Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Porsche 911 Turbo S - Voima on kanssasi - Article - Nettiauto

Porsche 911 Turbo S - Voima on kanssasi

Koeajot 29.09.2013

Treenaamattomat 
niskalihakset tuntevat tuskaa koeajon jälkeen. Ja nolostuttava 
hymy on jumiutunut 
naamalle.

Porsche on tänä vuonna juhlinut näyttävästi 911-mallin 50-vuotista historiaa. Myös 911 Turbo juhlii tasavuosia, sillä se sai alkunsa vuonna 1973 yhtenä ensimmäisistä turboahdetuista tuotantoautoista. Nyt tarina jatkuu uudella luvulla.

Uusin 911-sukupolvi (sisäiseltä koodiltaan 991) on tehnyt irtioton edeltäjistään monella osa-alueella, joihin Turbo ja näissä kuvissa esiintyvä tehokkaampi sisarmalli Turbo S rakentuvat.

Akseliväli on pidentynyt selvästi, ja raideleveyksien erot etu- ja taka-akselin välillä ovat tasoittuneet. Alumiinin määrä korirakenteissa on lisääntynyt merkittävästi.

Itse turbomalleihin liittyvät uudistukset ovat vähäisempiä. Moottori on edelleenkin ahdettu kahdella muuttuvageometrisella ahtimella, ja neliveto huolehtii pidosta. Tosin neliveto on nyt vesijäähdytteinen, ja kaksoiskytkinautomaatti on ainoa vaihteistovaihtoehto.

Alustan uusien mittasuhteiden lisäksi ajettavuuteen vaikuttaa aktiivinen nelipyöräohjaus, joka virtuaalisesti lyhentää tai pidentää akseliväliä. Se on Turboon suunniteltu ominaisuus, joka on kopioitu sittemmin myös uuteen GT3:een. Takapyörien kääntäminen etupyöriä vastaan pienentää kääntöympyrää ja helpottaa ahtaissa paikoissa ajamista.

Suurissa nopeuksissa takapyörät kääntyvät etupyörien suuntaan, toki paljon vähemmän. Tällä tavoin takapyörien sivuttaisvoimat saadaan aktivoitua nopeammin ja auton massakeskipisteen ympäri kiertyvä momentti rauhoitettua. Yllättävän takapyöräluiston riski pienenee huomattavasti, ja tarkoituksellisessa tapauksessa luisto alkaa pehmeämmin. Sopii takamoottoriautoon!

Myös aerodynamiikka on aktiivinen, sillä nopeuden kasvaessa (tai nappia painettaessa) etuhelma ojentuu alemmas ja takaspoileri nousee ylemmäs. Ilmavoimat ovat hälytystilassa, joten voimme siirtyä kiitotielle.

Poimunopeus kytketään päälle painamalla kaasupoljin ala-asentoonsa. Brrraaawww!!!

Sattuu ja huvittaa

Array

Yksi vaikuttavimmista leluista on lähtöavustin, joka suorittaa optimaalisen paikaltaan kiihdytyksen moitteettomasti kerta kerran jälkeen. Ilmiömäiseksi sen tekee tietenkin jopa 412 kW:n teho ja 
750 Nm:n vääntömomentti noin 1 700 kg painavassa autossa.

Kuljettajan kannattaa painaa pää valmiiksi tukea vasten, sillä noin kolmen sekunnin kiihtyvyys nollasta sataan saa niskalihakset paukkumaan. Räjähtävän kiihtyvyyden alettua päätä ei nimittäin enää uskalla päästää repsahtamaan; näkökentän menetys ei tällä maisemanvaihtonopeudella tule kuuloonkaan.

Kiihdytyksen päätteeksi tuska vaihtuu hämmentyneeseen kikatukseen...

Lähtökohtaisesti 911 Turbon teho on 383 kW ja vääntömomentti 660 Nm. Aivan äärirajoillaan 3,8-litrainen bokserikuutonen ei kuitenkaan silloin ole. Lisävarusteena saa Sport Chrono -paketin, joka nostaa vääntömomentin hetkellisesti 710 Nm:iin. Turbo S:ssä yliahtotoiminto kuuluu vakiovarustukseen, ja siinä 700 Nm:n perusvääntö on paisutettavissa yllä mainittuun 750 Nm:n arvoon.

Myös rata-ajo on hämmentävä kokemus. Haastavankin radan (esimerkiksi uusi Bilster Berg) kiertäminen on oikeastaan aika helppoa, jos rata-ajon perustaidot ovat kunnossa. Asiaa vaikeuttaa auton valtava suorituskyky, johon kuljettajan kalibrointi ottaa hetken aikaa.

Etenkin Turbo S vakiovarusteisin keraamisin jarruin sekä aktiivisin kalistuksenvaimentimin ja moottorituin on rataohjus. Auto kääntyy mihin kuljettaja haluaa ja kiihtyy melkein samaan tahtiin kuin tavalliset autot pysähtyvät. Jarrutuksissa takamoottorisen auton painojakauma on parhaimmillaan, joten hidastuvuuskin on superautojen parhaimmistoa.

Kaarteista kiihdyttäminen ja niihin jarruttaminen on nelivedon ja nelipyöräohjauksen ansiosta niin vakaata, että ajonvakautus ei ainakaan Sport Plus -asetuksella puutu ajamiseen ollenkaan. Luottamus autoon kasvaa paljon nopeammin kuin radan ehtii oppia. Hurjimmalta tuntuvat oikeastaan nopeimman suoran pystyheitot, kun kiihtyvyydet venyttävät taas niskaa.

  • Array
  • Array
 

Valinnan helppous

911 Turbon hinta perusvarusteilla on Suomessa 274 392 euroa. Houkuttelevimmilla suorituskykyä parantavilla lisävarusteilla ja voimakkaammalla moottorilla valmiiksi maustettu Turbo S maksaa 329 944 euroa.

Eroa on parin perheauton verran, mutta tässä hintaluokassa kalliimpi on tietenkin oikea valinta. Turbo S on joka suhteessa superauto, tavallinen Turbo kuuluu autovuokraamoihin. Tämä on siis imagovalinta, sillä autojen eroja ei oikein ehdi yhden päivän aikana vielä huomata. Molemmat ovat poskettoman nopeita.

Kaiken tämän voiman ja vauhdin kääntöpuolella ovat tietysti kauheat käyttökustannukset – vai ovatko? Auton CO2-päästö on puristettu arvoon 227 g/km, joten ajoneuvovero ei ole lähelläkään asteikon yläpäätä, ja öljynvaihtoväli on diesel-Octavian tyyliin 30 000 km tai kaksi vuotta. Tosin huoltojen hinnoissa on varmaan eroa.

Taloudellisuus itse asiassa maistuu jo hieman liikaakin läpi. Sammutusautomatiikka hiljentää moottorin liikennevaloissa, ja matka-ajossa kaasupolkimen nostaminen pudottaa kierrokset tyhjäkäynnille.

Rauhallisessa ajossa kaksoiskytkinvaihteisto osaa jopa luistattaa (märkiä) kytkimiään niin, että vaihteiden välille muodostuvat ylimääräiset, vaihtoja pehmentävät lisävälitykset. 

Taajamanopeuksissa loivat ylämäet nousevat helposti 1 000 r/min pyörintänopeudella.

TURBO on legendaarinen lisänimi 911:n perässä, ja vielä toistaiseksi se merkitsee jotain. Jokohan seuraavassa sukupolvessa kaikki mallit ovat turboahdettuja, kuten perheautot alkavat olla? Turbo on edelleenkin yhdistelmä luksusurheiluautoa ja brutaalia voimaa. Kaupungissa matelu on täysin ongelmatonta, mutta radalla äärimmäisen harva kilpailija pysyy perässä. Turbon huonoin ominaisuus on, että se ei oikein murise, eikä todellakaan ujella. Se jyrähtää! Ja silloin kaikki kuuntelevat.

Jussan Nieminen (Tekniikan Maailma 17/13)

KATSO VIDEO >>

Tilaa Tekniikan Maailma

Comments

For sale - Porsche 911
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show