Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Renault Talisman – Isojen haasteiden äärellä

Koeajot 27.02.2017

Renault haluaa haastaa laatuautoluokan uudella Talismanilla. Se on ladattu täyteen tekniikkaa ja ajonautintoa

Renault ei ole perinteisesti valmistanut autoja Premium-segmenttiin. Ranskalaisvalmistaja on kehittänyt automallejaan erityisesti suurkaupungin vilinään, jossa full size –Premium-autot eivät näyttele kovin suurta roolia. Ruuhkaisissa metropoleissa on järkevämpää keskittyä pieniin kaupunkiautoihin, kuten Clion ja Capturiin, jotka ovatkin Renaultin tärkeimpiä automalleja.

Automarkkinoiden pirstaloituessa ja ostajien etsiessä persoonallisempia vaihtoehtoja täytyy paukkua lyödä myös hieman marginaalisempiin automalleihin. Renaultin uusi päänavaus onkin Premium-luokkaan iskevä Talisman.

Renault Talisman lähestyy haastavaa Saksalaismerkkien hallitsemaan luokkaa tarjoamalla innovaatioita ja täyteen ladattua varustetasoa. Talismanista löytyy mm. nelipyöräohjaus, dynaaminen alusta ja kattava Multi-Sense ajotilajärjestelmä.

Kun tavoitteet ovat korkealla, täytyy myös tuotteen tuottaa positiivisia yllätyksiä. Niitä löytyy Talismanista useita. Ensimmäistä kertaa Renaultin historiassa se nousee kilpailemaan laatuautoluokkaan ihan tosissaan.

Erinomainen nelipyöräohjaus

Array

Rellun kehittämä 4control-nelipyöräohjaus on innovaatio, jonka toivoisi yleistyvän kookkaisiin automalleihin. Se tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että ohjausliikkeeseen reagoivat eturenkaiden lisäksi myös takanakit.

Vastaavaa järjestelmää on hyödynnetty aiemminkin mm. Subarun, Nissanin ja Mazdan mallistossa.  Renaultissa se toimii hyvin ja tekee isosta autosta kokoistaan pienemmän oloisen. Kääntösäde pysyy pienenä ja ohjaus on muutenkin varsin tunnokas ja nopea. Erityisesti liikenneympyrässä ajettaessa tunne on veikeä.

4control-järjestelmä on toiminnassa koko ajan ja sen toimintaperiaate muuttuu ajotilasta riippuen 50-80 km/h:n vauhdissa. Pienemmillä nopeuksilla takapyörät kääntyvät eri suuntaan kuin etupyörät ja suuremmissa vauhdeissa samaan suuntaan. Takarenkaiden maksimikääntymiskulma on 3,5 astetta, mikä kuulostaa pieneltä. Se kuitenkin muuttaa auton luonnetta yllättävän paljon.

Nelipyöräohjauksen lisäksi alusta on dynaaminen, eli se reagoi kuljettajan tekemiin toimenpiteisiin sekunnin sadasosan nopeudella. Lisäksi alusta mukautuu ajotilan mukaan, mutta tuntuma ei ratin takana tunnu kovin voimakkaina muutoksina. Alusta toimii kuitenkin hienosti ja sulavasti.

Viisi ajotilaa

Auton tuntumaa ohjaillaan Renaultin Multi-sense-järjestelmän kautta. Se vaikuttaa perinteisien moottoriohjauksen, ohjaustuntuman ja iskunvaimennuksen lisäksi nelipyöräohjaukseen, moottorin ääneen ja sisustan värimaailmaan. Suurimmat vaikutukset näkyvät ja tuntuvat sisustan värimaailmassa ja ohjaustuntumassa.

Alustassa vaikutukset eivät ole kovin merkittäviä, mutta sähköisesti säätyvä alusta osaa onneksi mukautua sopivaksi missä tahansa ajotilassa. Kaasunvaste on sport-tilassa hieman kiivaampi ja ecolla varsin viipyilevä. Sport-tilassa moottorin potentiaali pääsee parhaiten esiin.

Koeajoversio on varustettu dCi 160 tuplaturbodiesel-moottorilla. 160 hevosen voimalla ja 380 Nm:n väännöllä ryyditetty pata on hyvä valinta Talismanin keulalle. Suorituskyvyn ja kulutuksen suhdeluku on hyvä, vaikka lisäpotkusta tuskin olisi mitään haittaa.

Mallistossa on tarjolla tällä hetkellä kaksi dieseliä ja yksi bensakone. Myöhemmin tarjonta laajenee toiseen bensiinikoneeseen. Tällä hetkellä tarjolla oleva bensamylly on 200-hevosvoimainen TCe 200. Sen voimalla sataseen loikataan 7,6 sekunnissa.

Koeajoversion voimalinja on varsin toimiva. Muhkeasti vääntävä diesel pelaa hyvin yhteen kuusiportaisen automaattiaskin kanssa. EDC-automaattivaihteisto on kaksoiskytkimellinen, kuten monen muunkin autovalmistajan huippuvaihteistot. Toiminnassa ei ole moitteen sijaa ja se vertautuu suoraan VAG-konsernin DSG:hen ja Fordin Powershiftiin. Aiemmin esiintynyttä pientä nykimistä ei Talismanissa ole havaittavissa.

Kiusallisia puutteita

Premium-luokan tavoittelu näkyy teknisten innovaatioiden lisäksi myös viihdepuolella, sillä Talisman on varustettu Renaultin uudella R-link 2 –järjestelmällä. Sen kulmakivenä on 8,7” värinäyttö, joka löytyy keskikonsolin kunniapaikalta. Kosketusnäyttö toimii hyvin, mutta logiikassa on parantamisen varaa.

Ongelmia syntyy käyttäjän näkökulmasta silloin kun järjestelmään halutaan liittää ulkoinen äänilähde Bluetoothin kautta. Ainakaan iPhone 6:n kanssa järjestelmän äänilähde ei missään vaiheessa toiminut. Liekö vika käyttäjässä vai laitteistossa, mutta joka tapauksessa vaiva on kiusallinen.

Talismania riivaa Bluetooth-ongelmien lisäksi pari muutakin seikkaa. Ovien avaimettomuuteen liittyvää automatiikkaa ei voi sanoa kovinkaan luotettavaksi, sillä ainakin pakkaskelillä ovet temppuilevat melkoisesti. Ne sulkeutuvat ja avautuvat miten sattuu. Usein ne joutui avaamaan painamalla nappia avainkortista.

Järjestelmä on paikoin melko epäkäytännöllinen, sillä ovet menevät säppiin jopa silloin kun kuski kävelee avainkortti taskussa tankkaamaan. Kyseessä on toki pikkuasia, mutta melko ärsyttävä piirre tekniikassa, jonka on tarkoitus helpottaa ja tuoda hieman luksusta arkeen.

Sama ongelma vaivaa automaattisia kaukovaloja, jotka toimivat aivan miten lystäävät. Etulyhdyt toimivat koeajon aikana täsmälleen päinvastoin kuin pitäisi. Auton lähestyessä Renaultia, heittää Talisman pitkät vasten vastaantulijan kasvoja. Kun auto lipuu ohitse, vaihtaa se kiltisti takaisin lyhyille. Jälleen kerran elämää helpottava tekniikka toimii juuri niin kuin ei pitäisi.

Ongelmia on lisäksi hierovassa etuistuimessa, joka lopettaa hieromistehtävänsä parin minuutin sivelyn jälkeen. Hierontatoiminto on linkitetty yhteen Comfort-ajotilan kanssa ja Multi-sense-namiskasta ajotilan valitsemisen jälkeen jakkara kieltäytyy hieromasta yli kahden minuutin sessiota. Liekö kyseessä ominaisuus vai vika, mutta kyllä virkistävää möyhennystä pitäisi saada osakseen aina silloin kun kuski näin haluaa.

Fiilis koetuksella

Nämä ovat ongelmia, jotka nakertavat Talismanin missiota nousta varteenotettavaksi kilpailijaksi Premium-segmenttiin. Siellä kilpailu on kovaa ja raadollista, sillä moitteetta toimivaan tekniikkaan tottuneet autoilijat tuskin sietävät kovin montaa epäloogisuutta ja puutetta. Ehkä ranskalainen suurpiirteisyys on ottanut vallan kokoonpanopöydällä.

Onneksi moottori ja alusta toimivat moitteetta ja kyytimielessä Talisman on voimakkaasti kilpaillun luokan kärkikastia. Mikä on itse asiassa melkoinen yllätys, sillä perinteisesti Renault ei ole edustanut kyytimielessä sitä kaikkein terävintä kärkeä.

Talismanin etuihin lukeutuu lisäksi hulppeat sisätilat. Ohjaamossa ja takapenkillä on runsaasti tilaa, eikä lapsiperheellä ole juuri ongelmia mahtua kyytiin kaikkine tavaroinensa. Takakontti nielaisee sisäänsä kaksi täysikokoista matkalaukkua ja suuren määrän muuta tavaraa. Farkun tavaratila on 572 litraa, mutta sedan on hieman yllättäen vieläkin tilavampi, 608 litraa.

Renaultin farkkulimppu on ennen kaikkea hieno suuren perheen auto, joka mahdollistaa harrastamisen ja reissaamisen kookkailla sisätiloillaan.

Ulkonäkönsä puolesta Talisman kilpailee minkä tahansa muun Premium-luokan automallin kanssa. Se on sopusuhtainen ja tyylikäs kokonaisuus, jossa on paljon sukunäköä muiden Rellu-mallien kanssa. Persoonaakin löytyy, sillä keulasta huomaa heti, että kyseessä on Renaultin Graalin malja.

Yleisilme on massiivinen ja aggressiivinen, kuten nykyään on tapana. Kookkaat vanteet hallitsevat muuten matalaa kokonaisuutta ja tekevät Talismanista varsin sporttisen näköisen pelin.

  • Array
  • Array
 

Kisa on rajua, riittävätkö Renaultin eväät?

Renault Talismanin suurin ongelma on se, kuinka täyteen ladatun koeajoversion kaltainen automalli saadaan kilpailemaan samalla viivalla BMW:n, Audin, Mercedesin ja Jaguarin kanssa. Laatumielikuvassa on paljon tekemistä, sillä ihmisten mielikuvien muuttaminen on pitkä operaatio.

Koeajoversion hintalapussa seisoo 48 569€ ja se on merkittävä summa rahaa Renaultista. Samalla sijoituksella saa käytännössä minkä tahansa laatuauton. Siinä Talismanilla on paljon todistettavaa, vaikka ajettavuudeltaan Renault on erittäin hyvä ja mieleenpainuva kokemus.

Pienimmällä diesel-koneella varustetun sedan-mallin hinnat alkavat 29 000€:sta, mikä on helpommin perusteltavissa. Tuolloin toki ominaisuudet ja varustelukin ovat karumpia.

Talismanilla Renault osoittaa, että pienellä huolellisuudella ja viilauksilla sillä on potentiaalia nousta haastamaan laatuautomarkkinat. Matkaa toki edelleen on, ennen kaikkea laatumielikuvan kanssa. Kun se saadaan kuntoon muutaman pikkuseikan lisäksi, niin luokan valloitus on pykälän lähempänä.

Tuomas Rajala

Kehuja: tilava perheauto, tekniset innovaatiot, ajomukavuus

Parantamisen varaa: automaattivalojen toiminta, ovien automaattilukitus

Renault Talisman Sport Tourer dCi 160 Twin Turbo EDC Intens 4Control:

Moottori: 4-sylinterinen, 1598 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 160 hv (118 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 380 Nm @ 1750 rpm
Kiihtyvyys: 9,6 s.
Huiput: 215 km/h
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 6-portainen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 5,4 l / 100 km
CO2 päästöt: 117 g / km
Omamassa: 1615 kg
Mitat (pit/lev/kork): 4866mm/1868mm/1465mm
Tavaratila: 572 kg
Koeajoauton hinta: 48 569€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Renault Talisman
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.