Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Porsche Cayenne – Urheiluauto katumaasturin kuorissa - Article - Nettiauto

Porsche Cayenne – Urheiluauto katumaasturin kuorissa

Play video
Koeajot 16.03.2015

Porsche Cayenne tarjoaa sporttiauton suorituskyvyn katumaasturin kuorissa.

Porschen katumaasturi Cayenne oli ilmestyessään melkoinen kummajainen saksalaistehtaan mallistossa. Perinteikäs urheiluautovalmistaja oli aiemmin keskittynyt lähinnä kaksipaikkaisten superautojen valmistamiseen ja katumaasturi kiehautti luonnollisesti tunteita.

Ensimmäinen Cayenne valmistettiin yhteistyössä Volkswagen Touaregin kanssa, mutta sittemmin crossover-Porsas on kehittynyt enemmän omaksi itsekseen. Yhtenäisyyksiä löytyy tosin edelleen, sillä Diesel-Cayennen nokalta löytyy VAG:n valmistaja moottori.

Pata on kolmelitrainen turbodiesel, johon Porsche on tehnyt pieniä viilauksia. Tehoreserviltään se on identtinen mm. Touaregista löytyvän voimanlähteen kanssa, sillä molempien nokalla moottori kehittää 262 hevosvoimaa ja 580 Nm väännöt.

GTI-luokan kyydit

Array

Suorituskykyä piisaa, vaikka Cayenne ei olekaan sieltä siroimmasta päästä. Painoa on reilut pari tonnia, mutta 0-100 km/h kiihdytys hoidellaan massasta huolimatta 7,3 sekunnissa. Lukema vertautuu melko hyvin perheautoluokan GTI-mallien kanssa.

Porscheen on tarjolla yksi ainoa vaihteisto – 8-portainen Tiptronic – joka hoitaa hommansa niin hyvin ettei sen olemassaoloa osaa edes ajatella. Toiminta on sulavaa ja ilmeetöntä ja koneen tehoreservistä saadaan sen avulla irti kaikki mahdollinen.

Erinomaisesti toimiva vaihdelaatikko on omiaan tekemään Porschen suorituskyvystä huomaamatonta. Vaikka kiihdytyslukema kertoo suorituskyvyn olevan kohdallaan, tuntuu Cayenne silti jotenkin laiskanpulskealta.

Ehkä syynä on myös se, että Porsche-leiristä on perinteisesti totuttu odottamaan roisia suorituskykyä, jollaista diesel-mallinen Cayenne ei tarjoa. Toisaalta se jättää taakseen suurimman osan katumaasturi- ja henkilöautomarkkinoista.

Turbo S:llä superauton suorituskykyä

Diesel-version lisäksi mallistosta löytyy toki myös rajua suorituskykyä. Esimerkiksi Cayenne Turbo S –malli repäisee paikaltaan sataseen 4,1 sekunnissa. Lukeman perusteella Porsche voidaan lukea superautoluokkaan ja ero diesel-Cayenneen on huomattava.

Tehoiltaan malliston keskivaiheille sijoittuu Cayenne-perheen mielenkiintoisin versio. Mallinimi on S E-Hybrid ja nimensä mukaisesti kyseessä on S-bensiinimalliin perustuvat hybridi, joka yhdistää reteän suorituskyvyn ja ekopelin kulutuksen.

0-100 km/h kiihdytyksestä suoriudutaan 5,9 sekunnissa ja ruttua riittää 416 hevosvoiman edestä. Bensiini- ja sähkömoottorien yhteenlaskettu vääntömomentti on 590 Nm. Yhdistetty kulutuslukema puolestaan 3,4 litraa sadalla.

Kaiken lisäksi hybridimalli on Suomen naurettavan autoverotuksen ansiosta Cayenne-malliston halvin versio. Eroa ”karvalakkimalliseen” Cayenne Dieseliin kertyy E-Hybridin hyväksi reippaan tonnin verran.

Jämäkkää kyytiä

E-Hybridin speksit huomioiden se kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta. Ekopeli omaa Cayennen GTS:n tehoreservin ja suorituskyvyn, mutta hintaa kokonaisuudella on reilut 60 000€ vähemmän. Hybridiversio on siis vähintään harkitsemisen arvoinen.

Cayenne-perheen halvimmissa malleissa alusta on dynaaminen ja säädettävissä ohjaamosta käsin kolmeen eri ajotilaan. Ne ovat comfort, sport ja sport plus. Comfort-asetus ei nimestään huolimatta ole sieltä kaikkein mukavimmasta päästä, vaan tuntuma on löysimmilläänkin kova.

Mukavuuspainotteisempaa tuntumaa on tarjolla ilmajousien muodossa, mutta diesel-malliin se on tarjolla lisävarusteena. Jousitus on kyllä halvimmassa mallissakin hyvä ja sport plus –tilassa sen kanssa voisi hyvin kuvitella vierailevansa jopa moottoriradalla.

  • Array
  • Array
 

Ei juuri uutta auringon alla

Uusi Cayenne ei juuri poikkea edeltäjämallista ja muutoksia onkin lähinnä puskureissa ja valoissa. Suurin uudistus on hybridikoneen tuominen Cayenne-perheeseen. Uudistusten puutteesta huolimatta Porschen katumaasturi on edelleen relevantti ja persoonallinen.

Porschen viimeistely on aina ollut huippuluokkaa, eikä Cayennen tee tässä suhteessa poikkeusta. Ohjaamo on pelkistetyn tyylikäs ja monitoimiratti yksi markkinoiden hienoimmista. Hytissä ei ole mitään turhaa. Nahkaiset jakkarat ovat mukavat ja tarjoavat hyvän sivuttaistuen ja riittävästi säätöjä.

Porsche Cayenne on ehdottomasti mielikuvaansa edullisempi auto. Halvimmillaan sellainen irtoaa alle 100 000€:lla, mikä ei tässä luokassa ole piiruakaan liian kallis. Toki summa on keskituloiselle kova, mutta useimmiten valintaa ei suoriteta Nissan Qashqain ja Cayennen väliltä.

Sadan tonnin sijoittajan kannattaa dieselin ohella harkita hybridimallin Cayennea, sillä samaan hintaan on tarjolla myös ekologisempi vaihtoehto. Sen ostamalla kevenevät polttoainetalous ja ajoneuvovero. Bonuksena koneeseen loihditaan reippaat 100 hevosvoimaa.

Haastajina X5 ja Touareg

Saman luokan luksusmaastureiden joukossa Porschen hinta ei siis ole kovinkaan pahasti pielessä. Pahimmat kilpailijat ovat Volkswagen Touareg ja BMW X5, joiden kanssa Cayenne on hyvin pitkällä samaa hintaluokkaa.

Cayenne, Touareg ja X5 ovat kaikki erinomaisia luksusmaastureita ja kolmikon paremmuus ratkeaa lähinnä makumieltymyksiin. Yhdessä asiassa Porsche kuitenkin vetää pisimmän korren. Se on nimittäin kolmikon persoonallisin ja rouhein vaihtoehto.

Cayenne on persoonallinen katumaasturi, josta on moneksi. Edustuskelpoisella kaupunkiautolla voi tarpeen vaatiessa pyörähtää moottoriradalla ja ajella roudan raiskaamia mökkiteitä.

Tuomas Rajala

Kehuja: laatuvaikutelma, viimeistely, suorituskyky, vaihteisto, persoonallinen ulkomuoto

Parantamisen varaa: ujo malliuudistus

Porsche Cayenne Diesel:

Moottori: 6-sylinterinen, 2967 cm3 dieselmoottori
Teho: 262 hv (193 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 580 Nm @ 1750-2500 rpm
Vetotapa: Neliveto
Huippunopeus: 221 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 7,3 s.
Vaihteisto: 8-vaihteinen Tiptronic-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 6,6 l / 100 km
Mitat (pit/lev/kork):  4855mm/1939mm/1705mm
CO2 päästöt: 179g / km
Paino: 2110 kg
Ajoneuvovero + käyttövoimavero: 618€
Hinta: 99 905€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Porsche Cayenne
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show