Renault ZOE on myynyt vakuuttavasti Euroopassa. Viimeisen vuosikymmenen aikana se on myydyin sähköautomalli. Se on hyvä muistaa kun sähköautomaailma on keskittynyt hehkuttamaan mallistojen tehokkaimpia ja kalleimpia sähköautoja.
ZOE edustaa automalleja, joista sähköautopuolella pitäisi puhua enemmänkin. Kohtuuhintaisille sähköautoille kun on suuressa mittakaavassa enemmän kysyntää kuin yli sadan tonnin huippumalleille.
Rellun sähköautomalli on ollut markkinoilla jo tovin. Zoen konseptimalli esiteltiin vuonna 2009, mutta varsinainen tuotantomalli punnerrettiin markkinoille vuonna 2012. Nyt menossa on kolmas tuotantomalli ja parannuksia on tullut kautta linjan, mutta etenkin voimanlähteeseen.
Tätä nykyä ZOE on pitkän toimintasäteen automalli, sillä versiosta riippuen toimintamatka on 383 tai 395 kilometriä. Ei hassummin noin 30 000 euroa maksavalta sähköpeliltä.
ZOEsta on tarjolla kaksi eri moottorivaihtoehtoa, joista toinen on 109 hevosvoimainen ja 225 Nm tuottava hinnat alkaen -malli. Tehokkaampia versio on 136-heppainen ja 245 Nm väännöt kehittävä R135-malli.
Tehokkaampi sähkömalli on jo mukavan suorituskykyinen auto. 0-100 km/h kiihdytys sujuu 9,5 sekunnissa. 0-50 km/h puolestaan sujuu 3,6 sekunnissa, mikä kertoo paljon siitä, että sähköautot kiihtyvät varsin ripeästi kaupunkivauhdeissa.
Sporttinen kaupunkipeli
Kaupunkiautona ZOE on vertaansa vailla. Sähköauto tuntuu jopa sporttiselta ja pienen auton pyöritteleminen on helppoa. Kun mittaa on vain hieman reilut neljä metriä, löytyy parkkipaikka tavanomaista helpommin.
Parkkeeraamista helpottavat toki myös avustimet. Pysäköintiavustimen lisäksi ZOEsta löytyy joka nurkasta tutkat, joiden takia kärryä ei tarvitse kolhia parkkihalleissa ja muissa ahtaissa tiloissa.
ZOEn voimalinja kestää vertailun muihin sähkömalleihin, sillä 50 kWh:n akkukapasiteetti ja maltillinen energiankulutus pitävät huolta siitä, että toimintasäde lähentelee optimaalisissa olosuhteissa 400 kilometriä.
Vaikka sähköautoissa keskustelu pyörii usein käyttösäteen ympärillä, on yhtä tärkeä ominaisuus se, kuinka nopeasti auto vastaanottaa lisää virtaa. Renaultin tapauksessa se tapahtuu nopeimmillaan hieman reippaassa tunnissa.
Onkin ilahduttavaa, että ZOE pystyy hyödyntämään 50 kW:n laturia lähes optimaalisesti. Kauppareissun aikana auto ehtii latautua helposti 50% varaustilasta käytännössä täyteen. Siksi käytössä kannattaakin olla palveluntarjoajien applikaatiot mahdollisimman laajasti.
Kotioloissa lataaminen luonnollisesti kestää ja tavanomaisella verkkovirralla 326 kiloa painava akkupaketti latautuu 32 tunnin ajan. Kotiin asennettavalla 7,4 kilowatin laturilla aika lyhenee 9,5 tuntiin, mikä alkaa olla järkevyyden rajoissa.
Koska kyseessä on pikkuauto, ei Renaultin tapauksessa kannata haaveilla kovin suurista sisätiloista. Mikään suurperheen käyttöauto ZOE ei valitettavasti ole, mutta toki sillä hoitelee perheen perusajot kunnialla.
Kierrätysmateriaaleista tehty ohjaamo
Ajettavuudeltaan ZOE on varsin pätevä kapistus, mutta kuskin paikalla istuessa tulee väkisin mieleen, että mukavuus ei ohjaamossa ole ollut se ensisijainen panostuksen kohde. Penkki on hieman lankkumainen, etenkin kun sitä vertaa vaikkapa uuteen Clioon.
Ehkä syy on laajasti käytetyissä kierrätysmateriaaleissa, jotka toki sopivat auton konseptiin hyvin. Mm. penkien verhoilun aiheuttamat päästöt ympäristölle ovat vähentyneet 60%. Ohjaamo sinänsä on pätevän näköinen ja mittaristo edustaa alan nykytuulia. Myös keskikonsolin näyttö on toimiva ja helppokäyttöinen.
Yksi ilahduttavimmista seikoista ja samalla suurimmista yllätyksistä on se, että ZOE on melko hiljainen automalli. Rengasmelu ei vaivaa, kuten ei luonnollisesti myöskään moottoritilasta tuleva meteli.
Muotoilultaan ZOE ui vastavirtaan. Siinä missä suurin osa tällä hetkellä myytävistä automalleista pyrkii tekemään autoista kantikkaita, teräviä ja aggressiivisia, on ZOEssa paljon kulpavolkkarimaisia piirteitä. Pehmeänpyöreä keula yhdistyy pullaiseen perään ja kokonaisuus on pehmeä ja sympaattinen. Ulkokuori siis lunastaa voimalinjan asettamia lupauksia.
Renault ZOE on yksi markkinoiden edullisimmista pitkän käyttösäteen omaavista sähköautoista. Toki hintaeroa syntyy esimerkiksi Seat Miihin melko reippaasti, sillä hankintatuenkin kanssa hinta painuu lähemmäs 30 000 euroa.
Mutta lähes 400 kilometrin käyttösäteellä varustettuihin autoihin verrattuna hinnoittelu on kilpailukykyistä. Useassa tapauksessa hintaa on lähes kymppitonni enemmän.
Kaupunkiautoksi Renault ZOEta voi suositella varauksetta. 100 kW moottori on mukavan ruudikas tapaus ja taajamassa kruisailla voi lähelle 400 kilometriä yhdellä latauksella. Mikäli edessä on pidempiä siirtymiä, ei pienikokoinen sähköauto ole välttämättä kaikkein paras reissukaveri.
Tuomas Rajala
Kehuja: suorituskyky, toimintasäde, persoonallinen ulkonäkö, helppokäyttöisyys, varustelu
Parantamisen varaa: persoonallinen ulkonäkö, lankkumainen etuistuin