot e-208 – Sähköleijona

Koeajot 02.12.2020

Peugeotin pieni sähköauto tarjoaa päästöttömän vaihtoehdon tyylikkäässä paketissa.

Ranskalaisvalmistaja Peugeot on siirtynyt 208:n kohdalla tilanteeseen, jossa yhdestä ja samasta autosta on tarjolla kolmea eri käyttövoimaa. Ostajan tehtäväksi jää valita, haluaako 208:n dieselinä, bensakoneella vai täyssähkönä.

Peugeotin B-segmentin uusi kehitysversio esiteltiin viime vuonna ja jo julkaisuvaiheessa oli selvää, että tarjolle tulee myös sähköversio e-208. Koska suunnittelussa on otettu heti alkumetreiltä huomioon kaikki käyttövoimat, eivät sisätilojen muoto tai koko muutu sen mukaan millä energialla se kulkee.

Eroa mallien välillä syntyy painon suhteen ja sähköversiona Peugeot painaa muutama sata kiloa polttomoottoriversioita enemmän. Ero syntyy luonnollisesti akuista, jotka ovat painavaa tavaraa.

Ajokokemuksena eri mallit ovat pitkälti yhteneväisiä, mutta suorituskyvyssä e-208 vetää pisimmän korren. Siis silloin kun puhutaan 0-100 km/h kiihdytyksestä. Se hoidellaan sähköversiossa 8,1 sekunnissa. Huippunopeudessa e-208 jää muille, sillä sähköpelin mittariin ei rullata yli 150 km/h vauhteja.

136 hevosvoimaa sähköistä kyytiä

Array

Sähkö-Pösön voimanlähde on noin melonin kokoinen sähkömoottori, joka tuottaa vetäville pyörille 136 hevosvoiman ja 260 Nm:n väännön. Menoa siivittää 50 kWh akku, joka mahdollistaa toimintasäteeksi 339 kilometriä.

Toimintasäteet ovat sähköpuolella pitkälti vastaavia viitteellisiä arvoja kuin polttomoottoreiden keskikulutukset. Niihin yltäminen vaatii taloudellisuusajoista tuttuja manööverejä ja moottoritielle ei tuolloin kannata kulkuaan suunnata.

Kulutus pyöriskeli koeajon aikana 20-22 kWh:n tienoilla sadalla kilometrillä. Näin ollen 50 kWh:n akusta riitti virtaa noin 250 kilometrin yhtämittaisella taipaleelle. Tämän kokoiselle sähköautolle kulutusluku on yllättävän kova, sillä moottoritiellä tuli tälläkin kulutuksella oltua lähes tien tukkona. Toimintasäde on kuitenkin pidempi kuin esimerkiksi Honda e:ssä ja Mini Cooper SE:ssä.

Moottoritiellä e-208 kyllä jaksaa mennä komeasti, mutta 120 km/h vauhdin ylläpitäminen tekee toimintasäteelle niin pahaa, että parempi matkavauhti on jossain satasen hujakoilla. Sähköauto ei ole kiireisen valinta maantiellä.

Nopea lataus on miellyttävä yllätys

e-208 vastaanottaa latausta ripeästi ja pikalaturilla saavutetaan 80% varaustila puolessa tunnissa. Tämä vaatii kuitenkin oikeita olosuhteita: lämmintä ajoakkua ja riittävän tyhjää akkua.

Sähköauton latauksessa onkin muutamia niksejä, jotka eivät välttämättä aukea satunnaiselle käyttäjälle. Esimerkiksi Peugeot ottaa latausta sisään nopeimmillaan 100 kW:n nopeudella, mutta vain hetken aikaa. Latausnopeus hidastuu merkittävästi kun akku alkaa täyttyä.

Hieman vajaan 70%:n varaustasolla latausnopeus laskee alle 30 kW:hen. Tämä tarkoittaa sitä, että pikalaturilla lataaminen ei tällä varaustasolla ole enää mielekästä. Nämä ovat asioita, jotka sähköauton kuskin vain pitää opetella ja hyväksyä.

Normaalista verkkovirrasta lataaminen kestääkin sitten huomattavasti pidempään, mutta yön aikana akustoon saa kelpo määrän virtaa seuraavan päivän ajeluihin. Tuolloin akun varaustilalla ei latausnopeuden suhteen ole mitään merkitystä. Yksinkertaisimmillaan lataaminen on todella helppoa.

  • Array
  • Array
 

Sporttinen ja kompakti

Peugeot e-208 on sporttisen näköinen ja tuntuinen automalli. Sen sisätilat ovat kokoon nähden kohtuulliset, mutta perheautoksi se soveltuu varauksella. Tavaratila vetää maltilliset 265 litraa eli edustaa luokassaan keskitasoa.

e-208 on kieltämättä herkullisen näköinen auto. Keula on massiivinen ja sitä hallitsevat LED-valot, jotka muistuttavat leijonan kulmahampaita. Puskurit on muotoiltu terävästi ja Peugeot näyttää varsin äreältä. Ulkonäkö ei petä, sillä sport-ajotilassa sähkö-Pösö on varsin kiihkeä tapaus.

0-100 km/h kiihtyvyyslukema 8,1 sekuntia kertoo Peugeotin olevan pirteä, mutta se ei toki yllä Tesla-malliston, Porschen tai Audi e-Tronin lukemiin. Kiihtyvyysmielessä se menee yksiin esimerkiksi Kia Niron kanssa.

Peugeotin ohjaamo on luokkansa parhaiden joukossa. Ohjauspyörä on pieni ja muista poiketen mittaristoa katsellaan ratin yli, eikä läpi. Mittaristo niin ikään poikkeaa muista, sillä se on markkinoiden ainoa 3-ulotteinen.

3D-mittariston ideana on tuoda tärkein informaatio lähemmäs kuljettajan näkökenttää. Käytännössä se näyttää siltä, että osa infosta ikään kuin leijuu perustietojen päällä. Se, kuinka paljon tämä ratkaisu parantaa tärkeisiin tietoihin paneutumista, on arvoitus. Mutta ainakin mittaristo on tyylikäs ja persoonallinen.

Muhkean maantiekulutuksen lisäksi Peugeotin uudesta sähkömallista on vaikea löytää moitteen sijaa. Ellei sellaiseksi laske bensatankin kohdalla olevaa latausporttia. Sen kanssa joutuu välillä hieman säätämään, jotta pikalaturin piuha yltää porttiin saakka.

Peugeot 208 on yksi tyylikkäimmistä pikkuautoista luokassaan. Ja näin sähköisenäkin versiona toimiva kokonaisuus, joka vakuuttaa tyylillä ja ajomukavuudella. Eikä hintakaan ole tällaisella käyttösäteellä varustetulle autolle mahdoton. Hankintatuen jälkeen sähköinen 208 irtoaa uudelle omistajalle hieman reilulla 30 000 eurolla.

Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, sisätilat, suorituskyky, ajotuntuma

Parantamisen varaa: sähkönkulutus maantiellä

Peugeot e-208:

Moottori:  Kestomagnetoitu sähkömoottori
Teho:  136 hv (100 kW)
Vääntö: 260 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,1 s
Huippunopeus: 150 km/h
Toimintamatka (WLTP): 339 km
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: Automaatti
CO2 päästöt: 0 g/km
Mitat (pit./lev./kork.):  4055mm/1745mm/1430mm
Paino: 1530 kg
Hinta alkaen: 33 961€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Peugeot e-208
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.