Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Skoda Fabia Combi – Kansansuosikin pikkuveli - Article - Nettiauto

Skoda Fabia Combi – Kansansuosikin pikkuveli

Koeajot 25.05.2015

Skoda Fabian uusi sukupolvi nostaa sen luokkansa kärkikahinoihin. Pätevä muotoilu saa sen vaikuttamaan luokkaansa suuremmalta.

Skoda Octavia on tällä hetkellä Suomen myydyin auto, mutta myös muut Skodan mallit menevät hyvin kaupaksi. Fabia ei Suomessa ole pienen kokonsa puolesta ollut niin suosittu kuin muualla Euroopassa, nyt uudella kolmannen sukupolven kasvaneella mallilla se pyrkii myös suomalaisten suosioon.

Pieni farmari ei välttämättä ole pieni kuljetuskyvyltään. Skoda Fabian kompaktit ulkomitat kätkevät sisäänsä yllättävän käyttökelpoiset tilat perhekäyttöä ajatellen. Kuljettajan paikalla on avarat ja mukavat oltavat, varsinkin tähän kokoluokkaan on harvoin tarjolla näin hyviä etuistuimia vain 237 €:n lisähintaan.

Takana onkin sitten hieman ahtaampaa ja auton pienuus tulee esiin lähinnä hartialinjan kohdalla, mikäli kolme isoa aikuista yrittää mahtua taakse. Myös istuma-asento on hieman turhan pysty, ja jalkatilaa rajallisesti. Pienemmillä kyytiläisillä ei takapenkin tilan kanssa ollut ongelmia.

Tavaratila on farmariauton tärkein valintaperuste. Se onkin kokoluokka huomioiden Fabian valtti. 530 litran tilavuudella se kilpailee luokkaa suurempien autojen kanssa komeasti. Lisäksi takapenkit kaatuvat kahdessa osassa 40:60, jolloin alas kaadettuina tila kasvaa 1395 litraan.

Loistavat varusteet

Array

Fabiaan on varustetasoja kolme: perustason Active, Ambition ja pramein on Style. Koeajettu Fabia Style on auton hintaluokka huomioiden varusteltu Skodalla komeasti. Huomio kiinnittyy ensimmäisenä audio- ja infojärjestelmään, sillä 6,5 tuuman värillinen kosketusnäyttö on informatiivinen ja mukava käyttää.

Laitteesta löytyy hyvin soivan radion lisäksi mm. kaikki ajotietokoneen data sekä bluetoothin tuottama tieto niin puheluiden, viestien kuin musiikinkin osalta. Lisävarusteena oleva pysäköintitutka näyttää näytöllä auton ja etäisyyden esteeseen sekä edessä että takaa piippaavan äänimerkin säestyksellä. Lisäksi Mirror Link mahdollistaa sitä tukevien älypuhelimien sovellusten käytön laitteella.

Style varustukseen kuuluu myös KESSY, avaimeton ovien lukituksen käyttö sekä auton käynnistys. Autoon tullessa riittää, että avain on taskussa, sillä oven kahvaan koskeminen avaa lukituksen. Auton sisällä kuskin painaessa start/stop- nappulaa auto käynnistyy. Poistuessa ovien lukitseminen tapahtuu hipaisemalla kahvan lukon kohtaa.

Näkyvyyden parantamiseksi löytyy sadetunnistin, joka ohjaa tuulilasien pyyhkimiä automaattisesti. Valotunnistin vaihtaa LED-päivävaloilta lähivaloille valaistusolosuhteiden mukaan. Mäkilähtöavustin auttaa liikkeelle lähdössä mäessä ja sähköinen rengaspaineen tunnistusjärjestelmä kertoo paineen muutoksista.

Turvallisuutta täynnä

Start/Stop –automatiikka säästää polttoainetta ja ehkäpä myös luontoa. Kaupunkivirrassa pysähdyttäessä moottori sammuukin melko huomaamattomasti kun auton vaihde on vapaalla. Kytkimen pohjaan painaminen herättää sen hetkessä valmiiksi lähtöön. Käyttö on sujuvaa, ainakin niin kauan kun auton akku ja starttimoottori ovat täydessä iskussa.

Turvavallisuutta jarrutustilanteissa parantaa Front Assistant –hätäjarrutusjärjestelmä. Auton keulassa oleva tutka mittaa jatkuvasti edellä ajavia, ja varoittaa näytöllä sekä äänimerkin, mikäli etäisyys on liian pieni.

Seuraavaksi järjestelmä havahduttaa kuljettajan lyhyellä jarrutusnykäisyllä, ja ellei tilanteeseen vieläkään reagoida, kytkeytyy järjestelmä täyteen valmiuteen automaattista jarrutusta varten. Front Assistant suorittaa lopulta täysjarrutuksen, jos kuljettaja ei huomioi väistämätöntä törmäystä.

Näin pystytään lieventämään törmäyksen vakavuutta tai jopa estämään törmäys kokonaan. Mikäli törmäys kuitenkin tapahtuu, monitörmäysjarrutusjärjestelmä puolestaan vähentää seuraavia osumia jarruttamalla jälleen automaattisesti, vaikka kuljettaja ei tilanteessa jarruttaisikaan. Kuljettajan vireystason tunnistusjärjestelmä havaitsee kuljettajan väsymisen.

  • Array
  • Array
 

Pieni vääntökone

Koeajetun auton keulilla oli Fabian tehokkain bensakone, ahdettu nelisylinterinen 1,2 litrainen TSI. Tehoa luvataan 81 kW ja vääntöä 175 Nm. Vääntömomentti on saatu tähän arvoon varsin laajalle alueelle 1400-4000 r/min, ja tehokäyränkin huippu on tasainen alueella 4600-5600 r/min. Nämä tekevätkin moottorista enemmän turbo-dieselin kaltaisen vääntömoottorin, missä pieni kuutiotilavuus ei niin selkeästi tunnu.

Moottorin jatkeena oli sujuvasti toimiva 6-vaihteinen manuaaliloota ja saatavilla on myös 7-lovinen DSG-kaksoiskytkinautomaatti. Pienillä nopeuksilla Fabia tuntuu melko pirteältä kulkijalta, ja kaasuun vastaavuus on hyvä. Vaihteen vaihdon jälkeen vedossa tuntui pienen hetken omituinen tyhjä alue, ennen kuin meno taas maistui reippaalta.

Auton sporttinen olemus puutuukin kyllä sitten isommissa vauhdeissa, mutta Suomen nopeusrajoituksien mukaisiin kyyteihin se piisaa vallan mainiosti. Tällä moottorilla ja vaihteistolla Skoda lupaa kiihtyvyydeksi 9,4 sekuntia nollasta sataan ja normin mukaiseksi yhdistetyksi kulutukseksi 4,8 l / 100 km.

Ajettavuus ja ohjaustuntuma on Fabiassa hyvä. Ohjaustehostin on nykyautojen tyyliin sähköisesti tehostettu. Tuntuma renkaiden asentoon on saatu keveydestä huolimatta hienoksi ja ohjaus palauttaa hyvin. Kaupungissa se tuntuu näppärältä eikä mutkatielläkään reippaammassa kyydissä tunnu olevan mitään epämääräisyyttä, auto ohjautuu täsmällisesti eikä alusta juurikaan kallistele.

Fabiassa on sähköinen tasauspyörästön lukitus XDS+, joka yhdessä ajonvakautuksen elektroniikan avulla jarruttaa sisäkaarteen pyörää siirtäen momenttia ulommalle renkaalle lisäten näin vetopitoa nopeassa kaarreajossa.

Alustan luonnetta voisi kuvata mieluummin urheilulliseksi kuin perheautomaiseksi. Se on ihan hyvällä tavalla napakka, mutta Skodalle tyypillisesti kuitenkin pintakova. Se vähentää matkustusmukavuutta, mutta osaltaan siihen varmasti vaikuttaa melko matalaprofiilinen rengastus – asia mihin renkaita valitessa voi itse vaikuttaa. Jarrut ovat voimakkaasti tehostetut mutta tunnokkaat, joten poljinvoiman annostelu on helppoa.

Suosiota odotellessa

Skoda Fabia Combille voi povata ihan hyviä aikoja. Tämän pienemmän kokoluokan autojen myyntimäärien odotetaan Suomessakin kasvavan edullisemman hintansa ansiosta. Fabiassa on hyvin mietityt tilaratkaisut. Tavaratila on suuri ja monikäyttöinen välipohjineen, sivulokeroineen sekä kiinnityskoukkuineen. Pikkutavaroille on useita käteviä ratkaisuja kabiinin puolella, kuten mukitelineen puhelinpidike, roskakori ovessa, säilytysverkot etuistuinten sivuissa ja saapa mm. hansikaslokeroon mahtumaan 1,0 litran pullonkin.

Auton ajettavuus on kohdallaan, eikä se tunnu pikkuautomaisen huteralta. Moottori on pienestä kuutiotilavuudestaan huolimatta normaalikäyttöön riittävän puhdikas ja kohtuullisen polttoainetaloudellinen.

Melutaso pysyy kurissa ainakin kestopäällysteellä ja maltillisilla nopeuksilla, farmarimallisuudesta huolimatta. Kyyti on pääosin herkkää ja helppoa, jousituksen pintakovuus aika ajoin vain vähän häiritsee.

Varusteita ei aiemmin tämän kokoisissa ja hintaisissa autoissa ole näin runsaana tavannut olla, se on iso plussa Fabian style-varustellun mallin kohdalla varsinkin. Ne helpottavat auton käyttöä ja tekevät matkustamisesta mukavampaa – myös muille kuin kuskille.

Tomi Sonck

Kehuja: Ajettavuus, tilaratkaisut, mahtava varustelu

Parantamisen varaa: Alustan pintakovuus

Skoda Fabia Combi 1,2 TSI 110 Style:

Moottori: 4-sylinterinen, ahdettu 1197 cm3 bensiinimoottori
Teho: 110 hv (81 kW) / 4600 rpm
Vääntö: 175 Nm / 1400 - 4000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,4 s.
Huiput: 199 km/h
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalinen vaihteisto
Kulutus (yhd): 4,8 l (koeajon kulutus 7,8 l)
CO2 päästöt: 110 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4257mm/1732mm/1452mm
Tavaratila: 530 / 1395 l
Koeajoauton hinta: 21 599 €
Tomi Sonck
Tomi Sonck Ensimmäinen suusta tullut sana oli auto. Traktorilla aloitettiin, mopoja viritettiin ja kevarin jälkeen piti saada takaveto-auto. Ja 1100 Kawa. Useiden eri merkkien jälkeen pihassa on nyt Alpina ja BMW, pari baijerin rataleluakin löytyy. Porsche pitäisi olla. Moottoripyöriä on ollut liuta, niin kadulle kuin maastoon. Kuntopyöränä toimii KTM EXC250, talvella lumilinkona on Lynx RE600E-TEC.

Comments

For sale - Skoda Fabia
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show