Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Seat Leon Cupra: Sportin sisään piilotettu perheauto

Koeajot 18.04.2012

2-litraisella ja 241 hevosvoimaisella moottorilla varustettu Cupra on Seatin Leon-malliston jyrkempää laitaa. Uudemman mallinen Seat Leon Cupra tuli markkinoille toisen evoluutioversion myötä vuonna 2006.

Cupra on siinä mielessä outolintu, että se on periaatteessa oma automallinsa, mutta kulkee silti osana Leon-mallistoa. Yhtäläisyyksiä tavalliseen Leoniin on runsaasti ja harjaantumattoman silmän on hankala erottaa tavallista Leon-mallia tehokkaammasta Cuprasta.

VW-konsernin autona yhtäläisyyksiä löytyy myös Volkswagenin valmistamiin autoihin. Seatin pohjalevy on sama kuin Golfissa ja tunnelma kieltämättä hivenen saman henkinen. Varsinkin jos puhutaan Golfin GTI-versiosta.

Nettiauton koeajoon valikoitui tällä kertaa vuoden 2009 Seat Leon Cupra, joka löytyi Auto Expert Ekroosin vaihtoautovalikoimasta.

Cupra noudattelee tavallisen Leonin linjoja

Array

Suurimmat eroavaisuudet Leonin kanssa löytyvät ulkoapäin katsottuna erilaisesta helmasta ja punaisista jarrusatuloista. Cupra paljastuu myös takakontin tekstistä ja erikoisemmasta putken päästä. Muulta muotoilultaan se noudattaa Leonin linjoja.

Myös sisätilat poikkeavat Leon-malleista. Penkit ovat emomallia sporttisemmat ja ohjaamoa koristavat lukuisat Cupra-tekstit. Myös mittaristot ja polkimet poikkeavat tavallisen Leonin vastaavista.

Cupraa käynnistäessä ei välttämättä heti huomaa olevansa malliston rivakimmasta päästä olevan auton puikoissa. Sen käyntiääni on yllättävän rauhallinen ja 2-litraisen koneen pakoäänet ovat hyvin lähellä matalammin viritettyä perus-Leonia.

Ohjaamo on kaikin puolin tyylikäs ja valkopohjainen mittaristo henkii sporttista tunnelmaa. Penkkien sivuttaistuki on hyvä ja hyvin muotoiltu ratti istuu käteen erinomaisesti. Parkkipaikalla höyhenenkevyesti toimiva tuntuinen ohjaus tuntuu sportin hytissä kummalliselta.

Neliovisuus on piilotettu taitavasti


Seat Leon Cuprasta poikkeuksellisen tekee se, että se on neliovinen. Monien urheilullisten autojen ongelma piilee siinä, että niistä ei ole perheellisen ihmisen kulkuvälineeksi. Seat on niitä harvoja poikkeuksia, jotka ovat tässä mielessä kompromisseja.

Neliovisuus on myös piilotettu taitavalla muotoilulla. Takaovissa ei ole ikkunan alla näkyviä kahvoja, vaan ne on sijoitettu takasivulasin taakse. Sillä on saatu aikaan illuusio kaksiovisuudesta.

Cupran ratissa ensimmäinen mieleen juolahtava sana ei kuitenkaan ole kompromissi. Polkimen pohjaan painaminen kertoo mistä auton kohdalla on oikein kyse. Voima puhuttelee alhaisillakin kierrosluvuilla, mutta hauskuus alkaa toden teolla kun mittarissa on ronskimmin kierroksia.

Etuvetoinen auto painaa 1450 kiloa ja 241 hevosvoiman tehot saavat etuvetoisen auton sutimaan iloisesti. Varsinkin nastarenkailla ajettuna pitoa ei tunnu riittävän kuivalla asfaltilla juuri yhtään. Cupra lyö tyhjää ahnaasti ja menohaluja riittäisi huomattavasti enempään kuin keli ja rengastus sallivat.
  • Array
  • Array
 

Jos Cupralla ei aja kieli keskellä suuta, uhkaa vauhti karata laittoman puolelle. Ominaisuudet ovat sitä luokkaa, ettei vauhdikkaampikaan ajo ei Seatin ratissa tunnu kovin kummoiselta. Ohjaus on tarkka ja nopea ja auto etenee hyvin johdonmukaisesti.

Etuveto vetelee kovissa kiihdytyksissä


Alusta on luonnollisesti jäykkä, mutta ei kuitenkaan liioitellun kova. Se ei kuitenkaan ole säädettävä, mikä on pieni yllätys. Jämäkkyydestään huolimatta alusta ei tunnu liian kovalta edes jäätyneen lumen pilaamilla pikkuteillä.

Parempikuntoisella tiellä Cupra pääsee näyttämään alustansa potentiaalin. Käytös on rauhallista, eikä tunnelmaa pilaa edes alla olevat nastarenkaat. Takapää ei jää heijaamaan, mutta etuvetoiseksi turhan tehokas auto vetelee kovissa kiihdytyksissä.

Sisätilan äänimaailma on pieni pettymys. Sporttiauton vaikutelmaa laskee huomattavasti se, että kaksilitraisen moottorin äänet eivät juuri kantaudu ohjaamoon. Tällaisen auton kohdalla sitä oikeastaan toivoisi. Liika sivistyneisyys syö tunnelmaa.

Cupra etenee jopa liian huomaamatta. Ronskin kiihtyvyyden tajutakseen on pakko vilkaista nopeusmittaria, koska hiljainen moottori ei paljasta menoa. Rengasäänet puolestaan raikaavat hyttiin iloisesti. Varsinkin nastarenkailla varustettuna Seat on moottoritienopeuksissa äänekäs, mutta tällaisessa autossa se ei jaksa pitkään vaivata.

Monikäyttöinen sportti


Seat Leon Cupra on yllättävän monikäyttöinen auto. Neliovisuutensa ansiosta se soveltuu myös enemmän tilaa tarvitsevalle ihmiselle. Takatilat ovat tilavat ja muunneltavat. Se ei ole sporttisessa autossa itsestäänselvyys.

Auto on loistava valinta ihmiselle, joka haluaa autoltaan tavanomaista perheautoa parempaa suorituskykyä, mutta arvostaa samaan aikaan järkeviä sisätiloja. Se on kompromissi sanan hyvässä merkityksessä.

Koeajettu Seat seisoo Auto Expert Ekroosin liikkeessä Tuusulassa, mutta ei välttämättä kovin pitkään, sillä 2009-mallisessa autossa on hyvin maltillinen mittarilukema. 32 000 kilometriä rullaillun auton hintalapussa seisoo 26 900€.

Auto on sekä ulkoisesti, että sisätiloiltaan hyvässä iskussa. Muutaman vuoden ikä ja ajetut kilometrit näkyvät lähinnä hintalapussa.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Seat Leon
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.