Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Sähköautoa harkitseva: huomioi nämä asiat latausaseman asennuksessa

Vinkit 27.01.2023

Tästä artikkelista löydät laajan tietopaketin siitä, mitä latausaseman suunnittelussa ja asennuksessa tulee ottaa huomioon, jotta varmistat uuden autosi turvallisen lataamisen.

Sähköautojen suosio on viime vuosina jatkanut kasvuaan. Suomen teillä kulkevien täyssähkö- tai lataushybridiautojen määrä ylitti 138 000 vuoden 2022 syyskuun lopulla. Sähköautojen nopea yleistyminen näkyy myös taloyhtiöiden, sekä omakotitalojen pihoilla, ja yhä useampi taloyhtiö tai yksityinen talonomistaja suunnitteleekin latauspisteen asennusta.

Latausaseman paikan valinta

Array

Asennettaessa latausasemaa esimerkiksi omakoti- tai rivitaloasunnon yhteyteen, tulee sopiva paikka suunnitella huolellisesti etukäteen yhdessä ammattilaisen kanssa. Paikan valinnassa on tärkeää huomioida, missä kohtaa autoa latauspistoke sijaitsee, mihin suuntaan auto halutaan ladattaessa parkkeerata, sekä muut käytännöllisyyteen liittyvät seikat.

Yleisimpiä paikkoja latauspisteelle ovat esimerkiksi talon ulkoseinä, autotallin tai -katoksen julkisivu sekä autotallin sisäseinä. Laitteen asentaminen onnistuu erillisen asennusadapterin avulla tarvittaessa myös lohkolämmitysrasian tolppaan. Pohdi lisäksi, tarvitsetko latauspistettä kodin ohella myös esimerkiksi mökille.

Sähköauton latausasema omakotitaloon

Ennen lataustolpan asennusta tulee selvittää oman sähköliittymän pääsulakekoko. Tieto löytyy omasta sähkösopimuksesta tai sähkölaskusta, mutta varmuuden kestävyydestä saat pyytämällä kartoituksen sähköalan ammattilaiselta.

Sähkötyöt ja niiden suunnittelu tulee aina jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Kun kodin sähkövirran kapasiteetti on kartoitettu ja oikein mitoitettu latauslaite on valittu, kuluu ammattilaiselta asennustöihin keskimäärin vain muutama tunti.

Huom! Turvallisen ja toimivan latauksen takaamiseksi kannattaa valita autonvalmistajan hyväksymä latauslaite.

Sähköauton latausasema taloyhtiöön

Taloyhtiössä latauspistehanke aloitetaan lähes poikkeuksetta kiinnostuskyselyllä, jossa kartoitetaan, kuinka monella asukkaalla on tarvetta sähköauton latauspaikalle nyt tai lähitulevaisuudessa. Latauspisteitä on hyvä asentaa vastaamaan tarvetta myös tulevaisuutta ajatellen, mutta ylimitoitusta tulisi pyrkiä välttämään. Taloyhtiöön kannattaakin valita latausjärjestelmä, joka on myöhemmin helposti laajennettavissa kysynnän mahdollisesti kasvaessa.

Latauspisteiden määrää nostaessa on kuitenkin tärkeää huomioida, että toimenpide saattaa vaatia sähköverkon uudistamista. Laajamittainen valmius pisteiden asentamiseen onkin hyvä ajoittaa sähköverkkouudistuksen tai esimerkiksi piharemontin yhteyteen, jolloin kaapelit voidaan upottaa maahan muiden maatöiden yhteydessä. Näin vältytään pihan mylläämiseltä useaan kertaan.

Kiinnostuskyselyn jälkeen taloyhtiö tilaa kartoituksen sähköverkon kapasiteetista ja kunnosta. Nykyisen sähköverkon toimintakunnolla ja kestokyvyllä on merkittävä vaikutus kustannuksiin ja latauspisteiden määrään.

Niin taloyhtiöhankkeissa kuin omakotitalon asennustöissäkin, asennus kannattaa kilpailuttaa ennen tekijän valintaa. Näin varmistat luotettavan tekijän löytymisen, parhaalla hinnalla.

Peruslataus vs. pikalataus

Peruslatauksessa sähköauto liitetään piuhalla vaihtosähköverkkoon. Parhaimmillaan latauspiste syöttää autoa maksimissaan 22 kW:n teholla, jolloin täyslataus vie tunnista muutamaan tuntiin. Taloyhtiöissä turvaudutaan kuitenkin usein kuormantasausratkaisuihin, joissa järjestelmä rajoittaa tehoa silloin, kun useampaa autoa ladataan samaan aikaan.

Pikalatauslaitteet eivät pääsääntöisesti sovellu kotikäyttöön niiden korkean kulutuksen sekä auton akkua heikentävän vaikutuksen vuoksi. Kotioloissa autoa on mahdollista ladata pidempiä aikoja, esimerkiksi yön yli, jolloin tavalliset kotikäyttöön tarkoitetut, latausteholtaan n. 3,7 kW – 22 kW välillä liikkuvat laitteet ovat yleensä paras vaihtoehto. Pikalatauslaitteita löytyy kuitenkin monista julkisista latauspisteistä ja ne ovat käteviä tilanteissa, joissa auto halutaan ladata nopealla aikataululla. Pikalatausasemien enimmäisteho on 150 kW ja parhaimmillaan ne voivat ladata auton akun lähes täyteen n. 15–30 minuutissa.

Oikein asennettu latauspiste on turvallinen ja helppokäyttöinen

Kun latauspistekartoituksessa on todettu kodin sähköasennusten turvallisuus ja määritelty laitteen maksimivirta oikein, on latauspiste turvallinen käyttää. Oikein mitoitettu ja autonvalmistajan hyväksymä laite pitää huolen siitä, että pääsulake ei pääse palamaan ja aiheuttamaan näin vaaratilanteita. Latauksessa ei ole ylilatauksen riskiä, eli sähköauto voidaan turvallisesti liittää myös laturiin, jonka teho on auton vastaanottotehoa suurempi.

Muistilista latausasemaa harkitsevalle

• Suunnittele latauspaikka huolellisesti – huomioi käytännöllisyys!

• Kartoita sähköverkon kapasiteetti

• Valitse autonvalmistajan hyväksymä latauslaite

• Älä koskaan tee sähköasennuksia itse – sähkötyöt ovat luvanvaraisia

• Hyödynnä kotitalousvähennys - sähkötyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia, edellyttäen yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin

Luotettavan tekijän latauspisteen asennukselle löydät Urakkamaailmasta!

Lähteet: Urakkamaailma, liikennefakta.fi, Lumme-energia, PLUGIT

Nettiauto ja Urakkamaailma kuuluvat samaan Alma Media -konserniin.

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.