Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Porsche Cayenne: Luksusta kohtuuhinnalla - Article - Nettiauto

Porsche Cayenne: Luksusta kohtuuhinnalla

Koeajot 25.03.2013

Saksalaisvalmistajan malliston halvimman auton kohdalla ei tarvitse kärsiä heikosta laatuvaikutelmasta. Cayenne kilpailee samoista ostajista esimerkiksi BMW X5:n ja Volkswagen Touaregin kanssa.

Cayenne on Panameran lisäksi toinen Porsche-malli, johon on saatavilla diesel-moottori. Diesel-käyttöisiä moottoreita on kaksi, joista pienempi on kuusisylinterinen ja 245 hevosvoimainen. Tehokkaampi versio löytyy Cayenne S-mallista, jonka V8-kone tuottaa 382 hevosvoimaa. 

Koeajettu Cayenne on varustettu pienemmällä V6-koneella, joka sekin on varsin kelvollinen voimanlähde nelivetoiseen katumaasturiin. Vaikka tehoa ei hevosvoimilla mitattuna juhlita, tekee 550 Nm:n vääntömomentti Cayennesta mukavan ripeän auton. 

Moottori Porschen mittakaavassa vajaatehoinen

Array

Moottori ja vaihteisto ovat samat kuin toisessa Diesel-mallissa Panamerassa. Cayennen eduksi voidaan kuitenkin laskea sen nelivetoisuus, mikä tekee siitä luonnollisemman aihion diesel-käyttöiselle ja leppoisalla luonteella varustetulle moottorille. 

Porschen mittakaavassa vajaatehoinen moottori tuntuu kummalliselta valinnalta, mutta syynä lienee kysynnän ja tarjonnan laki. Pienemmillä päästöluvuilla varustetut autot kun ovat kysyttyä valuuttaa aikana, jolloin CO2-vertailulukuja kytätään kuin piru raamattua. 

Kuusisylinterisen ahdetun dieselmoottorin vertailuluku jää 189 g/km lukeman, mikä alittaa selkeästi 200 gramman rajaviivan. Se lienee syynä maltillisella tehoilla varustetulle moottorille. Näillä lukemilla Cayennen pääsee samalle viivalle kilpailijoidensa ekologisempien mallien kanssa. 

Karvalakkiversio alle 100 000€:lla

Mallistossa on luonnollisesti myös jyrkempiä vaihtoehtoja ja Turbo S –lisukkeilla varustetussa Cayennessa ei ole tietoakaan Dieselin maltillisesta tehoreservistä. Ahdettu Cayenne lataa tiskiin katumaasturipiireissä harvinaiset 550 hevosvoiman ja 750 Nm:n lukemat. Noilla luvuilla kyyti on toisenlaista, mutta se näkyy myös hinnassa. 

Cayennen Dieselin karvalakkiversio kustantaa edullisimmillaan 97 000€ ja Turbo S puolestaan maksaa reilut 270 000€. Eroa on siis lähes 200 000€ , mikä on saman mallin sisällä melkoinen määrä. 

Tunnelma on Porscheista tuttu ja sisusta onkin verhoiltu kokonaisuudessaan nahalla. Penkit ovat mukavat ja Cayennen on merkin muiden autojen tavoin selkeästi ajajan auto. Mukavuutta tuo entisestään säädettävä alusta, josta löytyy normal-asennon lisäksi comfort- ja sport-asetukset. 

Sulava vaihteisto ilman kaksoiskytkintä

Jousituksen tuntuma muuttuu riittävästi ja varsinkin comfort-asetuksella menosta tulee mukavan pehmeää. Maantiellä mukavuusasetus on poikaa, mutta mutkatiellä alusta tekee mieli säätää mieluummin normal- tai sport-asentoon. 

Tiptronic-vaihteisto toimii kuin ajatus ja se ottaakin maltillisella tehoilla varustetusta koneesta kaiken mahdollisen irti. Vaihdot ovat sulavia ja tuntuma on vastaava kuin DSG-vaihteistoissa, vaikka käytössä on vain yksi kytkin. 

Porsche Cayenne on siinä mielessä harvinainen katumaasturi, että sen kohdalla on panostettu myös maasto-ominaisuuksiin. Ainakin siis teoriassa. Takapyörissä on sähköinen lukko, joka kytkeytyy päälle off-road –tilassa. Valinta hoituu keskikonsolissa olevasta keinukytkimestä. 

Koeajon aikana off-road –asetukselle ei ollut tarvetta, sillä neliveto hoitaa hommansa esimerkillisesti normaaliasennossakin. Etenemiskyky on hyvä ja maavara useimpiin tilanteisiin riittävä.

  • Array
  • Array
 

Sisätilat isossa roolissa katumaastureissa

Cayennen tarjoaa mukavat sisätilat, jotka ovat katumaastureiden tapaisten autojen ostajille tärkeä asia. Kyytiin mahtuu helposti viisi aikuista ja maltillinen määrä matkatavaraa. Takakontti on riittävän tilava, vaikka pohja nouseekin melko korkealle. 

Koeajoversiossa lisävarusteena ollut lasikatto tuo ohjaamoon ja matkustamoon hyvin valoa ja se on varuste, jonka hankkimista kannattaa harkita vakavasti erityisesti mustan nahkasisustan kanssa. Yleistunnelma tumman sisustan kanssa on nimittäin melkoisen synkkä. 

Vaikka Cayenne ei tehottomimmalla diesel-koneella varustettuna tarjoa kovin suuria elämyksiä, on se silti erinomaisen mukava ja hyvin viimeistelty auto. Yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota ja valmistusvirheitä on turha etsiä. 

Design on komeaa kautta linjan

Yllättävin ominaisuus Cayennen kohdalla on sen kohtuullinen hankintahinta. Klassikkomerkkiin pääsee käsiksi halvimmillaan alle 100 000€:n hinnalla, vaikka mielikuvissa Porschen on usein huomattavasti kalliimpi. 

Sata tonnia on tietysti iso tukku rahaa, mutta sille saa Cayennen kohdalla myös vastinetta. Tehottominkin moottori pesee kiihdytyksissä suurimman osan perusautoista ja design miellyttää silmää niin ulkona kuin sisällä.

Pahat kielet ovat kertoneet mallin viihtyvän tiheästi huollossa. Kyse taitaa olla enemmänkin kateellisten panettelusta kuin kylmiin tosiasioihin perustuvasta faktasta. Luotettavuustutkimuksissa Porsche ja erityisesti Cayenne on aina paistatellut vähävikaisimpien autojen listan kärkipaikoilla. Kaiken lisäksi Porsche taitaa olla ainoita autovalmistajia, joka tarjoaa autoihinsa optiona 10 vuoden takuun.

Tuomas Rajala

Kehuja: viimeistely, laatu, toimiva neliveto, varustelu

Parantamisen varaa: -

Tekniset tiedot:

Moottori: 6-sylinterinen 2967 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 250 hv (184 kW) / 4000 rpm
Vääntö: 550 Nm / 1750-2750 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,6 s.
Huippunopeus: 220 km/h
Vaihteisto: 8-vaihteinen Tiptronic S -automaatti
Kulutus (yhd.): 7,2 l / 100 km
CO2 päästöt: 189 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4846mm/1939mm/1705mm
Takakontin tilavuus: 580 l
Hinta alkaen: 96 280,15€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Porsche Cayenne
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show