Vuonna 2007 Volkswagen esitteli Frankfurtin autonäyttelyssä uuden konseptin, jonka nimi oli Up!. Neljä vuotta myöhemmin saksalaiskonserni toi markkinoille kolmikon Volkswagen Up!, Skoda Citigo ja Seat Mii. Kahdeksan vuotta myöhemmin vuonna 2019 Seat toi myyntiin Miin täyssähköversion. Vuonna 2020 auto ei ole enää tarjolla polttomoottorilla, vaan kaikki Suomessa myytävät em. kolmikon edustajat ovat tarjolla vain sähköllä.
Volkswagen Upin lähtöhinta on noin 23 500 euroa, kun hinnasta vähennetään valtion hankintatuki 2 000 euroa ja maahantuojan “tuki” 4 000 euroa niin uudenkarhean e-Upin saa toukokuussa 2020 alleen 18 135 eurolla. Skoda Citigo ei ole tarjolla ollenkaan uutena. Seat Mii Electric irtoaa edullisimmillaan 17 898 eurolla sisältäen valtion 2 000 euron sähköauton hankintatuen.
Tarjolla kaksi varusteluversiota
Seat Mii Electric on tarjolla kahtena versiona: Seat Mii Electric ja Seat Mii Electric Plus. Edullisempi perusvarusteltu Mii Electric tarjoaa hyvän varustelun. Mukana on automaattinen ilmastointi, kaistallapitoavustin, älypuhelinliitäntä puhelinpidikkeellä, mäkilähtöavustin, rengaspaineen tarkkailujärjestelmä, sähkötoimiset etusivuikkunat ja lämmitettävä tuulilasi.
Noin 1 300 euro enemmän kustantava Seat Mii Electric Plus tarjoaa lähinnä mukavuus- ja ulkonäkövarusteita, kuten nahkaverhoillun ohjauspyörän, 6 kaiutinta, 16-tuumaiset kevytmetallivanteet ja tummennetut taka- ja sivulasit. Koeajoauto on kalliimpi ja paremmin varusteltua Plus-versio.
Lisävarustelistalta löytyy lähinnä erilaisia paketteja, joista houkuttelevin on mukavuuspaketti, joka tuo autoon noin 320 eurolla vakionopeudensäätimen, pysäköintitutkan taakse sekä valkoisen ambient-valaistuksen.
Samat tilat kuin polttiksessa
Seat Mii Electric on pieni auto, mutta täyssähköauton 32,3 kilowattitunnin kokoinen akusto on sijoitettu ohjaamon alle niin, että tilat eivät ole kärsineet eli auto on sisätiloiltaan täysin samankokoinen kuin polttomoottorilla kulkenut edeltäjänsä.
Tavaratilassa on kätevästi pohjalevyn alla tilaa molemmilla latausjohdoille. Plus-versiossa mukana tulevan Mode 2 suko -latausjohto on tarkoitettu väliaikaiseen lataamiseen. Koti ja työkäyttöön suositellaan hankittavaksi sähköauto lataamiseen tarkoitettua turvallista latauslaitetta. Takaselkänojat kaatuvat suhteessa 50:50 alas takaistuinosien päälle.
Avaimesta käyntiin – ”vaihdekepistä” ajosuunta
Nelipaikkaisessa Seat Mii Electricissä on tiivis tunnelma takana. Aikuinen mahtuu ison kuskin taakse, mutta mukavaa ei ole. Ohjaamossa sen sijaan on yllättävän väljät oltavat isokokoisella aikuisella. Ohjaamo on yksinkertaisuudessaan tyylikäs. Kojelaudan (vakiona Plus-varustelussa) älypuhelinteline on fiksu varuste, jonka ottaisin mielelläni mukaan paljon kalliimpiin sähkö- tai polttisautoihin.
Avaimesta sähkömoottori käyntiin ja DSG:n vaihteenvalitsimen kloonista ajosuunnan valinta eteen tai taakse. Tässä sähköautossa perusasiat toimivat niin kuin “vanhaan hyvään aikaan”.
Maksimissaan 260 kilometrin kantama
Ensimmäiset kymmenet metrit ovat pikkuisella 260 kilometrin WLTP-toimintamatkan takaavalla Mii Electricillä kiihkeät. Moni isompi ja ärjympi polttis jää kakkoseksi kun pikkuinen Seat ampaisee matkaan. Meno tasaantuu nopeasti, eikä Seat Mii Electricn voimavaroja voi kutsua yltäkylläisiksi. Autolla pärjää, myös maantiellä tai moottoritiellä, mutta vauhdin hurmaa ei ole tarjolla. Huipputehoa eli kilowatteja on 61 ja maksimivääntöä eli newtonmetrejä on 212.
Akuston mukana tuleva 300 kilon lisäpaino polttomoottoriversioon verrattuna tuo yli 80 km/h matka-ajossa lievää huojuntaa, mutta se ei ole häiritsevää. Oman osansa asiaa saattaa löytyä erittäin maltillisesta rengaskoosta: 175/65 R14. Lompakko kiittää rengaskaupoilla!
Kaupunkihyrrä kaupungin sykkeessä
Erityisesti kaupunkiajoon suunnitellulla Seat Mii Electricillä on hauska kurvailla cityn sykkeessä. Meno on rivakkaa ja äänetöntä, suorastaan hauskaa. Ohjaustuntuma on erinomainen.
Maaliskuun muutaman asteen kelissä ilman säästävää ajotyyliä täyteen ladatulla akustolla ajoi reilun 200 kilometriä, joka on jo sellainen määrä, että useimmat kaupunkilaiset pärjäävät sillä hyvin ilman että pitää joka päivä ladata autoa. Valmistaja kertoo, että kantama on mahdollista nostaa ihanteellisissa olosuhteissa kaupunkiajossa säästäväisellä ajotyylillä ja käyttämällä ahkerasti sähkömoottorin nelipykäläistä takaisinlatausta tehostavaa ominaisuutta jopa yli 300 kilometriin.
Akuston lataaminen hoituu CCS-pikalatauksella 80 prosenttiin tunnissa, kun vaihtovirralla seinäboksista enimmillään 7,2 kW:n teholla lataaminen 80 prosenttiin kestää nelisen tuntia.
Akku latautuu 40 kW:n pikalaturilla (DC) 80 prosenttiin tunnissa ja tavallisella 7,2 kW:n vaihtovirtalaturilla (AC) 80 prosentin varaus saavutetaan neljässä tunnissa. 1,8 kW:ntilapäislatauslaitteen (AC) kautta täyteen lataaminen kestää noin 21 tuntia.
Antti Liinpää